Božićna česnica – recepti za početnike korak po korak

Božićna česnica, odnosno Božićni kolač, kako se još naziva, predstavlja tradicionalni srpski specijalitet koji se kroz našu istoriju priprema za ovaj sveti hrišćanski praznik. Nezaobilazni je deo trpeze za Badnje veče ili za Božićni doručak, kada se kolač lomi, a ukućanima se dele njegovi parčići.

Kada i kako se lomi česnica za Božić zavisi od toga iz kog ste kraja Srbije i kakve običaje poštuju članovi vašeg domaćinstva.

U svakom slučaju, česnica se za Badnje veče ili Božić lomi i svakom članu domaćinstva deli se po parče. Unutar kolača se nalazi dukat, pa možda baš vi budete srećnik koji će ga dobiti i, prema starim srpskim običajima, očekivati novčane prilive i blagostanje tokom cele godine.

Pre svega je potrebno napraviti je, a ukoliko ste neiskusni u kuhinji i sami ne znate kako se pravi česnica, recepti za početnike koji smo pripremili će vam objasniti korak po korak kako napraviti ovaj tradicionalni srpski specijalitet na nekoliko načina.

Božićna česnica – kolač koji nosi duboku simboliku

Česnica, odnosno Božićni kolač, kako se u mnogim krajevima Srbije još naziva, zapravo predstavlja pogaču koja se priprema na poseban način. Kao tradicionalni element koji čini deo običaja u vezi sa Božićem, česnica je nezaobilazna na svakoj trpezi.

Dolazi od staroslovneske reči “čest” što znači “deo” i simbolizuje podelu kolača na sve ukućane.

Za pripremu česnice vezuje se mnoštvo običaja koji variraju od kraja do kraja Srbije. Obično ovaj Božićni kolač od pšeničnog brašna priprema domaćica na Badnji dan, ili veoma rano na Božić. Tokom pripreme se u njega ubacuju različiti predmeti i plodovi koji nose duboku simboliku.

Kako se pravi česnica u različitim krajevima Srbije?

Poznato je da naša zemlja ima bogatu istoriju, tradiciju i kulturu. Tako se i recepti za česnicu, neizostavan deo Božića, prenose sa kolena na koleno i razlikuju se u mnogim mestima širom Srbije.

Od jednostavnog hleba, sa svega nekoliko sastojaka, preko bogatog slanog kolača, pa sve do slatkog specijaliteta – Božićni kolač može se pripremiti na različite načine. Ono što je na trpezama širom naše zemlje zajedničko, jeste okupljanje porodice oko stola na kome ovaj tradicionalni kolač igra glavnu ulogu i deli se među ukućanima.

Na zapadu Srbije, česnica se mesi rano ujutru na Božić i ne sadrži kvasac, koji se prema nekim verovanjima izbegava, kako se sir ne bi kvario. Dele je domaćin i sin, a potom i svi ukućani. U pojedinim mestima, jedan deo kolača ostavlja se za dolazeću Srpsku novu godinu.

Na jugu Srbije sprema se bez kvasca, na Badnje veče, kada se i služi i deli svim ukućanima, a jedan komad ostavlja se i za kuću. U Novom Pazaru, ovaj tradicionalni kolač priprema se samo od vode i brašna i dodaju se suvo grožđe i novčić. Priprema se posle božićnog doručka i deli među ukućanima. Onaj koji izvuče novčić, dobija novac od domaćina.

U Sremu, odnosno Vojvodini priprema se slatka česnica koja je služi kao poslastica nakon Božićnog ručka.

Šta se stavlja u česnicu i koja je simbolika?

Ako želite da se na vašem stolu nađe tradicionalna Božićna česnica, recept za početnike treba upotpuniti neizostavnim “sastojkom” – dukatom, odnosno novčićem koji će nakon deobe završiti u rukama jednog od ukućana. On prema tradiciji simbolozuje blagostanje i napredak koji očekuje onog člana porodice koji ga dobije.

Pre nego što se dukat ubaci u pogaču, važno ga je dezinfikovati, odnosno prokuvati u vreloj vodi, iz higijenskih razloga. Takođe, možete ga uviti u aluminijumsku foliju i tako ubaciti u testo.

Mnoge porodice sa kolena na koleno prenose dukate koje koriste samo za ovu namenu, ali ukoliko i sami nemate ovakvu tradiciju, potpuno je u redu koristiti običan novčić.

Šta se stavlja u česnicu osim dukata?

Novčić u česnici je obavezan deo tradicije, ali se u pojedinim krajevima ubacuju i drugi predmeti i plodovi kao što su:

 • suvo grožđe – simboliše slatku godinu;
 • pšenica ili pasulj – naredne godine neće biti gladovanja;
 • orah je simbol snage;
 • grančica drena znači zdravlje;
 • čen belog luka simbol je zdravlja;
 • grančica badnjaka simbol je plodnosti i zdravlja, dok u nekim delovima Srbije označava da će stoka biti sita, a godina rodna.

Izuzev toga, ubacuju se i drugi plodovi i zrnevlje koji se u seoskim sredinama uglavnom vezuju za plodnu godinu, zdravu stoku, svinje, ovce i živinu. U gradskim sredinama u česnicu se najčešće stavlja samo novčič i grančica drena.

Česnica za Božić – recept bez koga se ne može

Da li se pitate kako se pravi česnica za Božić i koji su recepti deo naše tradicije? 

Tradicionalna Božićna česnica sprema se na nekoliko načina, upotrebom sastojaka koji su bili dostupni domaćicama pre nekoliko decenija, a recepti za česnicu se prenose sa kolena na koleno.

Za ukusno, vazdušasto testo, izuzev tačnog doziranja sastojaka, važno je pratiti uputstva i korake za pripremu kako bi se na vašoj prazničnoj trpezi našao Božićni kolač neodoljivog ukusa i sjajnog izgleda. U nastavku vam predstavljamo klasičan, tradicionalan recept za česnicu zahvaljujući kojem će se čitavim vašim domom širiti prepoznatljiv miris domaćeg testa.

Božićna česnica – priprema korak po korak

Sastojci: 

 • 1 kg brašna
 • 500 ml mleka
 • 2 jaja
 • 1 kocka svežeg kvasca
 • 1 kašika soli
 • 1-2 kašike šećera
 • novčić i drugo zrnevlje ili plodovi po izboru

Kako bi Božićna česnica bila uspešna i imala prepoznatljivu vazdušastu strukturu i bogat ukus, važno je pratiti korake pripreme. Pre nego što krenete da mesite testo izvadite mleko i jaja iz frižidera i ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi.

Prvi korak: 

U malo zagrejanog mleka stavite kocku svežeg kvasca i šećer po ukusu (1-2 kašike) izmrvite je i promešajte, te ostavite da odstoji 10-15 min da se kvasac aktivira, odnosno nadođe.

Drugi korak: 

U posudu stavite otprilike ⅔ brašna i u njega dodajte kvasac koji je narastao, a potom ostatak mleka, jedno umućeno jaje i so. Sve dobro mešajte, a zatim postepeno dodajte preostalo brašno i krenite da mesite testo.

Treći korak: 

Izvadite ga iz posude i mesite na ravnoj površini na koju ste prethodno nasuli malo brašna. Nakon što se dobro umesi, vratite ga u posudu, pokrijte čistom krpom i sačekajte da “odmori” oko sat vremena. Za to vreme količina testa trebalo bi da se duplira zahvaljujući kvascu.

Četvrti korak: 

Nakon toga testo izvadite iz posude i blago premesite, ubacite novčić i druge predmete, odnosno plodove i zrnevlja po želji, te nastavite sa mešenjem dok ne dobijete prepoznatljiv oblik.

Peti korak:

Nakon što je dekorišete po želji, umutite jaje i premažite česnicu odzgo, kako bi poprimila prepoznatljivu boju i sjaj. Dublji pleh podmažite uljem, pospite sa malo brašna, stavite vašu Božićnu česnicu i pecite u rerni zagrejanoj na 200 °C. Posle 10-ak minuta smanjite na 170 °C i pecite dok ne porumeni odozgo.

Budući da ima mleka i jaja, ova česnica služi se ujutru na Božić, kada se uz molitvu i druge običaje deli među ukućanima.

Posna česnica – recept za slatki kolač za Badnje veče

U mnogim krajevima Srbije, Badnje veče namenjeno je lomljenju česnice, koja se još naziva i badnjača, pa je tako za ovaj Božićni kolač neophodan posni recept. Ako je vaš izbor posna česnica, recept koji ćemo podeliti sa vama biće vam sasvim dovoljan da na prazničnu trpezu iznesete specijaltet u čijem ukusu će svi uživati.

Za ovaj recept potrebno nekoliko sastojaka i malo truda kako biste dobili idealnan kolač sjajne strukture i ukusa nalik neodoljivoj baklavi.

Sastojci: 

 • 700 g brašna
 • 400 ml tople vode
 • 1 kašika šećera
 • 1 kašika soli
 • 10 g suvog kvasca
 • 50 ml + 2 kašike ulja

Priprema: 

Zagrejte vodu, pa u njoj razmutite kvasac i dodajte 1 kašiku šećera, te sve dobro izmešajte. Ostavite 10-ak minuta da odstoji, dodajte pola brašna, ulje i so, pa dobro mešajte i postepeno dodajte ostatak brašna dok testo ne postane potpuno gusto.

Izvadite ga iz posude i krenite sa ručnim mešenjem. Pred kraj mešenja prelijte sa 2 kašike ulja i još jednom premesite. Prekrijte krpom i ostavite da odstoji oko sat vremena u toplijoj prostoriji. Nakon toga, izvadite testo iz posude, ubacite novčić i druge plodove i zrnevlje koje želite, pa premesite testo. Malo ga raširite rukom da se bude poput lepinje. Premažite pleh, pa stavite posnu česnicu da odstoji još 20-ak minuta. Nakon tog vremena, premažite je uljem, uključite rernu na 200 °C i ostavite je na otvorenom dok se rerna ne zagreje. Pecite oko 30 minuta. Znaćete da je vaša posna česnica za Badnje veče spremna kada fino porumeni.

Kada je izvadite iz rerne, malo je naprskajte vodom, zamotajte krpom i ostavite tako dok je ne iznesete na svečanu trpezu.

Vojvođanska česnica – recept za slatki božićni kolač

U Vojvodini, česnica se priprema nešto drugačije, a osnovna razlika je u ukusu. Dok su česnice širom Srbije pretežno slane, u Vojvodini se na prazničnoj trpezi nalazi slatka Božićna česnica izgleda nalik baklavi! Ukoliko živite u severnim krajevima naše zemlje ili se u vašoj porodici neguje tradicija pripremanja slatke Božićne česnice, recept koji smo vam pripremili pomoći će vam da napravite tradicionalnu poslasticu na jednostavan način.

Sastojci:

 • 500 g tankih kora
 • 300 g oraha  – 200 g mlevenenih i 100 g sitno seckanih oraha
 • 100 g meda
 • 150-200 g kristal šećera
 • 100 g suvog grožđa
 • 100 ml ulja
 • 200 ml vode

Priprema:  

Mlevene i iseckane orahe pomešati sa šećerom, a suvo grožđe potopiti u mlaku vodu i ostaviti 5 – 10 minuta da nabubri.

Tepsiju podmažite miksom vode i ulja, pa stavite 3 kore.

Na 3. koru rasporedite orahe i šećer, pa pospite suvim grožđem. Zatim stavite dve kore, poprskajte vodom i medom, pa pospite orasima i šećerom. Tako uradite do kraja, ravnomerno rasporedite sastojke – orahe, šećer i suvo grožđe. Negde u sredinu posne česnice stavite novčić koji ste prethodno dezinfikovali.

Odozgo stavite tri kore, sve premažite uljem i vodom, izbušite nožem i stavite da se peče u rerni koju ste zagrejali na 200 °C. Posle 10-ak minuta smanjite na 180 °C i pecite oko 25 minuta. Poslednja kora će porumeneti i znaćete da je vaša vojvođanska česnica gotova! Kada je izvadite iz rerne premažite je slojem meda i poklopite tacnom, krpom i alu folijom, kako se ne bi ulepilo.

Ohlađenu česnicu poslužite ukućanima.

Česnica bez kvasca – Tradicija sa juga Srbije

Na jugu Srbije sprema se česnica bez kvasca, koja se tradicionalno služi na Badnje veče, stoga je posna, bez jaja i mleka u svom sastavu. Ovaj jednostavan specijalitet, dugo zauzima važno mestu u tradiciji na jugu Srbije i decenijama se prenosi sa kolena na koleno.

Sastojci:

 • 600 g brašna
 • ½ kesice praška za pecivo
 •  ¼  kašičice sode bikarbone
 •  2 – 3 kašike ulja
 • so po ukusu
 • voda

Priprema:

Prvi korak je mešanje suvih sastojaka – brašna, praška za pecivo, sode bikarbone i soli po ukusu, a zatim se dodaju 2-3 kašike ulja. Nakon toga, postepeno se dodaje voda. Kako tradicija nalaže, ukoliko imate kod sebe, najbolje je da prvo dodte osvećenu, odnosno svetu vodu iz crkve. Nakon toga, dodajte mlaku vodu i blago mesite. Vodu je potrebno dodavati dok testo ne dobije adekvatnu gustinu, odnosno prepoznatljivu strukturu pogodnu za mešenje. Ovaj hleb mesi se dugo, pre svega kako bi se svi sastojci sjedinili i ravnomerno rasporedili. Pre svega, važno je da prašak za pecivo bude dobro rastopljen, kako bi pogača malo nadošla. S obzirom na to da je ova česnica bez kvasca, neće moći da nadođe kao druge pogače koje u sebi imaju ovaj sastojak. Dok mesite, u ovaj posni hleb ubacite predmete, plodove i zrnevlje po ukusu i želji. Na jugu Srbije uglavnom domaćica u pogaču stavlja novčić, listić badnjaka, zrno kukuruza, a ponegde i čen belog luka.

Kada dobro umutite pogaču, premestite je u tepsiju premazanu uljem i oblikujte. Možete je dekorisati na način koji želite. Pecite oko pola sata na 200 °C, a znaćete da je Božićni hleb gotov kada fino porumeni.

Prijatno!

Dekoracija Božićne česnice – nemojte izostaviti ukrašavanje česnice

Osim ukusa, važnu ulogu igra i izgled. Ako je na vašem meniju česnica, recept za početnike biće kompletan uz još jedan važan segment – dekoraciju česnice.

Ukrasi za česnicu se najčešće vezuju za pravoslavlje, uglavnom su to odrešeni simboli vere i razlikuju se od domaćinstva do domaćinstva. Po ovom pitanju možete biti potpuno slobodni koji god recepti za česnicu da su vaš izbor. Za pravljenje dekoracije trebaće vam tvrđe testo. Sve što vam je za njega potrebno jeste voda i brašno koje ćete zamesiti u količini koja vam je neophodna za dekorisanje.

Neki od najčešćih dekoracija Božićnog kolača su pravoslavni krst, pletenica, cvetovi i listovi različitog oblika. Takođe, u mnogim domaćinstvima nije retkost videti Hristov monogram koji možete kupiti u različitim verskim objektima i napraviti pečat u testu. Mnoge domaćice i domaćini odlučuju se za jednostavnu dekoraciju upotrebnom grančica badnjaka koji utisnu u testo spremno za pečenje.

Na ovaj način možete dekorisati mrsni Božićni kolač i posni kolač za Badnje veče, dok se vojvođanska česnica ukrašava plodovima poput suvih šljiva i grožđa.

Nadamo se da vam je naš tekst približio tradicionalan način pripreme, kao i da ste dobili odgovor na pitanja kako se pravi česnica, šta se stavlja u česnicu i mnoga druga koja su vas zanimala.

Uz recepte iz našeg teksta, spremni ste da se narednog Božića, preukusna domaća Božićna česnica nađe i na vašoj trpezi!