Med od maslačka – kako se pravi med od maslačka?

Maslačak u ruci

Da li ste ikada čuli za med od maslačka?

Med od maslačka je prirodan proizvod od istoimene biljke koji ima lekovita dejstva i od davnina se koristi za lečenje različitih zdravstvenih problema. Iako je ovaj cvet najpoznatiji kao jedan od vesnika proleća, cvetovi maslačka se mogu koristiti za dobijanje visokokvalitetnog meda.

Sa obzirom na to da maslačak cveta u proleće, tada je idealan trenutak da uberete ove žute cvetove i napravite med od njih.

U nastavku teksta pročitajte sve o ovom lekovitom medu i njegovim prednostima, a pripremili smo vam i recept za med od maslačka koji je jednostavan za pravljenje. 

Med od maslačka – šta je i za šta se koristi?

Šta je med od maslačka i u čemu se razlikuje u odnosu na pčelinji med?

Med od maslačka je sirup od maslačka koji se pravi od cveća i šećera. Ovaj med ima ukus sličan pčelinjem medu i prestavlja dobru zamenu za njega. Boja im je vrlo slična – zlatno žuta, dok se razlikuju po koenzistentnosti.

Med od maslačka je dosta ređi od svake vrste pčelinjeg meda i vrlo brzo kristališe zbog velike količine glukoze koju sadrži. Kada kristališe, njegova boja postaje tamnije žuta.

Koja su koristi od upotrebe meda od maslačka?

Zbog brojnih vitamina i minerala koje sadrži u sebi, med od maslačka je jako zdrav i preporučuje se njegova redovna konzumacija. Koristi se u alternativnoj medicini za lečenje raznih oboljenja, infekcija i jačanje imunog sistema.

Posebno se izdvaja njegova sposobnost da poboljša funkciju organa – creva, jetre i bubrega, znatnim smanjenjem količine kiseline u želudačnim sokovima. Kao i svaki med, pomaže kod prehlade i kašlja, a veoma često se koristi i za zarastanje rana i ožiljaka na koži. 

Možete ga koristiti kao zamenu za pčelinji med. Koristite ga kao namaz ili za zaslađivanje čaja ili kuvanog vina. Kako bi imao potpuno dejstvo, preporučuje se konzumacija ujutru, na prazan stomak.

Med u činiji

Recept za med od maslačka – kako se pravi med od maslačka?

Postoji nekoliko varijacija recepta za med od maslačka, a glavna razlika među njima je da li sadrži šećer ili ne. Ukoliko želite da napravite med od maslačka bez šećera, umesto njega možete staviti 1kg livadskog meda, vanilu ili pomorandžu. U nastavku teksta saznajte kako se pravi med od maslačka i pročitajte recept koji se najčešće koristi.

Recept za med od maslačka

Sastojci:

  • 300-400 žutih cvetova maslačka
  • 1 kilogram šećera
  • 2 limuna
  • kašičica limuntusa

Uberite između 300 i 400 žutih cvetova maslačka, potopite ih u hladnu vodu i ostavite da u njoj odstoje 24 časa kako bi se uklonile sve nečistoće i bubice koje se na njima nalaze. Zatim ih dobro iscedite, uklonite središte cveta i stabljike.

Odvojene latice kuvajte u 0.5 litara vode, dodajte 1 kašičicu limuntusa i 2 sitno seckana limuna. Koru limuna možete oljuštiti ili ostaviti po vašoj želji. Kada proključa smanjite vatru i ostavite da se kuva oko 20 minuta. Nakon što je smesa dobila boju meda, sklonite sa vatre i ostavite da odstoji 6 sati kako bi se ohladila.

Procedite je i odbacite sve čvrste materije. Proceđenu tečnost stavite u šerpu da lagano ključa, postepeno dodajte šećer i lagano mešajte smesu dok se šećer ne rastvori. Zatim smanjite vatru i ostavite da se krčka oko 4 sata dok se ne postigne željena struktura. Kada je smesa dobijena, sipajte je u teglu i pustite da se ohladi. Nakon toga vaš med je gotov!

Recept za pravljenje meda od maslačka je jednostavan i ne sadrži puno sastojaka, međutim vreme koje njegovo pravljenje zahteva je veliko. Ukoliko želite da skratite vreme pravljenje, duplo smanjite vreme stajanja cveća u vodi, kao i vreme za hlađenje smese nakon prvog kuvanja. 

Nadamo se da smo vas ovim tekstom podstakli da probate med od maslačka ukoliko to do sada niste učinili, i uverite se u njegovu lekovitost.