Voćne mušice – kako se rešiti voćnih mušica?

Voćne mušice poznate i kao vinske mušice su pravo opterećenje mnogima u kući, ali posebno u kuhinji. Vinske mušice mogu biti prava napast, pogotovo u letnjim mesecima.

Dokazano je da su ove male mušice toliko sitne da mogu da prođu kroz mreže na prozorima i vratima, tako da je gotovo nemoguće da ih sprečite da uđu u vaš dom. Međutim, postoje neka rešenja koja mogu da vam pomognu da se rešite ove male napasti, pa u nastavku bloga možete saznati na koje sve načine to da uradite.

Voćne mušice (vinske mušice) – kako se stvaraju mušice u kuhinji?

Vinska mušice su žuto smeđe boje i dugačke su između 3 i 5mm. Ženke su neznatno veće od mužijaka.

Voćne mušice (vinske ili sirćetne) se pojavljuju doslovno niotkuda, velikom brzinom se razmnožavaju i čine život vrlo neugodnim. One su rasprostranjene širom sveta. Ako ste primetili male mušice u kuhinji sigurno je reč o ovim napastima, jer je upravo kuhinja njihovo omiljeno stanište.

Mogu predstavljati problem tokom cele godine, ali su posebno česte tokom kasnog leta i početka jeseni, jer ih privlači zrelo ili fermentirajuće voće i povrće.

Same po sebi ne predstavljaju nikakvu pretnju za ljude, ali gutanjem neke od njih može doći do gastrointestinalne infekcije ili prenosa neke bakterije.

Vinske mušice se hrane različitim fermentiranim prehrambenim proizvodima i dovoljno je da u kuhinji ostavite parče nekog povrća ili voća, jagode, kajsije ili nekoliko korica jabuke, ili banane, pojaviće se nepozvani gosti. One vole slatke namirnice, ali čak i hranu za kućne ljubimce.

Pojavljuju se i u kontejnerima i kantama za smeće, odvodima, na kuhinjskim krpama, praznim bocama i limenkama, mestima na kojim se nalazi ustajala voda.

One mogu napasti i naneti štetu različitim voćnim kulturama, a najčešće vinovoj lozi pa se zbog toga često i nazivaju vinske mušice. Njeno prisustvo direktno utiče na kvalitet ploda kao i količinu.

One jedu i žive ćelije kvasca, a jednom kada krenu da se razmožavaju u nekom zatvorenom prostoru, ženke mogu da polože oko čak 500 jajašaca. Vinske mušice se izležu za svega 24-30 sati nakon što ženka položi jajašca. Brzina razmnožavanja dodatno otežava suzbijanje ovih insekata.

Pronađite sve što vas interesuje na našem Agromagazinu – sajtu za teme iz oblasti poljoprivrede i srodnih tema.

Zamka za mušice koja će uništiti mušice u kući

S bobzirom na to da su ovo veoma sitna stvorenja, veoma je komplikovano da ih sprečimo da uđu u naš dom, ali zbog toga postoje mnogi načini na koje možemo da ih uklonimo i da sprečinmo da se uopšte pojave.

Evo nekih od načina koji će sprečiti voćne mušice da su pojave u vašoj kuhinji:

Redovno čišćenje i održavanje higijene

S obzirom da vole da se hrane trulim ili fermentiranim voćem. Zato je važno redovno čistiti i održavati higijenu u kuhinji. Bacajte trulo voće i očistite površine na kojima se nalazi sok ili ostaci voća.

Izbocujte đubre svaki dan, jer su kante za đubre pravi raj za vinske mušice. Istrulela i ustajala hrana, konzerve i limenke sa ostacima soka i hrane u kantama za đubre su omiljena hrana za ovim stvorenjima.

Ove male mušice privlači lepljiva smesa koja se nalazi na dnu kante za đubre. Tokom letnjih meseci je posebno važno da održavate higijenu i izbacujete đubre, jer ćete ih jedino na taj način sprečiti da se nastane u vašem domu.

Kada je kanta za đubre u pitanju, treba znati da je neophodno da je redovno perete i čistite. Budite sigurni da ste dobro uklonili sve ostatke i mirise piva, vina ili voća.

Držite voće i povrće u frižideru

Vinska mušica će se najčešće pojave kada ostavljamo puno voća povrća na otvorenom i kada ono krene da truli ako se odmah ne pojede. Zbog toga je najbolje da svo ovo odmah odlažete u frižider kako biste sprečili da privučete mušice.

Neko voćne, kao što su banane, možete držati i na otvorenom, ali se potrudite da ih pojedete pre nego što prezru.

Takođe, redovno proveravajte povrće koje kupujete. Krompir, cvekla, paradajz, crni luk, šargarepa, ali i sve ostalo se može lako pokvariti i dovoljna je jedna ugnjila glavica crnog luka koja će privući roj voćnih mušica. Tako da ukoliko imate dovoljno mesta u frižideru, možete i ove namirnice čuvati tu.

Zamka za mušice od voća ili tečnosti

Voće je izuzetno privlačno ovim insektima. Uzmite plastičnu ili staklenu čašu i stavite komad jabuke ili nekog drugog voća na dno. Nakon toga prekrijte čašu plastičnom folijom i napravite male rupice na vrhu. Vinska mušica će ući u čašu kroz sitne rupice omamljene mirisom voća, ali neće moći da izađu.

Umesto voća, u čašu možete sipati i neki sok, rakiju, belo ili najbolje crveno vino koji će takođe privući visnke mušice.

Zamka za mušice od sirća i deterdženta za sudove

Još jedna potpuno bezbedna zamka za mušice se pravi bez ikakvih hemikalija. Možete iskoristiti praznu telugu ili veću čašu, parče papira, tečnost za sudove i jabukovo sirće. Od papira napravite fišek, a ostavite malu rupicu na dnu fišeka.

Uži kraj fišeka stavite na dno, a širi kraj i vrh tegle zalepite selotejpom. U teglu sipite rastvor od sirćeta i deterdženta, vinska mušica će biti privučene mirisom, a kada uđu kroz rupu fišeka u teglu, neće moći da izađu.

Redovno očistite odvod

Vinska mušica voli da ulazi u odvode u kuhinji ili kupatilu, jer joj prija vlažno okruženje. Uz to, odvodi u kuhinji često imaju komadiće hrane zaostale sa sudova koje ste prali, što je dodatno privlači.

Neophodno je da redovno čistite odvode u kuhinji koristeći prirodne preparate kao što su soda bikarbona i sirće, ali možete koristiti i specijalne preparate za čišćenje odvoda.

Koristite lepljive trake

Lepljive trake su odličan način da ih uhvatite. Okačite traku blizu mesta gde se najviše pojavljuju mušice. One će se zalepiti na traku i neće moći da pobegnu. Da biste ih dodatno privukli, na traku možete zalepiti i neki mali komadić voća koji će ih namamiti.

Verujemo da će vam ovaj tekst biti značajan ako ne znate kako da uništite voćne mušice. Za još korisnih tema posetite naš online magazin i pročitajte blogove o najrazličitijim korisnim temama o poljoprivredi, vinogradarstvu, pčelarstvu, povrtarstvu, lekovitom bilju i mnogim drugim.