Špargla – uzgoj, sadnja, kupovina semena, gajenje špargle

Špargla je prava vitaminska bomba! Saznajte kako izgleda gajenje i sadnja špargle u našem tekstu!

Špargla (lat. Asparagus) je višegodišnja biljka koju su još stari Grci rado upotrebljavali u svojoj ishrani. Špargla je drevna biljka koju su kroz istoriju na svojoj trpezi imali samo bogati ljudi, a ona se često konzumirala u svrhu lečenja različitih bolesti.

Jednom zasađena, može da se gaji i do 15 godina što znači da ova biljka nije zahtevna, međutim gajenje špargle na našim prostorima i dalje nije toliko zastupljleno. Razlog tome zasigurno je njena visoka cena jer se za uzgoj špargle kao i za njeno branje koristi velika ljudska radna snaga.

Špargla je jedna od najtraženijih namirnica u Evropi kako zbog svoje niskokalorične vrednosti, tako i zbog toga što je bogat izvor vitamina i minerala. Proizvodnja špargle najzastupljenija je u evropskim gradovima, tačnije Holandiji zbog čega ova namirnica i predstavlja sastavni deo njihove svakodnevne ishrane.

Ukoliko se odlučite za uzgoj špargle, postoje brojne stvari o kojima je potrebno voditi računa kako bi sadnja špargle bila uspešna, stoga nastavite sa čitanjem teksta jer ćemo vas u nastavku detaljno sprovesti kroz ceo proces uzgoja špargle na našem podnevlju.

Vrste špargle – preko 3000 vrsta u svetu

Iako mnogi nisu znali, na svetu postoji preko 3000 vrsta špargli, međutim kako na stranom, tako i na našem tržištu sreću se samo tri vrste:

  • bela
  • ljubičasta
  • zelena

Bela špargla

Bela špargla otkrivena je još u 19. veku. Ova vrsta špargle raste u lejama pokrivene zemljištem, a beru se čim se zemlja izdigne iznad špargle, odnosno pre nego što dođe u kontakt sa sunčevom svetlošću. Za belu šparglu smatra se da daje veći prinos od zelena i zahteva mnogo više radne snage u odnosu na zelenu šparglu.

Zelena špargla

Zelena špargla najviše je rasprostranjena u svetu i ona za razliku od bele, raste nad zemljom. Zelena špargla sadrži mnogo veći broj vitamina, i njen ukus je aromatičniji zbog čega i upravo predstavlja prvi izbor za ljubitelje prefinjenog ukusa.

Ljubičasta špargla

Poslednja, ljubičasta špargla čija je upotreba dosta ređa u odnosu na prethodne, je mnogo manja u odnosu na zelenu i belu vrstu, a njihov ukus je potpuno drugačiji, nalik voću.

Špargla uzgoj – kako se sadi špargla iz semena

Špargla je višegodišnja biljka koju jednom možete zasaditi, a drugi niz godina uživati u njoj. Uzgoj špargle počinje već u rano proleće, čim zemlja postane pogodna, ali u početku će joj biti potrebne 2-3 godine kako bi se biljka primila i počela da se razmnožava.

#1 Zemljište za uzgoj špargle

Kada je u pitanju povrće špargla,  uzgoj ove višegodišnje biljke i nije tako jednostavan. Potrebno je obezbediti nekoliko stvari i naoružati se strpljenjem budući da joj je potrebno nekoliko godina da uspostavi korenje i tako postane potpuno plodna.

Na početku, važno je napomenuti da špargla ne podnosi bilo koje zemljište – ukoliko se odlučite na sadnju špargle u vašem vrtu, biće potrebno obezbediti rastresito, plodno zemljište bogato humusom. Zemljište na kojem se planira uzgoj špargle mora biti na južnoj strani, pod blagim nagibom kako se u njemu ne bi zadržavala voda.

Pre same sadnje, potrebno je obaviti pripremu zemljišta dubokim oranjem na 40-60 cm, a ako je zemljište prirodno rastresitije, može se ići i dublje. Uz to, potrebno je potrebno je nađubriti zemljištei to najbolje organskim đubrivom.

#2 Navodnjavanje

Na prethodno pripremljeno zemljište potrebno je postaviti sistem za nadodnjavanje ali je važno da voda po mogućstvu bude bunarska, budući da špargla ne podnosi hlor, te nije dozvoljeno korišćenje vode iz vodovoda.

#3 Đubrenje

S obzirom na to da povrće špargla ne podnosi svako zemljište, ono mora biti rastresito i tretirano organskim đubrivom. Đubrenje zemljišta mineralnim đubrivima raspoređeno je na pet godina, a đubrenje organskim đubrivom preporučeno je na svake tri godine sa optimalnom količinom 50-10 t/ha.

#4 Razmnožavanje/naklijavanje semena

Razmnožavanje špargle kreće iz semena koje se prvo sadi u lejama, a nakon određenog vremena ono se presađuje na otvoreno zemljište čime se formira višegodišnji zasad.

Da bi seme špargle proklijalo, potrebno je da stepen temperature bude izrazito visok i to oko 20 stepeni. Pre same sadnje, seme je potrebno nakvasiti u vodi približno temperaturi od 30 stepeni. Ovaj proces kvašenje semena traje 5-6 dana s tim što je vodu potrebno menajti svakog dana.

Idealno vreme za postavljanje sadnice špargle je između marta i aprila, a seme špargle se seje u redovima koji su razmaknuti do 20 cm. Zasađena semena pokrivaju se slojem zemlje, a površina leje dobro zaliva..

Kada usev nikne, rasad je potrebno redovno okopavati i zalivati kako bi se sadnice dobro razmnožile i oslobodile tako da naredne godine budu posađene na stalno mesto.

Sadnja špargle – kako se sadi špargla?

Prvi i najvažniji zadatak pre sadnje špargle je da zemljište bude rastresito, odnosno bogato đubrivom. Sama priprema zemljišta obuhvata duboko oranje, na dubinu od 60-80cm kako bi se đubrivo rasporedilo preko čitave zemlje.

Sadnja špargle započinje se formiranjem redova, odnosno jamice duboke 30 cm, a koje je potrebno napuniti zagorelim stajnjakom do polovine. Seme špargle je potrebno ređati tako da  budu raspoređene na metar odstojanja, što važi isto i za redove. Ukoliko seme špargle sadite u vašem domaćinstvu, onda će riljanje zemljišta biti sasvim dovoljan način obrade.

Pre nego što se sadnice špargle postave, potrebno je skratiti žile špargle tako da ne budu duže od 20 cm, a potom sadnice špargle prekriti mešavinom zemlje i pregorelog stajnjaka.

Nega špargle – održavanje tokom letnjeg i zimskog perioda

U prvim godinama, glavna preokupacija jeste borba protiv korova kao i očuvanje potrebne vlage. Redovna obrada zemljišta je neophodna, ali ona mora biti plitka kako se korenje ne bi oštetilo.

U toku zimskog perioda za zaštitu špargle potrebno je obezbediti gredice koje će zaštititi korenje od hladnoće, a tokom letnjeg perioda zemljište je neophodno redovno pleviti upravo radi zaštite od korova. U periodu jeseni, stabla se seku do površine zemljišta, a koren je potrebno zagrnuti zemljištem debljine 30cm.

Berba špargle – kako izgleda prvo branje špargle

U područjima gde je klima blaga, berba špargle može se započeti 2, 3 nedelje nakon što prođe godinu dana od sađenja, a kada su u pitanju predeli sa oštrijom klimom berba započinje tek nakon dve godine.

U toku prve godine, berba traje otprilike 3-5 nedelja, a u narednim godinama ona traje od 6 pa do 8 nedelja.

S obzirom da je špargli potreban određen period da proklija, negde nakon dve godine, početkom aprila, počeće da se pojavljaju izdanci u vidu pupuljka iz podzemnog dela biljke.

Lako ćete ih uočiti jer će zemlja kojom je špargla pokrivena početi da puca. Prilikom same berbe, zemlju je potrebno odvojiti sve do korena, a stabljiku pupoljka odseći nožem.

U toku ovog procesa važno je voditi računa kako se ne bi oštetili mladi izdanci. Šečenje se vrši vertikalno, tako da se iznadak odseca povlačenjem noža ka sebi i nadole.

S obzirom da su iznadci dugački između 15-25 cm, da se ne bi oštetila biljka, izdanci se seku na 3-4cm iznad korenovog vrata. Ovakav rad zahteva dosta dugo vremena kao i uigranost berača – u zavisnosti od broja kao i vremenskih uslova ručnim radom otprilike mođe se ubrati 5 do 10kg po satu.

Čuvanje/skladištenje špargle

S obzirom na to da su izdanci špargle izuzetno osetljivi nakon berbe, potrebno ih je pokriti vlažnom tkaninom. Bela špargla obično se potapa u vodu kako bi joj se temperatura smanjila, a zatim se peru pod jakim mlazom vode.

Nakon što se obavi čiščenje, sledi sortiranje špargle po dužini i debljini. Ukoliko su špargle različitih dužina, potrebno ih je skratiti na jednaku dužinu kako bi se složile u vez od po 0,5 kg.

Ovako vezane špargle, odlažu se u gajbice ili kartonske kutije i to na način da su vrhovi okrenuti prema sredini.

Kao i bela, i zelena špargla izuzetno je osetljiva međutim nju ne treba prati već se ona odmah sortira po debljini i slaže u vezove.

Pre nego što se isporuče na tržište, vezovi špargle mogu se potopiti uspravno u vodi do 1-2 cm kako bi izdanci nadoknadili količinu vode koju su izgubili tokom berbe.

 

Lekovitost špargle – brojni benefiti po zdravlje

Osim što se špargla priprema na različite načine u kulinarstvu, ona ima brojna lekovita svojstva po naše zdravlje. Pre svega, ona je bogata brojnim vitaminima i mineralima, a njene vrednosti su izuzetno niskokalorične te ih možete jesti u neograničenim količinama! Hajde da vidimo koje nam sve to benefite pruža ova zeljasta biljka.

#1 Čisti kožu i pomaže kod izbacivanja vode

Voda u kojoj se kuvaju špargle, mogu se iskoristiti kao prirodni tonik za lice u cilju čišćenja lica kao i smanjenja crvenila i upala. Osim toga, špargla je poznata po tome da ima diuretičko svojstvo pa tako pomaže kod izbacivanja viška vode iz organizma

#2 Jača kosti

Zbog velikog broja vitamina, posebno vitamina K, špargla je idealan pomoćnik u borbi protiv zgrušavanja krvi kao i kod poboljšanja zdravlja kostiju. Takođe, smanjuje rizik od nastanka osteoporoze i ateroskleroze.

#3 Pomaže u procesu mršavljenja

Zbog svoje izuzetno niskokalorične vrednosti, špargle predstavljaju idealnu namirnicu za svakodnevno konzumiranje. U 100 g špargle ima samo 20 kalorija, što znači da je možete jesti u neograničenim količinama bez griže savesti.

#4 Utiče na kardiovaskularno zdravlje

Špargla je idealna za održavanje potrebnog nivoa šećera u krvi, a sve to zahvaljujući svojim vitaminima i mineralima. Njena vlakna i antioksidansi pomažu u oslobađanju od svih štetnih materija u organizmu i tako utiču na smanjenje rizika od srčanih oboljenja.

Nutritivne vrednosti špargle

Pitate se zašto šparglu zovu vitaminskom bombom? Evo odgovora – špargla ima izuzetno bogatu nutritivnu vrednost i u sebi sadrži brojne vitamine poput K, B, C, E, A.

Osm toga, njena kalorijska vrednost je niska te predstavlja idealnu namirnicu za konzumiranje kada ste u procesu mršavljenja. Pogledajte tabelu sa svim nutritijentima špargle.

 

Nutritivna vrednost špargle na 100 g
Proteini 2,20 g
Ugljeni hidrati 3,38 g
Holesterol 0 mg
Vitamin C 5,6 mg
Vitamin E 1,13 mg
Vitamin A 756 IU
Vitamin K 41,5 mcg
Gvožđe 1,14 mg
Cink 0,54 mg
Kalcijum 24 mg

 

Na koje sve načine se konzumiraju špargle?

Špargla predstavlja idealnu kulinarsku namirnicu budući da se sprema izuzetno lako, a načini pripreme špargle su brojni. Špargle se mogu servirati kao prilog jelu ili glavno jelo, od nje se mogu praviti variva, salate i brojna druga jela.

One se mogu konzumirati sveže, kuvane, pečene ili spremljene na pari.

Ukoliko se kuvaju, one se spremaju u dubokoj šerpi sa posoljenom vodom i to okrenute vrhom na gore. U posoljenoj vodi, kuvaju se otprilike 5 minuta nakon čega ih je potrebno odmah zaliti hladnom vodom kako bi se zadržale postojeću, svežu boju.

Važno je napomenuti da kada kupujete špargle one se obično kupuje cele, odnosno sa drškom koja nije za jelo – taj deo je potrebno odstraniti običnim lomljenjem stabljike.

Seme špargle prodaja – gde nabaviti seme špargle?

Iako je špargla posebno popularna na zapadu, u poslednje vreme ona je sve zastupljenija i na našim prostorima te se kao osnovno pitanje nameće: “gde nabaviti seme šparge?”

Seme špargle moguće je pronaći na gradskim pijacama kao i poljoprivrednim apotakama. Činjenica je da se špargla i dan danas smatra namirnicom bogatih, buduća da je za seme špargle cena blizu 20e u maloprodaji. Ako uzmemo u obzir cenu sa velikih gradskih pijaca, one su nešto niže i kreću se od 800-1000 dinara po kilogramu.

Da li se špargla može gajiti u Srbiji?

Sigurno se pitate ima li zarade od uzgoja špargle u Srbiji?

Apsolutno!

S obzirom da se radi o uzgoju povrća koje još uvek nije toliko zastupljeno na našoj zemlju, mali proizvođači imaju velike šanse da ostvare veliki profit! Cena za kilogram špargle iznosi 700 dinara, što je složićete se, veoma visoka cena.

Prema proračunima, smatra se da bi gajenje špargle malim proizvođačima moglo da donese zaradu od čak 15.000 e po hektaru!

Iako gajenje špargle još uvek nije toliko popularno u Srbiji, činjenica je da uzgoj špargle uspeva na našim prostorima. Već smo napomenuli da se se seme špargle može nabaviti kod nas ali i iz inostranstva. Za uspeh u gajenju važno je birati semena špargle iz zemalja koje imaju klimu sličnu našoj!

Dakle, da zaključimo – kao dva najvažnija agroekološka uslova za gajenje špargle navodi se zemljište, koje mora biti rastresito i obogaćeno ogranskim đubrivima, ali i pogodna temperatura ta rast i razvoj špargle koja se uglavnom kreće između 12-26 stepeni celzijusa.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da smo vam bar malo približili kako izgleda sam proces uzgoja špargle. Ukoliko još niste, ne zaboravite da sledećeg subotnjeg jutra na pijaci kupite ovo zdravo bilje i uverite se da uz adekvatnu pripremu i ovako zdrave namirnice mogu biti izuzetno ukusne! Ukoliko ste rešeni da počnete sa gajenjem špargle, sigurni smo da će vam naš tekst poslužiti kao vodič kroz ceo proces. Srećno!