Rastvor od koprive – šta je i kako se pravi?

U svetu brige o biljkama i zaštite useva, sve više se prepoznaje vrednost organskih metoda i potpuno prirodnih rešenja. Kada je u pitanju očuvanje i podsticanje zdravog rasta vašeg biljnog vrta, ne postoji ništa snažnije od čarobnog prirodnog rastvora na bazi koprive.

U nastavku teksta, Agromagazin vam predstavlja načine upotrebe rastvora od koprive, pružajući vam korisne informacije kao i recept za izradu ovog dragocenog sredstva.

Kopriva kao prirodni insekticid za biljke

Biljka kopriva je poznata po svojim karakterističnim listovima i sitnim dlakama koje sadrže iritirajući sok. Ova lekovita biljka je bogata hranljivim sastojcima, uključujući vitamine, minerale i hlorofil, što je čini izuzetno korisnom u mnogim primenama. Često se koristi u narodnoj medicini, ishrani i čak kao sredstvo za prirodno bojenje.

Rastvor od koprive je tečni ekstrakt koji se koristi u poljoprivredi, obzirom da predstavlja dragocen resurs za zaštitu i unapređenje rasta biljaka.

Kopriva se koristi za suzbijanje štetočina i bolesti na biljkama, dok istovremeno poboljšava njihovu otpornost na stresne uslove, pruža im zaštitu, a takođe pomaže i u povećanju sadržaja kiseonika u zemljištu i prihrani biljke esencijalnim hranljivim materijama.

Obzirom da može biti od suštinskog značaja za zdravlje i produktivnost voća i porća, ova kopriva za prskanje voća i povrća ima čestu primenu u voćarstvu i povrtarstvu.

Uništite lisne vaši uz pomoć koprive

Lisne vaši, poznate i kao biljne vaši, su insekti koji se hrane biljnim sokovima, ostavljajući za sobom oštećene i oslabljene biljke. Dok se za suzbijanje vaši često koriste komercijalni insekticidi, kopriva protiv biljnih vaši se pokazala kao sasvim prirodna i efikasna metoda.

Ovo podrazumeva ravnomerno prskanje biljaka koje su napadnute lisnim vašima. Proces pomaže u potpunom suzbijanju insekata i njihovom ometanju. Pripazite da obložite obe strane lišća i stabljike, kako bi suzbijanje biljnih vaši bilo uspešno, s obzirom da se vaši često kriju ispod lišća.

Osim što se ovaj rastvor koristi kao zaštita biljaka, on prihranjuje biljke kiseonikom i štiti ih od raznih bolesti.

To znači da će redovno prskanje koprivom tokom vegetacionog perioda ojačati biljke, a istovremeno je ekološki prihvatljiva za zaštitu od biljnih vasi i ostalih štetočina.

Rastvor od koprive za uništavanje korova

Korov može predstavljati ozbiljan izazov u vrtlarstvu. Kada ga prskate direktno na korove, rastvor postepeno smanjuje njihov rast i vitalnost. To čini korove slabijim i lakšim za uklanjanje, što može biti od suštinskog značaja za očuvanje vaših bilja.

Za održavanje vrta u optimalnom stanju, moglo bi biti potrebno višestruko prskanje koprivom, posebno za korove koji su veći ili tvrdokorniji. Ovom metodom možete postepeno smanjiti korov i očuvati zdravlje svog vrta.

Kako napraviti rastvor od koprive?

Zaštita bilja koprivom je jednostavna i ekološki prihvatljiva metoda koju možete primeniti kako biste očuvali zdravlje svojih biljaka.

Da biste napravili ovaj rastvor, biće vam potrebna kopriva, odnosno nadzemni delovi koprive, uključujući listove i stabljike. Pored toga, potrebni su vam voda, drveni ili plastični sud, i malo sunčeve svetlosti.

Najpre isecite nadzemne delove koprive na manje komade, premestite je u drveni ili plastični sud i prelijte je vodom. Savetuje se korišćenje kišnice, ako je imate na raspolaganju, ali odstojala voda će takođe poslužiti. Nema potrebe da punite posudu do vrha, jer će se tokom procesa verovatno stvarati pena.

Napunjen sud ostavite napolju, na sunčanom mestu. Povremeno je potrebno promešati masu, najmanje jednom dnevno. Nakon otprilike 15 dana, rastvor će postati tamniji, a pena će prestati da se stvara. To je znak da je gotov i spreman za upotrebu.

Sada kada je rastvor od koprive za prskanje voća i povrća spreman, procedite ga kako biste uklonili krupnije delove. Čuvajte rastvor na tamnom mestu u zatvorenoj posudi i upotrebite ga u roku od 12 meseci.

Pre upotrebe, razblažite ga s vodom u odnosima koji će zavisiti od načina primene.

Na primer, za zalivanje zemljišta oko bilja razredite ga u odnosu 1:10 i koristite ga za zalivanje zemljišta oko biljaka kako bi doprineli bržem rastu i zdravijim biljkama. Za folijarno prskanje, razredite rastvor u odnosu 1:10 do 1:25 i direktno tretirajte listove biljaka da biste im obezbedili potrebne hranljive sastojke.

Rastvor od koprive je dragocen za svakog ljubitelja prirodne i organske proizvodnje. Njegova vrednost leži u jednostavnosti pripreme i primene, čineći ga pristupačnim svima koji žele doprineti zdravijem okruženju za rast biljaka.