Začinsko bilje ima karakteristične mirise i ukuse, zbog čega se i koristi za dodavanje ukusa, mirisa i arome jelima, dok neki začini i biljke imaju i lekovita svojstva i mogu doprineti boljem zdravlju.
Začinske biljke u saksiji su lake sa održavanje, i mogu se uzgajati na terasi, prozoru, pa čak u kuhinji. Na ovaj praktičan način ćete imati sveže biljke u saksiji, pri ruci cele godine.
U daljem tekstu koji je za vas pripremio Agromagazin, saznajte sve o uzgoju začinskog bilja, pronađite korisne informacije i savete koji će vam biti od koristi ukoliko se i vi odlučite za ovaj poduhvat.
Kako gajiti bosiljak u saksiji?
U zavisnosti od toga kako se sadi, bosiljak može postati bujno i aromatično bilje koje će obogatiti vaše jelovnike ili neće dostići svoj pun potencijal u pogledu ukusa i mirisa.
Ako vam je potrebno začinsko bilje u saksiji koje je realtivno lako za gajenje, odlučite se za bosiljak. Poznat po svom bogatom ukusu i mirisu, bosiljak se često uzgaja u saksijama.
Za gajenje bosiljka u saksiji, pravilna lokacija je presudna. Bosiljak ne podnosi hladno vreme i najsrećniji je kada dobija najmanje 6 sati svetlosti dnevno.
Obavezno proverite vlažnost zemljišta pre zalivanja, jer bosiljak voli ravnomerno vlažno zemljište dok je previše zalivanja štetno za njega. Imajte na umu da što je manja saksija, to ćete češće morati da je zalivate. Najbolje je zalivati rano ujutro kako biste izbegli vlagu na lišću, što može dovesti do bolesti.
Možete ohrabriti ovu biljku da se grana i bude bujnija kroz pažljivu berbu jednom nedeljno, ali izbegavajte sečenje do nivoa tla, kako bi biljka mogla da nastavi da proizvodi. Jutro je najbolje vreme za berbu je zbog slađeg ukusa i više vode u listovima.
Origano u saksiji tokom cele godine
Origano je višegodišnja biljka koja će vam pružiti obilje ukusnih listova i cvetova, a može i zadržati zelenu boju cele godine u toplijim klimama.
Origano možete gajiti u bašti ili u saksiji pored sunčanog prozora, čineći ga idealnim za stanovnike stanova ili male bašte. Da biste uzgajali origano, pružite mu puno sunca, dobro drenirano peskovito zemljište i umereno zalivanje.
Da biste postigli najbolje rezultate, obezbedite mu najmanje 6 sati svetlosti dnevno, idealno na južnoj strani ako je reč o bašti.
Izuzetno prilagodljiv, origano u saksiji se može uzgajati u različitim tipovima zemljišta, samo se pobrinite da bude dobro drenirano da bi se izbegle stajaće vode.
Briga o origanu je jednostavna kao i sadnja origana. Nakon što biljka dostigne visinu od četiri centimetra, obrezivanjem podstaknite puniji rast. Zalivajte tek kada se zemlja osuši, izbegavajući preterano zalivanje koje može dovesti do bolesti.
Ruzmarin – aromatično igličasto bilje
Ruzmarin je nezahtevna biljka i idealan izbor za gajenje u saksiji. U zavisnosti od toga kako se sadi ruzmarin je biljka koja može pružiti obilje svežih aroma i ukusa vašim receptima.
Gajenje ruzmarina u saksiji može biti neuspešno ukoliko mu ne pružite dovoljno svetlosti, zbog nepravilnog zalivanja i štetočina. Nedostatak svetlosti je najveći i najčešći problem, jer ruzmarin zahteva puno sunca.
Idealno mesto za postavljanje saksije sa ruzmarinom je na terasi, balkonu, kao i prozoru koji dobija najmanje 5 do 6 sati direktnog sunca dnevno.
Ruzmarin je biljka koja je prilagođena sušnim uslovima, pa je važno paziti da ne preplavite zemljište. Ako je zemlja suva na dodir, vreme je za zalivanje. Osigurajte mu duboku saksiju sa dobrom drenažom da se ne bi zadržavao višak vode, što može dovesti do truljenja korena.
Matičnjak – poznat kao eliksir za dug život
Ova aromatična i korisna biljka spada i u lekovita bilja i može se koristiti kao prirodni repelent za insekte. Osim toga, idealna je za uzgoj jer može izdržati hladne zime i brzo se obnavlja u proleće.
Gajenje matičnjaka u saksiji je prilično jednostavno. Ova biljka voli sunčane ili delimično zasenjene lokacije i treba joj najmanje 6-8 sati sunčeve svetlosti dnevno, zato postavite saksiju blizu prozora koji prima dovoljno svetla.
Održavanje pravilne lokacije i umerenog zalivanja je ključno za uspešno gajenje začinskog bilja u saksijama, a ova biljka preferira ravnomerno vlažno zemljište.
Odaberite saksiju koja je dovoljno duboka i ima dobru drenažu, s obzirom da ovo matičnjak voli dobru cirkulaciju vazduha oko korena, i ne voli stajaću vodu.
Redovno berite listove kako biste podstakli bujniji rast, ali ostavite donje listove na biljci kako bi se uspešno nastavio dalji rast.
Peršun – najčešće uzgajano začinsko bilje u saksiji
Peršun je višenamenska biljka koja nije samo ukusna već i nutritivno bogata. Da bi gajenje peršuna u saksiji bilo uspešno, postoji nekoliko važnih stvari koje treba imati na umu.
Poput ostalih začinskih biljaka, peršun preferira sunčane ili delimično senovite lokacije. Da biste postigli najbolje rezultate, osigurajte da saksija sa peršunom dobije oko 4-6 sati sunca i svetlosti dnevno. Na previše hladnim mestima, rast peršuna može biti sporiji.
Zalivanje je takođe ključno, jer peršun voli ravnomerno vlažno zemljište. Neophodno je redovno zalivanje za održavanje optimalne vlage u zemljištu. Pre zalivanja, proverite da površinski sloj zemlje bude suv na dodir, a zatim zalijte biljku temeljno.
Možete brati peršun svake nedelje, sečući spoljne listove sa donjeg dela biljke, uključujući i stabljike, kako biste podstakli rast iz sredine biljke. Važno je da ne berete više od 1/3 biljke odjednom.
Nana ima dugu istoriju lekovite upotrebe
Gajenje nane u saksiji je generalno lako, ali zahteva određenu pažnju u vezi sa održavanjem. Preporučljivo je ne saditi nanu u saksije zajedno s drugim biljkama, jer se brzo širi i može preuzeti prostor.
Nana najbolje uspeva na mestima sa najmanje 4-6 sati direktnog sunčevog svetla dnevno. Postavljanje nane na takva mesta, bilo u vrtu, na terasi ili prozoru, omogućava biljci da razvije bogat ukus i aromu.
Pravilno zalivanje je bitno, jer nana voli ravnomerno vlažno zemljište. Pre zalivanja, proverite da li je površinski sloj zemlje suv na dodir, kako ne biste preterali sa zalivanjem.
Za gajenje mente u saksiji, važno je obezbediti drenažu kako bi se izbeglo zadržavanje vode oko korena.
Majčina dušica poznata po jakom, zemljanom ukusu
Majčina dušica je biljka koja se često koristi kao začin i ima brojne lekovite i aromatične karakteristike. Najbolje uspeva na sunčanim mestima koja dobijaju najmanje 4 sata svetlosti dnevno, a to joj omogućava da razvije bogat ukus i aromu.
Kada je u pitanju zalivanje, majčina dušica preferira umereno zalivanje, kada primetite da je površinski sloj zemlje suv.
Važno je da zemljište bude dobro drenirano kako bi se izbegla prekomerna vlažnost koja može uzrokovati truljenje korena. Nije potrebno preterano đubriti majčinu dušicu u saksiji, ali povremeno možete koristiti rastvorljivo đubrivo ili čaj od komposta tokom sezone rasta.
Vlašac dodaje osvežavajući ukus
Ako želite brz pristup osvežavajućim začinima, sadnja začinskog bilja poput vlašca je idealan izbor za vas.
Pri izboru saksije, imajte na umu da je vlašac plitkorastuća biljka, stoga nije potrebno posezati za dubokim posudama. Saksija dubine između 7do 10 cm sasvim je dovoljna za uzgoj vlašca.
Važno je pratiti nivo vlažnosti zemlje i zalivati samo kada se gornji sloj osuši, posebno ako je vruće. Vlašac najbolje uspeva u bogatom, dobro dreniranom supstratu. Kada je u pitanju đubrenje, vlašac nije previše zahtevan, ali možete koristiti univerzalno đubrivo ili ono bogato azotom kako biste podstakli rast lišća.
Redovno šišanje vlašca, ostavljajući oko 2,5 cm stabljika, podstiče rast novih izdanaka. Cvetovi su takođe jestivi, ali njihovo uklanjanje može sprečiti nekontrolisano širenje semena po saksijama.
Mirođija – poznata po snažnom i slatkom mirisu
Ako želite da uzgajate začinsko bilje u saksiji sa bogatom nutritivnom vrednošću i lekovitim svojstvima, mirođija je pravi izbor za vas. Da biste uzgajali zdravu i aromatičnu mirođiju, morate obratiti pažnju na odabir lokacije i način zalivanja.
Mirođija preferira sunčane lokacije koje dobijaju najmanje 6 do 8 sati direktnog sunčevog svetla dnevno. Važno je da zemljište bude dobro drenirano kako bi se izbegla prekomerna vlaga koja može naštetiti korenju.
Kada zalivate mirođiju, trebate se pridržavati umerenog zalivanja. Zalivajte je tek kada se površinski sloj zemlje osuši, a izbegavajte konstantno vlažno tlo koje može dovesti do truljenja korena.
Redovno uklanjajte suvo lišće i cvetove kako biste podstakli rast novih izdanaka. Pravilna nega će rezultirati obilnim prinosom mirisnih listova tokom cele sezone.
Saveti za efikasan uzgoj začinskog bilja u saksijama
Odaberite samo one biljke koje odgovaraju uslovima koje možete pružiti. Postoje godišnje, dvogodišnje i višegodišnje vrste, pa se informišite o njihovim zahtevima.
Kada izaberete biljke, razmotrite gde ćete ih postaviti. Veoma je važno da odaberete mesto sa dovoljno svetlosti, u zavisnosti od potreba određene biljke.
Saksije za začinsko bilje odaberite u skladu sa vrstom biljke, jer neke zahtevaju dublje saksije, a neke pliće. Vodite računa i o dobroj drenaži, kako bi se sprečilo zadržavanje viška vode.
Neke biljke se bolje slažu zajedno u istim saksijama, dok se neke prebrzo šire i najbolje je saditi ih odvojeno. Redovno pratite napredak biljaka kako biste primetili znakove štetočina i uspeli da delujete na vreme.
Uzgoj začinskog bilja u saksijama predstavlja izuzetno koristan i zadovoljavajući poduhvat, jer vam omogućava da u svakom trenutku imate sveže i ukusne začine pri ruci.
Svaka od ovih biljaka ima svoje specifične potrebe koje treba zadovoljiti kako biste zaštitili biljke i postigli uspešan uzgoj začinskog bilja u kući.
Osim što će vam omogućiti da eksperimentišete s različitim ukusima i mirisima, ova praksa vam takođe pruža zadovoljstvo gajenja vlastitih biljaka i brigu o njima.