Najbolja turšija recept – kako se pravi turšija?

Turšija u tegli

Stavljanje turšije je vrlo lako, a omogućuje vam da tokom zimskog perioda uživate u svom omiljenom povrću i učinite svoju trpezu raznovrsnijom.

Koja god da je u pitanju turšija recept je zaista jednostavan, te uz malo truda sebi i svojoj porodici možete obezbediti pristup raznovrsnoj salati punoj vitamina, tokom cele godine.

Ukoliko se pitate kako se pravi turšija recept za ovo ukusno jelo pronaći ćete u našem tekstu. Nastavite sa čitanjem i naučite kako da sami napravite sopstvenu zimnicu!

Turšija recept – koje sve povrće možete staviti u turšiju?

Ukoliko vas zanima kako se pravi turšija recept možete pronaći na svakom koraku. Međutim, recepata je mnogo, pre svega u pogledu povrća koje se priprema. Pa tako, postoje klasični i svima dobro poznati recepti poput kiselog kupusa, paprike i kornišona, ali se možete odlučiti i za drugu vrstu povrća.

Naime, u turšiju zapravo možete staviti bilo koje povrće koje želite da jedete tokom zime. Osim uobičajenog gorepomenutog povrća to mogu biti čak i pečurke poput šampinjona, kao i drugo manje uobičajeno povrće, poput špargle.

Međutim, kada se pravi turšija šarena salata je najčešći izbor mnogih domaćinstava. Šarena turšija je u suštini recept za turšiju sa karfiolom, šargarepom, paprikom i paradajzom.

Turšija recept zimnica – kako napraviti vrhunsku turšiju?

Teglice u kojoj se ne nalazi samo jedna, već više vrsti povrća na trpezu će doneti ponešto za svakog. Takođe, kombinacija različitog povrća obezbeđuje najveću količinu različitih vitamina.

Ključ dobre turšije jeste zdravo i kvalitetno povrće, ali i dobro napravljen presol kojim ćete zaliti turšiju. U nastavku teksta saznajte kako da brzo i lako napravite odličnu turšiju, koja će vas iznenaditi svojim izvanrednim ukusom.

Šarena turšija recept – uživajte u ukusnoj salati tokom zimskih dana

U sledećim redovima predstavićemo vam recept za šarenu turšiju. U zavisnosti od toga kako poređate povrće u teglice, potrebna količina presola može da varira, ali prosek je otprilike 5 litara presola za 5 kilograma povrća.

Sastojci:

1 kg karfiola

1 kg šargarepe

1 kg krastavčića

1 kg zelenog paradajza

1 kg paprike po želji (najbolje zelene ili žute)

Za presol:

5 l vode

1 l alkoholnog sirćeta od 9%

150 g soli

100 g šećera

1 kesica konzervansa

1 kesica vinobrana

1 kesica bibera u zrnu

začini po želji: lovorov list, slačica, ren…

Priprema:

Svo povrće dobro operite i očistite od peteljki i eventualnih delova koji su počeli da se kvare. Karfiol isecite na cvetiće. Veličinu ostalog povrća možete birati po svom ukusu. Manje plodove možete ostaviti cele ili iseći na polovine ili četvrtine, a veće plodove na krupnije komade, sve u zavisnosti od toga kako volite i koliki je sud u koji ćete ih staviti.

Prokuvajte 1 l vode sa šećerom, solju i biberom. Ostavite da se prohladi, a zatim dodajte konzervans, vinobran i sirće. Sve dobro promešajte kako bi se istopilo, a zatim dodajte ostatak vode i odabrane začine. Obratite pažnju da konzervans ne smete stavljati u vrelu vodu, već je nužno da se ona prohladi.

Povrće rasporedite u teglice i nalijte presolom. Teglice dobro zatvorite i odložite na tamnom i hladnom mestu.

Nakon 21 dana, vaša turšija je spremna za jelo.

Živa turšija recepti – recept za turšiju sa esencijom

Kada je u pitanju živa turšija recepti se ne razlikuju mnogo. Kao i kod prethodnog recepta, vrsta povrća koju spremate može da varira, ali način pripreme je isti.

Naime, kada se pravi turšija recept sa esencijom se razlikuje u tome što se umesto 9% alkoholnog sirćeta koristi koncentrovana sirćetna kiselina od 80%, koja se još naziva i esencija. Dakle, umesto 1 l akoholnog sirćeta, u presol sipajte 1 dl esencije.

Kao što ste mogli da pročitate, turšija je jedno izuzetno praktično jelo, koje se sprema vrlo jednostavno, a uz naš recept možete biti sigurni da će svakog puta ispasti odlično.

Uključite svoju maštu i kombinujte različito povrće i začine, kako biste svake zime svoju trpezu obogatili novim ukusima!