Domaći sapun – kako se pravi domaći sapun?

Domaći sapun je kreativan proizvod koji možete napraviti sami kod kuće. Pravljenje domaćeg sapuna kod kuće predstavlja alternativu koja ne samo da omogućava da znate tačno šta nanosite na svoju kožu, već i pruža zadovoljstvo pravljenja sapuna.

U nastavku, Agromagazin je za vas pripremio tekst koji će vam odgovoriti na pitanje kako napraviti sapun, pružiti vam spisak potrebnih sastojaka, kao i jednostavne korake pomoću kojih možete napraviti sapun koji će biti prilagođen vašim potrebama i preferencijama.

Kako napraviti domaći sapun?

Domaći sapun možete praviti s relativno malo sastojaka i opreme. Osnovna formula za pravljenje sapuna glasi: voda + mast + kaustična soda = sapun.

Osnovni recept za sapun se može lako nadograditi prema količini, ali i vašim željama i preferencijama, dodavanjem različitih sastojaka kako biste postigli željenu teksturu, miris i boju.

Osnovni recept izgleda ovako:

 • 50ml vode
 • 1 supena kašika kaustične (žive) sode (natrijum hidroksida)
 • 100g masti ili ulja po izboru (ili druga biljna ili životinjska ulja po izboru)

Za pravljenje sapuna, od opreme vam je potrebno sledeće:

 • Sigurnosna oprema (rukavice, naočare)
 • Digitalna vaga
 • Digitalni termometar
 • Lonac od nerđajućeg čelika za pripremu sapuna
 • Kalup za sapun
 • Štapni mikser ili mešalica
 • Papir za pečenje

Uputstvo:

Pre nego što krenete, obavezno pripremite zaštitnu opremu, uključujući rukavice i naočare. Pravljenje sapuna uključuje rukovanje kaustičnom sodom, što može biti opasno bez zaštite.

U jednoj posudi izmerite kaustičnu sodu i pažljivo je dodajte u vodu. Dobro promešajte da biste rastvorili sodu, međutim ova reakcija stvara toplotu, pa budite pažljivi.

U drugom loncu, rastopite izabranu mast ili ulje na niskoj temperaturi. Pazite da se potpuno otopi i da ne dođe do pregrevanja.

Kad su kaustična soda i mast/ulje oba ohlađeni na istu temperaturu (oko 43°C), polako sipajte kaustičnu sodu u lonac gde se nalazi mast/ulje.

Koristite štapni mikser ili mešalicu da mešate dok se smesa ne zgusne i postane sapunaste konzistencije. Ovaj proces se naziva saponifikacija.

Kad smesa postane gušća, možete je sipati u kalup za sapun. Prekrijte kalup i ostavite sapun da stoji na sobnoj temperaturi najmanje 24 sata.

Nakon 24 sata, izvadite sapun iz kalupa i secite ga na komade po želji. Sapun će i dalje biti malo mekan, pa je potrebno da ga ostavite na sobnoj temperaturi još 4 do 6 nedelja. Nakon tog perioda, sapun će biti spreman za upotrebu i pružiće vam blage i prirodne beneficije za negu kože.

Domaći sapun od kozjeg mleka

Sapun od kozjeg mleka je poznat po svojim hidratantnim i umirujućim svojstvima. Ovaj blagi i prirodni sapun je idealan za sve tipove kože, naročito za suvu ili osetljivu kožu, a kozje mleko će dodati i kremastu teksturu i hranljive beneficije za vašu kožu.

Sastojci:

 • 300 ml kozjeg mleka (sveže ili zamrznuto)
 • 120 g kaustične sode (natrijum hidroksida)
 • 450 g biljne ili životinjske masti
 • 30-40 ml esencijalnih ulja po izboru (npr. lavanda, eukaliptus, čajevac)
 • Dodaci po izboru, kao što su sušeni cvetovi lavande ili ovsene pahuljice za piling (opciono)

Uputstvo:

Najpre izmerimo 300 ml kozjeg mleka (ako koristite zamrznuto kozje mleko, ne zaboravite ga prethodno odmrznuti). Sledeći korak zahteva precizno merenje kaustične sode (natrijum hidroksida) potrebne za proces saponifikacije.

Koristite digitalnu vagu kako biste tačno izmerili potrebnu količinu. Važno je da budete precizni u merenju, kako biste postigli pravilnu reakciju sa ostalim sastojcima.

Rastopite izabranu masnoću na niskoj temperaturi, i obratite pažnju da se mast ili ulje potpuno otopi, ali pazite da ne dođe do pregrevanja.

Kada su svi sastojci spremni i ohlađeni na odgovarajuću temperaturu (oko 43°C), možemo započeti proces saponifikacije. Postepeno dodajte kaustičnu sodu u rastopljene masti i pažljivo mešajte. Koristite štapni mikser ili mešalicu kako biste postigli željenu sapunastu konzistenciju.

Nakon što se postupak saponifikacije završi, dodajte pažljivo izmereno kozje mleko i esencijalna ulja po izboru kako biste obogatili sapun hranljivim sastojcima i mirisima koji će oduševiti vaša čula.

Sipajte smesu u kalup za sapun. Možete ga dodatno obogatiti dodacima po izboru, kao što su sušeni cvetovi lavande ili ovsene pahuljice koje će pružiti blagi piling efekat. Prekrijte kalup kako biste zaštitili sapun od prašine i nečistoća i ostavite ga da se ohladi i stvrdne, a nakon najmanje 24 sata, sapun će biti spreman za upotrebu.

Domaći sapun od svinjske masti

Za domaći sapun od svinjske masti recept je jednostavan, a rezultira prirodnim sapunom pogodnim za negu suve kože. Prirodni sapuni su idealni za negu kože, a ovaj tradicionalni sapun je cenjen zbog svojih hidratantnih svojstava i korisnih hranljivih sastojaka.

Sastojci:

 • 200 g svinjske masti
 • 90 g kaustične sode (natrijum hidroksida)
 • 250 ml vode
 • 30-40 ml esencijalnih ulja po izboru (npr. ruzmarin, naranča)

Uputstvo:

Rastopite svinjsku mast i odvojeno pripremite količinu kaustične sode i vode potrebne za saponifikaciju.

Postupak saponifikacije je isti kao i kod drugih sapuna. Postepeno dodajte kaustičnu sodu u rastopljenu svinjsku mast i mešajte dok se smesa zgusne.

Nakon saponifikacije, možete dodati esencijalna ulja po izboru za miris. Ruzmarin i narandža su popularni izbori zbog svojih osvežavajućih mirisa.

Smesu koju ste sipali u kalup je potrebno ostaviti da se ohladi i stvrdne, a nakon toga, možete iseći sapun i ostaviti ga da se dodatno suši.

Sapun od maslinovog ulja

Domaći sapuni su izuzetno korisni proizvodi koje možete napraviti kod kuće sa prirodnim sastojcima.

Prirodni sapun od maslinovog ulja, poznat kao Castile sapun, je naročito blag za osetljivu kožu i savršen za svakodnevnu upotrebu, s obzirom da je ekstra devičansko maslinovo ulje bogato vitaminima i antioksidansima koji čine kožu mekom i negovanom.

Ako je vaš izbor sapun od maslinovog ulja recept i uputstvo kako napraviti domaci sapun kod kuce možete pročitati u nastavku.

Sastojci:

 • 500 g maslinovog ulja (ekstra devičansko)
 • 130 g kaustične sode (natrijum hidroksida)
 • 300 ml vode
 • 30-40 ml esencijalnih ulja po izboru (npr. lavanda, ruzmarin)

Uputstvo:

Započnite sa merenjem maslinovog ulja a zatim izračunajte tačnu količinu kaustične sode i vode potrebne za saponifikaciju.

Kombinujte kaustičnu sodu i vodu kako biste inicirali saponifikaciju, a zatim je potrebno dodati maslinovo ulje. Mešajte dok se smesa ne zgusne i postane sapunaste konzistencije.

Nakon saponifikacije, možete dodati esencijalna ulja po izboru kako biste dali sapunu prijatan miris. Lavanda i ruzmarin su popularni izbori zbog svojih umirujućih i osvežavajućih mirisa.

Sipajte smesu u kalup, prekrijte i ostavite sapun da se ohladi i stvrdne. Nakon tog perioda, secite ga na komade i ostavite da se dodatno suši.

Sapun od maslinovog ulja možete koristiti za lice i telo, a njegova prirodna svojstva čine ga izuzetnim izborom za celu porodicu, uključujući i najmlađe. Vaša koža će uživati u nezi koju će joj ovi prirodni sapuni pružiti.

Domaći sapun od glicerina

Sapun od glicerina je poznat po svojoj transparentnoj teksturi i hidratantnim svojstvima. Ovaj sapun je omiljen među ljubiteljima prirodne nege kože zbog svoje sposobnosti da očisti, hidrira i osveži kožu, pružajući joj nežnost i blistavost. Ako vas interesuje glicerinski domaći sapun recept je prilično jednostavan.

Sastojci:

 • 500 g glicerinske baze
 • 20-30 ml esencijalnog ulja po izboru (npr. limun, bergamot)
 • Boja za sapun (opciono, za dodatni efekat)

Oprema:

 • Digitalna vaga
 • Kalup za sapun
 • Mikrotalasna rerna ili dvostruki kotao
 • Sigurnosna oprema (rukavice i naočare)

Uputstvo:

Počnite pripremu tako što ćete kalupe za sapune pripremiti unapred kako biste ga imali spreman čim smesa bude gotova.

Izmerite željenu količinu glicerinse baze na digitalnoj vagi. Možete koristiti prozirnu bazu za postizanje transparentnog efekta.

Stavite bazu za glicerin sapun u mikrotalasnu ili dvostruki kotao. Rastapajte je postepeno, povremeno mešajući kako biste ravnomerno zagrejali sapun. Pazite da ne dođe do pregrevanja.

Nakon što se baza za glicerin sapun rastopi, na redu je dodavanje esencijalnog ulja po izboru za miris. Dobro promešajte kako biste ravnomerno rasporedili miris.

Ako želite dodatni estetski efekat, možete dodati boju za sapun i dobro promešati, a nakon toga sipajte smesu u pripremljene kalupe.

Ostavite sapun da se ohladi i stvrdne. Nakon što se sapun potpuno stvrdne, izvadite ga iz kalupa. Sapun možete dodatno oblikovati i iseći u željeni oblik i veličinu, a čuvajte ga na suvom mestu na sobnoj temperaturi.

Sapun od glicerina je blag i hidratantan, idealan za sve tipove kože. Transparentna tekstura ovog sapuna čini ga estetski privlačnim, a esencijalna ulja dodaju prijatan miris.

Domaći sapun od meda – glicerinski sapun

Domaći sapuni se mogu prilagoditi vašim željama i potrebama dodavanjem različitih sastojaka kako biste postigli željeni miris, teksturu i boju.

Ako vam je potreban domaći sapun za lice koji će hidrirati i nahraniti vašu kožu i pružiti joj negu i mekoću, ovaj domaći sapun od meda je pravi izbor. S obzirom da su glicerinski sapuni jedni od najpoznatijih, predstavljamo vam jednu od varijacija sapuna od glicerina.

Sastojci:

 • 300 g glicerinske baze
 • 2 kašike meda
 • 20-30 ml esencijalnog ulja po izboru (npr. lavanda, ruzmarin)
 • 1 kašika mleka (opciono)
 • 1 kašika ovsenih pahuljica (opciono, za blagi piling efekat)

Uputstvo:

Pripremite kalup za sapun kako biste ga imali spreman čim smesa bude gotova. Zatim, izmerite željenu količinu baznog sapuna (glicerinske baze) na digitalnoj vagi.

Stavite bazni sapun u mikrotalasnu rernu ili dvostruki kotao. Rastopite ga postepeno, povremeno mešajući kako biste ravnomerno zagrejali sapun. Pazite da ne dođe do pregrevanja.

Nakon što se bazni sapun rastopi, dodajte med i dobro promešajte kako biste ravnomerno rasporedili med u sapunu. Med će hidrirati kožu i pružiti blagi antibakterijski efekat.

Nakon dodavanja meda, ubacite esencijalno ulje po izboru za miris. Dobro promešajte kako biste ravnomerno rasporedili miris.

Opciono, možete dodati kašiku mleka kako biste dodatno omekšali sapun. Takođe opciono, možete dodati ovsene pahuljice kako biste stvorili blagi piling efekat. Ovsene pahuljice su naročito dobre za osetljivu kožu.

Konačno, sipajte smesu u pripremljene kalupe za sapun. Potrebno je ostaviti ga da se ohladi i stvrdne na sobnoj temperaturi najmanje 24 sata, a nakon što se sapun potpuno stvrdne, izvadite ga iz kalupa. Nakon što se sapun stvrdne, biće spreman za upotrebu.

Sigurnosne mere za pravljenje sapuna

Pravljenje sapuna je kreativan proces, ali takođe zahteva odgovornost i sigurnost u radu s određenim hemijskim supstancama kao što je kaustična soda. Zbog toga je potrebno uzeti u obzir preporučene sigurnosne mere.

Pre nego što započnete, obavezno koristite zaštitnu opremu, uključujući rukavice i zaštitne naočare, kako biste se zaštitili od potencijalnih povreda prilikom rukovanja kaustičnom sodom. Pored toga, radite u dobro provetrenom prostoru ili u bašti kako biste izbegli inhalaciju isparenja i obezbedili sigurno okruženje.

Pažljivo izmerite sve sastojke koristeći digitalnu vagu kako biste postigli tačne proporcije.

Pratite temperaturu kaustične sode i ulja/masti kako biste bili sigurni da su ohlađeni na istu temperaturu pre mešanja i obavezno dodajte kaustičnu sodu u vodu, a ne obrnuto, kako biste izbegli pregrejavanje i potencijalnu opasnost.

Ovim sigurnosnim merama omogućavate sebi i drugima siguran i odgovoran proces pravljenja sapuna.

Pravljenje domaćeg sapuna je kreativan proces koji vam omogućava da sami kontrolišete sastojke stvorite jedinstveni domaći sapun od masti ili ulja po vašem ukusu.

Domaći prirodni sapuni mogu biti divan dodatak vašoj svakodnevnoj nezi kože, pružajući vam prirodnu negu i uživanje u sopstvenoj kreativnosti.

Na Agromagazin sajtu pronađite još tema iz oblasti poljoprivrede i ekologije, poput vinogradarstva, hortikulture i drugih srodnih oblasti.