Kuvani paradajz – recept za kuvani paradajz za zimnicu

paradajz-plodovi-paradajza

Kuvani paradajz kao jedan od delikatesa koji se sprema tokom pripreme zimnice, ali i u mnoge druge svrhe, može se koristiti u zaista velikom broju raznih vrsta jela. 

Kao i ostale namirnice potrebne za zimnicu, kuvani paradajz je u vreme naših baka i deka bio spreman sa zadovoljstvom u okviru čitave porodice što je bilo smatrano zanimljivom porodičnom aktivnošću. To nažalost više nije tako usled ubrzanog života i mnoštva obaveza s kojima se svakodnevno susrećemo. 

Ali, ukoliko ste vi među onima koji i dalje žele da održe tradiciju i nastave da spremaju kuvani paradajz za zimu ili za neko konkretno jelo, pročitajte nasatavk našeg teksta u kom smo napisali najbolji recept za kuvani paradajz.

Vojvođanski kuvani paradajz – recept bez konzervansa

Kuvani sok od paradajza se, naravno, može spremiti na nekoliko načina, ali mi smo odlučili da napišemo upravo onaj koji je po našem mišljenju najbolji. Odabrali smo da vam predstavimo recept za kuvani paradajz bez konzervansa, kako bismo vam preneli najzdraviju varijantu ovog specijaliteta. 

Kada se paradajz skuva na određeni način, može imati zaista veliki broj primena. Ukoliko vam je potreban kuvani paradajz koji će vam služiti kao preukusan sos za testeninu, na ovaj način ćete definitivno doći do njega. 

Pored toga, vaš kuvani sos od paradajza može biti sjajan nadev za punjene paprike koje možete služiti uz finu domaću gibanicu, ali i neverovatno zdrava paradajz čorba koju će vaši bližnji obožavati.

Sastojci potrebni za pripremu ovog recepta:

  • 6 kg paradajza (pre čišćenja)
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašike soli (modifikovati prema sopstvenom ukusu)
  • crni luk
  • ljute papričice (feferone)
  • celer 
  • peršun
  • so
  • šećer

paradajz-u-rukama

Način pripreme:

  1. Na samom početku je bitno proveriti da li je paradajz dovoljno zreo. Nakon toga treba ga dobro oprati i očistiti ukoliko se nešto na njemu nalazi. Odstraniti mu deo gde je bila drška i onda ga iseći na sitne komade. 
  2. Iseckani paradajz samleti u blenderu li mašinicom za mlevenje paradajza, nakon čega je potrebno procediti ga u specijalnoj cediljki i dodati u šerpu.
  3. Zatim treba, u zavisnosti od vašeg ukusa, u šerpu dodati željenu količinu sitno iseckanih papričica. Prethodno ih oprati i očistiti od semenki i peteljki. 
  4. Posle toga, takođe po sopstvenom nahođenju, u šerpu sa paradajzom i paprikama dodati listove peršuna i celera, kao i so i šećer.
  5. Sada, kada smo sve pripremili za kuvanje, možemo konačno dodati i vodu i krenuti da zagrevamo vodu, sve dok kožica ne počne da se skida sa paradajza.
  6. Flaše koje ste odvojili za odlaganje kuvanog paradajza treba zagrejati u rerni na 100 stepeni i držati ih unutra 10 minuta.
  7. Kada se flaše zagreju, a paradajz konačno skuva, tako vrućeg ga izliti u vruće flaše. Na svaku flašu treba da se stavi parče celofana koje je prethodno potopljeno u alkohol ili rakiju, zatim dobro stegnuti gumicom i zatvoriti zatvaračem.
  8. Na samom kraju sve flaše treba da uvijete u peškir i ostavite ih da se 24 sata polako hlade.
  9. Ohlađene flaše imožete čuvati na istom mestu gde je i preostala zimnica.
  10. Sada je ostalo samo da zajedno sa svojim voljenim osobama uživate u ovom prelepom dodatku jelima!

Kao što možemo zaključiti – kada je u pitanju kuvani paradajz, domaći recepti će vam biti dovoljni da oduševite svakog ko proba jelo sa ovim savršenim dodatkom. Garantujemo da će vam svi ukućani iznova tražiti da im iznova pravite ovaj prelepi sos.

Nadamo se da vam je naš tekst pomogao u pravljenju ovog divnog delikatesa koji može biti deo mnogih ukusnih jela. Kada ga jednom napravite i sagledate širinu njegove primene, kao i količinu praktičnosti – uvek ćete mu se vraćati! 

Želimo vam prijatan rad i još prijatniji obrok!