Korov – vrste korova i kako ga se rešiti?

Korov poponac među biljkama

Korov je jedan od najvećih problema s kojim se suočavaju poljoprivrednici i baštovani, jer ne samo da može da ugrozi prinos useva i estetski izgled bašte, već svojim prisustvom škodi zasadu, uzimajući mu sve hranljive materije i vodu.

Ova samonikla biljka može ostati aktivna u zemljištu godinama, stoga je vrlo bitno da se na vreme počne sa uklanjanjem iste. Uz malo truda i vremena, odnosno, redovnim plevljenjem, moguće je suzbiti korov i sačuvati svoj travnjak ili useve.

Agromagazin je za vas pripremio tekst u kojem ćemo vam reći nešto više o ovoj problematičnoj biljki i tome kako je se možete rešiti.

Najčešće vrste korova

Korovi su neželjeni gosti svake bašte, polja i zelenih površina. Njihova sposobnost da se brzo šire i preuzimaju resurse namenjene kulturnim biljkama čini ih jednim od glavnih izazova u poljoprivredi i hortikulturi. Korov u travnjaku, korovi u kukuruzu ili korovi u soji umeju da predstavljaju veliki problem u domaćinstvu. U nastavku pročitajte koje su najčešće vrste ovog parazita.

Pepeljuga

Pepeljuga je jednogodišnja biljka koja može narasti do visine od jednog metra sa snažnim vretenastim korenovim sistemom. Ima listove koji su prekriveni beličastim prahom, te odatle i potiče njeno ime. Ovaj korov se brzo širi, jer može proizvesti na hiljade semena koja mogu ostati u zemljištu godinama pre nego što proklijaju.

Pepeljuga je posebno problematična jer može izuzetno brzo da raste i uguši useve poput kukuruza, soje i suncokreta. Kako bi se suzbila, važno je koristiti kombinaciju mehaničkih i hemijskih metoda.

Mehaničko uklanjanje uključuje redovno kopanje i čupanje biljaka dok su još mlade. Hemijska kontrola podrazumeva upotrebu herbicida koji su posebno napravljeni za suzbijanje jednogodišnjih korova, i koji se redovno koriste kao sredstvo protiv korova u travnjaku.

Pirika

Pirika, poznata i kao pirevina, je višegodišnja trava koja se prepoznaje po svojim dugim, tankim rizomima, odnosno podzemnim stablom, koji se brzo šire ispod površine tla. Ona raste do visine od jednog metra i ima karakteristične cvetne klasove. Pirika je posebno otporna i teško je suzbiti, jer se regeneriše iz svakog delića rizoma koji ostane u zemlji.

Efikasna suzbijanje korova poput pirike uključuje duboko kultivisanje i redovno kopanje kako bi se uklonili svi rizomi. Takođe, herbicid za korov, tačnije herbicid protiv pirevine može biti neophodan za njeno potpuno uklanjanje. Rotacija useva i redovno održavanje zemljišta takođe mogu pomoći u smanjenju prisustva pirike.

Lipača

Lipača je jednogodišnja biljka koja naraste do visine od 2 metra. Ima velike listove i karakteristične crvenkaste stabljike. Ona proizvodi veliki broj semena koja mogu ostati održiva u zemljištu dugi niz godina. Lipača se često javlja na oranicama, voćnjacima i povrtnjacima.

Mehaničko uklanjanje lipače uključuje čupanje i okopavanje dok su biljke još mlade, pre nego što proizvedu seme. Herbicid za sirokolisne korove može biti efikasan u njenom suzbijanju, ali je važno koristiti ga u pravo vreme i u skladu sa preporukama proizvođača. Redovno održavanje i rotacija useva mogu takođe pomoći u smanjenju problema sa lipačom.

Divlji sirak

Stabiljka divljeg sirka

Divlji sirak je višegodišnja trava koja naraste do visine od 3 metra. Ova biljka ima debelu, mesnatu stabljiku i rizome koji se brzo šire ispod površine tla. Divlji sirak je posebno problematičan u usevima kukuruza, soje i pamuka, jer značajno smanjuje prinos.

Kontrola divljeg sirka zahteva kombinaciju mehaničkih i hemijskih metoda, odnosno, koriste se preparati za korov i alat za uklanjanje korova. Kultivacija zemljišta i redovno kopanje mogu pomoći u smanjenju populacije, ali herbicidi za divlji sirak su često neophodni za potpuno uklanjanje. Za uništavanje korova rotacija useva se pokazala vrlo efikasnom.

Poponac

Poponac korov je višegodišnja biljka koja naraste do visine od jednog metra i ima karakteristične bele ili ružičaste cvetove. Ona se širi rizomima i brzo zauzima velike površine, posebno u povrtnjacima i voćnjacima. Poponac je posebno problematičan jer može oštetiti korenov sistem kulturnih biljaka.

Efikasna kontrola poponca uključuje duboko oranje i redovno kopanje kako bi se uklonili svi rizomi. Upotreba sredstava kao što je sredstvo za unistavanje korova i trave može biti potrebna kako bi se potpuno iskorenio ovaj korov. Kao i za sve prethodne korove, redovno održavanje i rotacija useva su se pokazali kao odlična mehanička sredstva za suzbijanje korova.

Poponac među cvećem

Metode za uklanjanje korova

Kada su u pitanju načini za suzbijanje korova, koriste se mehaničke, hemijske i biološke metode.

Mehaničke metode

Mehaničke metode uklanjanja korova uključuju različite tehnike koje ne koriste sredstvo protiv korova i trave u vidu hemikalija, odnosno herbicida. Ove metode su često najprikladnije za male bašte i organske farme ili protiv korova u travnjaku gde je upotreba herbicida ograničena. Neke od najčešćih mehaničkih metoda uključuju:

  • Ručno čupanje: Ovo je najjednostavnija metoda, ali ume biti veoma iscrpljujuća. Važno je ukloniti celu biljku koristeći alat za uklanjanje korova kako bi se sprečilo ponovno izbijanje.
  • Okopavanje: Redovno okopavanje tla je korisno u suzbijanju jednogodišnjih korova pre nego što stignu da proizvedu seme.
  • Oranje: Duboko oranje takođe pomaže u uklanjanju višegodišnjih korova koji imaju razvijene rizome. Ova metoda je posebno efikasna za korove poput pirike i divljeg sirka.
  • Malčiranje: Postavljanje sloja malča može sprečiti rast korova tako što blokira svetlost koja im je potrebna za klijanje. Dakle, potrebno je da pokrijete prostor između redova travom, slamom, papirom ili plastičnom folijom kako bi izbegli klijanje korova. Osim toga, malčiranjem ćete pobediti i u borbi sa organizmima koji su štetni po useve, a uz to i popraviti fizičke osobine zemljišta.

Hemijske metode

Hemijske metode suzbijanja korova uključuju upotrebu herbicida, hemikalija koje ubijaju ili inhibiraju rast korova. Herbicidi se mogu podeliti na:

  • Selektivni herbicidi: Ovi herbicidi su napravljeni da naškode određenim vrstama, ostavljajući kulturne biljke netaknutim. Na primer, selektivni herbicidi se često koriste u travnjacima za suzbijanje širokolisnih korova.
  • Neselektivni herbicidi: Ovi herbicidi ubijaju sve biljke s kojima dođu u kontakt. Koriste se za čišćenje terena pre sadnje ili na mestima gde nije poželjan nikakav biljni rast, dakle, kako bi se uništili korovi u travnjaku i stazama. Dakle, prvo se koriste herbicidi u kukuruzu pre nicanja i sadnje, a po suzbijanju korova možete ga zasaditi.

Prilikom upotrebe herbicida, važno je pridržavati se uputstava proizvođača kako bi se izbegla oštećenja kulturnih biljaka i minimizirala ekološka šteta. Takođe, preporučuje se upotreba zaštitne opreme tokom primene. Između ostalog, proverite koji herbicid vam je najpotrebniji, na primer herbicid za pirevinu u kukuruzu se ume donekle razlikovati od drugog kao što je herbicid za sirak u kukuruzu.

Suzbijanje korova se vrši i totalnim, neselektivnim herbicidima na bazi aktivne materije glifosat. Na tržištu postoji više preparata na bazi ove aktivne materije, a total za korov se pokazao izuzetno efektivnim. Kada je u pitanju total za korov cena zavisi od jedinice površine.

Bitno je napomenuti da do potpunog sušenja korova dolazi u periodu od 2 do 8 nedelja od tretmana, a površinu ne bi trebalo obrađivati 4 do 5 nedelja nakon prskanja.

Biološke metode

Biološke metode suzbijanja korova uključuju upotrebu prirodnih neprijatelja korova, kao što su insekti, gljive ili bakterije, kako bi se kontrolisala populacija korova. Ove metode su često manje štetne za okolinu i mogu biti deo održivih praksi upravljanja zemljištem. Na primer:

  • Insekti: Neki insekti se hrane određenim vrstama korova, što pomaže u smanjenju njihove populacije. Na primer, buba listara se koristi za suzbijanje korova kao što je vodeni zumbul.
  • Gljive: Neke patogene gljive mogu biti korišćene za uništavanje korova. Na primer, gljiva Colletotrichum se koristi za kontrolu korova.
  • Bakterije: Neke bakterije mogu proizvesti toksine koji su smrtonosni za određeni korov. Na primer, bakterija Pseudomonas syringae se koristi za suzbijanje divljeg sirka.

Prirodna sredstva za uništavanje korova

Mnogi se pitaju kako uništiti korov prirodnim putem, jer upotreba prirodnih sredstava koja su, između ostalog, i manje štetna po sredinu. Uništavanje korova sircćetom se pokazalo izuzetno korisnim, naročito za korov u travnjaku, odnosno na površinama na kojima se ne uzgajaju usevi.

Sirće protiv korova možete napraviti tako što ćete mu dodati malo sapuna i soli i ovim rastvorom isprskati površinu, pazeći da ne isprskate beton jer ga ovo sredstvo može nagristi.

Osim sirćeta, možete upotrebiti i izbeljivač koji ćete naliti u flašicu sa raspršivačem. Pažljivo rukujte ovim sredstvom, jer može biti štetno po zdravlje. Oba ova sredstva će ispariti kroz dva dana, kada će površina postati bezbedna da posadite nešto ukoliko planirate.

Alkohol i vrela voda mogu isto tako biti od koristi, odaberite jedno ili drugo i isprskajte korov.

Ne postoji jedno rešenje koje će trajno rešiti problem korova, ali sa pravim pristupom i upornošću, moguće je držati korov pod kontrolom.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio od pomoći, a za još sličnih tekstova i informativnih tema posetite naš sajt Agromagazin.