Čendler orah – karakteristike i uzgoj Čendler oraha

Čendler orasi

Čendler orah je nastao na na Univerzitetu u Kaliforniji 1979. godine i dobio je naziv po profesoru koji je radio istraživanja. Jedna je od najpopularnijih sorti oraha u svetu, stoji rame uz rame sa sortama Fernora, Ferneta i Lare, koje predstavljaju najbolje sorte oraha za sadnju. Najrasprostranjeniji je upravo u Kaliforniji, i u toplim delovima Amerike, Australije i Čilea.

U poslednje vreme se pokazala kao najplodnija i najisplativija sorta za koju se možete odlučiti ukoliko želite da gajite orah. Ova ekonomična sorta je dobra za voćnjake zbog svoje produktivnosti i kvalitetnog jezgra punog amino kiselinama i proteinima. Nastavite sa čitanjem našeg teksta ako vas zanima zašto je ova sorta toliko popularna, šta je odlikuje i kako se mogu uzgajati sadnice ovog oraha?

Po čemu se izdvaja orah Čendler?

Čendler orah je patentiran i pušten na tržište od strane UC Davis-a 1979. godine. U to vreme, Harold Forde je smatrao da je Čendler orah najvažnija sorta koja je nastala iz programa uzgoja na UC Davis-u. Četrdeset godina kasnije možemo sa sigurnošću reći da je bio u pravu. Kao što kažu statistički podaci, danas je Čendler orah najzastupljeniji orah na svetu.

Orah Čendler sadnice su veoma isplative za sadnju, jer je ovaj orah veoma prinosan na bočnim pupoljcima. On se ističe visokim prinosom plodova na spoljim granama, što je izuzetno značajno za uzgajivače. Poznat je po tome što čak 80% i 90% ukupnih plodova dolazi upravo sa spoljnih grana stabla. Zahvaljujući bočnom formiranju plodova, orah donosi plodove duž cele grane. To dovodi do posebno visokog prinosa.

Orah je Izuzetno snažan, te ga je potrebno orezivati kako bi se izbegli izdanci sa uskim uglovima račvanja – grane sa uglom manjim od 45 stepeni. Čendler ima manje problema sa štetočinama u poređenju sa drugim sortama.

Sadnice imaju dobar prinos, pa tako baštovan može sakupiti 25 do 30 kilograma oraha ove sorte sa mladog stabla, starosti od 5 do 7 godina i do 40 kilograma oraha sa starijeg stabla, 9 do 10 godina. Stablo staro 15-20 godina može doneti do 150 kilograma oraha po stablu.

Oljušteni Čendler orasi

Čendler orah sadnja i uzgoj

Čendler je sorta koja voli toplotu i sunce, te sadnice dobro uspevaju u hranljivom zemljištu punom kalcijuma i na nadmorskim visinama do 800 metara. Ima prednost što cveta veoma kasno u sezoni, čime se smanjuje rizik od oštećenja od prolećnih mrazeva. Kako orah cveta nakon što prođu najveći rizici od mraza, stablo ima veću verovatnoću da razvije plodove bez oštećenja od hladnoće.

Sadnice sorte oraha Čendler se optimalno sade na razmaku sadnje 5 x 6 metara. Na ovom hektaru se sadi 300 stabala. Ovo je šema za sadnice, koja se koristi u sistemu sadnje žive ograde. Ovde je razmak između oraha u redu mali, a između redova ima dovoljno prostora za ulazak dovoljne količine svetla.

Stabla zahtevaju od 700 do 1000 sati hlađenja po sezoni. Odgovarajuće temperature za hlađenje su između 0°C i 7°C. Temperature ispod tačke smrzavanja, međutim, nisu poželjne i mogu biti štetne za orah.

Čendler orah se orezuje kako bi se održalo drvo malim. Orezivanje ove sorte oraha je neophodno svake godine u ranom delu vegetacije. Obično se grane orezuju kako bi se drvo održalo širokim oko 5 metara.

Kad se preporučuje berba?

Ovaj orah je jedna od poslednjih sorti oraha koja stiže na tržište. Ova karakteristika je komplikacija za uzgajivače na severnoj hemisferi, jer su pod pritiskom da prvi stignu na tržište. Međutim, uzgajivači na južnoj hemisferi nemaju isti pritisak i mogu bolje iskoristiti ovu sortu bez brige o ranom dolasku na tržište. Prva berba se očekuje već posle 4 godine od sadnje, uz konsultacije sa stručnjakom.

Karakteristike ljuske i ploda oraha Čendler

Sadnice donose velike ljuske Čendler oraha ovalnog oblika. Njihov oblik ih čini estetski privlačnim, a veličina omogućava dovoljno prostora za zdravo sazrevanje ploda. Na dodir, ljuska oraha je glatka i nežna. Ova glatkoća dodaje eleganciju njihovom izgledu i olakšava rukovanje prilikom berbe i obrade.

U početku, ljuska oraha Čendler je tanka, ali kako stablo stari, postaje sve čvršća. Ova postepena promena doprinosi njenoj trajnosti tokom vremena. Bez obzira na starost stabla, ljuska oraha ima izvanredno dobre spojeve koji sprečavaju slučajno lomljenje. Ovo je važno za očuvanje plodova tokom transporta i skladištenja. Prosečna težina ljuske je 13,2 grama.

Kako ćete prepoznati plod?

Plodovi i jezgro oraha

Prečnik ploda Čendler oraha kreće se od 34 do 36 milimetara. Ova veličina je idealna za proizvodnju jer se smatra privlačnom za tržište, pružajući dovoljno velike plodove koji su lepi na oko, i pogodni za upotrebu u različitim prehrambenim proizvodima.

Plod Čendler oraha, težak je između 12 i 14 grama. Ova težina osigurava dobar odnos između veličine ploda i količine jezgra, što je važno za procese pakovanja, transporta i svakodnevnu upotrebu. Veći plod često privlači veću pažnju potrošača i postiže bolju cenu na tržištu.

Težina jezgra oraha varira između 6 i 8 grama. Ovo znači da jezgro čini značajan deo ukupne težine ploda. Jezgro je izuzetno cenjeno zbog svog kvaliteta, ukusa i visokog sadržaja hranljivih materija, zdravih masti i proteina.

Čendler je najisplativija i najbolja sorta za sadnju

Sve navedene karakteristike pokazuju da je Čendler orah najbolja sorta oraha za sadnju, od ostalih za koje možete da se odlučite. Sadnice su poznate i zbog toga što se mogu gajiti bez hemijskih preparata i koristi se mali utrošak radne snage. Stablo Čendler orah ima veliku vrednost, tako da ako se ikad odlučite da ne želite više da ga gajite, uvek ga možete prodati po dobroj ceni.

Prah od kore Čendler oraha može da se koristi da bi se napravili presovani kundaci za lovačke puške i karabine. Osim toga, orah ima veoma mekanu ljusku, lako se lomi, a samim tim jezgro uglavnom ostane u komadu.

Oko 50% težine jezgra čini ulje. Orasi ove sorte su kako jedinstveni, tako i visoko traženi. Ukusno jezgro oraha ima veoma finu, prijatnu aromu i odličan ukus. Otpornost na bakterije i na klimatske uslove ga čine jednom od najboljih i najisplativijih sorti za sađenje.

Ako želite da uzgajate Čendler orah iskustva drugih će vam reći da nećete pogrešiti sve dok se pridržavate osnovnih pravila i naših Agromagazin saveta o razmaku za sadnice, orezivanju, đubrenju i vremenu berbe. Budite sigurni da će sadnice ovog drveta doneti samo korist i isplatiće vam se dugoročno.