Gibanica je toliko popularno jelo, da za nju postoji mnogo različtih recepata. Pa tako, kada vam se sprema gibanica recept danas vrlo lako možete pronaći na internetu.
Međutim, postavlja se pitanje koji od svih njih je onaj pravi recept koji će oduševiti sve ukućane i goste, ali i odgovarati vašem ukusu. Sigurno ćete se složiti da, kada je u pitanju gibanica recept mora biti savršen, jer samo tako će vaša trpeza zasijati u punom sjaju.
Ukoliko tražite najlakši recept za gibanicu koja će biti spremna brzo i bez mnogo truda, predlažemo da probate recept koji smo pripremili u nastavku teksta.
Gibanica recept – šta odlikuje ovo ukusno jelo?
Gibanica sa sirom ili gibanica gužvara jedno je od starih tradicionalnih jela srpske domaće kuhinje.
Ono što je najbolje kod ove vrste pite jeste to što nema opasnosti da neće uspeti, te je mogu spremati i iskusni i neuskusni. Naime, najveća boljka onih koji ne provode puno vremena u kuhinji jeste spremanje testa, pogotov onog koje treba da naraste. Kod gibanice se međutim koriste gotove kore, te je ovaj recept idealan i za početnike.
Kada je u pitanju gibanica recepti se ne razlikuju mnogo. Naime, sastojci su uvek isti, dok njihova količina obično varira. Baš zbog toga je teško pronaći pravi recept za gibanicu, jer samo mala razlika u sastojcima može napraviti veliku promenu u ukusu i teksturi.
Gibanica recept – kako napraviti savršenu gibanicu sa sirom?
Dakle, bez obzira da li je zovete gibanica sa sirom ili gibanica gužvara recept za ovu neodoljivu pitu je isti. Naime, ona se sastoji od kora i nadeva od sira, jaja i jogurta. Proces spremanja je vrlo lak i sastoji se od naizmeničnog ređanja slojeva kora i nadeva. Prilikom ređanja kora, one se gužvaju, pa otuda i naziv “pita gužvara”.
Kada se pravi gibanica sa sirom recept mora sadržati idealnu količinu i odnos sastojaka, kako bi gibanica iz rerne izašla meka i sočna. Baš iz tog razloga, prilikom pripreme gibanica domaći recepti se razlikuju upravo u odnosu sastojaka. Količina nadeva uticaće na izdašnost same pite, što znači da je dovoljno nadeva upravo ono što je čini mekom i sočnom.
Uz pažljivo razrađen i dovoljno puta isproban recept gibanica će vam uvek biti sočna i meka. Baš takav je recept koji sledi u nastavku teksta.
Gibanica sa sirom recept – najlakši recept za ukusnu i izdašnu gibanicu
Sastojci:
- 500 gr gotovih kora
- 3 jajeta
- 500 gr neslanog sitnog sira
- 1 šolja jogurta
- 1/2 šolje kisele vode
- 1/2 šolje ulja
- 1 kašičica soli
Priprema:
Zagrejte rernu na 250 stepeni. U jednu posudu pomešajte sir, jaja, jogurt, ulje, vodu i so. Podmažite tepsiju uljem ili je obložite papirom za pečenje. U tepsiju stavite dve kore, tako da im krajevi prekrivaju zidove tepsije. Zatim sipajte malo nadeva, a preko njih stavite dve nagužvane kore. Nastavite sa naizmeničnim ređanjem nadeva i po dve zgužvane kore sve dok ne potrošite smesu.
Poslednje dve kore premažite sa malo ulja ili ulupanim žumancem, kako bi gibanica dobila zlatnu boju. Pecite u rerni na 200 stepeni, oko 40 minuta.
Dakle, ništa lakše!
Priprema gibanice sa sirom zaista nije komplikovana, jedino što može da bude nedoumica jeste količina sastojaka. Međutim, uz ovaj recept možete biti sigurni da će vaša sledeća kreacija biti najukusnija do sada!
Dakle, sledećeg puta kada vam se bude jela gibanica recept je već spreman, a na vama je samo da ga na brzinu smutite i dobićete ukusnu pitu koju možete poslužiti kao predjelo, ručak ili večeru!