Krečenje stabala – kako napraviti smešu za krečenje stabala voća?

vocnjak-trava-drvo

Da li želite da zaštitite voće na svom posedu od hladnih zimskih dana?

Krečenje stabala voća je agrotehnička mera koja se koristi od davnina. Predstavlja način borbe protiv mraza i preporučuje se kod stabala voća koja su osetljiva na temperaturne promene tokom zimskog perioda.

U nastavku teksta pročitajte od čega se sve voćke štite na ovaj način, koji sve recepti za smešu za krečenje postoje i kada je najbolji period za krečenje voćnjaka.

Krečenje voćaka – zašto se stabla kreče?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se većina ljudi odlučuje da kreči stabla voća.

Sprečava pucanje i cepanje kore stabla

Do pucanja i cepanja kore stabla može doći zimi pri izloženosti izrazito niskim noćnim temperaturama i jakom suncu tokom dana. Tokom noći stabla se hlade, a danju se zagrevaju. Mrazopuc je uzdužno pucanje kore stabla koje nastaje pri nagloj promeni temperature između noći i dana tokom zimskog perioda.

Bela boja kojom se stablo premazuje, omogućava refleksiju svetlosti i odbija sunčeve zrake, pa se krečenjem stabla smanjuje naglo zagrevanje kore biljke ujutru i usporava kretanje vegetacije za nekoliko dana, što je posebno važno za kasne prolećne mrazove.

Krečenje je dobro i zbog visokih temperatura, kada se na stablu zbog jakih sunčevih zraka mogu pojaviti ožegotine.

Koštičavo voće, kao što su kajsije, šljive, breskve i višnje, je posebno osetljivo na pucanje i ukoliko se ne okreči ima znatno manje šanse da opstane duži niz godina.

drvo-kajsija-cvet

Štiti voće od bolesti i štetočina

Krečenjem stabla možete ih zaštititi od različitih glodara, kao što su miševi i zečevi, koji tokom zime mogu oštetiti koru stabla. Ukoliko se stabla okreče, oni će odustati od grickanja kore i neće napraviti veliku štetu.

Krečenjem se takođe mogu uništiti pojedini patogeni koji se naseljavaju na mestima gde se kora raspukla. Ukoliko dođe po pojave patogena to mesto treba očistiti  do zdravog tkivai premazati krečom koji u sebi sadrži plavi kamen, međutim takve rane teško zarastaju.

Krečenje stabala – recept za pripremu smeše 

Kada se pravi smesa za krečenje stabala, može se koristiti gašeni ili negašeni kreč, ali najčešće se preporučuje gašeni. Takođe, pored osnovnih sastojaka, u smesu možete dodati i plavi kamen, ukoliko niste pre toga imali plavo prskanje.

U nastavku teksta pročitajte recepte za pripremu smese. Pri njihovoj pripremi količinu sastojaka možete prilagoditi u odnosu na broj voćaka koji posedujete, ali je bitno da razmera sastojaka ostane ista.

Recept za smešu sa gašenim krečom

Sumpor predstavlja odlično fungicidno sredstvo, dok plavi kamen sprečava brojna oboljenja.

Sastojci:

  • 5kg gašenog kreča – u obliku testa ili prah kreč
  • 500 g kuhinjske soli
  • 0.5 kg sumpora u prahu
  • 8-10 l vode
  • 100 g plavog kamena kristala

U plastičnu kofu od 15 litara sipajte kreč i u njega dodajte sumpor, so i plavi kamen. Sve to izmešajte drvenom varjačom. U smesu postepeno dodajte vodu uz blago mešanje. Pomešajte sve sastojke i ostavite da odstoji najmanje 2 dana. Što duže stoji to je veća lepljivost smeše.

vonjak-drvece-kuce

Recept za smešu sa negašenim krečom

Ovaj recept podrazumeva pravljenje smeše od negašenog kreča. Dodavanje soli u smešu poboljšava lepljivost rastvora, dok sumpor u prahu uništava štetne gljivice i odbija štetočine.

Sastojci:

  • 5 kg negašenog kreča
  • 500 g kuhinjske soli
  • 250 g sumpora u prahu
  • voda

Prvo zagasite kreč i ostavite ga da odstoji nekoliko dana. Nakon toga u njega dodajte kuhinjsku so i sumpor i dobro ih izmešati. U smesu dodajte vodu u onoj količini da gustina smese bude malo gušća od mleka. Ukoliko krečite uz pomoć prskalice, neophodno je dodatno razrediti smesu.

Neophodno je da farba odstoji najmanje 2 dana pre premazivanja kako bi bolje prijanjala na koru.

vocnjak-drvo-jabuka

Krečenje stabla – kada i kako se premazuju stabla?

Premazivanje stabala se preporučuje 2 do 3 puta tokom jesenjeg i zimskog perioda. Najbolje vreme za krečenje je kraj novembra i početak decembra kako bi voćke bile sveže okrečene pre niskih temperatura.

Pre upotrebe smeše neophodno je procediti par puta, a krečenje se vrši isključivo kada su temperature iznad 0 stepeni Celzijusa, i po mogućstvu kada je sunčan dan, kako bi se smeša adekvatno osušila. U suprotnom, krečna opna će se zalediti i odvojiti od drveta. 

Koristite deblju farbarsku četku ili valjak za krečenje, a farbu nanosite od vrha stabla ka dole zbog slivanja kreča. Bitno je popuniti sve pukotine na kori. Kod starijih voćki kreči se samo stablo, dok se kod mlađih preporučuje krečenje celog stabla i dela odakle ramene grane polaze iz debla. Nakon sto ste okrecili stablo, boja je vlažna i prozirna, a kada se osuši dobiće jaku belu boju.

Krečenje stabala voća je najbolji način da zaštitite vaš voćnjak od hladnih dana kao i od različitih bolesti i štetočina. Pripremite kreč po nekom od naših recepata i omogućite vašim voćkama da opstanu dugi niz godina!