Kiseljenje kupusa je aktivnost sa kojom su upoznati svaki dobar domaćin i domaćica.
Zar nije odličan osećaj kada znate da u svakom trenutku imate spreman proizvod koji se može jesti kao salata ili iskoristiti za pripremu veoma ukusnih domaćih jela sa ili bez mesa?
Kiseli kupus u domaćoj proizvodnji ima mnogo bolji ukus nego kupovni iz maloprodaje, a ukoliko ste i sami probali oba verovatno ste mogli da uvidite razliku.
Pravu domaćinsku trpezu je veoma teško zamisliti bez jela kao što su: podvarak od kiselog kupusa ili sarma od kiselog kupusa. Za sve vas koji želite da saznate kako ukiseliti kupus i samostalno pripremiti ovu namirnicu, istražili smo, a recepte i trikove do kojih smo došli, saznajte u nastavku teksta.
Kiseljenje kupusa – kako ukiseliti kupus
Ukoliko želite da pripremite kiseo kupus na pravi način i dobijete kvalitetan proizvod spreman za dalji proces pripreme jela, za početak je neophodno upoznati se sa osnovnim elementima.
Agromagazin je pored ovog recepta pripremio za vas i druge tekstove u vezi sa domaćim proizvodima i njihovom pripremom.
Ukoliko nikada niste pripremali ovu zdravu namrinicu, sigurno se pitate kako ukiseliti kupus?
Samo nastavite sa čitanjem!
Za pripremu vam je potrebno:
- bure optimalne zapremine sa slavinom na dnu koja će služiti za pretakanje rasola;
- proporcionalna razmera kupusa, soli i vode;
- upoznavanje sa temperaturnim režimom procesa kiseljenja;
- upoznavanje sa pretakanjem kao sastavnim delom procesa ukiseljavanja.
Saveti za kiseljenje kupusa će vam pomoći da ovaj domaćinski posao obavite efikasno i kvalitetno, tako da fiinalni proizvod bude ukusan i spreman za pravu gurmansku trpezu.
#1 Najbolji kupus za kiseljenje
Ukoliko želite da ukiseljen kupus bude odličnog kvaliteta, potrebno je da pronađete dobre glavice kupusa.
Najbolji kupus za kiseljenje ima sledeće osobine:
- beli koren – znak zdravlja;
- tanke i zdrave listove;
- savitljive i meke listove.
Za kupus ribanac mnoge domaćice ipak često koriste glavice sa debelim listovima.
Vrste najboljeg kupusa za kisljenje koje možete pronaći na našim pijacama:
- futoški kupus;
- varaždinski kupus;
- bijeljinski kupus;
- srpski melez.
#2 Kada je sezona za kišeljenje kupusa?
Tradicionalno, sezona za kišeljenje kupusa kreće odmah nakon što se završe sve aktivnosti oko pečenja paprike, dakle sa prvim hladnim danima već krajem oktobra.
Ne postoji tačan odgovor na pitanje u kom mesecu se kiseli kupus, jer dosta zavisi od vremenskih uslova. Kao što smo rekli najčešće je to sredina ili kraj oktobra, ali se dešava da se posao zbog miholjskog leta odloži čak do sredine novembra.
To ne znači da morate čekati sa kupovinom kupusa sve dok sezona ne krene, već to možete obaviti znatno ranije.
Krenite na vreme u potragu, uporedite cene, te odaberite što zdravije glavice kako bi finalni proizvod bio veoma ukusan.
#4 Kako se kiseli kupus za zimu?
Postoji nekoliko načina kako možete dobiti kvalitetan kiseo kupus. Sama procedura se suštinski ne razlikuje previše, dok se najveće razlike ogledaju u proporcijama sastavnih elemenata i dužini pripreme.
Uobičajeno merenje proporcija u praksi kiseljenja izgleda ovako:
- izmeri se zapremina bureta u litrima;
- težina kupusa u kilogramima treba da bude polovina te zapremine;
- zbog toga bure može primiti 10% više vode nego što je polovina zapremine bureta;
- 4% količine soli od zapremine vode izražene u litrima.
Nakon što ste kupili željenu količinu kupusa i pripremili burad optimalne veličine, pristupa se pripremi kupusa. Odstranite oštećene delove listova ukoliko ih ima i nakon toga napravite dva duboka reza u korenu.
Tokom slaganja glavica unutar bureta potrudite se da ih poređate što gušće jednu uz drugu.
Ovo je bitno zato što je kupus lakši od vode koja se kasnije sipa u bure i ako glavice nisu lepo zgusnute otplutaće na površinu vode, a kako ukiseliti kupus ako se ovo dešava?
Takođe, u prostoru između će ostati šupljine koje je potrebno popuniti isečenim delovima kupusa, dok su one te koje će se prve ukiseliti.
Još jedna mala napomena odnosi se na to da je pri popunjavanju dna bureta, neophodno ulaz slavine za pretakanje kupusa postaviti između dve glavice kako ne bi došlo do zapušavanja.
#5 Koliko soli za kiseli kupus je potrebno staviti?
Najbitniji proces kako kažu recepti jeste punjenje bureta slanom vodom, gde se najčešće javlja pitanje koje domaćine najviše muči:
- koliko soli za kiseli kupus je potrebno?
Saveti za kiseljenje kupusa nalažu sledeće:
Pre svega odaberite veću posudu za vodu, najbolje od 5l i proporcionalno sipajte od odabrane količine vode 4% kuhinjske soli. Ukoliko je vaša posuda kapaciteta 5l, 4% soli će biti jednako 200 g.
Nakon toga dobro promešajte tako da se so lepo rastvori u vodi.
Prikazane razmere će vam pomoći da saznate koliko soli ide na 50 kg kupusa, 60, 70 ili za bilo koju drugu količinu.
Zatim dolazi do prelivanja ukiseljene vode u bure, a ovaj postupak je potrebno ponavljati sve dok se bure ne napuni.
Prilikom kiseljenja je najbitnije ispoštovati proporcije koje se tiču razmere vode i soli.
Primetili smo kako se često javlja pitanje među domaćinima:
- kad staviti vinobran u kiseli kupus?
Odgovor koji ćete od strane iskusnih domaćina naći jeste da nema nikakve potrebe dodavati ovaj emulgator. Ima mogućnost održavanja kiselog kupusa zdravim čak i do početka leta, ali zato ostvaruje druge negativne posledice kao veštačka materija.
Još jedna od nedoumica koja se javlja, jeste zašto se stavlja kukuruz u kiseli kupus? Odgovor je veoma jasan i odnosi se na to da kupus na ovaj način dobija lepšu boju, ali se i ubrzava proces kiseljenja.
#6 Kiseljenje kupusa i pretakanje – da li je ono neophodno?
Pretakanje je naredni korak tokom ukiseljavanja i odnosi se na izbacivanje ukiseljene vode i zatim vraćanje vode u bure.
Evo nekoliko načina kako se obavlja pretakanje:
- Prvi način se odnosi na izbacivanje vode kroz slavinu sa dna bureta u posudu i zatim se izbačena količina vraća na vrh bureta;
- Pretakanje vode se može obaviti crevom koje može, a i ne mora sve vreme stajati u buretu. Najbitnije je da crevo koje ide do samog dna bureta na svom vrhu ima plastiku koja neće dozvoljavati prodor sitnih komada kupusa i začepljenje;
- Poslednji način se odnosi na podešavanje pumpe za vodu koju možete napraviti od pumpe za veš mašinu.
Pretakanje se po opisanoj proceduri vrši u prvih 15 dana svaki dan, pa zatim još 15 dana svaki drugi dan. Nakon prvih mesec dana se pretakanje proređuje na jednom nedeljno, pa zatim na jednom u dve nedelje.
Verovatno će se desiti da se listovi napune vodom, koja će zatim pasti ispod nivoa površine nekih glavica. Dolijte još malo ukiseljene vode tako da površina uvek pokriva sve glave kiselog kupusa.
Nakon 2 meseca ćete ukoliko ispratite sve korake imati savršeno ukiseljen kupus!
Kiseli kupus bez pretakanja
Iako je za porces kiseljenja po nama pretakanje kupusa veoma bitno, ukusi su različiti, pa su se javili i recepti za kiseli kupus bez pretakanja.
- Kako kiseliti kupus bez pretakanja?
Glavice očišćenog kupusa je potrebno izdubiti, te zatim napuniti solju. Bure u koje se kupus ubacuje poparite toplom vodom i ostavite tako zatvoreno na nekoliko minuta.
Izbacite vodu nakon par minuta i poređajte glavice, a zatim na njih pospite biber i lovor. Preklopite bure pritiskivačem i ostavite tako nekoliko dana, pa nakon toga dodajte kukuruz i kleku, te zatim stavite dodatni pritiskivač.
Poslednja faza je sipanje još vode i soli, pa se nakon toga zatvara bure koje treba da odstoji.
Recepti za brzo kiseljenje kupusa
U odnosu na prvi recept za koji će vam biti potrebno 2 meseca za kišeljenje kupusa, kiseli kupus bez pretakanja na nekin način spada u brže recepte za pripremu.
Međutim, priprema recepta se može obaviti i za svega 12 sati, a dobijate odličan proizvod za sarmu i druga jela.
Možda kvalitet neće biti kao da ste se odlučili za duži recept, ali je svakako dobro rešenje kada dobijete želju za nekim domaćim specijalitetom od kiselog kupusa.
Priprema za brzo kiseljenje kupusa izgleda ovako:
- isecite koren glavice stavite je u veliku posudu;
- u šupljinu stavite 2 kašike soli;
- hleb poređajte u posudu oko glavica, pa zatim polijte vrelom vodom;
- zalijte sirćetom, poklopite tanjirom i pustite da sve odstoji 8 sati;
- nakon toga uklonite mrvice hleba, procedite tečnost, te kuvati kupus na srednjoj vatri;
- kada proključa i ohladi se – imate spreman ukiseljen kupus po brzom receptu!
Kiseo kupus – recept koji se koristi za pripremu mnogih jela
Ukiseljavanje se obavlja na vreme kako bi svaka domaćisnka kuća imala za zimu pripremljen proizvod koji može koristiti za mnoga jela.
Evo samo nekih omiljenih jela koje možete praviti od kiselog kupusa:
- podvarak od kiselog kupusa;
- sarma od kiselog kupusa;
- pita sa kiselim kupusom;
- kiseli kupus sa suvim mesom;
- kiseli kupus sa mesom;
- musaka od kiselog kupusa;
- kiseli kupus sa rebrima.
Bez obzira da li vam je kiseo kupus potreban za pripremu jela od kiselog kupusa ili samo želite da dobijete lepu zimsku salatu, predstavili smo vam dovoljno recepata koje veoma lako i praktično možete primeniti.
Ukoliko priprema zimnice za vas ne predstavlja samo slana jela, već volite da ubacite i slatke poslastice poput džemova, kompota i tome slično, pročitajte tekst o tome kako se obavlja uzgoj i sadnja kajsija.