Sok od zove recept – najbolji recepti za sok od zove

Sok od zove sa limunom

Sok od zove je omiljeni osvežavajući letnji napitak mnogih od nas, i ne samo to, već je sok od zove poznat i kao stari narodni lek za lečenje brojnih tegoba.

Sigurno ste do sada probali sok od zove prema recepturi vaših baka i mama, ali za naš sok od zove recept je sigurno jedan među najboljim!

Ukoliko ste ljubitelji ovog osvežavajućeg, a ujedno i lekovitog napitka, nastavite sa čitanjem jer smo u nastavku teksta pripremili detaljan dodič za pripremu soka od zove!

Kako i kada se bere zova – idealno vreme za berbu zove

Zova ( lat. Sambucus nigra) je višegodišnja samonikla biljka koja obično raste u šumama, livadama, njivama i svim onim drugim mestima gde je prisutan visok nivo vlage. Zova je biljka koja cveta od maja do jula, a najbolji period za sakupljanje zove je u maju kada ova bilja cveta u punom sjaju.

Prilikom branja zove, važno je da se cvetovi beru u toku sunčanog vremena, i samo one cvetove koji su potpuno rascvetani. S obzirom na to da je samonikla biljka, i da je možete pronaći svuda oko sebe, veoma je važno da birate mesta gde berete zovu. 

Kanali i sva zagađena mesta svakako da nisu dobra opcija, već je potrebno pronaći razgranato drvo daleko od ulica, puteva i svih zagađenja.

Nakon branja, cvetove je najbolje nanizati na konopac ili postaviti na papir kako bi se period sušenja cvetova što pre završio. U ovom periodu mirovanja povremeno proveravajte kako napreduje proces sušenja cvetova i ukoliko primetite da su neki listovi promenili svoju boju, potamneli ili skroz propali, odmah ga bacite. 

Može se desiti da cvetovi nisu ubrani po sunčanom i potpuno suvom vremenu te su cvetovi vrlo brzo postali tamni i neupotrebljivi.

Sok od zove recept – kako napraviti sok od zove

Sigurni smo da postoje brojni recepti za sok od zove, međutim recept za sok od zove koji smo u ovom tekstu pripremili za vas je jedan od najstarijih i najboljih recepata uz koji ćete napraviti domaći sok od zove koji će vaši ukućani obožavati!

Da biste pripremili sok od zove recept je sledeći:

  • 30 cvetova zove
  • 3, 4 l vode
  • 30 gr limunske kiseline
  • 2 do 3 kg šećera
  • 3 cela limuna

Navedene količine su optimalne i njih možete povećavati u zavisnosti od toga koliko soka želite da dobijete.

Prelazimo na najzanimljiviji deo, a to je priprema soka od zove!

Pre samo početka, pripremite staklene, čiste flaše kako bi nakon završetka pripreme sok prebacili u staklene flaše u kojima ćete čuvati sok do upotrebe.

Ubrane listove zove potopite u vodu zajedno sa limunskom kiselinom i limunom koji možete izrezati na kriške kako bi limun pustio ceo svoj sok. Smesu dobro promešajte kako bi se svi sastojci sjedinili, a zatim je ostavite da prenoći na hladnom mestu.

Sledećeg dana procedite sok od zove i dodajte gore navedenu količinu šećera i ponovite isti postupak – dobro promešajte sok i još jednom ostavite da odstoji čitavu noć u hladnoj prostoriji

Narednog dana vaš sirup od zove je gotov i spreman za isprobavanje! Ne zabroravite da dobijenu količinu soka podelite u staklene flaše koje ćete takođe čuvati na nekom hladnom mestu.

Cvet zove

Sok od zove sa medom recept i priprema – zdravija varijanta soka od zove

Ukoliko niste ljubitelji sećera, ili previše slatkastog ukusa, evo sjajnog recepta za vas kako napraviti sirup od zove bez sećera

Za pripremu soka od zove sa medom pripremite sledeće sastojke:

  • 1 kg meda
  • 4 l vode
  • 40 cvetova zove

Evo kako napraviti sok od zove sa medom – Ubrane cvetove dobro pročistiti i zatim ih staviti u doboku činiju preko kojih ćete preliti hladnu vodu. 

Cvetove zove u vodi je potrebno ostaviti da prenoće i to na hladnom mestu. Narednog dana, sok od zove procedite i u vodu dodajte količinu meda koju smo naveli. 

Zatim uključite ringlu na srednju temperaturu i pripremljen sok kuvati sve dok ne provri. Kada voda proključa, skinite sa ringle i mešajte sadržaj u posudi kako bi se med u potpunosti otopio. Ukoliko želite, možete dodati i malo limuna radi intenzivnijeg ukusa.

Sok od zove kao lek – lekovita svojstva soka od zove

Zova ili u narodu poznatija kao bazga je drevna lekovita biljka koja se može pronaći na našim prostorima svuda oko nas – na livadama, proplancima, šumama ali bez obzira na to što je ova biljka samonikla, ona je izuzetno lekovita.

Najvećim delom, lekovitosti ove biljke doprinose flavonoidi, moćni antioksidansi koji imaju ulogu da sačuvaju naše telo i organizam od oštećenja. Osim toga, zova sadrži karotenoide, rutin, glikozid, tanin i brojne druge minerale i vitamine kao što su A, B i C.

Smatra se da sok od zove može pomoći kod ublažavanja i rešavanja brojnih zdravstvenih tegoba pa se tako ističe da sok od zove povoljno deluje na prečišćavanje naše krvi kao i kod problema u mokraćnom sistemu. Zova u sebi sadži brojna diuretička svojstva, pa samim tim njeno konzumiranje ublažava brojne tegobe koje se vezuju za mokraćne puteve.

Zbog svojih brojnih lekovitih svojstava, nema sumnje da je ova biljka još jedan naš stari lek za sve tegobe i pored toga što je jedan od omiljenih osvežavajućih napitaka u letnjem periodu. Isprobajte naše recepte i uživajte u toplim, letnjim danima uz vaš omiljeni napitak!