Kupinovo vino recept – kako se pravi domaće kupinovo vino?

Postoji određena magija u pravljenju sopstvenog vina kod kuće, pogotovo kada to uključuje bogate, snažne arome kupina. Kupinovo vino je očaravajuća mešavina koja hvata esenciju leta, a može se konzumirati tokom cele godine.

U ovom tekstu, korak po korak, Agromagazin će vas povesti kroz proces pripreme domaćeg vina od kupina, omogućavajući vam da uživate u slatkom ukusu uspeha dok otvarate flašu vašeg sopstvenog vina.

Koje pozitivne efekte imaju kupine i kupinovo vino za zdravlje čoveka?

Kupina je voće koje, bilo da se konzumira sveže ili u obliku vina, može pružiti nekoliko potencijalnih zdravstvenih koristi zbog svoje nutritivne vrednosti.

Benefit svežih kupina, između ostalih, su:

 • Bogate su antioksidansima – plodovi kupine su bogati antioksidansima, poput antocijana, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i upale u organizmu.
 • Vitamini i minerali – one su dobar izvor vitamina C i K, kao i mangana. Vitamin C je ključan za zdrav imunološki sistem, dok vitamin K igra ulogu u zgrušavanju krvi i zdravlju kostiju.
 • Dijetska vlakna – kupine su bogate dijetetskim vlaknima, koja promovišu zdravlje probavnog sistema, pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi i podržavaju održavanje telesne težine.
 • Zdravlje srca – antioksidansi i vlakna u kupinama mogu doprineti zdravlju srca smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti.
 • Kognitivna funkcija – neke studije sugerišu da antioksidansi u kupinama mogu imati neuroprotektivne efekte, što može koristiti kognitivnoj funkciji.

Benefit kupinovog vina:

 • Sadržaj resveratrola – koža grožđa, kao i određenih bobica poput kupina, sadrži resveratrol, jedinjenje povezano sa zdravljem srca i potencijalnim anti-aging efektima.
 • Zdravlje srca – umerena konzumacija kupinovog vina, zbog sadržaja resveratrola, povezana je smanjenim rizikom od bolesti srca.
 • Polifenoli – kupinovo vino, poput crvenog vina, može sadržavati polifenole s antioksidativnim svojstvima, što može pomoći u zaštiti ćelija od slobodnih radikala, te se smanjuje rizik od karcinomskih oboljenja.

Važno je naglasiti da konzumacija kupinovog vina, ipak, treba da bude umerena kao i da su ovi benefiti uglavnom prisutni u prirodnom vinu, a ređe u onim prerađenim.

Kako se pravi kupinovo vino?

Pravljenje sopstvenog vina može biti interesantna avantura, a uz strpljenje i pažnju prema detaljima, možete proizvesti jedinstveno vino od kupina koje ćete podeliti s prijateljima i porodicom.

Prva i osnovna stvar kod proizvodnje kupinovog vina, jeste da znate da ono spada u kategoriju voćnih vina i da je zakonski regulisano da voćna vina od kupine mogu da imaju do 13% vol alkohola. Idealno bi i bilo da količina alkohola bude 13% jer je na toj količini alkohola kupinovo vino mikrobiološki najstabilnije, što se ne može reći za vina koja imaju manje alkohola od toga.

Zatim bi trebalo da definišete koji stil vina želite da dobijete kao krajnji proizvod – suvo kupinovo vino ili ono sa manjom količinom šećera?

Evo detaljnog vodiča kako napraviti kupinovo vino:

Sastojci

 1. Kupine – počnite tako što ćete nabaviti zrele i sveže kupine. Ciljajte na oko 4-5 kilograma za standardnu turu.
 2. Šećer – biće vam potreban šećer da pokrene proces fermentacije. Oko 1-2 kilograma trebalo bi da bude dovoljno, ali možete količinu prilagoditi prema svojim ukusnim preferencama.
 3. Voda – koristite čistu, filtriranu vodu. Trebaće vam dovoljno da napuni vaš osnovni sud za fermentaciju.
 4. Kvasac – izaberite vinski kvasac pogodan za crvena vina. Ovo će odigrati ključnu ulogu u pretvaranju šećera u alkohol.
 5. Pektolitički enzim – kupine mogu biti malo kašaste, a ovaj enzim pomaže u razgradnji pektina, dajući vam jasnije vino. Koristite Lallzyme EX-V (2g na 100kg kupina) ili Lallzyme Fruit (10g na 100kg kupina).
 6. Hranljive materije vina – kvascu su potrebne hranljive materije da bi napredovao. Možete kupiti specijalizovane hranljive materije za vino ili koristiti prirodne alternative poput grožđica.
 7. Stabilizatori vina (opciono) – ako želite zaustaviti fermentaciju i sačuvati slatkoću, možete koristiti kalijum sorbat i kalijum metabisulfit.

Oprema

 1. Osnovni sud za fermentaciju – sud od plastike ili stakla koji je pogodan za hranu, sa vranjem (vazdušni zatvarač), je neophodan
 2. Sekundarni sud za fermentaciju – trebaće vam još jedan kontejner u koji ćete preneti vino nakon primarne fermentacije
 3. Vranj – Ovo omogućava gasovima da izađu tokom fermentacije, a da ne pušta vazduh unutra
 4. Sifon – za prenos vina iz jednog kontejnera u drugi, ostavljajući talog u prvom
 5. Hidrometar – ovaj alat meri specifičnu težinu vašeg vina, ukazujući na nivo fermentacije
 6. Levak – za jednostavno i čisto točenje
 7. Flaše i čepovi – za skladištenje i čuvanje vina

Korak po korak

 1. Sterilizacija svega – pre nego što počnete, obezbedite da je sva vaša oprema temeljno sterilisana.
 2. Priprema kupina – operite kupine i uklonite sve peteljke. Zgnječite ih da biste oslobodili sokove. Možete koristiti gnječilicu za krompir ili ruke (čiste, naravno).
 3. Pravljenje kljuka (mošt) – pomešajte zgnječene kupine i šećer u vašem osnovnom sudu za fermentaciju. Dodajte vodu i promešajte dok se šećer ne rastopi.
 4. Dodajte kvasac – pospite ga preko kljuka i nežno promešajte.
 5. Pratite fermentaciju – stavite vranj na sud za fermentaciju. Kako fermentacija počinje, primetićete mehuriće u vranju. Dozvolite primarnoj fermentaciji da traje oko 5-7 dana.
 6. Prenos u sekundarni sud – pomoću sifona, prenesite tečnost u sekundarni sud za fermentaciju, ostavljajući talog u primarnom.
 7. Dodajte pektolitički enzim – ako želite bistro i uravnoteženo vino, dodajte pektinski enzim prema uputstvima sa pakovanja.
 8. Pratite sekundarnu fermentaciju – neka vino odstoji u sekundarnom sudu nekoliko nedelja, nadgledajući vranj kako biste videli ima li znakova fermentacije.
 9. Ponovni prenos (opciono) – ukoliko postoji značajan talog, razmislite o ponovnom prenosu vina u drugi sud radi dodatnog pročišćavanja.
 10. Stabilizacija (opciono) – ako želite slatko vino, stabilizujte vino kalijum sorbatom i kalijum metabisulfitom da biste sprečili dalju fermentaciju.
 11. Flaširanje – kada ste zadovoljni bistrinom i ukusom, koristite sifon i levak da biste preneli vino u boce.
 12. Starenje vina – dozvolite vinu da odstoji u bocama najmanje nekoliko meseci. Ukus će se smiriti i razviti idealnu aromu tokom vremena.
 13. Uživajte – na kraju, otvorite flašu svog domaćeg vina od kupina, uživajući u plodovima svog rada.

Dodatni saveti

 • Strpljenje je ključ – pravljenje vina je spor proces. Dozvolite svakoj fazi da traje koliko treba za najbolje rezultate.
 • Eksperimentišite – prilagodite nivoe šećera i kiselosti prema svom ukusu. Svaka tura može biti jedinstvena kreacija.
 • Održavajte čistoću – sanitarne mere su ključne u svakom koraku. Kontaminacija može pokvariti celu turu.
 • Skladištenje – čuvajte svoje boce na hladnom, tamnom mestu. Pravilno skladištenje kupinovog vina poboljšava proces njegovog starenja.

Kupinovo vino recept – uprošćen postupak

Gore navedena priprema kupinovog vina je nešto komplikovanija i zahtevnija, ali postoji i varijanta koja je ne samo jednostavnija, već i prirodnija. Ovaj način pripreme podrazumeva da se 10kg zrelih kupina izgnječi i sjedini sa najviše 2kg šećera.

Mešavina se zatim nalije u čiste flaše i ostavi da stoji na suncu 2 meseca, a pri tome zatvarače na flašama ne treba jako zategnuti kako vino ne bi iskipelo. Nakon toga, smešu treba procediti i dobijeno kuvano vino čuvati u staklenim flašama, ali na hladnom i tamnom mestu.

Recept za kupinovo vino sa medom

Dodavanjem prirodnog meda u vaše kupinovo vino, daćete mu savršenu aromu. Kombinacija sočnih, tamnih kupina i meda donosi neodoljivu harmoniju, dodajući dubinu i kompleksnost vašem vinu.

Sastojci

 • 3,5kg kupina
 • 450g meda
 • 700g šećera

Priprema

Operite kupine i prstima ih pretvorite u kašu. Dodajte šećer i sve zajedno izmešajte. Smesu stavite u teglu od 5 litara i pokrijte gazom da štetočine i insekti ne uđu u teglu. Ostavite je da odstoji na osunčanom mestu 10 dana, a zatim procedite nastalo vino kroz gazu. Dodajte med i sipajte ga nazad u čistu teglu i ostavite da odstoji 7 dana.

Proces ceđenja vina kroz gazu i ostavljanje da stoji u tegli ponovite još dva puta na 10 dana. Poslednji put kada procedite vino, sipajte ga u tamne staklene, sterilisane flaše. Pokrijte flaše samo gazom i ostavite na tamnom i hladnom mestu 30 dana, nakon čega ih možete zatvoriti čepovima.

Kupinovo vino – kalorije

Kada je u pitanju uživanje u čaši vina, mnogi pojedinci ne brinu samo o ukusu već su takođe radoznali u vezi s njegovim nutritivnim aspektima. Ukoliko ste ljubitelj vina koji svakog dana voli da popije do pola boce kupinovog vina, tu naviku bi trebalo da redukujete ukoliko brinete o svojoj kilaži, pre svega zbog broja kalorija koje kupinovo vino sadrži.

Vino od kupina se pravi fermentacijom kupina, transformišući njihove šećere u alkohol. Proces fermentacije doprinosi karakterističnom ukusu i aromi vina, ali takođe ima ulogu u određivanju njegovog kalorijskog sadržaja. Prosečna čaša vina od oko 150 mililitara sadrži oko 120 kalorija. Međutim, specifičan kalorijski sadržaj vina od kupine može varirati u zavisnosti od faktora kao što su sadržaj alkohola i dodatni sastojci korišćeni u procesu proizvodnje vina – desertno vino od kupina, na primer, sadrži 15% alkohola i 10% šećera pre vrenja.

Najkaloričnije kupinovo vino jeste ono sa najvećim procentom alkohola i šećera, jer 1 gram alkohola ima 7 kalorija, dok su 4 kalorije sadržane u 1 gramu šećera. To je razlog zašto slatka vina sa visokim procentom alkohola sadrže veliki broj kalorija.

Iako ćete nakon čitavog procesa pravljenja ovog slatkog napitka zasigurno želeti da se nagradite čašom istog, setite se da svako, pa tako i kupinovo vino postaje lepše sa protokom vremena. Budite strpljivi i dozvolite vašem vinu da dostigne svoj maksimum aromatičnosti nakon što počnete sa konzumacijom. Uživajte u procesu pravljenja i degustacije vašeg domaćeg vina!