Smilje – gajenje, lekovita svojstva i upotreba biljke besmrtnosti

Smilje, poznato i kao Helichrysum arenarium, je izuzetna biljka koja je podjednako privukla pažnju travara, botaničara i zaljubljenika u zdrav način života. Poznata po svojim živopisnim žutim cvetovima i karakterističnom mirisu, ova čarobna biljka uspeva na Mediteranu, posebno na područjima sa sunčanom i suvom klimom.

Osim estetskog privlačenja, ona je stekla reputaciju zbog svojih lekovitih svojstava i dugotrajnosti čak i nakon branja, što joj je donelo nadimak „besmrtna biljka“.

U nastavku ovog teksta Agromagazin je za vas istražio kako izgelda uzgoj smilja, koja lekovita svojstva ono ima i raznovrsnu upotrebu ove besmrtne biljke.

Gajenje smilja – kako se uzgaja smilje?

Smilje potiče iz mediteranskih oblasti – Grčke, Italije, Portugala, Španije i Hrvatske, a ima je i kod nas usled visoke koncentracije krečnjaka u zemlji, ruže vetrova i čiste vode. Možete gajiti smilje u saksiji, ali ono ipak više voli rast u polju. Specifični uslovi koje Helichrysum arenarium zahteva otežaće vam taj zadatak.

Osunčanost i temperatura

Smilje voli sunce, uspeva u dobro dreniranim zemljištima i traje na područjima sa obiljem sunčeve svetlosti. Mediteranska klima, karakteristična po vrelim, suvim letima i blagim, vlažnim zimama, pruža savršeno okruženje za uzgoj ove biljke. Helichrysum arenarium se prilagodio tako da može da izdrži periode suše, što ga čini otpornom vrstom koja može podneti izazovne uslove.

Ona dobro podnosi visoke letnje temperature kraških i kamenih terena, zahteva jaču sunčevu svetlost i podnosi oštrije zime zbog čega se prirodno može naći na većim nadmorskim visinama.

Zemljište za uzgajanje smilja

Dobro drenirana, blago alkalna zemljišta optimalna su za uzgoj smilja. Višak vlage može biti štetan za biljku, naglašavajući važnost ostavljanja zemljišta da se osuši između zalivanja. Adekvatna drenaža osigurava da korenje ostane zdravo i sprečava probleme poput truljenja korena.

Razmnožavanje, rast i berba

Ovu biljku možemo razmnožavati semenom ili reznicama. Seme smilja se obično seje u proleće ili u avgustu, a reznice se mogu uzimati sa već uspostavljenih biljaka. Nakon što je završena sadnja smilja, ono zahteva strpljenje, jer ima spor rast. Međutim, nagrada je otporna biljka koja može podneti teške uslove i doneti obilje cvetova.

Cvetovi smilja (Helichrysum arenarium) se beru dva puta godišnje, što znači da možete očekivati da ćete dobiti lepu žetvu tokom leta, a drugu berbu u kasnu jesen!

Smilje lekovitost – smilje kao lek u prirodnoj medicini

U srcu zdravstvenih koristi smilja leži njegova kompleksna hemijska kompozicija. Ono je bogato esencijalnim uljima, flavonoidima i drugim bioaktivnim jedinjenjima. Glavni sastojci odgovorni za njegovu lekovitost uključuju seskviterpenske ugljovodonike, ketone, estere i terpenske alkohole. Ova jedinjenja sinergijski doprinose antiinflamatornim, antioksidativnim i antimikrobnim dejstvima biljke.

Antiinflamatorna svojstva

Jedna od izuzetnih karakteristika smilja je njegovo snažno antiinflamatorno dejstvo. Ono sadrži jedinjenja koja inhibiraju inflamatorne puteve u organizmu, pomažući u smanjenju hronične upale, ključnog faktora u razvoju različitih bolesti. Ovo antiinflamatorno dejstvo može koristiti osobama sa stanjima poput artritisa, astme ili inflamatornih bolesti creva.

Antioksidativna moć

Visok sadržaj antioksidansa u smilju je još jedan faktor koji doprinosi njegovim zdravstvenim svojstvima. Antioksidanti igraju ključnu ulogu u neutralizaciji slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje mogu oštetiti ćelije i doprineti starenju i različitim bolestima, uključujući i kancer. Antioksidansi u smilju pomažu u zaštiti organizma od oksidativnog stresa, podstičući opšte blagostanje.

Zacelivanje rana i zdravlje kože

Tradicionalno se Helichrysum arenarium koristio za ubrzavanje zarastanja rana i očuvanje zdravlja kože. Njegova antimikrobna dejstva mogu pomoći u sprečavanju infekcija, dok njegovi antiinflamatorni i antioksidativni efekti doprinose obnovi tkiva. Veruje se takođe da stimuliše proizvodnju kolagena, čineći je vrednom za obnavljanje kože i smanjenje vidljivosti ožiljaka.

Zdravlje respiratornog sistema

Eterično ulje smilja povezuje se sa koristima za respiratorno zdravlje. Inhalacija arome ulja može pomoći u olakšavanju zagušenja, smanjenju kašlja i olakšavanju problema sa disanjem. Ovo čini smilje potencijalnim dopunskim tretmanom za osobe koje se suočavaju sa respiratornim stanjima poput astme ili bronhitisa.

Podrška kardiovaskularnom sistemu

Neke studije sugerišu da smilje može pružiti kardiovaskularne beneficije. Njegova antiinflamatorna i antioksidativna dejstva doprinose zdravlju srca smanjujući rizik od ateroskleroze i poboljšavajući ukupnu vaskularnu funkciju. Dodatno, ono može imati blagi diuretski efekat, pomažući u regulisanju krvnog pritiska.

Zaštita jetre

Jetra ima ključnu ulogu u detoksifikaciji organizma, a smilje za jetru ima potencijalne zaštitne efekate. Neka istraživanja sugerišu da može pomoći u sprečavanju oštećenja jetre i podržati njen rad, čineći je obećavajućim kandidatom za one koji traže prirodne pristupe zdravlju jetre.

Smanjenje nivoa stresa i poboljšanje raspoloženja

Veruje se da aroma ulja smilja ima umirujuće efekte na raspoloženje. Inhalacija ulja može pomoći u smanjenju stresa, anksioznosti i podsticanju opuštanja. Ovo čini smilje potencijalnim saveznikom u upravljanju psihološkim aspektima različitih zdravstvenih stanja.

Anti-kancerogena svojstva

Najnovija istraživanja istražuju potencijalna anti-kancerogena dejstva smilja. Neki rezultati sugerišu da određena jedinjenja u biljci mogu inhibirati rast kancerogenih ćelija i indukovati apoptozu, odnosno programiranu smrt ćelija. Iako su potrebna dodatna istraživanja, ovi nalazi ukazuju na potencijalnu ulogu ove biljke u prevenciji i tretmanu kancera.

Gde se sve koristi smilje – biljka besmrtnosti?

U svetu lekovitog bilja, malo biljaka poseduje raznovrsnost primena kao što to čini smilje. Ono je utkano u tradicionalnu medicinu, aromaterapiju, negu kože i još mnogo toga i, pored bosiljka, najpoznatije je mirisno bilje u srpskoj tradiciji (stoga izreka “smilje i bosilje”).

Put upotrebe smilja počinje u analima tradicionalne medicine. Kroz istoriju, zajednice duž Mediterana obožavale su ovu biljku zbog njenih izuzetnih lekovitih svojstava. Korišćena kao lek za rane, upale i respiratorne bolesti, bila je postojan saputnik u potrazi za zdravljem i blagostanjem.

Eterično ulje od smilja

U samom srcu modernih primena smilja nalazi se njegovo eterično ulje. Ekstrahovano iz cvetova parnom destilacijom, eterično ulje smilja je koncentrisana esencija bogata bioaktivnim jedinjenjima. Aromatski profil ovog ulja često se opisuje kao sladak, zemljani i biljni, čineći ga omiljenim u aromaterapiji i parfimeriji.

Aromaterapija i opuštanje

Aromatska privlačnost eteričnog ulja smilja proteže se izvan mirisa. Entuzijasti aromaterapije hvale njegova dejstva u smanjenju stresa. Veruje se da udisanje umirujuće arome promoviše opuštanje, ublažava anksioznost, pa čak i poboljšava raspoloženje. Bilo da se difuzuje u vazduhu ili razblažuje za lokalnu primenu, ovo ulje stvara mirisni raj za spokoj.

Smilje u kozmetici – benefiti koje ima smilje za kožu

Povezanost smilja sa negom kože duboko je ukorenjena u njegovoj sposobnosti da promoviše njeno obnavljanje. Ulje od smilja je cenjeno zbog svojih anti-age svojstava, jer se veruje da stimuliše proizvodnju kolagena i smanjuje pojavu sitnih linija i bora.

Bilo da se meša u serume za lice, kreme ili koristi u čistom obliku, ovo ulje je idealan saradnik u potrazi za sjajnom kožom. Kozmetički preparati na bazi ove besmrtne biljke podrazumevaju hidrolat smilja, macerat smilja i melem od smilja.

Čaj od smilja

Čaj od smilja koristi se kao dodatak terapiji i samostalno. On ima mnoga pozitivna dejstva na zdravlje, a najpoznatiji je kod lečenja bronhitisa, astme, alergije i sličnih oboljenja. On se takođe može koristiti i kao mera prevencije, a ne samo lečenja.

Sprema se kao i večina drugih čajeva, s tim što je poželjno ostaviti čaj da odstoji oko pola sata pre ceđenja. Nakon toga ga procedite i popijte u kratkom roku. Savet je da se pije nezaslađen, ali ukoliko ga sladite, najbolje da za to iskoristite domaći med. Ne preporučuje se njegovo konzumiranje duže od tri nedelje uzastopno, već je poželjno napraviti nedelju-dve dana pauze nakon ponovne konzumacije.

Zanimljivosti o smilju

  • Ime roda ove biljke glasi Helichrysum, što potiče od grčkih reči ἥλιος (helios – sunce) i χρῡσός (chrysos – zlato).
  • Smilje se pominje u delima starogrčkog pisca Homera kao bilje zanosnog mirisa koja ne vene
  • Ono se pominje i u srpskim narodnim pesmama kao lep cvet zadivljujućeg mirisa, koji po pravilu krasi mlade devojke (u korenu je srpskih imena Smilja, Smiljana, Smiljka itd)
  • Od davnina se koristilo kao melem za kožu – smilje i maslinovo ulje žene su koristile za negu tela i lica
  • Smilje se koristi za trajne bukete cveža budući da cvetovi jako dugo nakon branja zadržavaju svoju originalnu boju
  • Postoji preko 500 različitih vrsta ove biljke
  • Postoji predanje da je njegov intenzivan miris omogućio Napoleonu da prepozna Korziku, svoje rodno ostrvo, kada je još bio na moru i van vidokruga njenih obala gde smilje i danas posebno raste.
  • U nekim italijanskim regionima ono se naziva biljkom daha zbog svojih balzamičkih svojstava koja ga čine prirodnim lekom protiv kašlja.
  • Na Sardiniji se, uz alkoholnu maceraciju cvetnih vrhova smilja, od njega tradicionalno pravi liker intenzivnog ukusa, bogat aromama koje delikatno blede od karija do sladića.

U moru biljnih lekova, smilje se pojavljuje kao virtuoz, usklađujući tradiciju sa savremenim primenama. Bilo da se udiše za spokoj, nanosi na telo za obnavljanje kože ili uživa u njegovom čaju, smilje je besmrtni pratilac u našoj potrazi za zdravijim i živahnijim životom.