Kajsije – uzgoj, sadnice, kalemljenje, sadnja kajsija i održavanje

Kajsija je voće koje svoje poreklo vodi iz Srednje Azije i Severoistočne Kine, dok je u Evropu stizala u najvećoj meri Putem Svile.

Danas se uzgaja širom sveta, ali najbolje uspeva u pojasu mediteranske blage klime, gde se najviše proizvodi i koristi u komercijalne svrhe.

Ovo voće odlično uspeva i na našem podneblju, tako da je čest izbor mnogih domaćina za ličnu proizvodnju i prodaju.

Ukoliko ste i sami zainteresovani da započnete sa uzgojem kajsija, te želite da se kvalitetno informišete o tome na pravom ste mestu. Nastavite sa čitanjem i saznjate šta smo mi iz Agromagazina pripremili za vas po pitanju uzgoja i sadnje kajsija.

Uzgoj i sadnja kajsija – poželjni klimatski faktori i tip zemljišta

Plodno zemljište, jednostavno održavanje i mogućnost obrade radi dobijanja sokova, džemova ili kompota su razlozi zbog kojih se mnogi odlučuju za uzgoj kajsija.

Ovom mediteranskom voću pogoduje blaga i klimatska klima, pa je pre uzgoja biljku potrebno pozicionirati tako da bude zaštićena od snega, grada i vetra. Geografski položaj koji je najpoželjniji za sadnju kajsije jeste u blizini rečnih tokova i tamo gde su retke velike temperaturne promene.

Biljka kajsije je posebno osetljiva na mraz, zato što do cvetanja često dolazi u veoma ranim fazama proleća već sa prvim toplijim danima. Nakon toga se u najvećem broju slučajeva javlja ponovno zahlađenje i temperatura ispod nule.

Biljka kajsije zahteva dublju sadnju korena od 80 cm, a u pojedinim slučajevima čak do 150 cm, pa je samim tim najpogodnije zemljište za ovu svrhu ono koje je rastresito, plodno, ali i ima sposobnost kvalitetne drenaže.

Idealna pH vrednost zemljišta za uspešnu sadnju kajsije:

 • slabo kisele, neutralne i slabo alkalne podloge su odlične za uzgoj kajsije;
 • sadnja kajsije i dovoljna količina minerala u zemljištu – 20 mg kalijuma, 15-20mg fosfora, kao i 2-3% humusa je idealno na 10gr zemlje;

Sadnja kajsije i priprema terena

Sama sadnja kajsije zahteva kvalitetnu pripremu terena, pri čemu je prve radove potrebno otpočeti 2 godine ranije. Ovde se podrazumeva prečišćavanje terena, odnosno uklanjanje korova od ranijih drvenastih i drugih biljaka koje su uzgajane.

Proces pripreme zamljišta podrazumeva mehaničko i hemijsko uklanjanje korova, kao i dubinsko oranje u proseku od pola metra.

Ravnanje, melioracija i duboko oranje (rigolovanje terena) su procedure koje se smatraju za obaveznim tokom pripreme terena.

Rigolovanje, odnosno đubrenje na rezervu za cilj ima obogaćivanje organskim i mineralnim đubrivom.

Đubrenje se obavlja najčešće u letnjem periodu zbog češćih padavina, koje pomažu da se zemljište stopi sa ubačenim elementima.

Smatra se da je ovo voće koje je vrlo otporno na sušu, kao i da preterano navodnjavanje može negativno uticati na razvijanje korena. Ipak, kao i svaka biljka zahteva određenu količinu vode, sa tim da ovde morate biti veoma oprezni.

Pratite količinu padavina, razmislite o tome koje je doba godine, kao i o tome kolike su temperature, pa prema tome prilagodite stepen navodnjavanja.

Kada i kako se obavlja sadnja kajsija?

Sadnja kajsije u jesen je idealna jer sadnice kajsije imaju dovoljno vremena da se uzemlje i tako iskoriste vlagu zemljišta karakterističnu za ovaj period godine.

Bilo da je pitanju sadnja kajsija u jesen ili ne, Između svake kajsije sadnice je potrebno napraviti razmak od 4 do 7 metara, kao i međuredni razmak od 5 do 8 metara, kako bi krošnje kada biljka poraste mogle lepo i pravilno da se razvijaju.

Sadnice kajsije se ubacuju u jame dubine i do 150 cm. Nakon ubacivanja se rupa zatrpava zemljom i utaba, dok je pored sloja obične zemlje potrebno dodati još neke elemente kao što su:

 • stajsko đubrivo (20kg);
 • mineralno đubrivo NPK pola kilograma.

Đubrivo koje se dodaje je takođe potrebno zatrpati zemljom i dobro utabati, nakon čega se ceo sloj zemlje zalije sa oko 30 litara vode.

Sadnice kajsije – kako se dobijaju i gde ih nabaviti?

Ukoliko želite da nabavite kvalitetne kajsija sadnice, njih možete kupiti u sertifikovanim rasadnicima, gde dobijate gotov proizvod pripremljen za sadnju.

Sadnice kajsije se pripremaju u rasadnicima širom zemlje koji stručno i prema standardima obavljaju kalemljenje kajsije. Ovaj proces se odnosi na oplemenjivanje divljih voćki kako bi se dobile pitome.

 • Kako se kalemi kajsija?

Koliko će kalemljenje kajsije biti dobro obavljeno zavisi od nekoliko faktora:

 • iskustvo kalemara;
 • kompatibilnosti kalem grančice i podloge;
 • način i vreme kalemljenja.

Kalem grančice se uzimaju sa vrha zdrave voćke istog dana kada se kalemi. Dakle, uzima se kalem grančice već okalemljene biljke, dok se kao podloga koristi telo divlje voćke koju je potrebno okalemiti.

Vrste kalemljenja:

 • pod koru;
 • na procep;
 • na pup;
 • na konus;
 • na list.

Kod kajsije postoje dva načina razmnožavanja, odnosno dve vrste podloga za razmnožavanje: vegetativni (iz semena), kao i generativni (iz mladih izdanaka, korenskih reznica ili ukorenjenih sadnica).

Orezivanje kajsija je takođe veoma značajan proces koji se obavlja pre sađenja, a podrazumeva oblikovanje buduće krošnje u određeni oblik. Potrebno je kvalitetno obaviti ovaj deo posla, kako bi plodovi bili adekvatno raspoređeni i uklanjanje nerodnih grana završeno brzo i efikasno, kada za to bude bilo potrebe.

Najpogodniji period orezivanje je od početka proleća pa sve do početka avgusta kada je biljka u periodu vegetacije.

Uzgojni oblik zavisi od područja i može biti:

 • pravilna vaza;
 • piramidalna kruna;
 • pravilna palmeta sa kosim granama;
 • slobodna palmeta;
 • vretenasti žbun.

Sadnja kajsije iz koštice

Sadnja kajsije se može obaviti postavljanjem koštice u zemlju, ali je potrebno odabrati seme sa matičnog stabla dobre rodnosti. Matično stablo treba da bude u što kasnijoj fazi zrelosti, radi bolje buduće klijalosti novozasađene biljke.

Nakon zasađivanje sledi procesi stratifikovanja i jarovljenja, odnosno izlaganja tremperaturama između 2 i 7 stepeni celzijusa, uz nesmetan dotok kiseonika u periodu od 80 do 110 dana.

Seme je potrebno zasaditi tokom proleća kada se zemlja isuši od kiša u lejama dubine 4-5 cm sa rastojanjem od 80 do 100 cm. Koristite sejalicu ili sejanje obavite ručno.

U cilju zaštite semenja od poljskih miševa i štetočina, psotavite mrežice.

Kakav tip održavanja je potreban nakon sadnje kajsija?

Redovno održavanje biljke podrazumeva:

 • okopavanje sadnica kajsije;
 • malčiranje (prekrivanje zemljišta raznim materijalima zarad zaštite od visokih temperatura) međurednih prostora (6 do 8 puta godišnje);
 • redovno uklanjanje korova.

Još jedna od aktivnosti koje spada u održavanje kajsija sadnice jeste đubrenje na redovnoj bazi. Dva tipa đubriva koje možete koristiti jesu:

 • KAN đubriva – nekompleksna đubriva koja su sastavljena samo od jednog  od tri elementa – fosfor, kalijum, azot;
 • NKP đubriva – kompleksna đubriva koja ova tri elementa sadrže u tačno određenoj razmeri.

KAN đubrenje se vrši u rano proleće, dok je NKP tip đubriva potrebno koristiti u jesen. Za slučaj da podloga nije dovoljno rastresita, zemljište možete oplemeniti i sa stajskim đubrivom u prvoj godini sadnje.

Tokom zime se podrazumeva i zaštita kajsija od mraza, s obzirom da ovo voće svoje prve pupoljke izbacuje već krajem februara, pa se ova aktivnost smatra obaveznom kako bi biljka dala što više plodova kasnije.

Prskanje kajsija – potrebno je zalivanje tokom različitih perioda

Prskanje kajsija je izuzetno bitan segment održavanja biljke i praktikuje se tokom različitih faza razvitka biljke.

Koštunjavo voće kao što je kajsija ima potrebu za aktivnostima kao što su prolećno prskanje kajsija ono i pre bujanja vegetacije, a ono se obavlja tokom zimskog perioda. Zimsko prskanje se obavlja putem različitih tretmana:

 • prva varijanta podrazumeva prskanje bakrom i to je najbolja opcija;
 • u drugoj varijanti se pored bakra koriste i ulja sa ulogom smanjivanja siranja bakra i suzbijanja štetočina;
 • treća varijanta podrazumeva prskanje kao u drugoj, ali pred samu vegetaciju.

Prskanje kajsija u proleće je takođe jednako važno i ono se obavlja tokom prolećne vegetacije kroz faze cvetanja, precvetavanja i porasta plodova.

Takođe, ne treba zaboraviti ni kada se prska kajsija protiv monolije. Ovo je potrebno radi suzbijanja bolesti monolije koje je najštetnije po koštunjavo voće.

Kajsija – sorte i njihove osnovne karakteristike

Različite sorte kajsija imaju i pojedinačne karakteristike kada su u pitanju rast i rodnost, pa je orezivanje potrebno prilagoditi vrsti. Intenzivnija rezidba je potrebna onim sortama koje imaju sklonost ka prerođavanju, dok je blaže orezivanje poželjno na sortama koje nemaju toliko naglašen rodni potencijal.

Ukoliko želite da započnete sa uzgajanjem kajsije, sorte su tema sa kojom definitivno morate biti upozanti pre nego što se upustite u ovaj posao.

Odlučili smo da vas detaljnije upoznamo sa tim koje su vrste kajsija najčešće u upotrebi i njihovim osobinama.

#1 Crna kajsija

Crna kajsija je kakateristična po svom izgledu plave boje, sočnim plodom crvene boje, čiji je ukus po malo kiseo. Karakteristična je po tome što cveta kasnije od drugih vrsta kajsija, pa je otporna na ranoprolećne mrazove.

#2 Kajsija Roksana

Roksana kajsija ima kasno vreme dozrevanja sredinom leta i daje veoma velike plodove za ovu vrstu voća, koja iznosi oko 70 g. Daju veoma čvrst plod, koji je istovremeno veoma ukusan, te je zato ova sorta kajsije veoma atraktivna za tržiše.

#3 Stare sorte kajsija

Pored mnogih sorti koje su došle iz drugih podneblja, na području Srbije postoje i takozvane stare sorte kajsija, od kojih je najpopularnija Aleksandar sorta. Ova srednje bujna vrsta razvijena je na institutu u Čačku i karakteristična je po tome da daje plodove često i u velikim količinama.

Narandžaste su boje, sa primesama crvene sa sunčane strane, dok je meso sočno i slatko. Koštice kajsije se odvajaju od mesa.

#4 Novosadska rodna kajsija

Novosadska rodna kajsija cveta kasno i izbegava mrazove, daje redovne plodove u velikim količinama. Kalemljenje kajsije se u ovom slučaju obavlja preko posrednika (podloge su dženarika, posrednik šljiva i plemka kajsije) kako ne bi došlo do sušenja stabla.

Spada u grupu sorte kajsija za rakiju, s obzirom da u njenom slučaju nije neophodno odvajati koštice kajsije od ploda. Pritom, plodovi od 80 g je čine još pogodnijom za pripremu ovog alkoholnog pića.

#5 Kajsija Kečkematska ruža

Kečkematska ruža je sorta kajsije čiji je plod srednje veličine u proseku 40 do 50 g težine. Lako se prepoznaje zato što su dve strane asimetrične, dok je pokožica žuta.

Karakteristike su: umerena otpornost na sušenje stabla, visoak osetljivost na sušu, dok kasnije sazreva i tako izbegava mrazove ranog proleća. Kajsija Kečkematska ruža ima peteljku od lista sa dva zaliska, a meso je sočno u kombinaciji sa slatko-kiselim ukusom.

#6 Novosadska kasnocvetna kajsija

Ukoliko vam je potrebna veoma rodna kajsija, Novosadska kasnocvetna sorta je odličan izbor, s obzirom da prosečna stabla daju u proseku 35-65 kg ploda. Jajastog je oblika i svetlo-narandžaste boje, dok je meso veoma čvrsto.

Rađa plodove na svim kategorijama grančica, dok u trećoj godini od zasađivanja možete očekivati prve plodove u periodu između kraja marta i kraja aprila.

#7 NS 4 i NS 6 kajsije

NS 4 i NS 6 su sorte kajsija koje su nastale na poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu 2004. godine i to selekcijom iz prirodne populacije.

NS 4 sorta kajsije je samooplonda i umerene do redovne plodnosti sa vrlo krupnim plodom u proseku težine 70 g. Odličnog su kvaliteta i koštice se veoma lako odvajaju od mesa koje je sočno, čvrsto i slatko. NS 6 ima veoma slične karakteristike.

Kasne sorte kajsija – pogodnije za veći prinos

Ukoliko želite da uzgajate koštunjavo voće kao što je kajsija, sorte su te koje značajno određuju koliki će biti godišnji prinos. Kasne sorte kajsija su te koje kako im sama reč kaže kasnije sazrevaju, pa su šanse da na njih utiče ranoprolećni mraz veoma male.

Neke smo već pominjali, ali je bitno naglasiti ih i dopuniti ovu grupu sorti. Kajsije kasne sorte su:

 • mađarska najbolja;
 • nju džerzi 19;
 • kečkemetska ruža;
 • roskana;
 • NS-4;
 • NS-6;
 • novosadska rodna;
 • segedinski mamut;
 • bergeron;
 • novosadska rana;
 • krupna rana.

Septembarska kajsija

Septembarska kajsija predstavlja posebnu grupu kasnih sorti kajsija, s obzirom da cveta veoma kasno, dok daje plodove tek sredinom septembra. Daje veoma visoke prinose, plod je srednje veličine i okruglastog oblika.

Meso je čvrsto, slatko i aromatično, sa veoma malo soka u sebi. Potiče sa zapadnih Himalaja i predstavlja veoma zdravu namirnicu.

Nove sorte kajsije

Pored stare sorte kajsije, slobodno možemo reći kako na tržište često izlaze i nove vrste kajsije, koje se razlikuju prema načinu sadnje, boji, ukusu i nameni.

Nove sorte kajsija odnose se na vrste kao što su između ostalih:

 • Wonder Cot;
 • Sweet Red;
 • Tomkot;
 • Silred;

Dolaze iz raznih delova sveta i predstavljaju biljke koje su nastale ukrštanjem i mutacijama.

Pogodnosti koje kajsije imaju za čoveka

Plod se može koristiti za pripremu slatkih namirnica kao što su pekmez i kompot, koje su ujedno veoma zdrave. Kajsije su takođe veoma praktična i ukusna užina koju možete pojesti odmah nakon skidanja ploda sa grane i kratkog pranja vodom.

Suve kajsije su takođe odlična zamena za slatkiše i često ih konzumiraju sportisti kao izvor velikog broja hranljivih materija.

Sorte kajsije za rakiju, koje su najpogodnije za pravljenje ovog popularnog domaćeg proizvoda i alkoholnog pića jesu: Kečkemetska ruža, Mađarska najbolja, Krupna rana, Roksana i Novosadska rodna.

Iako je kajsijevača veoma lepa i rakija prijatnog ukusa, savetujemo umereno konzumiranje, kao što je slučaj i sa kuvanim vinom ili bilo kojim drugim alkoholom.

Kajsija ima i višestruka pozitivna dejstva po zdravlje čoveka:

 1. hranjivo voće sa veoma malo kalorija – dve sveže kajsije imaju samo 34 kalorija, 8 grama ugljenih hidrata, gram proteina, 0,27 grama masti i 1,5 g vlakana;
 2. sadrže antioksidanse kao što su: beta-karoten, vitamin A, C i E, flavonide;
 3. navedeni vitamini i minerali imaju pozitivna dejstva na vid;
 4. voće bogato vlaknima koja utiču na bolju probavu;
 5. sadrže kalijum koji pozitivno utiče na regulisanje kontrakcija i tečnosti u telu;
 6. pozitivno utiču na rad srca, jer snižavaju nivo holesterola;
 7. čuvaju kožu i usporavaju proces njenog starenja.

Ovo su samo neki od najbitnijih razloga zbog čega se ljudi odlučuju za uzgoj i sađenje kajsija, kao i kasnije prodaju ili ličnu upotrebu. Kajsije su veoma ukusno voće koje poprilično uspeva na našem podneblju, tako da se i sami možete odlučiti za uzgajivanje kajsije.

Nadamo se da ste čitanjem teksta dobili dovoljnu količinu informacija koja će vam pomoći da ovaj posao obavite samostalno uz malu pomoć stručnjaka.

Za još kvalitetnih informacija iz sveta zdrave hrane i domaćih proizvoda pročitajte i naše ostale tekstove.