Za naše kuvano vino recept je sigurno jedan od najboljih!
U hladnim, snežnim danima sve što nam je potrebno jeste da brzinski zagrejemo svoje telo i povratimo energiju koja prirodno opada kada su temperature niske. Jedan od najboljih načina da to uradite jeste da napravite sebi kuvano vino, koje osim što greje i opušta, ima i brojna lekovita svojstva.
Najčešće se za pripremu kuvanog vina koristi crno vino, međutim i belo kao i roze vino se isto mogu koristiti samo je razlika u sastojcima što doprinosi i drugačijem ukusu.
Postoje brojni recepti i varijacije za kuvanje vina, a mi vam ćemo u nastaku teksta otkriti male tajne i trikove uz pomoć kojih ćete napraviti najukusnije kuvano vino!
Recept za kuvano vino – kako se pravi kuvano vino
Prva asocijacija na kuvano vino su zasigurno evropski gradovi u kojima su širom ulice svake godine postavljeni štandovi sa slatkišima i kuvanim vinom u kojima njihovi posetioci uživaju tokom hladnih, zimskih večeri.
U našoj zemlji, kuvano vino tradicionalno se pije u zimu, posebno oko novogodišnjih praznika ili ukoliko se nalazimo na planini. Međutim, sada više ne morate da odete u centar nekog evropskog grada da biste popili čašu dobrog, kuvanog vina, već to možete uraditi potpuno sami u vašem domu.
Da, dobro ste čuli.
Kuvanje vina je poprilično jednostavan zadatak budući da ne uključuje nikakve specijalne sastojke, ali je ključ dobrog vina njegova priprema.
Kako se sprema kuvano vino po domaćoj recepturi?
Prema tradicionalnom receptu, vino ne sme da prokuva već ga je potrebno zagrejati do određene temperature. Prema pravilu, to je obično oko 75 stepeni kada alkohol počne da isparava.
Ako se pitate kako da znate kada je vino gotovo, odgovor je sledeći – kuvano vino potrebno je držati na vatri sve dok ne nestane pena koja će se javiti prilikom kuvanja.
#1 Sastojci za kuvano vino – glavna podloga za vino
Sada kada smo utvrdili pravilan način pripreme vina, prelazimo na neophodne sastojke. Pre nego što počnete sa kuvanjem, najpre pripremite sve sastojke na jednom mestu kako bi vam sve bilo na dohvat ruke prilikom kuvanja.
U nastavku sledi detaljno objašnjenje kako se pravi kuvano vino i koji sastojci će vam biti neophodni:
- vino 1 l
- voda 250 ml
- 4 kašike šećera
Navedene količine su optimalne i one zavise od toga za koliko ljudi spremate ovaj topli napitak. Od ovih sastojaka, trebalo bi da dobijete dovoljnu količinu za 5 osoba.
#2 Kuvano vino priprema – dva jednostavna načina za kuvanje vina
Dolazimo i do najjednostavnijeg dela, a to je priprema kuvanog vina kada je potrebno da povežete sve sastojke.
Za kuvano vino priprema može biti dvojaka:
Jedan od načina je da pre samog kuvanja vina, dobro otopite sećer i to na tihoj vatri! Vrlo je važno da temperatura ne bude visoka kako vam sećer ne bi zagoreo jer će u tom slučaju ukus vina biti potpuno drugačiji.
Kada šećer požuti, potrebno je dodati vodu i kuvati zajedno sve dok voda ne provri. Kada voda sa šećerom provri, sipajte količinu vina po želji. Ovakav način pripreme daće fantastičan ukus vina!
Drugi način je još jednostavniji – spremite veću šerpu za kuvanje vina i pomešajte sve navedene sastojke. Nemojte zaboraviti da vino ne sme da prokuva, već ga kuvajte do određene temperature koju smo maločas napomenuli.
Začini za kuvano vino – tajna svakog dobro pripremljenog kuvanog vina
Ne zaboravite da eksperimentišete sa začinima za vino!
Tajna savršenog vina je u kombinaciji njegovih začina. Začin za kuvano vino koji se najčešće koristi jeste karanfilić koji vinu daje posebnu aromu. Pored karanfilića preporučujemo još i cimet kao i muskantni oraščić ali je važno ne preterivati u začinima!
Začini za kuvano vino su to da upotpune ukus vina, stvarajući neodoljivu kombinaciju mirisa i ukusa!
Ukoliko volite slatkast ukus, u kuvano vino možete dodati i med ali tek na kraju budući da med gubi sve svoje lekovite sastojke na visokim temperaturama, odnosno preko 40 stepeni celzijusa.
Kuvano belo vino – recept koji morate da probate
Iako se belo vino nešto ređe koristi, ništa manje nije ukusnije nego crno vino. Osim samog užitka u ispijanju, kuvano belo vino takođe ima brojna lekovita svojstva koja utiču kako na poboljšanje cirkulacije tako i na poboljšanje celokupnog zdravlja.
Da ne bismo dužili, prelazimo na to kako se sprema kuvano vino!
#1 Sastojci za kuvano belo vino – 3 sastojka do savšenog ukusa
Spisak sastojaka za belo vino vrlo je kratak i jednostavan. Sve što vam je potrebno su sledeći sastojci za vino:
- belo vino 1 l
- 1 kašika meda
- 6 kašika šećera
- 1 narandža
- 4 štapića cimeta
- 4 karanfilića
#2 Priprema belog vina – do savršenog napitka za nekoliko minuta
Za belo kuvano vino priprema je i više nego jednostavna i gotova identična kao i kada pravite crno kuvano vino! U veću šerpu sipajte vino, a zatim dodajte i sve ostale sastojke i kuvajte na tihoj vatri. Opet, važno je da vino ne prokuva, već šerpu sklonite sa ringle nekoliko minuta pre samog ključanja.
Ove namirnice takođe su optimalno napisane, sve zavisi od toga koliki broj ljudi planirate da pozovete na večernje druženje, a samo voće možete menjati po želji.
Preporučljivo je da se voće doda tek potom što se vino skuva kako bi pustilo svoj sok i kako bi se svi hranljivi sastojci zadržali u vašem napitku.
Budite slobodni da eksperimentišete sa sastojcima i začinima sve dok ne pronađete idealan ukus po vašoj meri!
Kuvano vino – koje vino je najbolje za kuvanje?
Sada smo vam otkrili naše tajne recepte, sigurno se pitate pa koje je onda vino najbolje za kuvanje?
Prema rečima stručnjaka, najbolja vina za kuvanje su ona slatkastog ukusa, koja biste pili i bez kuvanja. Međutim, ukusi su različiti pa tako kada je reč o izboru vina za kuvanje, najpre treba da odlučite da li želite crno ili belo vino za kuvanje.
Ako biste nas pitali, crno vino za kuvanje je bolji izbor od belog upravo zbog svog slatkastog ukusa. Belo vino je nešto gorčeg ukusa te je potrebno dodatno zasladiti začinima i sastojcima koje smo već napomenuli.
Činjenica je da su kvalitetnija vina bolja da kuvanje, budući da će i njihov ukus biti mnogo postojaniji, ali to ne znači da je potrebno da date čitavo bogatstvo. Dovoljno je da odaberete crno ili belo vino srednjeg kvaliteta čiji ukus ćete upotpuniti začinima prema našoj recepturi.
Kuvano vino kao lek – brojni benefiti kuvanog vina
Iako mnogi nisu znali, kuvano vino ima brojne benefite po naše zdravlje. Ono sadrži brojne sastojke koji čuvaju naše zdravlje i štite ceo ogranizam. U vinu se nalazi brojna različitia hemijskih jedinjenja koja imaju značajno antioksidativno dejstvo koje ima pozitivan uticaj na naš organizam.
Zbog ovakvog dejstva, smatra se da kuvano vino može pomoći kod:
#1 Usporava proces starenja
Resveratrol je jedan od antioksidansa koji se nalazi u crnom grožđu, a onda i crnom vinu koji pomaže kod usporavanja procesa starenja. Smatra se da njegovo prisustvo štiti kožu od štetnih radikala, čineći je mlađom.
#2 Smanjuje rizik od osteoporoze
Osteoporoza je progresivni gubitak koštane mase, odnosno gustina kostiju značajno se smanjuje, a kosti postaju lako lomljive. Umerena konzumacija kuvanog vina može pomoći kod smanjenja rizika nastanka osteoporoze, a ključnu ulogu igra i pomenuti resveratrol koji zajedno sa svojim antiinflamatornim svojstima poboljšava povećanje gustine kostiju.
#3 Jača funkciju mozga
I u ovom slučaju resveratrol podstiče bolje pamćenje, odnosno jača funckiju mozga. Tome može doprineti i muskatni oraščić koji smanjuje stres, anksioznost ali i utiče na poboljšanje koncentracije.
#4 Normalizuje nivo holesterola
Čak svakodnevno konzumiranje čaše crvenog vina odobreno je i od strane doktora! Pokazalo se da kuvano vino snižava nivo holesterola u krvi, odnosno ragrađuje masnoće i time sprečava začepljenje arterija.
Nije čudo da ovaj napitak ima brojne benefite po naše zdravlje, budući da se tajna ovog napitka krije u salicilnoj kiselini za koju se smatra da je jača od bilo kog drugog leka.
Važno je ne preterivati u količini, jedna čaša kuvanog vina sadrži sasvim dovoljnu količinu polifenola koji će pozitivno uticati na naš organizam.
Kuvano vino za prehladu – evo kako se kuva vino za prehladu
U periodu sezone gripa i prehlada, kuvano vino može pozitivno uticati na vaš organizam tako što će vas zagrejati i na taj način pomoći vašem organizmu da što pre sagori viruse.
Osim toga, ovaj magični napitak može pomoći i kod ublažavanja bola u grlu. U tom slučaju, potrebno ga je konzumirati u ograničenim količinama, ne više od 3 decilitra na dan.
Kako se sprema kuvano vino za grlo?
U slučaju prehlade, mogu se koristiti kako crno tako i belo vino. Sam proces pripreme je gotovo identičan kao i kod klasičnog recepta, samo je razlika u sastojcima koje ćete dodavati.
Za kuvano vino za prehladu biće vam potrebno nekoliko namirnica poputi đumbira, limuna i karanfilića koji imaju lekovita svojstva, te ćemo sa vama u nastavku podeliti nekoliko sjajnih recepata kako možete napraviti kuvano vino za prehladu.
#1 Kuvano vino sa cimetom i narandžom
Za kuvano vino sa pomorandžom recept je vrlo jednostavan i biće vam potrebni sledeći sastojci za kuvano vino:
- crveno vino 1 l
- 300ml soka od narandže
- kesica vanilin šećera
- voće po izboru
- cimet i drugi začini po izboru
Evo kako se pravi kuvano vino sa narandžom – u velikoj šerpi sipajte crveno vino a zatim dodajte vanilin šećer. Meštajte dok se vino kuva, a istovremeno sipajte sok od narandže i dodajte sve ostale sastojke. Radi što intenzivnijeg ukusa, preporuka je da začine dodate tek na kraju.
#2 Belo vino sa karanfilićem i đumbirom
Kao i crno vino, tako i belo vino ima lekovita svojstva, čiji sastojci pozitivno utiču na poboljšanje cirkulacije, a osim toga poseduje i antibakterijska svojstva koja pomažu organizmu da se brže izbori sa virusima i prehladama.
Za ovo kuvano vino recept je sledeći:
- 700 ml belog vina
- 1 limun
- 6 kašika meda
- 5 komada karanfilića
- malo cimeta
- kašika usitnjenog đumbira
Evo kako se pravi kuvano vino sa đumbirom – način pripreme je gotovo isti kao i kod svih. U posudu u kojoj ćete kuvati dodajte belo vino, a potom izrendajte jednu koru od limuna koju ćete ubaciti u vino.
I u ovom slučaju, vino ne sme da proključa te je potrebno skloniti sa vatre nekoliko minuta pre toga. Kada se vino zagreje, sklonite sa vatre i dodajte ostale sastojke uz malo limunovog soka.
Vratite na kuvanje još nekoliko minuta kako bi se svi sastojci sjedinili i ubrzo ćete imati najbolje kuvano vino za grlo!
Istorija kuvanog vina – konzumiranje kuvanog vina širom sveta
Gde god da se nalazite, činjenica je da se ovaj napitak pije širom sveta. U skoro svim evropskim gradovima, u vreme novogodišnjim praznilka širom ulica imaćete priliku da vidite bajkovite kućice iz kojih će se širiti miris kuvanog vina i najlepših medenjaka koji svojim mirisom mame posetioce širom sveta.
Ako se vratimo u davnu istoriju, veruje se da ideja za termičkom obradom vida potiče još od starih Rimljana kojima je vino bilo omiljeno piće. Vremenom su došli na ideju da svoj omiljeni napitak zagreju na vatri i time posluže rimske vojnike, koji su se pored varvara borili i protiv hladnoće.
Kako su osvajali Evropu, tako se njihova ideja termičke obrade vina širila i na brojne druge države pa je tako popularnost vina nastavila da raste i tokom srednjeg veka, a tradiciju dodavanja začina u vino započeli su Evropljani.
Osim što su želeli da poboljšaju ukus vina, odnosno da ih učine slađim, ubrzo su došli i do saznanja da brojni začini za kuvano vino u sebi sadrže lekovita svojstva pa su tako pronašli jedinstven način da se zaštite od bolesti.
Svaka od država imala je svoj recept za kuvano vino, pa se tako npr. u Brazilu kuvano pravi od crnog vina, cimeta i karanfilića i ono se tradicionalno služi tokom njihovog praznika pod nazivom Festa Junina.
Za Bugarsko kuvano vino recept je malo drugačiji budući da se u kuvano vino dodaje se biber, med, limun i pomorandža, dok se u Kanadi recept za vino u potpunosti razlikuje od drugih država. Kod njih se kuvano vino sprema sa javorovim sirupom uz kombinaciju sa još nekim alkoholom.
Kuvano vino smatralo se pićem legionara jer se na početku ono pilo iz pehara, odnosno specijalnih krigli poznatih pod imenom “tankard krigle”.
Smatra se da skandinavske zemlje najveći konzumatori kuvanog vina koji nosi naziv Glögg, a ova vrsta vina može se naći u alkoholnoj kao i bezalkoholnoj verziji. Za alkoholnu verziju obično se koristi crno vino, šećer, cimet, đumbir, karanfilić i gorka pomorandža, uz mogućnost dodatka i drugih alkoholnih pića kao što su votka ili rum.
Ipak za Nemce i Austrijance smatra se da odnose prvo mesto na listi najboljih kuvanih vina, a koje je poznato pod nazivom “zamagljeno vino”.
Možemo zaključiti da je kuvano vino zaista internacionalno piće koje se konzumira širom sveta te nije ni strano što danas postoji toliko recepata koji pružaju pravu rapsodiju ukusa.