Slatko od jagoda je stara poslastica koja ima široku primenu. Zbog svog ukusa, koji daje dodatnu slatkoću i aromu jelima, slaže se sa brojnim namirnicama. Koristi se kao poseban dezert, fil za torte, preliv za sladolede, palačinke i ostale dezerte.
Sa obzirom na to da je sezona jagoda u maju i junu, ovo je idealan period za pripremu slatkog od jagoda ili džema od jagoda, koji će vam trajati tokom cele godine.
Ukoliko ste se ikada zapitali kako se pravi slatko od jagoda, u nastavku teksta pročitajte najčešće recepte koji se koriste.
Recepti za slatko od jagoda – kako se pravi slatko od jagoda?
Slatko od jagoda je jedna od omiljenih poslastica na našim prostorima, koja se tradicionalno priprema kao zimnica. Postoji nekoliko različitih recepata za njegovu primenu, ali svaki od njih sadrži dva glavna sastojka – jagode i šećer. U zavisnosti od vaših potreba količinu sastojaka možete prilagoditi i menjati po svojoj želji, jedino je bitno da njihova razmera uvek bude 1 : 1.
Domaće slatko od jagoda – tradicionalni recept
Ako želite da napravite slatko od jagoda domaći recepti su proveren izbor. Ovaj recept je najstariji recept za pripremu slatkog od jagoda koji su koristile naše bake i prabake. Ne zahteva puno vremena, a ono u čemu se najviše razlikuje od drugih recepata je što se u njemu ne koristi voda.
Sastojci:
- 1 kg jagoda
- 1 kg šećera
- 3 kriške limuna
Prvo dobro operite jagode i osušite ih. U šerpu stavite malo šećera, preko njega poređajte red jagoda, pa ih pospite šećerom. Ovaj postupak ponovite dok ne utrošite sav materijal. Kada je sav materijal utrošen, na vrh dodajte 3 kriške limuna.
Šerpu pokrijte krpom i odložite je u frižider preko noći, kako bi jagode pustile sok. Nakon što su jagode odstojale u frižideru, pomešajte sadržaj šerpe. Sadržaj prokuvajte na umerenoj vatri i povremeno mešajte. Penu koja se stvorila tokom kuvanja uklonite kašikom.
Kuvati oko 40 minuta, a slatko je gotovo kada smesa dobije željenu gustinu. Kada što se smesa ohladila, stavite je u teglu i oko 10 minuta je ostavite da stoji okrenuta na poklopcu kako bi se stvorio vakuum. Nakon toga slatko možete odložiti na hladno i tamno mesto.
Slatko od jagoda – recept sa orasima
Ovaj recept je malo komplikovaniji i drugačiji od prethodnog. Zahteva malo više sastojaka i priprema se na vodi.
Sastojci:
- 2 kg jagoda
- 2 kg šećera
- 300 ml vode
- 200 g mlevenih oraha
- 2 kesice limunske kiseline
- 1 kašićica ekstrakta vanile
U šerpi kuvajte vodu i šećer na srednjoj vatri uz povremeno mešanje dok se šećer potpuno ne rastvori. Nakon što je tečnost proključala, u nju dodajte oprate i oljuštene jagode, mlevene orahe i ekstrakt vanile.
Penu koja se stvorila tokom kuvanja uklonite kašikom. Izmešanu smesu ostavite na srednoj vatri oko 40 minuta, dok se ne dobije željena gustina. Pred kraj kuvanja, u smesu dodajte limunsku kiselinu. Pokrijte šerpu krpom i ostavite je da odstoji preko noći. Sledeći dan smesu sipajte u tegle i čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.
Ukoliko ste ljubitelj oraha ovaj recept je za vas, a od navedene količine sastojaka dobićete oko 2.5 kg slatkog od jagoda.
Slatko od jagoda – recept sa vanilom i biberom
Ova nesvakidašnja kombinacija sastojaka, iako je na prvi pogled nespojiva, pravi slatko od jagoda izvanrednog ukusa.
Sastojci:
- 1 kg jagoda
- 1 kg šećera
- 1 kesica limunske kiseline
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 100 g mlevenog bibera
U manju posudu sipajte limunsku kiselinu. Nakon što ste dobro oprali i osušili jagode, jednu po jednu ih umačite u limunsku kiselinu i stavite u činiju. Kada ste umočili sve jagode, dobro ih pomešajte u činiji kako bi se limunska kiselina sjedinila sa jagodama.
Na dno šerpe pospite malo šećera, preko njega naređajte red jagoda, a zatim ih opet pospite šećerom. Nastavite da ređate sloj jagoda pa sloj šećera dok ne utrošite sav materijal. Nakon što ste svo voće poređali, šerpu prekrijte krpom i ostavite da odstoji preko noći kako bi jagode pustile vodu.
Nakon što je smesa odstojala, dobro je izmešajte i u nju dodajte ekstrakt vanile i mleveni biber. Kada su se svi sastojci sjedinili, kuvajte na srednjoj vatri oko 40 minuta. Smesu ne mešajte, već nekoliko puta protresite šerpu.
Nakon što ste dobili željenu gustinu, smesu sklonite sa ringle, pokrijte je vlažnom krpom i ostavite da odstoji pola sata. Zatim je ponovo vratite na ringlu, ostavite da proključa i kuvajte oko 10 minuta. Vruće slatko sipajte u teglu, okrenite je na poklopac i ostavite 10 minuta da odstoji kako bi se stvorio vakuum. Nakon toga vaša poslastica je spremna!
Ukoliko volite da eksperimentišete sa ukusima oprobajte se u pravljenju ovog recepta, a od navedene količine sastojaka dobićete oko 1kg slatkog od jagoda.
Kao što ste mogli da vidite, kada spremate slatko od jagoda priprema zaista nije komplikovana. Ne zahteva mnogo sastojaka, a kada su u pitanju druge varijante, recept je vrlo prost i sličan osnovnom. Odaberite neki od ovih recepata i uživajte u omiljenom dezertu tokom cele godine!