Trnjina – lekovitost i karakteristike divlje šljive

Plod trnjine na grani

Trnjina, u narodu pozata i kao divlja šljiva, gloginja, drača ili crni trn, jedna je od biljaka koje vekovima privlače pažnju, jer je plod trnjine kao lek poznat od davnina.

Rasprostranjena širom Evrope, zapadne Azije i severne Afrike, ona oživljava svakog marta i aprila, zato što je upravo to vreme kada procveta gomila sitnih belih cvetova koji obećavaju modroplave plodove dobro poznatog kiselkastog ukusa koji sazrevaju u jesen.

Agromagazin je za vas pripremio tekst u kojem ćemo vam reći nešto više o karakteristikama trnjine i predstaviti vam njena lekovita svojstva.

Šta je trnjina i koje su njene karakteristike?

Trnjina ili divlja šljiva ima dugu i bogatu istoriju u folkloru Britanskih i Irskog ostrva. Povezuje se sa raznim božanstvima i mitološkim bićima, ali i sa veštičarstvom. Ova povezanost može da bude rezultat više stvari, poput asocijacije crnog trna sa smrću ili činjenice da čaj od ploda trnjine ima mnogobrojna lekovita dejstva.

U pitanju je vrsta koja raste u vidu bodljikavog i gusto razgranatog žbuna, odnosno nižeg listopadnog drveta. Obično dostiže visinu do 5 metara, ali može narasti i do 7 metara, njen životni vek je poprilično dug, te može živeti i više od 60 godina. Drvo odlikuje tamnosmeđa kora i metamorfoza listova u oštro trnje, zbog čega u imenu i ima reč “trn”.

Cvetanje trnjine je jedan od najlepših prizora u prirodi. Divlja šljiva cveta u rano proleće, obično u martu i aprilu, a u pitanju su mali, beli cvetovi prečnika oko jednog centimetra, s pet latica čiji nektar pčele skupljaju. Cvetanje je obilno i često prekriva ceo grm, što čini da on izgleda poput belog oblaka.

Plodovi trnjine su male, tamnoplave do crne bobice prečnika oko jednog centimetra. Oni sazrevaju u kasnu jesen, obično u oktobru ili novembru, i to nakon prvih mrazeva. Plodovi u kojima se nalazi i jedna koštica su kiseli i pomalo gorki, ali bogati vitaminom C E, A i B6. Plodovi su važan izvor hrane za mnoge vrste ptica i drugih divljih životinja tokom zime.

Kako se gaji trnjina?

Ona se može naći na teže pristupačnim i brdskim područjima, a kod nas naročito na području Stare planine, iako je, naravno, ima i u drugim oblastima.

Ona podnosi niske temperature i vrlo se lako prilagođava okruženju, pa može rasti gde god da je posadite. Jednom kada je posadite, potrebno je da je zalivate i đubrite prve 3 godine. Kada je u pitanju orezivanje, ova biljka se orezuje na svake tri godine.

Koja su lekovita svojstva trnjine i njeni benefiti za zdravlje?

Poznato je da je gloginja biljka koje je neosporno lekovita, te da pomažu kod srčanih problema i jačanja imunološkog sistema, a značajne su i pogodnosti trnjine za pritisak.

Ovo voće je bogat izvor antioksidanata, a u lekovite svrhe se koriste listovi i cvetovi koji sadrže velike kolićine vitamina C, ali i plodovi i kora sa korena. Čaj od trnjina, koji ne smeju piti trudnice i deca, dobar je za izbacivanje viška tečnosti iz organizma, ali može poslužiti i kao blagi laksativ za regulisanje problema sa probavom.

Osim toga, čaj od gloginja ima različite namene, te se preporučuje i ljudima koji imaju problema sa prostatom i mokraćnim putevima.

Ne samo da je trnjina biljka koja se konzumira, već se ona može naći i u preparatima za negu, pa se tako ulje od trnjine većinom koristi za masaže, opuštajuće kupke ili aromaterapiju.

Čaj od trnjina recept – koristan protiv mnogih bolesti

Za čaj je potrebno da dve čajne kašičice cvetova preliti šoljom vrele vode, poklopiti i ostaviti da odstoji desetak minuta. Nakon što odstoji, procedure i zasladite ga dodavanjem malo meda, te pijte dva do tri puta dnevno.

Cvetovi trnjine za pripremu čajeva se beru u aprilu i maju, dakle nego što se potpuno otvore i pre nego što izbije plod i treba ih iskoristiti što pre.

Drugi recept je da kašiku izgnječenih bobica ubacite u litar proključale vode, kuvate četiri minuta i ostavite da se prohladi.

Njega treba piti u toku dana, a može poslužiti za više namena, pa se tako u narodnoj medicini često preporučuje konzumiranje čaja trnjine kao lek za holesterol, kao i napitaka od trnjine kao lek za dijabetes.

Kora sa korena trnjine, koja se često zanemaruje, takođe ima lekovita svojstva. Čaj od kore koristi se za lečenje dijareje i grčeva, a priprema se kuvanjem 5g kore korena trnjine u 1,5 čaša vode nekih 15 minuta, a potom je potrebno da ostavite da odstoji 2 sata i onda procedite čaj.

 Procvetali cvet trnjine

Za šta je dobar sok od trnjina i kako se pravi?

Sok od trnjine kao lek je vrlo blagotvoren i voljen u narodu, a za njega će vam biti potrebno oko tri kilograma gloginja koje ćete preliti sa litar i po vrele vode. Kada se to ohladi, izgnječite gloginje šakama, a potom dodajte 600 grama šećera, te pokrijte. Najbolje je ostaviti preko noći da bi dobili pravu aromu, ujutru stavite napitak u sokovnik, a potom presipajte u staklene flaše.

Sok od ove lekovite biljke je bogat vitaminom C, koji igra važnu ulogu u jačanju imunološkog sistema. Redovna konzumacija ovog soka može pomoći u prevenciji prehlada i infekcija, dobar je za pročišćavanje krvi, u borbi protiv kašlja i lečenje groznice.

Pekmez od trnjine odličan za gastrointestinalne probleme

Za ovaj recept biće vam potrebno 2 kilograma plodova. Pre svega, prikupljene plodove treba da lepo operete i potopite u vodu i tako potopljene ostavite u vodi da prenoće. Nakon 24 sata, procedite ih i kuvajte dok ne omekšaju.

Omekšale plodove trnjine ispasirajte i dodajte 500 grama šećera. Kuvajte sve dok se ne zgusne, a ukoliko vam pekmez nije dovoljno sladak, dodajte još šećera. Kada se zgusne, presipajte u zagrejanu staklenu teglu.

Pekmez od trnjina je dobar za probleme sa želucem kao i grčeve, a preporučuje se da ga jedete nakon obroka i to najviše po jednu supenu kašiku do dva puta dnevno.

Tinktura od trnjine – crni trn u kombinaciji sa rakijom

Za tinkturu je potrebno 100 grama trnjina rakija ili alkohol jačine 70 procenata. Plodove potopite u staklenu teglu u kojoj se nalazi rakiju, odnosno alkohol. Nađite tamno, hladno mesto gde ćete dve nedelje čuvati zatvorenu teglu uz povremeno mućkanje. Posle dve nedelje procedite sadržaj i pijte jednu kašičicu pomešanu sa 50ml vode, tri puta dnevno.

Dakle, kao što se može videti, ovo malo voće, koja se može sresti pod različitim imenima, predstavlja pravi prirodni dar koji u sebi nosi mnogobrojne koristi i lekovita svojstva.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio informativan, koliko i koristan, a za još praktičnih saveta, recepata i informativnih tema posetite naš sajt Agromagazin.