Lavanda – sadnja i gajenje lavande u saksiji i dvorištu

Lavanda je, sa svojim mirisnim cvetovima i raznovrsnom upotrebom, mnogima omiljena biljka koja dodaje šarm i lepotu vrtovima, balkonima i dvorištima. Karakteristična po svojim aromatičnim kvalitetima, ona ne samo raduje čula već je i praktičan dodatak bilo kom otvorenom prostoru.

Bilo da imate veliki vrt ili malu terasu koju želite da ukrasite, gajenje lavande je pravo rešenje za osvežavanje prostora. Agromagazin, portal specijalizovan za teme iz oblasti poljoprivrede, za vas je danas spremio detaljna uputstva o sadnji i nezi ove svestrane biljke.

Kakva je biljka lavanda i odakle potiče?

Lavanda ( lat. Lavandula) je rod kome pripada 47 do sada poznatih vrsta. Poznata je po svojim mirisnim cvetovima i aromatičnim svojstvima, a često se koristi u parfemima, esencijalnim uljima i kulinarstvu.

Poreklo lavande može se pratiti u mediteranskom regionu, severnoj i istočnoj Africi, kao i delovima zapadne Azije. Uspeva u dobro dreniranom tlu i dobro je prilagođena sunčanim i suvim uslovima svojih izvornih staništa. Lavandu su kultivisale i koristile različite kulture vekovima, kako zbog svog prijatnog mirisa, tako i zbog svojih lekovitih svojstava.

Pored svojih izvornih regiona, ona se sada široko uzgaja u mnogim delovima sveta sa pogodnom klimom, uključujući Evropu, Severnu i Južnu Ameriku i Australiju. Ova biljka je postala popularna zbog svoje svestranosti i obično se gaji u baštama,a koristi se i u uređenju pejzaža i komercijalno se uzgaja zbog svojih eteričnih ulja.

Lavanda u saksiji – sadnja i gajenje

Bez obzira imate li ograničen prostor u bašti ili jednostavno želite uživati u lepoti i blagodetima ove aromatične biljke izbliza, gajenje lavande u saksiji fantastična opcija. Nekoliko stvari morate znati pre nego što se na ovaj korak odlučite:

 • Odabir prave saksije – izbor odgovarajuće saksije je prvi ključni korak u osiguravanju dobrobiti vaše lavande. Izaberite saksiju koja pruža dobru drenažu kako biste sprečili zadržavanje vode u zemlji, jer lavanda preferira blago suve uslove. Saksije od terakote odličan su izbor, jer omogućavaju višku vlage da ispari kroz porozni materijal. Osigurajte da saksija ima dovoljnu dubinu da primi korenov sistem. Preporučuje se dubina od najmanje 30 centimetara kako bi se koreni mogli širiti i uspostaviti snažnu osnovu.
 • Odabir sorte lavande – kao što smo već videli, postoje razne sorte lavande, svaka sa svojim jedinstvenim karakteristikama. Engleska lavanda je popularan izbor za uzgoj u saksiji zbog svoje kompaktne veličine i divnog mirisa. Druge opcije uključuju francusku i špansku lavandu, svaku sa svojim posebnim osobinama. Razmislite o određenim atributima koje želite, kao što su boja cveta, veličina i oblik rasta, prilikom biranja sorte lavande za svoju saksiju.
 • Zemlja za saksiju – stvaranje dobro drenirane zemlje ključno je za uspeh zdrave biljke. Pomešajte jednake delove zemlje za saksiju, perlita i grubog peska kako biste podstakli pravilnu drenažu. Lavanda ne voli previše vlažne uslove, a ova mešavina pomaže u sprečavanju zadržavanja vode oko korena.
 • Sadnja lavande – ukoliko niste sigurni kako se sadi lavanda u saksiji, detaljno pratite sledeće korake; prilikom sadnje, napunite saksiju pripremljenom zemljom, ostavljajući dovoljno prostora za biljku. Pažljivo je izvadite iz njene saksije iz rasadnika i opustite korenje ako je gusto. Postavite biljku u sredinu saksije, osiguravajući da vrh korenske kugle bude nešto ispod ivice saksije. Popunite saksiju pripremljenom zemljom, blago pritiskajući da eliminišete vazdušne džepove oko korena. Dobro zalijte novopostavljenu lavandu, omogućavajući višku vode da se slije.
 • Sunčeva svetlost i zalivanje lavande – lavanda uspeva na punom suncu, stoga postavite svoju saksiju s lavandom na mesto gde će dobijati barem 6-8 sati direktnog sunčevog svetla svaki dan. Zalivajte je kada vrh zemlje postane suv, ali izbegavajte prekomerno zalivanje kako biste sprečili truljenje korena. Dozvolite zemlji da se osuši između sesija zalivanja, imitirajući prirodne uslove staništa lavande.
 • Orezivanje lavande – redovno orezivanje podstiče bujniji rast i poboljšava celokupan izgled lavande. U rano proleće, orežite biljku za trećinu, sekući iznad zdravih listova. Ovo ne samo da pomaže održavanju kompaktnog oblika, već i stimuliše proizvodnju novih izdanaka.
 • Berba lavande – berbu lavandinog cveta obavljajte ujutru nakon što rosa osuši, ali pre nego što sunce postane preintenzivno. Svezane stabljike objesite naopako na tamno, dobro provetreno mesto kako bi se osušile. Kada se osuše, lavandine cvetove možete koristiti u razne svrhe, poput izrade vrećica ili pripreme infuzionih ulja.
 • Zimsko održavanje – iako je lavanda otporna, važno je pružiti biljci zaštitu tokom teških zimskih uslova, posebno ako živite u hladnijem klimatskom području. Premestite saksiju s lavandom na zaštićeno mesto ili izolujte saksiju slamom ili folijom. Ovo pomaže u sprečavanju smrzavanja i štiti biljku od oštećenja tokom zime.

Sadnja i gajenje lavande u dvorištu

Lavanda u dvorištu ne samo da dodaje estetsku vrednost, već takođe služi praktičnim svrhama, poput odbijanja insekata i podsticanja opuštanja.

 • Izbor savršene lokacije – lavanda uspeva u dobro dreniranom tlu i zahteva obilje sunčeve svetlosti. Odaberite lokaciju u svom dvorištu koja prima barem šest do osam sati direktnog sunčevog svetla svakodnevno. Osigurajte da je tlo dobro drenirano, jer ova biljka ne podnosi zemljište prezasićeno vodom. Razmislite o sadnji lavande na padini ili u uzdignutom ležištu kako biste poboljšali drenažu.
 • Priprema zemlje – pripremite zemlju dodavanjem organske materije, poput komposta, kako biste poboljšali drenažu i plodnost. Lavanda preferira blago alkalno tlo sa pH vrednošću između 6,4 i 8,2. Ako je vaše tlo kiselo, dodajte mu kreč kako biste postigli optimalnu pH vrednost za rast lavande.
 • Sejanje lavande – proleće ili jesen su idealan period za sadnju lavande. Počnite kopanjem rupe dva puta veće od korena biljke. Postavite biljku lavande u rupu, obezbedivši da vrh korena bude na istom nivou sa površinom zemlje. Razmaknite više biljaka barem dva do tri metra kako biste omogućili pravilnu cirkulaciju vazduha. Zalijte novo posađenu lavandu obilno, a zatim stavite malč oko baze kako biste zadržali vlagu i suzbili korov. Lavanda je tolerantna na sušu, ali redovno zalivanje je ključno tokom prvih nekoliko nedelja kako bi pomoglo biljci da uspostavi svoj korenov sistem.
 • Nega lavande – lavanda je visokootporna biljka, ali ipak zahteva određenu negu kako bi uspevala, a pogotovo ukoliko se gaji u dvorištu. Evo nekoliko saveta za brigu o vašim biljkama lavande:
 • Orezivanje lavande – dovno orezujte lavandu kako biste podstakli bujniji rast i sprečili da postane dugačka. Oštrim makazama uklonite jednu trećinu gornjeg dela biljke u proleće.
 • Zalivanje lavande – iako lavanda podnosi sušu, prija joj povremeno duboko zalivanje, posebno tokom sušnih perioda. Zalivajte biljke pri dnu kako biste izbegli vlaženje lišća.
 • Đubrenje – lavandi nije potrebno mnogo đubriva. Zapravo, previše azota može dovesti do prekomernog rasta lišća na štetu cvetova. Koristite uravnoteženo, sporopuštajuće đubrivo u proleće.
 • Zaštita od štetočina – lavanda je poznata po svojoj sposobnosti da odbija štetočine, ali nije potpuno imuna. Obratite pažnju na štetočine poput lisnih vaši i pravovremeno ih tretirajte insekticidnim sapunom.
 • Berba lavande – berite biljku kada su cvetovi u punom cvatu, obično sredinom leta. Secite stabljike tik iznad lišća, ostavljajući nešto lišća na biljci. Berba vam ne samo obezbeđuje mirisnu lavandu za različite namene, uključujući potpuri i vrećice, već pomaže biljci da održi svoj oblik.

Izbor vrste lavande

U zavisnosti od podneblja na kome nameravate da gajite ovu biljku, trebaće vam različite vrste lavande. Nabrojaćemo neke od najpopularnijih, a koje odgovaraju klimi i ostalim uslovima našeg regiona.

Engleska lavanda (Lavandula angustifolia)

Engleska lavanda (lavandula angustifolia) je jedna od najpopularnijih vrsta lavande i nazivaju je još i “prava lavanda”. Ovu vrstu karakteriše izuzetno nežna, opuštajuća i kompleksna aroma. Zahvaljujući ovome daje najbolja eterična ulja, te ako vam je to cilj pri gajenju lavande – lavandula angustifolia je idealna za vas.

Ima uzane listove, a na krajevima svake stabljike ima cvetove u obliku grozda. Prilično je izdržljiva i može preživeti i izrazito osunčane i izrazito vlažne terene. Visina joj varira od 60 do 90cm.

Balerina, španska lavanda (Lavandula Stoechas)

Ova vrsta je karakteristična i krasi lavandina polja u Provansi, na jugu Francuske, te je negde nazivana i francuska lavanda. Specifična je po dugačkim laticama koje menjaju boju od bele do ljubičaste i rastu na samom vrhu svake stabljike, te je omiljena ljubiteljima hortikulture.

Ima jači i oštriji miris u odnosu na englesku lavandu i ima veliku primenu u donijanju eteričnih ulja. Manje je izdržljiva od engleske lavande i nije pogodna za hladnije uslove. Visina joj ide od 30 do 60cm, a maksimalnu visinu dostiže 5 godina nakon sadnje.

Portugalska lavanda (Lavandula latifolia)

Portugalska lavanda, poznata i kao šiljasta lavanda, ima cveće koje je jednostavnije i elegantnije od drugih vrsta. Cveće proizvodi male bledo lila lukovice u nivoima duž stabljike. Predstavlja vrstu lavande koja potiče sa Mediterana.

Ova vrsta se obično koristi u kulinarskim jelima i pićima. Čuvena je po svom mirisu i aromatičnim osobinama; listovi su slatko mirisni i privlače leptire i pčele. Ukoliko želite da gajite ovu vrstu lavande, važno je da znate da je sadite što dalje od engleske lavande (Lavandula angustifolia). Postoje dva razloga za to:

 1. Izbegavanje stvaranja hibridne vrste – poleni ove dve lavande se vrlo lako mešaju.
 2. Izbegavanje mešanja mirisa – eterično ulje portugalske lavande ima mnogo jači miris, ali i mnogo manju vrednost jer ne sadrži lekovite komponente.

Njeno održavanje je jednostavno i prilično je izdržljiva, mada nešto manje od engleske lavande. Visina joj je od 30 do 80cm, a maksimalnu visinu dostiže 5 godina nakon sadnje.

Lavandin

Vizuelna razlika između engleske lavande i lavandina jeste u tome što lavandin ima tendenciju da bude veći od prave lavande. Ima duže i veće stabljike sa većim cvetovima.

Hibridna lavanda (Lavandula Hybrida) obično cveta kasnije od engleske lavande, i obično se ove dve vrste sade zajedno u baštama i vrtovima, kako bi se “produžilo” cvetanje lavande u životnom prostoru.

Najčešći su u našim područjima, obimom su veći i postoje u nekolilo varijeteta i kultivara. Odomaćeni su nazivi Lavandula Hybrida i Lavandula Budrovka. Prava lavanda daje male količine eteričnog ulja, za razliku od lavandina koji daje tri puta više.

Lavanda upotreba

Ova svestrana i mirisna biljka koja se upotrebljava vekovima u različite svrhe. Ona ima brojna korisna svojstva – od arome do lekovitosti

Kulinarska upotreba

Lavanda ima ulogu u dodavanju ukusa mnogim jelima. Ubrana pre nego što dostigne pun cvet, koristi se i u slatkim i u slanim receptima. Med i napici natopljeni lavandom, kolačići od lavande su popularne kulinarske kreacije koje prikazuju suptilne i cvetne note ove biljke.

Lekovitost lavande

Lavanda ima dugu istoriju upotrebe u lekovite svrhe i poznata je po svojim terapeutskim svojstvima. Eterično ulje lavande sadrži jedinjenja poput linaloola i linalil acetata, koja doprinose antibakterijskim, antigljivičnim i antiinflamatornim karakteristikama. Eterično ulje lavande često nalazi upotrebu i u aromaterapiji kako bi se ublažili stres, anksioznost i podstakao osećaj opuštanja.

U tradicionalnoj medicini, lavanda se kao lekovita biljka koristila za lečenje različitih oboljenja, uključujući nesanicu, glavobolje i probleme sa varenjem. Lavanda lekovitost ispoljava i u svojoj sposobnosti da umiri iritacije kože i podstakne zarastanje rana. Njena antimikrobna svojstva čine je vrednim dodatkom prirodnim lekovima za respiratorne probleme.

Upotreba lavande u kozmetici i ličnoj higijeni

Karakteristike koje su blage za kožu čine lavandu popularnim sastojkom u kozmetičkim i proizvodima za ličnu higijenu. Njeno esencijalno ulje često se uključuje u sredstva za negu kože, poput losiona, krema i seruma, zbog svoje sposobnosti da hidrira i umiri kožu. Šamponi, regeneratori i proizvodi za kupanje sa mirisom lavande doprinose luksuznom i opuštajućem iskustvu kupanja.

Eterično ulje lavande

Proizvodnja eteričnog ulja lavande značajna je industrija, a proces ekstrakcije uključuje destilaciju pare cvetova. Dobijeno eterično ulje je koncentrisano i ima karakterističan miris lavande. Ulje lavande koristi se ne samo u aromaterapiji već i u proizvodnji parfema, sveća i sredstava za čišćenje domaćinstva.

Lavanda je višenamenska biljka koja ima značajnu ulogu u kuhinji, medicini, kozmetici, baštovanstvu i mnogim drugim aspektima života. Jednostavna za sadnju i održavanje, ova biljka je savršen izbor bilo da planirate da je zasadite u kući ili dvorištu. Izaberite neku od mnogobrojnih vrsta i uživajte u prelepoj aromi i estetici koju lavanda donosi sa sobom.