Prihrana travnjaka – sve što treba da znate o nezi trave

Travnjak je jedan od osnovnih segmenata vašeg dvorišta, ali da bi on bio lep i zdrav potrebna je redovna nega, a to posebno uključuje negovanje u proleće. Prihrana i dosejavanje travnjaka u ovom periodu godine doneće najbolje rezultate.

Analiziraćemo negu travnjaka i utvrditi najbolji period godine za košenje travnjaka, zalivanje, dosejavanje i đubrenje travnjaka. Sve je to neophodno kako bi trava u vašem dvorištu bila bez mane. Evo nekoliko bitnih saveta koje je za vas izdvojio Agromagazin – poljoprivredni magazin.

Koje vrste trave su najbolje za dvorište?

Izbor kvalitetnog semena trave izuzetno je bitan za formiranje lepog i trajnog travnjaka. Da bismo osigurali da naše biljke dobijaju najkvalitetniju negu, moramo naučiti kako da identifikujemo svaku vrstu trave pogodne za gajenje travnjaka, njene jedinstvene osobine i kako da ih održavamo. Ovo su neke od najčešćih i najpopularnijih izbora trave za travnjak:

  • Zubača – ovo je jedna od najprisutnijih trava, a široku primenu našla je zbog sledećih pogodnosti koje nudi: ima sposobnost da toleriše košenje na niskoj visini, njena gusta formacija busena nudi bolju kontrolu erozije, poseduje kapacitet da raste na različitim tipovima i teksturama tla.
  • Obični ljulj (engleski ljulj) – ova fina trava brzo klija i toleriše veliki promet. Višegodišnji ljulj se koristi za travnjake širom sveta. Prirodno raste u Evropi, severnoj Americi i srednjoj Aziji, a sada je odnesena i u drudge delove sveta.
  • Centipede trava – ovo je porodica jednogodišnjih biljaka i polugrmova. Koristi se kao travnjak u toploj sezoni, formira debelu busen i širi se stolonima. Srednje je do svetlo zelene boje i grube je teksture. Ima kratke uspravne vlati trave koje rastu do oko 8-13 cm.

Kratak vodič kroz zalivanje travnjaka

Trava najveći deo vode i hranljivih materija vuče iz zemlje, te je neophodno navodnjavati travnjake, posebno u periodima velikih suša kada je voda biljakama najpotrebnija. Travnjak bi trebalo zalivati noću zbog niže temperature zemljišta, a takođe imajte na umu da se vlaga duže zadržava u delovima travnjaka koji su preko dana u senci, pa više vode potrošite na one koji su bili osunčani.

U zavisnosti od veličine travnjaka, odlučite da li vam je potreban zalivni sistem za travnjak ili ga zalivati samostalno. Uglavnom je za održavanje travnjaka veće površine neophodan sistem za navodnjavanje kako bi svaki njegov deo bio jednako snabdeven vodom. U normalnim uslovima trava se zaliva jednom nedeljno, a u uslovima suše dva puta nedeljno.

Aerifikacija travnjaka takođe može napraviti veliku razliku. To podrazumeva provetravanje tako što se u njemu probuše rupice u kojima se sakuplja vlaga i omogućava neophodno strujanje vazduha.

Kako se vrši đubrenje i prihrana travnjaka?

Prihranjivanje travnjaka trebalo bi da se obavlja minimum jednom ili dva puta godišnje, a idealno bi bilo tri puta. Prvo prihranjivanje treba da bude obavljeno krajem zime “po poslednjem snegu” kada se trava još oporavlja od zimskih dana, a najčešće je to februar.

Prvo “prolećno”prihranjivanje travnjaka najbolje je obaviti u rano proleće pre kiše, pri čemu ne treba preterivati s đubrivom. U ovom periodu treba koristiti osnovno mineralno đubrivo koje sadrži sve neophodne sastojke za ponovni rast. Đubrivo za travnjak NPK 15-15-15 je dobra osnovna mešavina za upotrebu u proleće. Ovo đubrivo sporo oslobađa aktivne materije i razlaže svoje hranljive materije tokom dužeg vremenskog perioda, te možete duže pauzirati između aplikacija.

Nakon što je završena prihrana trave u prolece u narednih par meseci možete obaviti dodatnu prihranu azotnim mineralnim đubrivom jednom mesečno. Nakon toga, prihrana travnjaka u jesen sve do kraja oktobra vrši se na svakih 6 nedelja.

Za treće hranjenje, ukoliko ste u mogućnosti, umesto tradicionalnog đubriva koristite organski materijal kao što su kompostne granule. Ovo đubrenje u novembru je zapravo i najbitnije tokom čitave godine. Koristite đubrivo za travnjak sa višim sadržajem kalijuma i fosfora koji utiču na bolji rast fosfora – NPK 8-16-24.

Što više zalivate travnjak, to će vam više đubriva biti neophodno jer sa više vode dolazi više rasta. Ukoliko zalivanje vrši zalivni sistem za travnjak sa prskalicama, prihrana treba da se odrađuje na svakih 6 nedelja, a ukoliko to radite samostalno možete ovaj period prorediti na 8 nedelja.

Saveti za košenje trave

Ovo je jedna od najbitnijih aktivnosti kada je u pitanju nega travnjaka. Travnjak se kosi po potrebi, u zavisnosti od brzine rasta trave i trenutnog godišnjeg doba. Kućni travnjak kosi se 2 do 4 puta mesečno u prolećnim i jesenjim mesecima.

Najbolje održavanje travnjaka manje površine postiže se kada se trava kosi na visinu od 3 do 5 cm. Čestim košenjem trava stvara čvršću i otporniju stabljiku i podstiče jačanje busena i stvaranje travnatog tepiha. Pokošenu travu ne treba ostaviti na travnjaku, a pogotovo tokom letnjih suša jer zadržava vlagu koja je neophodna travi za dalji rast. Prvo košenje, poznato i kao prolećno, treba da podrazumeva košenje na najnižu visinu radi njegovog provetravanja.

U zavisnosti od vrste trave, možete je kositi uz pomoć kosilice ili koristeći trimer za košenje ili možete angažovati nekoga ko nudi profesionalne usluge košenja. Usled napretka tehnologije i pojave raznih inovacija postoji mnogo vrsta kosilica za travu, od robot kosilice preko samohodne kosilice pa sve do ručne kosilice, a neke od njih omogućavaju vam napredne funkcije poput biranja visine trave koju želite. Trimer za košenje se uglavnom koristi za korove ili jače biljke i veoma je koristan alat u svakoj bašti.

Zašto se vrši dosejavanje travnjaka i koji je njegov značaj?

Nega travnjaka podrazumeva i dosejavanje. Dosejvanje se vrši tri-četiri puta u toku godine. Ono se obavlja zato što se tokom zime neki delovi travnjaka prorede i stvore se čepovi, zbog nepovoljnih vremenskih uslova. To narušava izgled travnjaka, pa tako i celokupnog dvorišta.

U zavisnosti od toga da li je hlad u senci ili na osunčanoj lokaciji, koriste se smese za sunce ili hlad. Smese se takođe mogu razlikovati u zavisnosti od namene travnjaka; postoje posebne smese za vlažna područja, igru dece, prilagođene kućnim ljubimcima ili fudbalskim terenima.

Dosejavanje, kao i samo sejanje, vrši se “omaškom” iz ruke, a količine potrebne za tu operaciju su za 10-30% manje nego pri prvom sejanju travnjaka. Idealna količina za dosejavanje jeste 1kg semena na 100m2 travnjaka.

Zaštita travnjaka od korova i insekata

U prolećnim i letnjim mesecima insekti se javljaju u velikom broju, ali budite svesni da neće svi insekti nauditi vašem travnjaku. Međutim ima onih koji će izazvati njegovo uvenuće i tada svakako treba reagovati i zaštititi biljke.

Ako primetite gola mesta na vašem travnjaku, obavezno morate primeniti neki tretman, jer će štetočine nastaviti da se hrane travom i da polažu jaja u njoj. Idealno je da preventivno upotrebite sredstva protiv insekata kako biste sprečili da do takve situacije dođe.

Ukoliko se odlučite za herbicid za korov za njegovo uklanjanje, obavezno se uverite da koristite one koji ciljano uklanjaju širokolisne korove, ali ostavljaju travu nepovređenom. Pre nego što upotrebite herbicide za eliminisanje korova, probajte prvo da ga ručno iščupate.

Održavanje travnjaka nije lak zadatak i da bi on bio najlepši deo vašeg dvorišta potrebno je mnogo truda. Međutim, ukoliko se pridržavate ovih pravila, rezultati će nesumnjivo biti pozitivni. Obezbedite sebi svakodnevno uživanje pravilnom negom trave vašeg dvorišta.