Domaći džem od jagoda recept – lagan recept za najukusniji domaći džem

Džem od jagoda

Ukoliko ste se poželeli domaćeg džema od jagoda, obradovaće vas naš jednostavan recept, a oduševljenje će biti još veće kada ga probate!

Domaći džem je jedna od najlepših poslastica svih vremena, a parče hleba sa džemom već odavno omiljen desert sa naših prostora, koji mnoge od nas podseća na detinjstvo.

Kada je u pitanju džem od jagoda recept je vrlo jednostavan, a uz idealan odnos sastojaka, pažljivo odabrane plodove i adekvatnu tehniku, rezultat će svakog puta biti i više nego zadovoljavajuć.

Ukoliko ove godine želite da vaše dane sladi kvalitetan i ukusan džem od jagode recept za najbolji desert sa ovih prostora potražite u redovima ispod!

Džem od jagoda recept – šta nas toliko privlači u ovoj jednostavnoj poslastici?

U prošlosti, svaka domaćica imala je svoj recept za džem od jagoda, koji je predano čuvala i prenosila na buduće generacije. Danas je to ipak malo drugačije. Moderan način života sa sobom je doneo i mnoge inovacije, pa je tako pojavom kupovnih pekmeza i marmelada nažalost mnogo ovakvih recepata otišlo u zaborav.

Međutim, kako su ljudi ponovo počeli da se okreću zdravijim alternativama i domaćim recepturama, domaći džemovi ponovo dobijaju pažnju kakvu zaslužuju.

Ukoliko pripadate onima koji su sačuvali porodični recept za domaći džem od jagoda, smatrajte se srećnikom. Međutim, čak i ako niste, ne brinite! Danas ćete otkriti svoju novu omiljenu poslasticu koja će vas vratiti u detinjstvo i zasladiti vam dane.

Recept džem od jagoda – šta čini savršen domaći džem?

Džem od šljiva, kajsija, šipka, jagoda, pa čak i aronije – toliko je različitih recepata, da se ne zna koji je ukusniji!

Kao i za svaki drugi domaći džem, za idealan džem od jagoda potrebni su kvalitetni plodovi, dobar odnos sastojaka i strpljenje. Slatki i zreli plodovi su najbolji izbor prilikom pravljenja džema, jer će tako on imati najlepšu aromu i biti prirodno sladak.

Što je voće zrelije, to će vam manje šećera trebati. Naravno, količina šećera zavisi i od vašeg ličnog ukusa, a već nakon prvog pravljenja shvatićete šta vam se najviše dopada.

Takođe, ukoliko želite da napravite domaći džem od jagoda bez konzervansa, za to će vam biti potreban limun. Naime, ukoliko tokom kuvanja u jagode ubacite koru limuna, ona će na prirodan način želirati džem zahvaljujući pektinu koji sadrži.

Sada kada smo vam objasnili filozofiju iza ove fantastične poslastice, vreme je da pređemo na recept.

Džem od jagoda na hlebu

Domaći džem od jagoda recept

Sastojci:

3 kg svežih jagoda

1 kg šećera

2 limuna (sok i kora)

4-5 staklenih teglica

Priprema:

Jagode dobro operite i očisite od pantljiki, a ako imaju delove koji su počeli da se kvare, temeljno ih očisitite i od njih. Veće plodove presecite na polovine ili četvrtine, a manje plodove možete ostaviti i cele. Jagode pospite šećerom tako što ćete u jednu veću šerpu sipati red jagoda pa red šečera, kako bi se sve ravnomerno rasporedilo. Neka tako odstoje bar 30 minuta, a idealno bi bilo preko noći, kao bi pustile što više soka.

Dodajte sok i koru dva limuna i stavite šerpu na šporet da se jagode kuvaju. Uključite na najjače, a kada provri, smanjite vatru i pustite da tiho krčka. Tokom kuvanja stvaraće se pena, koju je potrebno sklanjati kašikom ili varjačom. Pre nego što se smesa zgusne, izvadite koru od limuna. Džem je gotov kada prestane da se stvara pena i kada dostigne željenu gustinu, što je otprilike 40-60 minuta. 

Dok se džem kuva, sterilizujte teglice, jer ćete ih puniti džemom dok je još uvek vreo. 

Najlakši način da sterilizujete teglice jeste uz pomoć rerne. Dobro operite teglice i poklopce i stavite ih u rernu zagrejanu na 100 stepeni oko 10 minuta.

Kada je džem gotov, vreme je za punjenje tegli. Ukoliko ne volite komadiće voća u džemu, možete ga usitniti štapnim mikserom dok je još uvek vreo. Za punjenje teglica potrebno je da su one tople a džem vreo, stoga natempirajte vreme sterilizacije

Sipajte vreo džem u teglice. Vlažnom krpom prebrišite ivice tegli, kako se poklopac ne bi zalepio u slučaju da je malo džema kapnulo na ivice. Dobro stegnite poklopac i okrenite svaku teglicu naopačke kako bi se stvorio vakuum. Ostavite ih tako dok se džem potpuno ne ohladi.

Džem čuvajte na hladnom i mračnom mestu.

Kao što ste mogli da primetite, domaći džem od jagoda je vrlo lako napraviti. Ukoliko ga nikada do sada niste spremali, toplo vam preporučujemo da što pre pokušate. Uz naš recept dobićete fantastičnu poslasticu bez muke!