Popara recept – kako da napravite najukusniju poparu?

Komadići hleba

Popara je jedno od naših najstarijih jela koje je, verujemo, obeležilo svačije detinjstvo!

Nekada su za nas ovo starinsko jelo pripremale naše bake prema njihovoj recepturi, i čini se da niko nije umeo bolje da napravi poparu od naših baka. Ukoliko na trenutak poželite da se vratite u neka prošla vremena, i na najbezbrižniji period života, predlažemo da pripremite sebi poparu prema našoj recepturi i podsetite se ukusa detinjstva!

U nastavku teksta za vas smo pripremili detaljan vodič pripreme popare prema tradicionalnoj recepturi.

Popara recept – evo kako napraviti poparu koja vraća u detinjstvo

Sjajna stvar kod ovog jela je to što se ono vrlo brzo sprema i to uz pomoć samo nekoliko sastojaka koje verovatno već imate u svom domu.

Ukoliko vam je ostala stara vekna hleba sa kojim ne znate šta bi ste napravili, eto sjajne prilike da za vas i vaše ukućane pripremite poparu!

Tradicionalni recept za poparu podrazumeva sledeće sastojke:

 • 300-400 g starog hleba
 • 750-800 ml vode
 • 40 gr maslaca
 • nekoliko kašika sira

Evo kako se pravi popara – U šerpu iskidati stari hleb na što sitnije komadiće, a zatim usuti vodu u duploj količini u odnosu na hleb. Ovako pripremljenu smesu kuvati dok voda ne provri i potom skinuti sa ringle. 

U šerpu dodati maslac i sir, a zatim još jednom sve dobro promešati kako bi se svi sastojci sjedinili. Ukoliko sir nije dovoljno slan, dodajte malo soli ili nekog drugog začina po želji.

Popara recept sa mlekom – priprema popare sa mlekom

Ako želite da vaša popara bude još ukusnija, umesto vode možete je pripremati sa mlekom! Ovaj način pripreme sigurno će se više svideti mališanima, pa hajde da vidimo kako se sprema popara sa mlekom.

Za poparu sa mlekom spremite sledeće sastojke:

 • pola starog hleba
 • 300 ml mleka
 • 2 kašike maslinovog ulja ili maslaca
 • so i začini po želji

Popara sa mlekom priprema se na isti način kao i popara prema tradicionalnom receptu. U šerpu sipajte mleko i dodajte iseckan hleb na komadiće. Poparu kuvajte na srednjoj temperaturi sve dok se smesa ne zgusne. 

Vodite računa da prilikom kuvanja stalno mešate kako vam smesa ne bi zagorela. Pred kraj dodajte maslac ili maslinovo ulje, još jednom promeštajte i popara sa mlekom je spremna za konzumiranje!

Kriške hleba

Popara sa sirom i kajmakom – kako se sprema popara sa sirom 

Popara sa sirom je jedan od najukusnijih recepata koji ćete probati, a ujedno i dopunjena verzija tradicionalnog recepta za poparu. Kombinacija sira i mleka daće savršen ukus jelu koji ćete obožavati! Hajde da pređemo na proces kako se pravi popara sa sirom.

Priprema popare sa sirom zahteva sledeće namirnice:

 • pola litre punomasnog mleka
 • 150-200 gr punomasnog sira
 • 50-100 gr kajmaka
 • pola starog hleba
 • so ili drugi bilji začini po želji

Način pripreme popare sa sirom i kajmakom – u veću šerpu sipajte pola litre punomasnog mleka, a zatim dodajte navedene količine sira i kajmaka. Kada mleko provri, a sir i kajmak se potpuno istope, skinuti šerpu sa ringle i u smesu dodati iseckane komadiće hleba. Vratiti na ringlu još nekoliko minuta i mešati konstantno kako smesa ne bi zagorela.

Popara za bebe – kako spremiti poparu za bebe

Sigurno se mnogi od vas pitaju da li bebe smeju uopšte da jedu poparu? Odgovor je da, ali tek u periodu kada vaše bebe krenu sa konzumiranjem čvrste hrane, mlečnih proizvoda i drugih namirnica. Prema rečima pedijatara popara za bebe može se davati mališanima otprilike od 8,9 meseca.

Ukoliko nemate više ideja šta da spremate vašim mališanima za ručak ili večeru evo sjajnog recepta za poparu za bebe!

Osnovni recept podrazumeva:

 • 2 kriške kleba iseckanog na kockice
 • malo putera
 • 2 kašike pavlake
 • pola litre vode ili manje u zavisnosti od količine hleba

Popara za bebe se priprema na identičan način kao i sve prethodne varijacije popare. Sipajte pola litre vode u šerpicu i pustite da voda proključa. Kada provri, u šerpu dodajte kockice hleba i sve zajedno kuvati dok voda potpuno ne ispari. Pred kraj dodajte malo putera i pavlake i sve dobro izmešajte kako bi se svi sastojci sjedinili.

Iako mnogi poparu smatraju “sirotinjskim jelom”, svako ko je imao priliku da proba ovo starinsko jelo, zna da je popara jedno od najukusnijih i najjednostavnijih tradicionalnih jela na kojem su mnoge generacije odrasle! Probajte neke od naših recepata ukoliko još niste i uverite se i sami.