Oduvek ste želeli da napravite domaće lepinje, ukusne i mekane kao iz pekare ali vam nije nikada polazilo za rukom?
Ukoliko ste ljubitelji testa, recept za domaće lepinje koji smo pripremili za vas oboriće vas sa nogu! Više nećete morati da odlazite u pekaru, već ćete uz naš recept napraviti domaće lepinje kojim niko neće odoleti. Za naše domaće lepinje recept je vrlo jednostavan, a ukus fantastičan.
Pripremite olovku i papir jer ćemo vam u nastavku teksta otkriti recept za lepinje koje su bolje čak i od onih iz pekare!
Domaće lepinje recept – kako se prave lepinje
Ko može odoleti ukusu mekanim, vazdušastim lepinjama koje se tope u ustima?
Ako ste mislili da ne možete da napravite domaće lepinje koje će biti kao one iz pekare, prevarili ste se. U nastavku teksta otkićemo vam tajnu recepturu kako da napravite mekane domaće lepinje kojima niko neće moći da odoli.
Evo kako izgleda recept za lepinje:
- 650-700 gr brašna
- 300-300 ml tople vode
- 1 kvasac
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 8 kašika ulja
U velikoj posudi sipajte vodu, a zatim dodajte sećer i kvasac i ostavite nekoliko minuta da se kvasac aktivira. U drugu posudu sipajte brašno, so i ulje i tome dodajte kvasac koji ste prethodno pripremili.
Testo mesite rukama sve dok ne dobijete cvrstu smesu, po potrebi dodajte brašno ukoliko primetite da vam se testo lepi za ruke. Na velikom stolu pobrašnite radnu površinu i prebacite testo koje ćete još nekoliko puta dobro uvaljati. Dobijenu smesu podelite na jednake delove koje ćete posuti brašnom i ostaviti još nekoliko minuta pokrivene krpom.
Za to vreme ugrejte rernu na 250 stepeni, a zatim prelazimo na glavni deo. Svaki deo testa potrebno je razvući oklagijom u krug, s tim da svaka lepinjica bude debljine otprilike 1 cm.
Pripremljene lepinjice staviti u pleh, a zatim u rernu i smanjiti temperaturu na 200 stepeni. Domaće lepinje peku se otprilike 15, 20 minuta ne duže, a nakon toga ih izvadite i poprskajte vodom kako bi gornji sloj omekšao.
Nakon toga, proces je gotov i vaše domaće lepinje su spremna za konzumiranje! Možete ih poslužiti uz neki namaz i suhomesnate proizvode!
Ukoliko ste ljubitelji mesa, od ovog recepta se može napraviti i lepinja za ćevape koje će biti sočne i mekane kao duša!
Domaće lepinje od krompira – recept za domaće lepinje sa pire krompirom
Još bolja verzija od prethodnog recepta je recept za lepinje od krompira! Unutra mekane, a spolja hrskave baš kako treba! Ukoliko vam ostane krompir od ručka ili večera, iskoristite ga za pravljenje ovih mekanih domaćih lepinja. Da ne dužimo puno, prelazimo na recept za domaće lepinje sa krompirom.
Evo kako se prave lepinje sa krompirom:
- 100 gr pire krompira
- 1-2 kašike šećera
- 250-300 gr brašna
- kašićica suvog kvasca
- 150-200 ml vode
- 2 kašike ulja
Ukoliko nemate pripremljen pire krompir, najpre skuvajte krompir i od njega napravite pire kako inače pravite. Kada pire bude gotov, pripremite veliku činiju u koju ćete sipati sve sastojke od kojih ćete zamesiti testo.
Kada sjedinite sve sastojke, ostavite testo da odstoji otprilike sat vremena ili duže – testo je uvek bolje ako duže stoji. Nakon toga izvadite brašno na površinu, uvaljajte ga još nekoliko puta, a zatim testo podelite na jednake delove. Od navedene količine trebalo bi da dobijete 9 jednakih delova, a ukoliko želite više lepinjica, količine duplirajte.
Nakon što ste testo podelili na jednake loptice, svaku lopticu ostavite još nekoliko minuta dok svaka loptica ne postane duplo veća. Povremeno proveravajte kako testo raste i kada vidite da su lepinjice dostigle željenu veličinu, vreme je za pečenje. Rernu ragrejte na 200 stepeni i pecite 10-15 minuta u zavisnosti od jačine rerne.
Po želji lepinjce možete premazati uljem ili istopljenim puterom kako bi njihov ukus bio još bolji!
Isprobajte naše recepte za domaće lepinje i verujte da ćete biti oduševljeni!