Crna ribizla – lekovita svojstva i zašto je uvrstiti u ishranu?

Crna ribizla pripada porodici bobičastog voća, a njen plod je veličine grozda. Prepoznaćemo je u prirodi tako što raste na velikom grmu. Ove bobice otporne su na hladnu zimu, iako mraz u periodu cvetanja može sabotirati pravilni rast.

Sirove crne ribizle su veoma zdrave i bogate vitaminima. Vrlo često se koriste i u kuvanju i tako se konzumiraju.

Dakle, ovo bobičasto voće, prepoznatljivo po tamnim tonovima, ima mnogo benefita po zdravlje čoveka. Nastavite sa čitanjem teksta, jer ćemo se u nastavku teksta baviti lekovitim svojstvima ove voćke i zašto je treba konzumirati u ishrani.

Crna ribizla zdravlje – čime je sve bogat njen kiselkasto-sladak ukus?

Ovo crno bobičasto voće ima kiselkasto-skadak ukus specifičnog mirisa koje zdravlje u usta prenosi pomoću vitamina C i antocijanina.

Antocijanini su grupa antioksidanata koji se nalaze u crnom, ljubičastom i plavom voću i povrću. Deo su porodice flavonoida, čiji su počasni članovi i antioksidansi koji se nalaze u vinu, čaju i tamnoj čokoladi.

Flavonoidi su deo veće grupe antioksidanata poznatih kao polifenoli, za koje se vjeruje da pomažu u prevenciji ili lečenju zdravstvenih stanja povezanih sa upalom i oksidativnim stresom. Ova stanja uključuju rak, bolesti srca i mentalni pad povezan sa godinama,

Antocijanini ekstrahovani iz biljaka takođe se obično koriste kao boje, prirodne boje za hranu i aditivi za hranu, pa tako i crna ribizla. Istraživanja su takođe potvrdila da ekstrat crne ribizle pomaže u blokiranju rasta ćelija karcinoma jetre i raka dojke.

Ribizla crna ili crvena – ima li razlike?

Kad smo kod boja, znamo da postoji i crvena ribizla. Naime, između crne i crvene ribizle postoji razlika koje se ne tiče samo boje, već i toga da je crna ribizla slađa i ukusnije od crvene, koja ima 3 puta više vitamina C. Interesantno je da nezrele crne bobice sadrže 4 puta više vitamina C od zrelih plodova, što znači da ih treba pravovremeno konzumirati.

Međutim, crvena ribizla ima više kalijuma od crne, a ovaj mineral je dobar za rad srca.

Crna ribizla sadrži i vitamin A koji je dobar za vid.

List crne ribizle – sprečava krvarenje, povećava koncentraciju

U farmaceutskoj industriji, plod i list crne ribizle prilično se koriste za pravljenje određenih proizvoda koji pospešuju zdravlje. Proizvodi od ploda i lista crne ribizle doprinose normalizaciji i stabilizaciji krvnog pritiska, posebno kod osoba koje pate od hipertenzije.

Takođe pomažu u poboljšanju nivoa hemoglobina kod anemičnih osoba. Utvrđeno je da sok od crne ribizle pomaže u lečenju krvarenja desni i proširenih vena, a takođe ima pozitivan uticaj na povećanje koncentracije, a to je uvek dobrodošlo bilo na poslu, dok čitamo ili učimo.

Crna ribizla lekovitost – zašto je važno da je deo naše ishrane?

Plod crne ribizle sadrži puno šećera, belančevina mineralnih supstanci i tanina. Može se konzumirati sveža, ali se takođe koristi za pripremu različitih proizvoda: sokova, džemova, želea, marmelada, sirupa.

Koristi se i u industriji kao dodatak za proizvodnju bombona, čokolada, krema, pudinga i drugih slatkiša.

Ovo bobičasto super-voće može se uvrstiti u ishranu kroz više različitih oblika serviranja, pogotovu u tečnom stanju, kao što se to čini i sa aronijom.

Čaj od crne ribizle i sva njena tečna stanja koja okrepljuju

Brojna istraživanja su se usaglasila da crna ribizla sadrži duplo veću količinu anti-oksidanasa od borovnice, 4 puta više vitamina C od pomorandže i 2 puta veću količinu kalijuma nego što se može naći u bananama.

Takođe, novozelandska i švedska istraživanja tvrde da se konzumiranjem bobica crne ribizle kontroliše nivo krvnog pritiska, popravlja stanje kod patologije kože, poput psorijaze i dermatitisa, i utiče na zdravo čulo vida. Crna ribizla je prirodni lek za tretiranje dijareje i velikog kašlja.

Čaj od crne ribizle deluje kao efikasni čistač krvih sudova. Deluje i na visok krvni pritisak. Može se nabaviti u apotekama ili prodavnicama zdrave hrane. Spremanje je jednostavno – dve kašičice čaja treba preliti sa 2 dcl vode i sačekati da odstoji 15 minuta. Nakon toga, čaj treba iscediti i popiti.

Sok od crne ribizle ubrzava metabolizam, te je vrlo koristan za mršavljenje. Bogat je vitaminom B5, B6 i B1, a ova kombinacija je ključna za održavanje i unapređenje metaboličkih procesa u organizmu.

Slatkast ukus soka je odlična zamena za razna druga pića koja su prepuna industrijskog šećera koji je štetan. Odličan je za lečenje anemije.

Sok od ribizle bez kuvanja se vrlo jednostavno sprema. Za recept, od sastojaka potrebno vam je sledeće:

  • 1 kg crnih ribizli,
  • 1 kg šećera,
  • kašika limuntusa,
  • 7,5 dl vode.

Sok se sprema tako što očistite voće u vodi i uklonite peteljke, pa ih ubacite u jednu posudu. Potrebno ih je malo izgnječiti u činiji kako bi pustile svoju tečnost. Potom ih pospite limuntusom i dobro izmešajte, a zatim poklopite posudu i ostavite da odstoji 24 sata.

Narednog dana, dodajte vodu i šećer, temeljno promešajte sve ponovo. Nakon toga, procedite sadržaj kroz gazu i sipajte ga u staklene boce. Dobro zatvorite boce i čuvajte ih u frižideru. Ako planirate da sok čuvate duže vreme, možete dodati i malo konzervansa.

Sirup od crne ribizle uspešno se bori protiv artritisa i bolova u kostima i zglobovima. Sprečava upalne procese koje mogu znatno oštetiti kosti i zglobove.

Crna ribizla u trudnoći – kada je neophodno da budemo oprezni?

Trudnice i dojilje treba da izbegavaju sok od ribizle jer nije utvrđeno da li i kako utiče na bebu. Deca i starije osobe takođe treba da ga konzumiraju u opreznim dozama.

Osobe koje imaju bolesti vena, hemofiliju ili uzimaju lekove za razređivanje krvi nikako ne smeju da piju sok od ribizle jer on može povećati protok krvi.

Ukoliko imate zakazanu neku operaciju, dve nedelje pre toga ne smeste piti sok od ribizle jer to može izazvati pojačano krvarenje za vreme i posle operacije. Tako da, pažljivo sa sokom od ribizle, koliko god on bio zdrav!

Nadamo se da vas je ovaj tekst podstaknuo da crnu ribizlu što pre uvrstite kao deo vaše svakodnevne ishrane, bilo da je to kroz čaj, sirup, sok ili da je ubacite u puding, kašu ili je konzumirate svežu. Mogućnosti su razne!

O značajnim dejstvima mnogih namirnica iz kategorije povrtarstva i voćarstva, kao i o ukusnim receptima, možete saznati na našem Agromagazinu – sajtu za teme iz oblasti poljoprivrede. Naša misija je da zajedno rastemo organski!