Kako oterati krtice iz bašte jednom zasvagda?

Život u kući sa dvorištem donosi brojne pogodnosti Ovde se možete relaksirati, urediti travnjak, zasaditi baštu i mnogo čega drugog, ali morate biti svesni kako se uvek mogu pojaviti krtice.

Ukoliko primetite iskopine i gomile zemljišta na površini, budite sigurni kako su u pitanju upravo one, ali nemojte paničiti i donositi preuranjene odluke.

Verovatno vam neće biti prijatno kada uočite da su vam dvorište i bašta uništeni. Upravo zbog toga će vam odmah pasti na pamet postavljanje zamki, ali to je pogrešan pristup iz mnogo razloga.

Ove životnje su bubojedi, čiste zemljište od insekata i provetravaju ga, što je naročito pogodno za zasađene biljke.

Zato pravo pitanje treba da bude:

  • Kako oterati krticu i premestiti je na drugu lokaciju?

U nastavku teksta saznajte nešto više o proterivanju krtica i koje su najbolje opcije po mišljenju Agromagazina.

Kako oterati krtice – saveti i preporuke šta uraditi

  • Kako se rešiti krtica, a da ih istovremeno ne ubijete?

Ovi bubojedi veoma teško menjaju sredinu nakon što otkriju onu koja je pogodna za njih. Samim tim, proces borbe protiv krtica je dugotrajan, ali poprilično ostvariv, samo je potrebno biti dovoljno uporan.

U nastavku pročitajte nekoliko načina kako se rešiti krtica bez fatalnog ishoda po njih.

#1 Repelenti za krtice – oterajte ih njima nepodnošljvim mirisima

Jedan od mirisa koje ovi bubojedi ne podnose jeste ricinusovo ulje, a smesu tečnosti koju ćete raspršiti po travi dobićete kombinacijom 3 kašike ovog ulja i jedne litre vode.

Čvrsti repelenti za krtice se takođe mogu dobiti od ricinusovog ulja u kombinaciji sa drugim sastojcima. To su granule i tablete za krtice koje raspoređuju po površini zemlje.

Evo još nekih mirisa koji su im nepodnošljivi i tako predstavljaju odličan repelent za krtice:

  • limun – ubacite komad limuna ili vatu natopljenu ovim voćem u krtičnjak;
  • surutka i mlaćenica – polijte krtičnjak ili ubacite natopljenu krpu;
  • izmet pasa i mačaka – spustite ga u krtičnjak;
  • mirisi cimeta, ljute paprike, bibera, pasulja i belog luka su im takođe nepodnošljivi;
  • “krtičnjak” – biljka protiv krtice (Euphoria lathyris) – biljka koja tera krtice se pokazalo kao jedna od efikasnijih metoda.

#2 Zujalica za krtice i druge metode stvaranja buke i vibracije

Poznato je da ovi bubojedi ne vole buku i vibracije, kao i da ih oni mogu makar na kratko oterati iz krtičnjaka. Zujalica za krtice je preparat kojem je zadatak upravo stvaranje buke radi proterivanja ovih životinja.

Ovi preparati sa ultrazvučnim zračenjem se premeštaju sa mesta na mesto nakon određenog perioda, kako bi se predupredilo ponašanje životinje.

Evo još nekoliko načina kako oterati krticu iz bašte pomoću buke:

  • flaša za krtice – presecite plastičnu flašu, zabodite vrh u krtičnjak i dopustite vetru da stvara neprijatnu buku i vibracije koji će smetati;
  • nabodite limenku na metalni štap, zabodite je u krtičnjak i po istom principu sačekajte da neprijatan zvuk uradi svoje;
  • isti efekat prouzrokovaće štap od trske zaboden u krtičnjak.

#3 Kako uhvatiti krticu uz pomoć iskopavanja zemljišta?

Ovo je još jedna od prihvaćenih metoda koje za cilj imaju hvatanje štetočine, ali ne i njeno ubijanje. Oko parcele gde se krtica kreće iskopajte kanal širine 30 cm i dubine do 1 m, postavite mrežicu koja za cilj ima hvatanje životinje.

Budite strpljivi i sačekajte kada će se “upecati”, te je nakon toga odvedite dalje od vašeg dvorišta i pustite na slobodu.

Kako se rešiti krtice – zaobiđite previše grube metode

Krtice se često mešaju sa slepim kučetom zahvaljujući veoma sličnom izgledu. Zbog ovoga i istog izgleda zemljišta nakon njihovog dejstva, ljudi primenjuju iste metode radi njihovog proterivanja.

Zbog previše grubih metoda stradaju krtice koje su zapravo veoma korisne za biljke, osim što uništavaju površinski sloj zemljišta.

Slepo kuče za razliku od krtice nema izduženu njušku i biljojed je, što je karakteristika koja ga čini štetočinom.

Prikazaćemo dve metode koje nisu poželjne, jer su previše grube i mogu ih ubiti.

#1 Zamke za krtice

Zamke za krtice već prema svom izgledu ukazuju da se ove radi o metodi koja je previše gruba. Ovi sitni alati sadrže oštrice koje kada se aktiviraju imaju za cilj da probodu životinju i verovatno je ubiju.

Postavljaju se unutar tunela gde životinja prolazi i velike su šanse da će naleteti na zamku. Ne dozvolite da vas nestrpljenje odvuče ka ovoj gruboj i nehumanoj metodi.

Neka pitanje gde kupiti zamke za krtice ne bude na vašoj listi.

#2 Otrov za krtice – mamci za krtice

Otrov za krtice bi trebalo da vam bude poslednja opcija kada je proterivanje ovih životinja u pitanju. Ne samo da krtica ima višestruka pozitivna dejstva na biljke, već je i zaštićena vrsta životinja.

Mamci za krtice predstavljaju jednu vrstu otrova i kao takvi su nepoželjni kao sredstvo za njihovo uklanjanje.

Sredstvo protiv krtice koje se u ovom pogledu najviše koristi jeste brometalin. To je neurotoksin i predstavlja otrov visoke toksičnosti, koji je štetan kako za krtice, tako i za druge životinje u okolini.

Mamci u vidu otrova se prave u obliku crva, tako da izgledaju kao savršena usputna hrana za krticu.

Ni ne razmišljajte o tome gde kupiti otrov za krtice ukoliko ne želite da je ubijete ili veoma teško povredite. Za ovom metodom zaista nema potrebe, jer postoje kao što ste imali prilike da vidite i drugi mnogo humaniji načini za proterivanje krtica na drugu lokaciju.

Krtica u bašti može biti problem, ali rešiv problem

Krtice u bašti jesu donekle neprijatelji, ali suštinski samo estetske štetočine koji uništavaju površinski izgled dvorišta. Veoma lako možete sanirati rupe koje prave i obnoviti svoje dvorište, dok u isto vreme radite za prirodu i sačuvavate jednu od životinja koja se nalazi na listi ugroženih vrsta.

Dobro se informišite o tome koliko ovi bubojedi pozitivno utiču na biljke u prirodi, pre nego što i pomislite da preduzmete nasjtrože korake protiv njih.

Kao glavni neprijatelji krticama su se do sada pokazali ljudi, ali je došlo vreme da se to promeni, kako bi ova vrsta korisnih životinja opstala.

Nemojte pokleknuti čak ni kada krtice u konstantnoj potrazi za hranom unište neke od vaših tek zasađenih poljuprivrednih dobara iz bašte bilo da su u pitanju hrizanteme, kajsije, kupus, špargle ili bilo šta drugo.