Semenke bundeve – značaj i prednosti koje bundevino seme ima za zdravlje

Semenke bundeve mnogi svrstavaju u omiljene grickalice, a njihova konzumacija seže hiljadama godina unazad. Međutim, pored toga što su idealna užina i dodatak mnogim ukusnim jelima, treba napomenuti da je njihov značaj za naše zdravlje izuzetno velik.

Nutritivno bogatstvo koje seme bundeve sadrži čini ga idealnim saradnikom u očuvanju zdravlja i prevenciji mnogih oboljenja.

U nastavku teksta pročitajte detalje pozitivnih efekata ovog magičnog semena koje smo za vas pripremili mi iz Agromagazinavašeg omiljenog poljoprivrednog časopisa.

Nutritivni sastav semenke bundeve – riznica zdravlja

Semenke bundeve su bogat izvor esencijalnih nutrijenata, uključujući vitamine, minerale i antioksidanse. Posebno su bogate magnezijumom, gvožđem, cinkom i bakrom.

Pored toga, ove semenke sadrže značajnu količinu proteina, zdravih masti i vlakana. Kombinacija ovih nutrijenata čini semenke bundeve vrednim dodatkom uravnoteženoj i nutritivnoj ishrani.

 • Magnezijum – semenke bundeve su jedan od najboljih biljnih izvora magnezijuma. Magnezijum je potreban za više od 600 hemijskih reakcija u vašem telu, a odgovarajući nivo magnezijuma neophodan je za mnoge funkcije tela uključujući funkciju mišića i nerava, regulaciju nivoa šećera u krvi i upravljanje krvnim pritiskom. Adekvatan unos magnezijuma povezan je sa smanjenim rizikom od mnogih hroničnih bolesti.
 • Gvožđe – gvožđe je ključno za formiranje crvenih krvnih zrnaca i transport kiseonika širom tela. Ove čarobne semenke pružaju prirodan izvor gvožđa, čineći ih vrednom opcijom za osobe koje slede vegetarijansku ili vegansku ishranu.
 • Cink – cink je važan za funkciju imunološkog sistema, zarastanje rana i sintezu DNK. One su dobar izvor cinka, doprinoseći podršci imunološkom sistemu.
 • Bakar – bakar igra ulogu u formiranju kolagena, apsorpciji gvožđa i proizvodnji energije. Bundevino seme sadrži bakar, dodajući svoj doprinos nutritivnom profilu.
 • Proteini – seme bundeve predstavlja biljni izvor proteina, čineći ga odličnom opcijom za osobe koje žele povećati unos proteina, posebno one koje prate vegetarijansku ili vegansku ishranu.
 • Zdrave masti – iako bundevino seme sadrži masti, one su pretežno zdrave nezasićene masti. Ove masti, uključujući visok nivo omega-3 i omega-6 masnih kiselina, važne su za zdravlje srca i opšte blagostanje.
 • Vlakna – semenke bundeve su prirodan izvor dijetalnih vlakana, koja su ključna za zdravlje digestivnog sistema. Vlakna pomažu regulaciju pokreta creva, sprečavaju zatvor i podržavaju zdravu crevnu mikrofloru.

Koje zdravstvene prednosti nude semenke bundeve?

Zahvaljujući svom bogatom nutritivnom sastavu i kombinaciji različitih supstanci koje imaju pozitivan uticaj na zdravlje čoveka, semenke bundeve su jedna od najzdravijih namirnica koje možete konzumirati.

Zdravlje srca

Ubacivanjem u ishranu semenke bundeve zdravlje vašeg srca značajno će se poboljšati. Kombinacija magnezijuma, zdravih masti i antioksidanasa u semenkama bundeve korisna je za zdravlje srca. Studije su pokazale da ulje ovih semenki može da smanji krvni pritisak i nivo holesterola, dva važna faktora rizika za srčana oboljenja.

Antioksidansi koji se nalaze u bundevinom semenu (flavonoidi, fenolne kiseline, vitamin E i karotenoidi), pomažu u zaštiti kardiovaskularnog sistema od oksidativnog stresa.

Zdravlje prostate i bešike

Seme bundeve može pomoći u ublažavanju simptoma benigne hiperplazije prostate (BPH), stanja u kome se prostatna žlezda uvećava, što izaziva probleme sa mokrenjem. Nekoliko studija na ljudima otkrilo je da konzumacija ovih semenki smanjuje simptome povezane sa BHP.

U studiji iz 2021. godine, potrošnja ulja semena bundeve je uspela da smanji simptome i poboljša kvalitet života kod 73 osobe sa BPH. Pored toga, iako ulje semena bundeve nije bilo tako efikasno kao lekovi, bilo je povezano sa manje negativnih neželjenih efekata.

Dalja istraživanja sugerišu da konzumiranje ovih semenki ili njihovih proizvoda kao suplemenata može pomoći u lečenju simptoma preaktivne bešike.

Regulacija šećera u krvi

Sadržaj vlakana u semenkama bundeve, u kombinaciji sa proteinima i zdravim mastima, može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi.

Ovo je posebno korisno za osobe sa dijabetesom ili one koje su podložne razvoju dijabetesa. Izbalansiran nutritivni profil ovih semenki doprinosi stabilnim nivoima šećera u krvi i može smanjiti rizik od insulinske rezistencije.

Antiinflamatorna dejstva

Semenke bundeve sadrže antiinflamatorna jedinjenja, uključujući antioksidanse i omega-3 masne kiseline. Hronična inflamacija povezana je sa različitim zdravstvenim stanjima, uključujući bolesti srca i artritis.

Uključivanje hrane sa antiinflamatornim svojstvima, poput semenki bundeve, u ishranu može doprineti ukupnom upravljanju zapaljenjem u telu.

Raspoloženje i mentalno zdravlje

Nutrijenti u semenkama bundeve, uključujući magnezijum, mogu imati pozitivan uticaj na raspoloženje i mentalno zdravlje. Magnezijum je uključen u regulaciju neurotransmitera, a njegov nedostatak povezan je s stanjima poput depresije i anksioznosti.

Ove semenke su takođe dobar izvor triptofana, aminokiseline koja igra ulogu u proizvodnji serotonina. Serotonin je neurotransmiter koji doprinosi regulaciji raspoloženja i može imati pozitivan uticaj na celokupno mentalno zdravlje.

Zdravlje kostiju

Pored sadržaja magnezijuma, one doprinose zdravlju kostiju pružanjem esencijalnih minerala poput fosfora i cinka.

Fosfor je ključna komponenta strukture kostiju, dok cink igra ulogu u formiranju i mineralizaciji koštanih struktura. Uključivanje semenki bundeve u ishranu može biti dobra strategija za održavanje jakih i zdravih kostiju.

Smanjenje rizika od određenih karcinoma

Neka istraživanja sugerišu da seme bundeve može da sadrži biljna jedinjenja koja bi mogla da pomognu u zaštiti od rasta raka. Opservaciona studija iz 2012. pokazala je da je konzumiranje bundevinog semena povezano sa smanjenim rizikom od raka dojke kod žena u postmenopauzi.

Druge starije studije sugerišu da lignani (biljna vlakna) u semenkama bundeve mogu igrati ključnu ulogu u prevenciji i lečenju ove vrste raka.

Unapređenje zdravlja digestivnog trakta

Sadržaj vlakana u semenkama bundeve ne samo da pomaže u varenju već podržava i zdravu crevnu mikrofloru. Vlakna deluju kao probiotik, promovišući rast korisnih bakterija u crevima.

Zdrava crevna mikroflora povezana je sa poboljšanim varenjem, apsorpcijom hranljivih materija i smanjenim rizikom od problema sa varenjem poput zatvora.

Poboljšan san

Ako imate problema sa spavanjem, možda biste želeli da pojedete malo bundevinih semenki pre spavanja. Oni su prirodni izvor triptofana, aminokiseline koja može pomoći u poboljšanju sna.

Prema studiji iz 2014, smatra se da konzumiranje najmanje 1 g triptofana dnevno poboljšava san.Međutim, imajte na umu da ćete morati da pojedete oko 170 g semena bundeve da biste postigli potrebnu količinu triptofana.

Seme bundeve je takođe odličan izvor magnezijuma. Adekvatni nivoi magnezijuma su takođe povezani sa boljim snom, prema nekim opservacionim studijama.

Golica – vrsta za sebe

Iako mnogi termine golica i tikva (bundeva) koriste kao sinonime, to zapravo nije ispravno. Golica je posebna vrsta bundeve, a specifična je po tome što seme golice nema opnu, te je veoma pogodna za obradu.

Ovo seme osnovna je sirovina za izradu suplemenata, ulja i sirupa. Ovi proizvodi veoma su popularni u prirodnoj medicine budući da kada je u pitanju golica seme sadrži pravo bogatstvo korisnih materija i poznat je dodatak terapiji za mnoga oboljenja

U 100g sirove golice nalazi se:

 • 50g masti
 • 30g biološki kvalitetnih proteina
 • 35mg vitamina E
 • 7g vlakana
 • 4.5mg niacina B3
 • Vitamini A i C i ostali vitamini i minerali.

Seme golice ne sadrži holesterol, što je samo još jedan od mnogobrojnih benefita ove semenke. Masti koje ona sadrži su omega 3 masne kiseline koje:

 • smanjuju nivo triglicerida
 • ublažavaju bolove kod reumatoidnog artritisa
 • olakšavaju simptome anksioznosti i depresije
 • omogućavaju očno zdravlje
 • doprinose zdravlju ploda u trudnoći
 • smanjuju insulinsku rezistenciju i rizik od dijabetesa.

Ova specifična vrsta bundevinog semena lekovitost manifestuje i u tome što sadrži jedinjenja koja pomažu ćelijama da se izbore protiv kancerogenih ćelija. Nemačke studije pokazuju da žene koje prolaze kroz menopauzu, a unose dnevno preporučenu dozu golice smanjuju rizik od raka dojke za čak 23 odsto.

Zanimljivosti vezane za tikvu golicu:

 • Golice i dinje su u srodstvu. Da li ste znali da su i letnje i zimske tikve povezane sa dinjama i lubenicama?
 • Tikve golice su pune vitamina A. Samo 240ml daje više vitamina A nego što je većini ljudi potrebno dnevno (tačnije 457% neophodne dnevne vrednosti).
 • Tikva golica pripada veoma staoj prehrambenoj kulturi. Postoje dokazi o njegovom uzgoju koji datira najmanje 8.000 godina pre nove ere u Centralnom Meksiku, Peruu i istočnim Sjedinjenim Državama.

Kako jesti semenke bundeve – ideje za zdrave obroke

Kao što možemo zaključiti iz svega gore navedenog, lekovita svojstva bundevinog semena apsolutno su neprikosnovena. Stoga, je njihovo ubacivanje u vašu ishranu odličan potez po vaše zdravlje. Evo nekoliko kreativnih načina kako ih možete uključiti u svoje obroke:

 • Grickalica – uživajte u semenkama bundeve kao grickalici ili ih pomešajte sa suvim voćem za ukusnu mešavinu.
 • Smuti – dodajte šaku semenki bundeve u jutarnji smuti za dodatni unos proteina, zdravih masti i hranljivih materija.
 • Salate – pospite semenke bundeve preko vaše salate da biste joj dodali zadovoljavajuću hrskavost i poboljšali hranljivi sadržaj.
 • Dodatak pecivu i kolačima – uključite ih u svoje recepte za peciva, poput kolača, energetskih pločica, lepinja ili hleba. One mogu dodati teksturu i nutritivnu vrednost vašim pečenim proizvodima.
 • Dodatak ovsenoj kaši ili grčkom jogurtu – nadogradite svoj grčki jogurt ili ovsene pahuljice dodavanjem bundevinog semena za obrok bogat hranljivim materijama.
 • Pesto sos – umešajte semenke bundeve u pesto sos za jedinstven ukus i dodatne nutritivne prednosti.
 • Pečena grickalica – pečenje bundevinih semenki je klasičan i ukusan način da u njima uživate. Pomešajte ih sa malo maslinovog ulja, posolite po ukusu ili dodajte omiljene začine, pa pecite u rerni dok ne postanu zlatno smeđe. Možete eksperimentisati dodavanjem začina poput paprike, belog luka ili čilija za dodatni ukus.
 • Sladak miks – pomešajte pržene semenke sa orašastim plodovima, suvim voćem i možda malo tamne čokolade ili meda kako biste napravili hranljiv i zadovoljavajući miks ukusa.
 • Puter – baš kao puter od kikirikija ili badema, možete napraviti i svoj puter od semenki bundeve. Blendirajte pržene semenke bundeve sa malo ulja dok smesa ne postane glatka. Koristite ga kao namaz ili umak za voće i povrće.

Eksperimentišite s ovim idejama da biste pronašli svoj omiljeni način konzumiranja bundevinog semena. Bez obzira da li ih više volite slane ili slatke, semenke bundeve su svestran i hranljiv dodatak vašoj ishrani.

Uključivanje ovih malih, ali moćnih, semenki u vašu ishranu može doneti brojne zdravstvene prednosti i doprineti vašem opštem blagostanju. Bilo da ih jedete same, dodajete u obroke ili koristite kao sastojak u receptima, semenke bundeve mogu biti ukusan i hranljiv dodatak vašoj ishrani.