Orezivanje voća – kako pravilno orezati voće zimi?

Nakon određenog vremena od sadnje voćnjaka, često se suočavamo sa izazovom visokih stabala ili nepravilno razgranatih krošnji. U želji za obiljem voćaka, pravilno zimsko orezivanje voća postaje izazovna obaveza pri održavanju svakog voćnjaka, a posebno zimi.

Ali ne brinite se, kao uvek, i za ovaj problem imamo rešenje.

Agromagazin se radi vas pozabavio jednom interesantnom temom kako bi svim voćarima i vlasnicima voćnjaka pomogao i olakšao sam proces orezivanja voća zimi.

Kako izgleda pravilno orezivanje voća?

Pravilno zimsko orezivanje voćaka je obavezno radi održavanja zdravlja voćnjaka, žbunja i drugih vrsta biljaka. Kada se pravilno izvodi, zimska rezidba voćaka može poboljšati cirkulaciju vazduha i svetla unutar krošnje, sprečiti širenje bolesti i štetočina, te oblikovati biljke za optimalni rast.

Prvo, identifikujte grane koje treba orezati. To uključuje mrtve, bolesne i oštećene grane, kao i suvišne ili vertikalno rastuće izdanke. Trule grančice treba ukloniti u potpunosti, izbegavajući ostavljanje ostataka na stablu.

Nakon identifikacije, koristite oštre alate za orezivanje kako biste napravili čiste i ravne rezove. Pravilo trećine preporučuje da se ukloni samo trećina dužine grane kako bi se očuvala ravnoteža. Odsečene grančice treba skloniti i odložiti na odgovarajuće mesto. Ako su trule, ne preporučuje se kompostiranje, već njihovo potpuno uklanjanje iz vrta.

Proredite krošnju tako da uklonite prekomerno zbijene grane koje rastu prema unutrašnjosti krošnje, kao i mladice koje rastu prema gore. Pri kraju zime, posebno je važno sprovesti podmlađivanje stabala jabuka i krušaka. Ovaj proces zahteva pažnju i treba godišnje ukloniti najviše četvrtinu krošnje.

Osnovni princip je da se slabi i tanji izdanci obilnije orežu, dok se deblji izdanci ostavljaju gotovo netaknuti. Posebno je važno obratiti pažnju na jako savijene i stare grane na kojima je prethodno sazrelo mnogo voćaka. Ove grane treba ukloniti sve do pojave mladog, horizontalnog izdanka.

Nakon završetka rezidbe voćaka, redovno pratite biljke kako biste se uverili da nema znakova bolesti. Pravilna zimska rezidba voćaka je veština koja se uči i usavršava tokom vremena, pa se ne ustručavajte da potražite savete od iskusnih baštovana kako biste postigli najbolje rezultate.

Oblikovanje krošnje voćaka

Oblikovanje krošnje voćaka može se postići na različite načine rezidbe, ovisno o vrsti voćaka, ciljevima, i željenom obliku krošnje. U zavisnosti od ostatka eksterijera i prema vašim željama, možete se odlučiti za različite oblike krošnje voćaka.

  • Standard: Ovaj oblik spada u tradicionalne oblike rezidbe i često se primjenjuje na jabuke, kruške i dunje u domaćim voćnjacima. Krošnja obično kreće iznad visine čoveka, što može zahtevati upotrebu merdevina prilikom rezidbe i nije preporučljivo za manje vrtove.
  • Voćke oblikovane u jednoj ravni: Za podršku ovom obliku često se koristi sistem paralelnih vodoravnih žica. Ovaj pristup omogućava ravnomerno raspoređivanje grana voćke i olakšava pristup plodovima.
  • Lepeza: Oblik je pogodan za trešnje, breskve, smokve, kajsije i druge vrste voćaka. Grane se dele i usmeravaju prema gore na visini od 60 do 80 cm.
  • Otvorena sredina: Ovaj oblik krošnje ima zaobljen ili peharast oblik i nema središnjeg stabla iznad tačke gde grančice počinju razgranavati se. Otvorena sredina je posebno pogodna za voćke poput višanja, krušaka i breskvi jer olakšava berbu i pruža bolju cirkulaciju zraka.
  • Kordon: Stvaranje serija horizontalnih grana koje rastu sa stabla. Ovaj pristup se često koristi za vinove loze i druge voćke koje se uzgajaju duž žica ili potpornih struktura, ali i za jabuke, kruške i šljive.
  • Palmeta: Grane usmerene nagore pod uglom od 45°. Ovaj stil je popularan u Britaniji i odgovara jabukama i kruškama.
  • Središnja vodilja: Drvo ima stablo s granama raspoređenim u redovima, od vrha prema dnu, s delomično piramidalnim oblikom. Pogodno je za jabuke, kruške, šljive i trešnje.
  • Espalier: Zimska rezidba voćaka u ravnoj, rešetkastoj strukturi koja se koristi kako bi se voćke uzgajale duž ograda ili zidova. Grane se orezuju i usmeravaju horizontalno kako bi formirale ravne linije.

Oblikovanje krošnje može biti proces koji traje nekoliko godina, obzirom na potrebe dovoljnog izrastanja voćki i redovnim orezivanjem i oblikovanjem kako bi se održala željena struktura. Prilikom oblikovanja krošnje, uvek se pridržavajte specifičnih smernica za određene vrste voćaka kako biste postigli najbolje rezultate.

Alati za orezivanje voćaka

Orezivanje voćaka je praksa koja zahteva odgovarajuće alate i tehniku kako bi se postigli najbolji rezultati. Obzirom na visinu na kojoj se zahteva rad pri orezivanju i potrebnu preciznost, adekvatan alat je neophodan.

Prilikom sečenja debljih grana, potrebno je koristiti sekire ili testere. Ovaj alat zahteva izuzetnu preciznost prilikom orezivanja, obzirom na opasnost od povreda prilikom udaranja i testerisanja grana.

Makaze za orezivanje su korisne za precizno i čisto rezanje manjih grana i izdanaka. Držeći makaze, postavite oštrice oko grane koju želite odrezati i spojite ručke.

Pri rezanju, pazite da ne oštetite osnovu grane ili stabla, što bi moglo uzrokovati probleme pri rastu voćke. Uklonjene grane odlažite na siguran način, dalje od voćnjaka, kako ne biste širili bolesti ili štetnike.

Zašto se rezidba voća obavlja zimi?

Rezidba voća obično se obavlja u vreme zimske sezone, koja se proteže od kasne jeseni do kasne zime, kada su voćke u stanju mirovanja bez lišća. Zima je optimalno vreme za orezivanje iz nekoliko važnih razloga.

Prvo, u to vreme su voćke u najmanjoj meri aktivne, što smanjuje rizik od oštećenja stabla voća. Drugo, kada nema lišća, voćari imaju bolju vidljivost i lakše mogu prepoznati koje grane treba ukloniti ili skratiti.

Takođe, tokom zimske sezone stabla su manje podložna infekcijama bolestima i štetočinama, čime se smanjuje rizik od infekcija koje se mogu stvoriti na granama prilikom orezivanja. Ovaj period takođe omogućava voćarima pravilnu rezidbu krošnje kako bi postigli željeni oblik stabla i optimizovala se količina svetlosti i vazduha koja dopire do grana.

Zimsko orezivanje voćaka omogućava najbolje uslove za zdrav rast, dobar prinos i očuvanje stabala voćnjaka tokom naredne sezone.

Ako ste zainteresovani za poljoprivredne teme i potrebni su vam profesionalni saveti iz različitih oblasti, Agromagazin redovno razmatra određene popularne tematike iz ovog sveta samo za vas!

Na našem sajtu možete naći i druge zanimljive tekstove vezane za teme voćarstva, ratarstva i drugih poljoprivrednih aktivnosti. Kod nas takođe možete naći brojne članke koji proučavaju biljke sa različitih prostora širom sveta koje će vam dati sve potrebne informacije za vaše željene planove.