Mineralna đubriva – vrste i pravilna upotreba

Kako se približava kraj zime i dolazi proleće, sve vrtlare zanima kako da pripreme svoje biljke za novu sezonu. Bez obzira da li imate voćnjak, vinograd, povrtnjak ili ukrasni vrt, mineralna đubriva su osnova za obezbeđivanje pravilnog rasta i razvoja bilja.

Agromagazin je sa svojim dugogodišnjim iskustvom u svetu poljoprivrede pripremio za vas nekoliko smernica u vezi sa načinom prihrane biljki uz pomoć mineralnih đubriva.

Vrste mineralnih đubriva – najbolji izbor za vaš vrt

Mineralna đubriva su odličan izbor za prihranjivanje voćnjaka i drvenastih biljki. Najpoznatija među njima su mineralna đubriva sa formulacijom 8:16:24, koja sadrže povećanu dozu kalijuma. Ova mineralna đubriva su proizvodi koji se obično dodaju bilju u kasnu jesen ili rano proleće kako bi podržala rast tokom proleća.

Osim kalijuma mineralna đubriva obezbeđuju esencijalne hranljive elemente kao što su azot i fosfor koji su od suštinskog značaja za biljke. Azot podržava razvoj lišća i zelene mase, a fosfor je ključan za razvoj korena i cvetanje.

Izbor odgovarajućeg mineralnog đubriva zavisi od specifičnih potreba bilja, tipa zemljišta i faze rasta. Pravilna primena mineralnih đubriva može poboljšati kvalitet zemlje, povećati prinose, osigurati zdrav rast bilja i doprineti obimnijoj proizvodnji povrća i drugih poljoprivrednih proizvoda.

Važno je da mineralna đubriva dodate na obrađenu zemlju, ne na zakorovljenu. Preporučuje se inkorporacija, odnosno da se mineralna đubriva direktno dodaju u zemlju kako bi se sprečilo isparavanje i omogućilo postepeno rastapanje đubriva.

Pravilna upotreba mineralnih đubriva u prihrani biljaka

Mineralna đubriva su proizvodi koji uz pravilnu primenu mogu obezbediti bilju esencijalne hranljive organske materije koje su neophodne za njihovu ishranu i prosperitet.

Mineralna đubriva kao što je NPK đubrivo 15:15:15 je organska vrsta i ima primenu u rano proleće prilikom ishrane biljki, kada počinju da ozelenjavaju. NPK sadrži sve elemente neophodne za rast i razvoj biljki. NPK organska đubriva se dodaju u zavisnosti od veličine, obično iznosi od 30 do 50 grama za manje biljke i do 200 grama za veće.

UREA đubrivo ima primenu preko zemlje radi ishrane bilja, obično u količinama od 100 do 300 kg/ha, u zavisnosti od zemlje i bilja. UREA đubrivo se može primenjivati predsetveno uz inkorporaciju ili prihranjivanjem tokom vegetacije.

Takođe, UREA đubrivo se može primenjivati ravnomerno po površini ili u redove–trake, a takođe i u rastvoru koncentracije od 0.5 do 2%, u zavisnosti od biljne vrste. U toku godine se obično primenjuje 1 ili 2 puta.

KCL ima primenu kao granulisano kod ishrane bilja. Kalijum je važan za biljke i može se koristiti kako bi se obezbedila adekvatna količina kalijuma u zemljištu. Sadržaj organskih đubriva se obično izražava kao K2O i može imati primenu u zavisnosti od potreba bilja i plodnosti zemljišta.

SAN đubrivo (Azotni amonijačni nitrat 33%) je neorgansko i čvrsto, i pruža potpunu ishranu azotom za različite biljne vrste na svim tipovima zemljišta. Može se primeniti za prihranjivanje biljaka u količinama od 100 do 400 kg/ha, za osnovno đubrenje u količinama od 50 do 100 kg/ha, kao i za predsetveno đubrenje u količini od 100 do 400 kg/ha. Tačna količina zavisi od potreba biljke i fizičko-hemijskih osobina zemljišta.

KAN đubrivo 27% N se koristi preko zemlje za prihranjivanje biljaka. Količina primene varira od 200 do 500 kg/ha, u zavisnosti od plodnosti zemljišta i tipa biljki. KAN đubrivo je odlično za vegetaciju kroz azot N koji se brzo rastapa i podržava brži rast biljne vrste.

KAN se primenjuje tokom vegetacije i može se ravnomerno rasporediti po površini ili u redove–trake oko korena stabla, u zavisnosti od tipova proizvodnji. S obzirom na koncentraciju azota, može se primeniti 2 ili 3 puta tokom godine, posebno tokom faze intenzivnog rasta.

AN đubrivo se primenjuje preko zemlje za prihranjivanje biljaka, obično u količinama 200-400 kg/ha, u zavisnosti od plodnosti zemljišta i tipa biljki. AN đubrivo se može primenjivati ravnomerno po površini ili u redove–trake, a takođe i u rastvoru koncentracije 0.3-0.5%, u zavisnosti od biljne vrste. U toku godine se može primenjivati 1-3 puta, posebno tokom proleća kako bi se podržao rast.

MAP đubrivo je posebno namenjeno ishrani različitih biljnih vrsta, kao što su žitarice. MAP se primenjuje najčešće u jesen kao osnovno đubrenje ili predsetveno kako bi se obezbedila adekvatna količina fosfora i azota za biljke.

U zavisnosti od vrste biljaka i tipa zemljišta, odaberite odgovarajuću vrstu đubriva kako biste osigurali zdrav rast i obilno plodonošenje. Ne zaboravite pratiti upute o količini i vremenu primene kako biste postigli najbolje rezultate u svom vrtu.

Svojstva mineralnih đubriva

Mineralna đubriva su proizvodi koji imaju različita svojstva i u zavisnosti od toga i od potreba biljki se koriste u određenim uslovima.

  • NPK đubrivo 15:15:15: NPK organska đubriva sadrže ravnomerne količine N, fosfora (P2O5) i kalijuma (K2O) i obezbeđuje osnovne hranljive organske materije tokom celog ciklusa rasta.
  • UREA đubrivo 46% N: Sadrži 46% N i pruža brz i efikasan izvor.
  • KCL (Kalijum hlorid): KCL sadrži visok sadržaj kalijuma (K2O – 60%) i pruža bilju potrebni kalijum za poboljšanje kvaliteta plodova i otpornosti na vremenske uslove.
  • KAN đubrivo 27% N: KAN sadrži 27% N i brzo obezbeđuje azot N bilju, što doprinosi brzom rastu biljki i drugih zelenih površina.
  • SAN đubrivo (Azotni amonijačni nitrat 33%): SAN sadrži 33% N u obliku amonijačnog i nitratnog azota i na taj način doprinosi brzom i efikasnom snabdevanju biljki.
  • AN (Amonijum nitrat 33,5%): 33,5% N i pruža biljkama brz izvor azota za podršku rastu i razvoju.
  • MAP (Mono-amonijum fosfat 12:52): Visoka koncentracija fosforpentoksida (P2O5 – 52%) i azota (12%) i posebno je korisno biljkama koje zahtevaju više fosfora za razvoj korena i cvetanja.

Ova svojstva odražavaju specifične nutritivne karakteristike za sva mineralna đubriva i čine ih pogodnim za različite uslove i potrebe gajenja biljki. U svakom slučaju, važno je da razmotrite potrebe vašeg zemljišta, uslove koje biljke podržavaju i prema tome se orijentisati prilikom izbora odgovarajućeg đubriva.

Ako uživate u ovakvom tipu sadržaja i želite saznati više o poljoprivredi, Agromagazin redovno nudi sličnan zanimljiv sadržaj. Na našem blogu ćete pronaći mnoge tekstove koji istražuju biljke i različite aspekte poljoprivrede.

Ovaj sadržaj vam pruža informacije o uzgoju različitih useva, tehnološkim inovacijama i drugim relevantnim temama, korisnim kako za poljoprivrednike, tako i za one koji se interesuju za ruralni život, razne biljne vrste i poljoprivredne proizvode.