Matičnjak – biljka od koje se pravi izuzetno zdrav čaj od matičnjaka

Matičnjak je vrlo trajna biljka sa jako razgranatom stabljikom visine do 60 centimetara. Biljka matičnjak ima listove koji stoje suprotno, dugačke peteljke, jajastog oblika i slabom dlakavošću. Ova predivna pčelinja trava matičnjak, ima osvežavajući miris sličan limunovom, bele i belo-žute cvetove. Srodna je lavandi i kadulji.

Vrlo lekovita biljka matičnjak raste u vrtovima gde je uzgajaju kao kulturnu biljku, ali se, doduše, samonikla može naći u blizini naselja gde se sreće zbijena uz žbunje i ograde.

Poznato je da je čaj od matičnjaka izrazito lekovite prirode i da se upotrebljava u razne svrhe. Eterično ulje matičnjaka i matičnjak kapi takođe spadaju u veoma korišćene i tražene proizvode.

Da saznate sve o lekovitosti ove biljke, ali i tome kako je možete iskoristiti radi pravljenja čaja od matičnjaka, pročitajte članak koji smo vam pripremili.

Šta je matičnjak – za šta je dobar i čemu služi biljka matičnjak?

Matičnjak (lat. Melissa oddicinalis) ili, drugim rečima, pčelinja trava, matočna, melisa, limunčica, pčelinjak, limun trava spada u lekovite, aromatične biljke iz porodice usnatica (Lamiaceae). Matičnjak biljka spada u one višegoišnje zeljaste sa kratkim rizomom, uspravnim stablom, koje može biti dlakavo ili golo i četvorostrano.

Matičnjak poseduje cvetove koji su bele, žute ili svetloljubičaste bolje. Naziv limunova trava ova biljka matičnjak je dobila zbog toga što ima miris limuna, dok se naziv pčelinja trava odnosi na činjenicu da matičnjak često posećuju pčele.

Radi se o višegodišnjoj biljci, koja može da živi između 5 i 10 godina. Takođe, s obzirom na to da je ovo saksijska biljka, matičnjak u saksiji čini veoma lepu dekorativnu travu, koja odiše prelepim mirisom.

Matičnjak upotreba – matičnjak biljka kao vrlo lekovito sredstvo

Kao što smo već spomenuli, od davnih dana se u narodu znalo da se matičnjak tradicionalno koristi kao ispomoć kod nervoze i problema sa snom. Zahvaljujući ćinjenici da je veoma složenog sastava, matičnjak deluje pozitivno na više organa.

Glavni sastojak mu je eterično ulje, koje usled lepog mirisa može dosta da osveži i opusti osobu. Vrlo je blagotvoran za živce, nesanicu, nervozu, mučninu i još mnogo drugih tegoba. Vrlo je blag i prijatan lek, te pomaže i tokom nadimanja u stomaku.

Sam list matičnjaka, a neretko i u mešavini sa ostalim lekovitim biljkama (gorčicom, hajdučkom travom, lincurom) može se davati slabijim osobama da bi poboljšale apetit. Razni preparati koji su sačinjeni od ekstrakta matičnjaka ili njegovog eteričnog ulja, koriste se za dodatke kupkama, što jako pomaže protiv neuralgije i reumatizma.

Matičnjak lekovitost – matičnjak tablete na biljnoj bazi

Matičnjak tablete se mogu uneti u svakodnevno korišnjeće kao dodatak ishrani. Koriste se za otklanjanje posledica stresa kroz koji svakodnevno prolazimo, a on obuhvata blage oblike nervoze i ne tako ozbiljne poremećaje sna.

Ovi preparati se mogu sastojati od vrlo kvalitetnog suvog ekstrakta lista matičnjaka, gde su koncentrisane supstance sa kooperacionim mehanizmom (ruzmarinska kiselina i hidrocinamični derivati). Dokazano je putem kliničkih studija da je efekat koji oni imaju na organizam znatno umirujuć.

Matičnjak kapi – prirodni antibakterijski agens

Matičnjak kapi su prirodni proizvod čija je svrha poboljšanje mnogih funkcija u organizmu. Najkorisniji deo matičnjaka definitivno je list, koji sadrži etarsko ulje (bogato geraniol aldehidom, citralom i citronelalom), glikozide, saponine, tanine, ćilibarnu kiselinu i mineralne soli.

Mehanizmi dejstva koji su najviše proučavani kada je ova biljka u pitanju su njene sposobnosti da zaštiti srce i jetru. Uz dejstvo ove trave može se značajno smanjiti nivo triglicerida, ali i poboljšati sinteza holesterola u jetri.

Matičnjak kapi imaju funkciju priordnog anitbakterijskog agensa, te mogu da pomognu da se na prirodan način izborimo protiv infektivnih baktrija. Pored toga, kapi deluju i protiv kandide, ali i protiv dijabetesa.

Matičnjak kapi mogu regulisati preaktivnu štitnu žlezdu (hipertiriodizam), a pomažu i u varenju. Usled svoje anitoksidativne aktivnosti, ekstrakt lista matičnjaka ima efekat zaštite na gastrointestinalni sistem.

Takođe, kod žena može smiriti simptome PMS-a, kako je i pokazano na uspešno obavljenoj studiji 2015. godine. S obzirom na činjenicu da deluju i analgetično, mogu se koristiti protiv menstrualnih bolova, glavobolja i zubobolja.

Ulje matičnjaka – sjajno za mučnine kod trudnica

Eterično ulje matičnjaka dobija se destilacijom same biljke, koja je pokošena u fazi cvetanja, sa vodenom parom. Ulje matičnjaka osvežava i popravlja naše raspoloženje, a uz to se, usled činjenice da jako lepo miriše, koristi se u farmaciji, kao i u parfemskoj i kozmetičkoj industriji.

Iz razloga što ima mnogo pozitivnih svojstava, često se preporučuje i trudnicama zbog njihovih mučnina. Ulje matičnjaka, pored samog jako vrednog ulja, sadrži i fenolnu kiselinu, tanin, flavonoide i gorke materije.

Eterično ulje matičnjaka je vrlo retko i jako skupo, te je zaista teško pronaći ono kvalitetno. Uz sve prethodno navedeno, ono veoma povoljno deluje kod ubrzanog rada srca , straha, nesanice i želudačnih problema.

Čaj od matičnjaka – za šta je dobar?

Danas se živi u veoma ubrzanom dobu, vremenu prepunom napetosti i anksioznosti. Sve brži stil života, povećan broj svakodnevnih obaveza, zatim velika očekivanja koja zacrtavamo sebi i frustracija usled neuspeha glavni su razlozi iz kojih svi tragamo za nečim što bi nas moglo umiriti i pomoglo nam oko problema nervoze.

Čaj od matičnjaka je, još od vremena starih Grka, počeo da se koristi u lečenju nesanice i anksioznosti. Većina istraživanja ukazuje na to da je njegova upotreba većinski korisna i veoma zdrava za nas..

Biljka matičnjak u sebi sadrži rozmarinsku kiselinu, koja predstavlja supstancu sa antioksidativnom (hemikalije koje pomažu u borbi protiv potencijalno štetnih materija poznatih pod imenom slobodni radikali) i antiinflamatornom funkcijom (supstance koje redukuju upalu). Koža je može upiti, te se eterično ulje matičnjaka koristi i u terapiji pojedinih virusnih oboljenja.

Uz to, rozmarinska kiselina ima svojstvo delovanja na mozak, povećavajuči količinu GABA neurotransmitera (glavni inhibitorni neurotransmiter u centralnom nervnom sistemu sisara). Obično se smatra da nedostatak GABA neurotransmitera jeste usko povezan sa pojavom nesanice i anksioznosti.

Čaj od matičnjaka za smirenje – matičnjak čaj za nesanicu

Lekari smatraju da možete u velikoj meri poboljšati svoj problem sa nesanicom ukoliko unosite dve šoljice ovog čaja u periodu od 15 dana. Rađena je studija u kojoj je učestvovalo 15 ispitanika koji se bore sa blagim do umerenim stresom i anksioznošću, što im prouzrokuje neredovan san.

Njima je davano po 300mg ekstrakta matičnjaka ujutru i pre spavanja, što je na kraju dovelo do toga da im se smanji nesanica kod čak 42% ispitanika. Na taj način je dokazano da ovaj čaj ima anksiolitičko dejstvo. S tim u vezi, ukoliko i vi imate ikakve probleme sa spavanjem, ujutru umesto kafe možete spremiti sebi šolju čaja koji će vam pomoći da brže i lakže utonete u san.

Čaj od matičnjaka – neželjena dejstva

Dosadašnja istraživanja su pokazala da čaj od matičnjaka može negativno delovati na štitnu žlezdu, smanjujući njenu funkciju. U tom slučaju. ukoliko pijete neke od lekova za tiroideu ili uopšteno imate problem s njom, matičnjak čaj definitivno nije dobar izbor za vas.

Pored toga, čaj od matičnjaka se uopšte ne preporučuje ni vozačima ili osobama koje treba da rade one poslove gde se zahteva velika količina koncentracije. Ovo je predlog u vezi sa tim što čaj od matičnjaka ima umirujuće dejstvo.

Čaj od matičnjaka za anskioznost – smanjite nervozu pijući prelep napitak

Za smanjenje anksioznosti bilo bi dobro piti jednu šolju ovog čaja dnevno. Ukoliko su vam napadi češći i jači, slobodno konzumirajte dve do tri šoljice dnevno, ali to ne bi trebalo da radite duži vremenski period.

Ovaj čaj se može uzimati u kontinuitetu i do četiri meseca, ali se to baš i ne savetuje. Određeni period koji može biti od nekoliko dana do dve, tri nedelje, konzumirajte čaj svakodnevno i pratite situaciju. U slučaju da se stanje ne Matičnjak kapi – prirodni antibakterijski agens.

Čaj od matičnjaka za mršavljenje – kako izgubiti kilograme uz matičnjak?

Znamo da mršavljenje nikada ne predstavlja lagan proces. Zato smo odlučili da vam ga malo pojednostavimo i samim tim, nadamo se, pomognemo da dođete do željenog cilja.

Naravno, nije dovoljno samo spremiti i popiti čaj, već je vrlo važno redukovati ishranu i imati redovnu fizičku aktivnost. Predstavićemo vam recept koji se, iz priče mnogih koji su probali, definitivno izdvojio od ostalih.

Pre svega, potrebno je izmešati po 40 grama listova zove, koprive i matičnjaka, istu količinu vrbinog korena i lipinog cveta i sve to sipati u staklenu teglu.

Mešavinom napuniti supenu kašiku, te je u odabranoj posudi preliti sa 3 dcl ključale vode. Zatim je poklopiti i posle 20 minuta procediti. Čaj je potrebno piti tri puta na dan pre jela, a nakon jela piti čašu vode.

Ove rutine se treba držati 20 dana, pauzirati 7, pa onda opet ponoviti.

Razmnožavanje i mere nege matičnjaka – kako ga čuvati

Ukoliko se odlučite da sami gajite ovu biljku, najbolji predusev kada je u pitanju sadnja matičnjaka jesu đubrene okopavine. Ono čega se treba držati jeste da se obrada zemljišta za sadnju započne u jesen. Nakon okopavina treba da se ore na punu dubinu. Izuzetno bi značilo ukoliko bi se to duboko oranje obavilo u oblastima gde se godišnje desi manje od 500-600mm padavina.

Ako se odlučite da se sadnja matičnjaka ipak desi u proleće, onda zemljište ostaje u otvorenim brazdama da prezimi. A, ako se sadi u jesen, onda se poorano zemljište odmah priprema za sadnju. Ova biljka će najbolji prinos dati na parcelama koje su prethone godine đubrene stajskim đubrivom.

Razmnožavanje matičnjaka – možemo ga razmnožavati na tri načlna

Ova limunova trava se može razmnožavati na tri načina, i to: direktnom setvom, deljenjem starijih bokora i proizvodnjom rasada u hladnim lejama i sadnjom rasada.

Ono što je jako bitno za gajenje matičnjaka jeste izabrati zemljište koje se navodnjava za proizvodnju rasada u hladnim lejama. To zemljište treba biti čisto, bez ikakvih korova u sebi, jer bi to jako negativno uticalo na broj sadnica po jedinici površine.

Nakon što pripremimo zemljište, treba da setvu obavljamo u redove na rastojanju 15-20cm među njima. Što se količine semena tiče, za setvu od 1m2 potrebno je 4-5g semena. Posejano seme se pokrije debelim slojem usitnjene zemlje koja je pomešana sa dobro zgorelim stajskim đubrivom.

Nakon 15-20 dana nakon što smo se upustili u uzgoj matičnjaka seme će da nikne, te je u tom periodu potrebno da se leje redovno zalivaju. U hladnim lejama će rasad ostati 40-60 dana, za vreme čega će biljke dobiti 2-3 para listova i dostići visinu od 10-120 cm. To je vreme kad se bere matičnjak i taj rasad premešta na stalno mesto.

Kada je u pitanju matičnjak, proizvodnja se može mnogo isplatiti. U početku će vam, naravno, delovati komplikovano i eventualno skupo, ali za začinske biljke kao što su žalfija, plućnjak i matičnjak, otkupna cena je skoro uvek vrlo visoka.

Mere nege – na koji načine negujemo matičnjak

Matičnjak možemo negovati okopavanjem, prađenjem i prihranjivanjem. Kada se o okopavanju radi, ono predstavlja neophodnu meru i generalno se obavlja 2-3 puta godišnje, zavisno od prisutnosti korovskih veza. Čim se pojave prve korovske veze, treba obaviti prvo okopavanje, dok se drugo dešava 15-20 dana posle prvog. Ono što je preporuka jeste da se poslednje okopavanje odradi neposredno pred berbu.

Prašenje se obavlja pomoću mašina, dok se prihranjivanje radi sa azotnim đubrivima, u dva navrata. Prvo prihranjivanje će se odraditi sa 300-400kg đubriva, dok se drugo obavlja sa istom količinom posle prve žetve. One starije zasade treba u jesen ili rano proleće nađubriti sa 300-400kg kompleksnog đubriva, nakon čega s eobavlja dublje oranje.

Matičnjak u saksiji – kada brati matičnjak za čaj?

Gajenje matičnjaka i ostalog začinskog bilja u saksiji danas je postalo jako popularno. Pre svega, uzgoj matičnjaka na terasi je i više nego moguć, s obzirom na činjenicu da biljka nije velika.

Za berbu sačekati maj, jun ili jul i nakon branja odraditi sušenje matičnjaka. Mesto za sušenje matičnjaka mora da bude tamno i ventilirano. Da biljka ne bi istrulila, temperatura ne sme biti ni preniska, ni previsoka. Ukoliko želite od njega da napravite začin, potrebno je da biljku sameljete, a ako pravite čaj, onda se ostavlja celo lišće i cvetovi.

Nadamo se da smo ovim tekstom uspeli da vam predočimo koliko je ova biljka zapravo korisna po naš organizam. Kao što ste mogli da primetite, za njena lekovita svojstva zna se još od vrlo davnih dana, mnogo generacija unazad. Ukoliko i vi imate problem sa nesanicom, nervozom, anksioznošću ili bilo kojim od gorenavedenih problema, naša definitivna preporuka biće korišćenje matičnjaka u obliku koji vam najviše prija.