Tov pilića – vodič za tovljenje pilića

Tov pilića predstavlja način držanja, hranjenja, napajanja i zaštite zdravlja pilića, i sve to kako bi se došlo do što veće težine pileta uz što manji utrošak hrane i ulaganja.

Kada su u pitanju tovni pilići uzgoj je postao vrlo unosan posao u poslednje vreme zbog velike potražnje, ali i visoke cene pilećeg mesa. Pileće meso je izuzetno kvalitetno i povoljno za zdravlje, pa ako razmišljate da krenete sa uzgajanjem tovnih pilića, u nastavku teksta pročitajte više o tovljenju pilića i koji je najbolji način za uzgoj pilića.

Tovljenje pilića – napravite odgovarajući prostor za tov pilića

Tov pilića biće uspešan samo ako se pridržavate određenih pravila, ali i stečenih iskustava. Tovljenje pilića zavisi od mnogo stvari, a da biste postigli uspeh, pratite sve preporuke.

Ukoliko imate adekvatan prostor za smeštaj pilića i želite da vam uzgoj pilića postane zanimanje, možete postati samostalni proizvodjač uz malo truda i zalaganja. U nastavku pročitajte šta sve treba da uradite.

Stvorite prostor za tov pilića

Pravilno uređenje prostorije za piliće jedan je od glavnih faktora za kvalitetan uzgoj pilića. Za tovljenje pilića morate da obezbedite čistu, suvu i toplu prostoriju. Ako planirate da piliće držite u toj prostoriji samo mesec dana, dovoljno je bude površine od 5 do 6m2 za broj od oko 100 pilća.

Ukoliko nameravate da piliće gajite do 2 meseca, potrebna vam je prostorija površine od 7-8m2. Ako planirate da u istoj prostoriji pilići ostanu duže i čekate da porastu, potreban vam je prostor od 18-20m2.

Ove površine prostora se odnose na uzgoj tovnih pilića u zatvorenoj prostoriji i na podu, što se i preporučuje kao najbolja opcija.

Pod treba prekriti prostirkom u sloju debljine 8-10cm. Najbolje je koristiti šušku (strugotina od drveta), a može se koristiti i papir, pozder ili slama.

Objekat za uzgoj tovnih pilića treba dobro pripremiti, temeljno očistiti i dezinfikovati. Prostirka mora biti čista i suva, jer ona koju je zahvatila buđ, nikako ne sme da se upotrebljava, jer je tada pogodna podloga za razvijanje bakterija koje negativno deluju na organizam pilića.

Kada se unese prostirka, treba izvršiti fumigaciju najmanje 96 sati pre useljenja pilića, a hranilice i pojilice, takođe, treba očistiti i dezinfikovati. Dezinfekcija traje najmanje 24h, nakon čega se objekat otvara, provetrava i zagreva kako bi se nakon toga doveli pilići.

O ovim i sličnim korisnim temama pročitajte na našem Agromagazinu – sajtu za teme iz oblasti poljoprivrede i srodnih tema.

Obezbedite adekvatno grejanje za tov pilića

Piliće treba nabaviti krajem februara, u martu ili aprilu, kada su temperature više i nisu opasne za piliće.

Tokom prvih 12-15 dana starosti, pilići nisu u stanju da regulišu telesnu temperaturu, jer nemaju razvijen sistem termoregulacije. Zbog toga je veoma važno grejanje pilića i održavanje optimalne temperature u objektu za njihove potrebe putem grejnih tela.

Treba voditi računa i da temperatura u objektu ne bude previsoka, jer i ona može da deluje negativno na piliće.

Kada je temperatura preniska, tovni pilići se skupe u jednu gomilu iz koje ne izlaze čak ni da jednu, niti piju vodu. Kada je temperatura previsoka, jednodnevni pilići stalno spavaju i takođe izbegavaju hranu, što nikako nije dobro ako se bavite tovljenjem pilića.

Prilikom useljenja mladih pilića u objekat, temperatura prostora treba da bude 34°C. Temperaturu svakodnevno treba spuštati za oko 0,5°C, tako da na kraju nedelje treba da bude spuštena za ukupno 3°C.

Ako je objekat za piliće gajba, kavez ili kartonska kutija, nikako ih ne smete u potpunosti prekriti, jer će tovni pilići ostati bez kiseonika i udisaće amonijak i ugljen-dioksid koji negativno utiču na njihovo zdravlje.

Najbolje je imati dobar ventilacioni sistem, kao i ugrađenu klimu u prostoru, kako bi vazduh stalno cirkulisao i kako bi se moglo lako upravljati temperaturom.

Samo nekoliko stepeni viša temperatura od preporučene, može biti kobna za piliće. Takođe, amonijak koji se skuplja ako se adekvatno ne provetrava prostorija, ili ukoliko ima mnogo jednodnevnih pilića po kvadratnom metru, može biti veoma opasan.

Kada su u pitanju tovni pilići uzgoj pilića zavisi od dobre ventilacije, jer kontroliše vlažnost vazduha. Kada je vlažnost prevelika, stvaraju se povoljni uslovi za razvoj bakterija, gljivica i drugih štetnih organizama. Ovo može prouzrokovati respiratorne probleme kod pilića i povećanog rizika od bolesti. Sa druge strane, za zdravlje pilića nije povoljno ni kada je vlažnost vazduha niska, pa je važno da uvek bude optimalna, što dobar ventilacioni sistem omogućava.

Uzgoj tovnih pilića – ishrana pilića za tov i zdravstvena zaštita

Za dobar tov pilića ishrana mora da bude kvalitetna i da se menja u zavisnosti od perioda njihovog rasta. Pored ishrane treba voditi računa i o zdravlju pilića, tako da treba na pravi način ispuniti i sve zdravstvene uslove. U nastavku pročitajte više o tome.

Ishrana pilića za tov

Kada se uzgajaju tovni pilići ishrana je glavna stvar o kojo treba voditi računa. Treba obratiti pažnju jeste da vodite računa da hranilica i pojilica budu podignute na visini pileta. Na taj način neće doći do zagađenja hrane i vode i pilići neće konzumirati hranu u ležećem položaju, čime bi se i kvalitet mesa smanjio.

Tokom prvih dana, preporučljivo je da hranu i vodu postavite bliže izvoru toplote, a zatim je postepeno udaljavati.

U tom periodu se pilići za tov privikavaju na hranilicu, koja treba da se nalazi u blizini. Nakon dve nedelje će se hraniti isključivo iz hranilice koja može biti napravljena od lima i plastike i u kojoj treba da stane 15-20 kg hrane.

Tov pilića obično traje oko 42 dana, tokom tog perioda pilići dođu do oko 2 kg težine, pri čemu je za 1 kg mase potrebno od 1,8 do 2 kg hrane.

Koncentrat za piliće je najčešći i odgovarajući izbor za prehranu pilića. Hrana za tovne piliće u početku treba da ima proteinsku vrednost od 22% kako bi pile napredovalo, a kasnije se ta vrednost smanjuje.

U okviru ishrane treba da budu uključeni i vitamini za piliće koji su zaduženi za jačanje imuniteta, i koji čine da pilići za tov budu zdravi i otporni.

Ishrana treba da zadovolji sve potrebe pilića u određenoj fazi rasta, u zavisnosti od perioda treba da sadrži određene količine proteina, aminokiselina, kalorija, vitamina i mikro-makro elemenata.

Pilići su vrlo osetljivi na promenu ishrane u svim fazama rasta, tako da treba postepeno menjati hranu da bi se pilići prilagodili.

Koncentrat za piliće se proizvodi na dva načina, i postoji onaj koji je u peletnoj formi, a postoji i onaj u praškastoj formi. Hrana u peletnoj formi je u prednosti jer je konzumacija hrane bolja, a hrana je i termički obrađena.

Ishrana pilića za tov podrazumeva tri vrste hrane i to su starter, grover i finišer smeša. Starter smeša se koristi u početku, od prvog do 21. dana, grover smeša od 22-35. dana, a finišer najmanje 7 dana pre klanja pilića.

Kada je količina vode u pitanju, ako imate 100 pilića, u prvih 7 dana je potrebno oko 2-3l čiste, nezagađene vode na dnevnom nivou. Tokom druge nedelje im je potrebno oko 4-6l vode, treće nedelje oko 6-9l, a četvrte 8-9l vode dnevno.

Zdravstvena zaštita kao važan faktor za tovljenje pilića

Od samog početka je neophodno da na pravi način vodite računa o zdravlju pilića. Prostorija u kojoj se odvija tovljenje pilića mora biti u potpunosti odvojena od bilo kojih drugih životinja. Mora biti osigurana od ulaska pacova, miševa, ptica, ali i svih ostalih životinja. Pored toga, treba u čistoj odeći ulaziti u objekat kako ne bi došlo do unošenja bakterija i virusa koji bi mogli da naškode mladim i slabim pilićima.

Ukoliko se dogodi da u toku prve sedmice ugine 2 do 4 pileta, to nije toliko strašno, pogotovo ako su oni bili slabiji od početka. Međutim, kako biste na pravi način obavljali uzgoj tovnih pilića i kako biste ih zaštitili od bolesti koje ih mogu snaći, neophodno je da imate veterinara sa kojim možete da se posavetujete o svim merama koje treba da preduzmete.

Za tovljenje pilića je preporučljivo da se oni vakcinišu protiv čestih bolesti koje su karakteristične za ove životinje. Bilo bi dobro da se pilići još prvog dana vakcinišu protiv bronhitisa od kojeg se često razboljevaju. Oko četrnaestog dana se pilići mogu vakcinisati od virusa gamora od kojeg može uginuti i do čak 35% pilića.

Ukoliko želite da ih vakcinišete protiv kuge, to je dobro uraditi desetog i dvanaestog dana. Neophodno je da se pravi mala pauza između ovih vakcina kako bi pilići ojačali i kako bi stekli imunitet.

Nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći ukoliko želite da uzgoj tovnih pilića postane vaše zanimanje. Za još korisnih tema posetite naš online magazin i pročitajte blogove o najrazličitijim temama o poljoprivredi, pčelarstvu, vinogradarstvu, povrtarstvu, lekovitom bilju i mnogim drugim.