Lekovito bilje

Smilje – gajenje, lekovita svojstva i upotreba biljke besmrtnosti

Smilje, poznato i kao Helichrysum arenarium, je izuzetna biljka koja je podjednako privukla pažnju travara, botaničara i zaljubljenika u zdrav način života. Poznata po svojim ...
Pročitajte →

Orah – kalorije, nutritivna vrednost i lekovita svojstva oraha

Orasi, jestivi plodovi roda Juglans, nisu samo ukusan dodatak raznim kulinarskim kreacijama, već sadrže i bogatstvo hranljivih sastojaka. Oni dolaze u različitim sortama, pri čemu ...
Pročitajte →

Crna ribizla – lekovita svojstva i zašto je uvrstiti u ishranu?

Crna ribizla pripada porodici bobičastog voća, a njen plod je veličine grozda. Prepoznaćemo je u prirodi tako što raste na velikom grmu. Ove bobice otporne ...
Pročitajte →

Zova – lekovita svojstva i za šta se koristi?

Zova, naučno poznata kao Sambucus, je rod cvetajućih biljaka koje pripadaju porodici Adoxaceae. Među različitim vrstama unutar ovog roda, Sambucus nigra, poznata kao crna zova, ...
Pročitajte →

Kopriva kao lek – koja su lekovita svojstva koprive i kako je koristiti?

U svetu biljaka koje doprinose našem fizičkom i mentalnom zdravlju, kopriva (Urtica dioica) zauzima posebno mesto. Poznata i kao „žara„, ova biljka se tradicionalno koristi ...
Pročitajte →

Biljke mesožderke – poreklo, vrste i saveti za gajenje

Biljke mesožderke, a drugačije ovu vrstu zovu i biljke muholovke, su fascinantna grupa biljaka koja je evoluirala da dobija hranljive materije hvatanjem i varenjem malih ...
Pročitajte →

Lavanda – sadnja i gajenje lavande u saksiji i dvorištu

Lavanda je, sa svojim mirisnim cvetovima i raznovrsnom upotrebom, mnogima omiljena biljka koja dodaje šarm i lepotu vrtovima, balkonima i dvorištima. Karakteristična po svojim aromatičnim ...
Pročitajte →

Semenke bundeve – značaj i prednosti koje bundevino seme ima za zdravlje

Semenke bundeve mnogi svrstavaju u omiljene grickalice, a njihova konzumacija seže hiljadama godina unazad. Međutim, pored toga što su idealna užina i dodatak mnogim ukusnim ...
Pročitajte →

Začinsko bilje u saksiji – kako da gajite začinsko bilje?

Začinsko bilje ima karakteristične mirise i ukuse, zbog čega se i koristi za dodavanje ukusa, mirisa i arome jelima, dok neki začini i biljke imaju ...
Pročitajte →

Šafran – gajenje, prednosti i upotreba začina

Šafran, često nazivan „kraljem začina,“ je jedan od najdragocenijih i najcenjenijih začina na svetu. Njegova izuzetna boja, karakterističan ukus i bogata aroma čine ga nezamenjivim ...
Pročitajte →