Orahovača – recept za liker od oraha koji služi kao lek

Orahovača, u narodu poznatija kao rakija od oraha, od davnina se smatra prirodnim lekom za mnoge zdravstvene tegobe.

Mnogi ljudi sa našeg prostora jutro započinju čašicom rakije – ona predstavlja obavezno piće na svakoj trepezi, služi se kada se dočekuju gosti, kada se slavi pa i kada se tuguje. Osim što je vremenom postalo piće bez koga se jutro ne započinje, za svaku rakiju se veruje da ima brojna lekovita svojstva.

Iako je orahovača rakija poznata kao stari narodni lek za štitnu žlezdu, rakija orahovača ima neverovatno lep ukus, a tajna je u samo tri sastojka koja vrlo verovatno imate u svom domu.

Ukoliko želite da saznate kako da napravite prirodni lek za dušu i telo, nastavite sa čitanjem jer smo u nastavku teksta pripremili detaljan vodič za pripremu orahovače!

Rakija orahovača recept – kako se pravi orahovača?

Prema pravilu, orahovača se sprema od mladih, zelenih oraha koji u sebi sadrže brojne vitamine i minerale zbog kojih se orahovača rakija i smatra lekovitim pićem.

Orahe je neophodno ubrati pre formiranja ploda, a idealni period za branje je u drugoj polovini maja ili prve polovine juna.  Pre same pripreme, orahe je potrebno očistiti od peteljki, dobro oprati, a potom i osušiti.

Standardni orahovača recept uključuje sledeće namirnice:

  • domaća rakija 1 l
  • 40 mladih, zelenih oraha
  • 1kg šećera

#1 Priprema orahovače

Verovali ili ne, orahovača se priprema od samo tri gore navedenih sastojka,a njihove količine su optimalno napisane i njih možete menjati u zavisnosti od količine koju želite da dobijete. U narednim redovima sledi detaljno objašnjenje kako se pravi orahovača od zelenih zelenih oraha.

Za početak, potrebno je pripremiti orahe koje ste prethodno očistili, oprali i osušili. U veliku, staklenu teglu dodajte orahe, a zatim postpite šećer po njima. Radi što intenzivnijeg ukusa, orahe probušite viljuškom ili čačkalicom.

Važno je da nikako teglu ne zatvarate hermetički, već za to iskoristite gazu i odložite teglu na sunčano mesto na kojem je potrebno da odstoji 28 dana kako bi se šećer u potpunosti rastopio.

Kada istekne ovaj period, vreme je da se doda rakije u postojeću smesu od oraha i sećera. Kada je reč o izboru rakije, smatra se da je lozovača najbolja, ali ukoliko nemate baš ovu rakiju, možete iskoristiti bilo koju drugu – šljivovica, jabukovača, dunjevača i druge.

Dakle, nakon isteka perioda od 28 dana, sipajte rakiju u teglu i ovaj put je hermetički zatvorite i ostavite na suncu još neko vreme. To je najčešće period od 40 dana nakon čega je orahovača spremna za konzumiranje!

Rakiju je najpre potrebno procediti ili izvaditi orahe ali samo ukoliko ste ih bockali, a potom odložiti na hladno mesto do trenutka kada budete želeli prvi put da je probate.

Liker od oraha recept – manastirska orahovača

Za liker od oraha recept je vremenom evoluirao, a on se može pronaći u starim manastirskim zapisima. Evo kako izgleda stari recept za orahovaču i kako napraviti orahovaču:

  • 10 do 15 mladih, zelnih oraha
  • domaća rakija 1 l
  • 400g meda
  • 4-5 karanfilića
  • 1 limun

#1 Priprema manastirske orahovače

Kao i kod tradicionalnog recepta, tako i stari recept za orahovaču podrazumeva mlade zelena orahe koje ćete najpre dobro oprati.

Zelene orahe i limun iscite na polovine, a zatim u šerpi u kojoj čete pripremati orahovaču sjedinite sve ostale sastojke i polako mešajte dok se med u potpunosi ne otopi.

Liker od oraha odložite u staklene flaše koje ćete svakog dana promućkati kako se ne bi stvarao talog.

Orahovača kao lek – lekovita svojstva ovog čudotvornog pića

Sigurno se pitate kako napraviti orahovaču tako da ona posluži kao lek?

Orahovača kao lek za štitnu žlezdu primenjivala se se još od davnina za brojne zdravstvene tegobe, a mnogi kažu da je rakija orahovača jača i delotvornija od bilo kod drugog leka!

Iako mnogi ne znaju, rakija orahovača je od davnina poznata kao prirodni lek za mnoga zdravstvena stanja budući da se u zelenim orasima nalaze brojni vitamini i minerali kao i omega 3 masnih kiselina.

Iako je njena lekovitost očigleda, ne treba zaboraviti da se ipak radi o alkoholnom piću te je potrebno umereno konzumirati ovaj napitak – ne više od jedne ili dve čašice na dan.

#1 Orahovača za štitnu žlezdu

Da li ste znali da je orahovača za štitnu žlezdu idealan prirodni lek?

Štitna žlezda jedna je od najvećih endokrinih žlezda u našem organizmu čiji hormoni direktno utiču na rad svih ostaklih ćelija u našem organizmu.

Štitna žlezda reguliše rad srca, nervnog sistema, regulator je telesne temperature te je jasno koliko njeno pravilno funkcionisanje neophodno. Zeleni orasi bogati su jodom koji je itekako važan za pravilan rad štite žlezde, pa se orahovača liker preporučuje osobama koje imaju problema sa štitnom žlezdom. Za razliku od klasičnog recepta za orahovaču, orahovača recept za štitnu žlezdu umesto šećera uključuje med.

Orahovača sa medom pokazala se kao najbolja kombinacija u lečenju problema sa želucem, a osim toga rakija od oraha doprineće eliminisanju svih problema sa probavom.

Ako se pitate kako se pravi orahovača od zelenih oraha za štitnu žlezdu – postupak je isti kao i kod tradicionalnog recepta. Za pravljenje orahovače izdvojite 40 zelenih oraha, 1kg meda i 1 l rakije i pripremite prema istom postupku.

Kako se pije orahovača za štitnu žlezdu?

Pre svakog konzmiranja dobro promućkajte flašu kako bi svi lekoviti sastojci podigli na površinu. Rakija orahovača za štitnu žlezdu obično se pije ujutru, na prazan stomak.

Važno je napomenuti da se pre konzumiranja obavezno savetujete sa vašim lekarom koji će na osnovu rezultata o vašim hormonima i nivou TSH reći da li smete da konzumirate orahovaču u lečenju štitne žlezde.

#2 Pozitivan uticaj na probleme sa želucem

Brojni su uzroci koji mogu dovesti do problema sa želucem, a neki od najvećih su loša ishrana i stres. Česti simptomi koji se ispoljavaju su nadutos, bolovi u stomaku, povraćanje, mučnina i slično.

Orahovača rakija zbog kompleksa vitamina i minerala odličan je prirodan lek ne samo kod ublažavanja simptoma već i u njihovoj prevenciji.

Orahovača liker često se koristi u borbi protiv želudačnih infekcija jer se pokazao delotvornim na crevnu floru budući da direktno napada bakterije i tako sprečava nastanak nadutosi i olakšava varenje.

#3 Idealan saveznik u lečenju malokrvnosti

S obzirom da to da su mladi, zeleni orasi bogati brojnim vitaminima i mineralim smatraju se idealnim u borbi protiv anemije budući da se u njima nalazi veliki izvor cinka, gvožđa, magnezijuma, kalcijuma kao i fosfora i joda.

Naravno, i u ovom slučaju ne treba preterivati, jedna do dve čašice na dan biće sasvim dovoljno.

U kojim slučajevima orahovača nije dozvoljena?

Iako konzumiranje orahovače ima brojne prednosti po naše zdravlje, ipak treba biti umeren sa konzumiranjem ovog lekovitog, ali alkoholnog pića.

Optimalna doza je jedna do dve čašice na dan, ali samo uz prethodno savetovanje sa vašim izabranim lekarom. Može se desiti da vam je već preporučena određena terapija te ni u kom slučaju lekove ne bi trebalo mešati sa alkoholom.

Osim toga, rakija orahovača je zabranjena dojiljama i trudnicama u bilo kom slučaju!

Rakija orahovača – gde kupiti rakiju od oraha?

Kada je u pitanju orahovača rakija prodaja ovog napitka vrši se na nekoliko mesta – rakiju orahovaču možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane, alkoholnih pića, na gradskim pijacama ali vrlo lako možete pronaći i putem interneta – dovoljno je samo da u pretragu ukucate orahovača rakija i dobićete spisak destilerija putem kojih možete naručiti rakiju od oraha.

Kada je u pitanju cena orahovače, ona varira u zavisnosti od kvaliteta rakije, godine porekla, proizvođača i slično, pa se tako raspon cena kreće od 300-1500 dinara.

Kao što ste i sami mogli da zaključite iz teksta, rakija od oraha danas se smatra ukusnim, slatkastim aperitivom ali se i njeno konzumiranje pokazalo uspešnim u borbi i protiv rešavanja brojnih zdravstvenih problema.  Nakon ovog teksta, ne preostaje vam ništa drugo nego da se vodite našim receptom i napravite sebi ukusan napitak koji je istovremeno i lekovit!