Japanska jabuka Kaki – kako se orezuju i uzgajaju japanske jabuke?

Japanska jabuka (lat. Diospyros kaki) je višegodišnja biljka koja je, usled karakterističnog slatkastog ukusa koji podseća na mango i izgleda nalik paradajzu, zadobila epitet “hrana bogova”.

Ova egzotična voćka poreklo vodi iz jugoistočne Azije, odnosno drevne Kine, a odomaćila se na prostorima Japana pre otprilike 1.400 godina što potvrđuju arheološka nalazišta iz perioda Jajoi. Međutim, ona je u tom periodu služila kao dekorativna biljka, da bi posle više vekova postala nacionalno voće Japana, pored trešnje.

Danas se ona kultiviše i u zemljama poput Južne Koreje, Brazila, Azerbejdžana, Turske, Italije, Španije, Meksika, Novog Zelanda i Australije. Ovo je samo potpora tvrdnji da japanska jabuka postaje sve traženiji proizvod u svetu, zahvaljujući neobičnoj teksturi i ukusu, kao i blagotvornom učinku.

U nastavku teksta ćemo vam predočiti sva lekovita dejstva kaki jabuke, kao i sve neophodne korake koje morate preduzeti kako biste uspešno i bez muke uzgajali sopstveno kaki voće.

Japanska jabuka kaki – morfološke odlike

Kineska jabuka, Persimon (eng. Persimmons), kaki japanska jabuka i kaki voće su sve različiti nazivi za isti plod.

Ova drvensasta biljka potiče iz reda Ericales (dikotiledone skrivenosemenice) i iz porodice Ebenaceae  (tropske cvetne biljke). U Japanu se mogu pronaći stabla ove biljke koja su stara i do 5 vekova, a po fizičkim karakteristikama su vrlo slična običnom stablu jabuke i mogu doseći visinu do 7,5 m.

Botanički spisi svedoče da je reč o listopadnoj biljci, koja se odlikuje čvrstim, jakim i zašiljenim listovima i krošnjom u obliku piramide. Cvet kaki jabuke ima dva roda – muški i ženski, gde su muške latice ružičaste nijanse, a ženske imaju žućkasti ton. Oba roda poseduju ukupno 4 latice. Takođe, sasvim je moguća pojava da drvo menja svoj pol iz godine u godinu.

Plod japanske jabuke je ovalnog oblika, sa jednom drškom i četiri peteljke, a po pravilu sazreva na jesen, u oktobru ili novembru – tek kada drvo odbaci svo lišće.

Kineska jabuka – karakteristike ploda

Paleta boje ploda sadrži sve nijanse, od žutih pa do crvenih tonova sa primesama narandžaste boje. U zavisnosti od sorte kaki jabuke, težina ploda može varirati između 300 g i 500g.

Prema preporuci botaničara, plodove bi trebalo ubirati što kasnije, ali pre intenzivne zime, kako se ne bi narušio kvalitet voćke. Svetliji plodovi ukazuju na mogućnost da su nezreli, te su obično astrigentniji – zbog prisustva tanina (koji se nalazi i u trešnjama, aroniji, dunji) izaziva efekat skupljanja usta usled suvoće i gorkog ukusa.

Međutim, nakon ove faze voćka dobija karakterističan medenast ukus.

Japanska jabuka – lekovitost i zdravstveni benefiti “voćke bogova”

Nutritivna vrednost japanske jabuke ukazuje na bogatav sastav vitamina i minerala koji su neophodni za pravilno funkcionisanje našeg organizma i održavanje hormonalnog balansa.

Kaki voćke obiluju mineralima poput kalijuma, kalcijuma, gvožđa i fosfora. Mogu se i pohvaliti visokom koncentracijom vitamina C i A, a konzumacijom jednog persimon-a zadovoljavate 21 % preporučenog dnevnog unosa vitamina C.

Japanski kaki uključuje moćne antioksidanse kao što su zeaksantin i lutein, koji su ključni u borbi protiv bolesti oka i simptoma oslabljenog vida. Beta- karoten, alfa-karoten i beta-kriptoksantin smanjuju rizik od srčanih teskoba (pogotovo arteroskleroze), imaju antikancerogenu funkciju, preveniraju kognitivno starenje mozga i jačaju imuni sistem tako što se efektivno bore protiv infekcija i virusa.

Kaki jabuka – kako se jede?

Kaki spada u niskokalorične namirnice, gde 100 g ove voćke sadrži oko 70 kalorija, od kojih su 18,6 g dobri ugljeni hidrati, 0,6 g  su proteini i 0,2 g su masti. U okviru ove razmere, on ujedno i sadrži i pozamašnih 3,6 g vlakana. Kada se spomene kaki jabuka, kako se jede? je učestalo pitanje, te je važno napomenuti da je ne konzumirate na prazan stomak, jer može doći do pojave dijareje.

Lekovita svojstva ove namirnice podrazumevaju sledeće benefite:

Kaki snižava krvni pritisak

Povoljno utiče na njegovu regulaciju, povećava cirkulaciju krvi i tako sprečava nastanak bolesti srca, krvnih sudova i anemije.

Kaki jabuka i dijabetes

Sadrži prirodne šećere i vlakna pa se preporučuje dijabetičarima i osobama kojima je dijagnostikovana insulinska rezistencija.

Japanska jabuka pomaže u treitranju oslabljenog vida

Umanjuje efekat oksidativnog stresa, vrši prevenciju očnih oboljenja poput katarakte i degenreacije makule (bolest središnjeg dela mrežnjače, obično zahvata ljude starije od 50 godina).

Kaki jabuka i zdravlje digestivnog trakta

Kako je bogata dijetalnim vlaknima, pospešuje probavu, održava dobru crevnu floru, pomaže sa opstinencijom, čisti creva i deluje protiv upala.

Kaki voće bori se protiv virusnih infekcija i kancera 

Zahvaljujući snažnim antioksidansima, bori se protiv štetnih efekata slobodnih radikala, jača imuni sistem i pomaže u eliminisanju malignih oboljenja.

Uslovi za uspešno uzgananje kaki jabuke u našem regionu

Iako još uvek nije polularizovana kod nas, stručnjaci za agrokulturu naglašavaju da su naša klima i zemljište veoma pogodni za kultivisanje ove listopadne biljke. Na našem podneblju se gaje svega četiri sorte japanske jabuke, a to su sadnice Vanilije, potom Jiro, Tipo i Hiratana.

Postoje 2 vrste japanskih jabuka:

  • astrigentne sorte kaki jabuka – Eureka, Hačija, Honan Red, Saijo, Tamopan, Tanaši, Trijumf…
  • neastrigentne sorte kaki jabuka – Fuju ili Fujugaki, Gošo, Imoto, Izu, Jiro, Mekavajiro, Okugošo, Suruga…

Osim po veličini ploda i brzini sazrevanja, ove dve vrste se razlikuju po tome koliko sveža voćka može imati opor ukus prilikom konzumacije.

Japanska jabuka – sadnja

Prilikom uzgajanja kaki jabuka, sadnice moraju biti prethodno očišćenje od polomljenih žilica i oštećenih delova.

Za sadnju ovog voća se savetuje da se opredelite za prostor koji je dosta izložen suncu, kako bi ono upilo što više nutrijenata tokom inicijalne faze rasta. Zemljište bi trebalo biti rastresito, pretežno vlažno i blago kiselo (ph u opsegu od 6,5 do 7,5).

Nakon što iskopate rupu koja je 3 puta veća od sakije u kojoj se nalazi japanska jabuka, sadnice bi trebalo pažljivo položiti i zaliti. Iskopana rupa mora biti bogata đubrivom (uvrstite i mineralna i stajska đubriva), ali prekomerno đubrenje sa visokom koncentracijom azota može prouzrokovati da plodovi previše rano otpadnu. Ukoliko zreli listovi nemaju tamnozelenu nijansu, dodajte uravnoteženo đubrivo tipa 10-10-10.

Neophodni razmak između sadnica treba da iznosi 5 m. Takođe, poželjno je da prilikom sadnje orežete vrh stabla na visinu od 80 cm do 100 cm, kako bi se formirala pravilna piramidna krošnja sadnice – ovo je ključno kako bi se sprečilo da plodovi pri vrhu ne budu preteški, te da ne izazivaju lomljenje grana.

Japanska jabuka – uzgoj

Uzgajanje ove japanske sadnice najpre podrazumeva pravilno navodnavanje – ono se postepeno uvodi tokom proleća, a količina vode se smanjuje za vreme jeseni. Ukoliko je temperatura toplija nego inače, drvo će zahtevati 2 do 3 zalivanja na nedeljnom nivou.

Važna napomena je da je potrebno postaviti neku vrstu oslonca kako bi se drvo adekvatno razvijalo. Stabla su obično otporna na sve vremenske nepogode, ali se savetuje povremeno zalivanje kada su ekstremnije vrućine. Kaki sadnice su vrlo osetljive na zimu i mraz, pa je u toku prve 2 godine uzgoja potrebno zaštititi koren oblogom od lišća ili slame, a stablo pomoću paprati ili slame.

Cvetanje nastupa nakon 2 ili 3 godine (u zavisnosti od vrste), a berba se vrši krajem jeseni, neposredno pre pojave mraza. Japanska jabuka se razmnožava setvom semena, ali i kalemljenjem i ožiljavanjem reznica. Žuti i narandžasti plodovi imaju sočan i potpun ukus i idealni su za pravljenje poslastica poput džema, kolača, pite, kašice za bebe…

Iako japanska jabuka kod na još uvek nije ostvarila zavidan status kao u inostranstvu, nadamo se da smo vas ovim tekstom makar podstakli da načinite prvi korak u popularizovanju ovog voća u našem regionu.