Kompot od dunja – recept za idealnu poslasticu

Dunja

Kompot od dunja se često označava kao savršen jesenji i zimski delikates, prvnstveno jer nas neretko vraća u detinjstvo i bezbrižne dane. Proizvodi od dunje prema nalazima stručnjaka važe za elkisir zdravlja, zbog svojih mnogobrojnih lekovitih svojstava i benefita.

U razvijenim industrijskim zemljama se dunjino seme masovno upotrebljava u proizvodnji lekova za pospešenje rada digestivnog trakta, obnavljanje crevne flore, kao i za podsticanje imuniteta kod dece i trudnica. Srbija se nalazi na listi prvih 10 svetskih proizvođača dunje, što samo pokazuje koliko je ovo voće popularna u našem regionu.

U narednim redovima ćemo sa vama podeliti ukusne domaće recepte za kompot od dunje. 

Kompot od dunja – lekovitost jesenjeg i zimskog delikatesa

Voćka dunja je u drevnim vremenima nosila i epitet “božanska”, jer je bila plod Afrodite, grčke boginje lepote, zdravlja i plodnosti. 

Etimologija imena dunja (Cydonia oblonga) vodi poreklo od grčkog grada Kydonia (danas Hanija) koji je lociran na sverozapadu ostrva Krit, ali podaci ukazuju da je ova biljka prvobitno uzgajana na zapadu Azije.

Plod ove listopadne biljke je prepoznatljiv po svom autentičnom mirisu, ukusu i teksturi, koja neodoljivo podseća na japansku jabuku kaki. Poznato je da ima laksativna i karminativna dejstva (ublažavaju tegobe sa varenjem), kao i da sadrži važne metabolite poput fenola, flavonoida, karatenoida, tanina i organskih kiselina – neophodnih za regulisanje probavnog trakta i održavanje optimalne brzine metabolizma.

Proizvodi od dunja – zdravlje u teglici

Sirova dunja se gotovo uopšte ne konzumira, prvenstveno zbog svog oporog i kiselkastog ukusa, te je neophodno da voćku termički obradite kako bi bila jestiva.

Dunja je zapravo niskokalorična namirnica, gde 100 g svežeg voća iznosi svega 57 kalorija. Kao nutritivno bogata hrana, u svoj sastav uključuje dijetalna vlakna i minerale poput gvožđa, cinka, bakra, kalijuma i magnezijuma. Takođe, sadrži visoku koncentraciju vitamina C – na 100 g voća obezbeđuje 15 mg, što je 25% ukupno preporučenog denvnog unosa ovog vitamina.

Dunje u trudnoći

Kako dunja sadrži visoku koncentraciju folne kiseline, odnosno vitamina B9, preporučuje se ženama u prvim fazama trudnoće.

Kompot od dunja za probavu

Poznato je da je dunja za proliv i stomačne tegobe savršen prirodni lek, te se neretko savetuje osobama koje imaju ove teskobe. Lekari majkama preporučuju kompot od dunja za prelaznu hranu beba, jer sadrži pregršt neophodnih nutrijenta i  nisu teške za stomak.

Dunja za mršavljenje

Zahvaljujući svojim dijetalnim vlaknima i laksativnom svojstvu, većina nutricionista preporučuje da uključite ovo voće u dnevni meni, jer pospešuje varenje i ubrzava metabolizam.

Dunja za dijabetičare

Sadrži prirodne šećere koji su pogodni za osobe koje boluju od dijabetesa, bilo kog tipa. Oni su stoga odlična namirnica za izradu dijatetskih proizvoda (možete praviti kompot, sirup od dunje ili zdravu verziju slatkiša kitnikes bez dodavanja šećera).

Dunja za kašalj

Zbog obilja minerala i vitamina, proizvodi od dunje jačaju imunitet kod ljudi, a posebno male dece, koja su sklonija virusnim oboljenjima. Dunja se često upotrebljava kao sredstvo za izradu emulzija protiv kašlja, jer sadrži oko 20% sluzi koja pomaže u iskašljavanju.

Kompot od dunja

Kompot od dunja – recept i priprema zdravog deserta

Kako biste napravili savršenu hranljivu poslasticu, najpre su vam potrebni sledeći sastojci:

  • 4,5 – 5 kg dunja
  • 3-5 litara vode (dodavanje po potrebi)
  • Sok od jednog isceđenog limuna ili 2 limete
  • 2 kafene kašičice ekstrakta od vanile ili jedan štapić vanile
  • 2 kafene kašičice cimeta ili jedan štapić cimeta
  • 500 g smeđeg šećera

Postupak pripreme kompota:

U veliku šerpu prvo nalijte 2 litre vode i dodajte isceđen sok od citrusnog voća. Nakon toga, proprane i oljuštene dunje isecite na srednje kockice i ubacite ih u šerpu. Pre nego što voda proključa, ubacite šećer, cimet i vanilu, za aromatičan ukus.

Posle ključanja, ostavite da se dunja krčka još dodatnih 30 minuta kako bi adekvatno omekšala, i postepeno dodajte male količine preostale vode dok ne budete zadovoljni gustinom kompota.

Naposletku, u prethodno sterilisane tegle, dodajte toplu smesu i prelijte je vodom. Čvrsto zatvorite i dobro promućkajte tegle pre nego što ih ostavite da odstoje, a možete ih i postaviti naopako tokom noći, kako bi se adekvatno vakumirale.

Prema ovom receptu ćete dobiti 5 velikih tegla ili 10 omanjih teglica, koje možete odložiti za zimnicu ili ih degustirati odmah. 

Kompot od dunja – pasterizacija kompota

Pasterizacija kompota podrazumeva postupak konzervisanja namernica temperaturama ispod 100°C, kako bi se toplotom sprečilo nastajanje gljivica i klica koje izazivaju vrenje.

Postupak pasterizacije kompota:

Na dnu velikog lonca ili šerpe postavite kuhinjsku krpu na koju ćete staviti staklene tegle. Svaku pojedinačnu teglu umotajte u zasebnu krpu kako biste prevenirali potencijalno pucanje tegla pri visokim temperaturama. Ono što morate imati na umu jeste da se tegle u loncu ne smeju međusobno dodirivati.

Nalijte onoliko vode u lonac da ona bude 1 – 2 cm ispod poklopca, ali pripazite da temperatura bude ispod 100°C, tj. da voda ne ključa. Proces pasterizacije treba da traje oko 90 minuta, nakon čega je potrebno da isključite ringlu i ostavite tegle da se ohlade u vodi.

Iako većina recepata za pripremu zimnice uključuje i upotrebu konzervansa, naša topla preporuka jeste da se ne odlučite za ovaj poduhvat, prvenstveno jer je u više navrata dokazano da konzervans narušava zdravlje. 

Zapravo, voće se u kompotu samostalno konzerviše od dugog stajanja, te je ovo najzdraviji način da konzumirate ovaj proizvod od dunje.

Dunje u činiji

Recept za kompot od dunja bez šećera 

Ukoliko preferirate ovu poslasticu bez dodatnog šećera, za vas smo pripremili idealan alternativni recept za čiju pripremu su vam potrebni sledeći sastojci:

  • 4 dunje
  • 4 slatke jabuke (mogu biti crvene ili žute jabuke)
  • 1-1,5 litre vode
  • Sok od jednog isceđenog limuna ili 2 limete
  • 2 kafene kašičice ekstrakta od vanile ili jedan štapić vanile
  • 2 kafene kašičice cimeta ili jedan štapić cimeta
  • Zaslađivač po želji (stevija, med, sirup od agave)
  • Belo vino (nije neophodno)
  • Orasi za dekoraciju (nije neophodno)

Postupak primpreme kompota:

U veću šerpu ulijte vodu, sok od citrusnog voća i očišćene i oljuštene komadiće dunje i jabuke. Koji minut pre nego što voda počne da vri, dodajte kafene kašičice vanile, cimeta i zaslađivača. Nakon što smesa provri, smanjite temperaturu i ostaviti voće da se krčka još dodatnih pola sata dok u potpunosti ne omekša.

Pre nego što šerpu skinete sa ringle, dodajte malo belog vina kako biste dodali posebnu aromu vašem delikatesu. Nakon toga, sjedinite sve sastojke, dobro promešajte i odložite kompot u tegle. Pre nego što ih zatvorite, pospite malo seckanog oraha i meda.

Nadamo se da vam je ovaj recept bio korisan, koliko i zanimljiv, te da ćete se i sami odvažiti da napravite vašu verziju ove autentične poslastice.