Kornišoni – sorte i uzgoj kornišona

Kornišoni, fascinantna grupa sorti krastavaca, spadaju u istu porodicu kao i klasični krastavci (Cucumis sativus). Ovi sočni i hrskavi plodovi su omiljeni zbog svoje raznolikosti i mogućnosti upotrebe u kulinarskim kreacijama.

Kroz bogat izbor sorti i različite metode uzgoja, kornišoni pružaju širok spektar opcija za sve one koji žele da ih uzgajaju kod kuće. U nastavku teksta koji vam je Agromagazin pripremio, saznajte više o ovim neodoljivim plodovima i kako da ih uzgajate kako biste uživali u njihovom raznolikom ukusu.

Najbolje sorte kornišona za uzgoj

Uz pažljivo planiranje i brigu o uslovima gajenja, povrtarstvo omogućava uzgajanje različitih sorti i stvaranje obilnih prinosa. Različite sorte kornišona nude jedinstvene karakteristike i ukuse, pa je važno odabrati one koje najbolje odgovaraju vašim potrebama i preferencijama.

Bradavičasti ili američki kornišoni su poznati po svojoj karakterističnoj neravnoj površini koja ih čini jedinstvenima. Imaju sočnu unutrašnjost i blago hrskavu teksturu. Često se koriste za razne recepte, uključujući sendviče i salate. Njihov prijatni ukus i nepravilna površina daju im poseban šarm.

Engleski krastavci su duguljasti i sočni. Odlični su za sendviče i za rezanje na tanke šnite. Njihova karakteristična forma čini ih privlačnim u svakom jelovniku.

Glatki ili holandski kornišoni su poznati po svojoj glatkoj i tankoj kori. Imaju malo semenki i obično imaju svetlu, zelenu boju. Ovi kornišoni su idealni za kiseljenje i konzerviranje zbog svoje tanke kore. Imaju blag, osvežavajući ukus i hrskavu teksturu koja ih čini omiljenim izborom.

Pariški kornišoni su ranozrela sorta koja se oprašuje pčelama i prvo branje se može obaviti samo 41 dan nakon sadnje u zemlju. Plodovi dostižu veličinu od 6-10 cm i karakterišu se svojom hrskavom teksturom i bogatim ukusom.

Moravski kornišoni su izvanredna sorta koja se odlikuje visokim kvalitetom okusa i prilagodljivošću različitim uslovima gajenja kornišona. Karakteristični su po svojim srednje velikim plodovima, čija dužina obično varira od 8 do 12 centimetara.

Zahvaljujući svojoj svetlozelenoj boji i tankoj kori, idealni su za kiseljenje i od njih se pravi savršena zimnica.

Postoje četiri klase koje se razvrstavaju prema dimenzijama plodova. Prva klasa obuhvata krastavce dužine 3-6 cm i prečnika oko 2 cm, dok četvrta klasa obuhvata one sa dužinom 12-15 cm i prečnikom oko 4.5 cm.

Osim izbora odgovarajućih sorti, povrtarstvo podrazumeva i pravilnu sadnju i održavanje kako bi uzgoj bio uspešan.

Sadnja kornišona za uspešan uzgoj

Sadnja je ključni korak ka uspešnom uzgoju ovih plodova. Postoji nekoliko načina za sadnju, a među njima se ističu sadnja u plastenicima i sadnja kornišona na otvorenom.

Svaki od ovih pristupa zahteva specifične uslove kako bi se postiglo uspešno gajenje kornišona, a važno je naglasiti da sadnja kornišona u plasteniku nudi bolju kontrolu nad kvalitetom plodova i smanjen rizik od štetočina.

Međutim, da biste postigli najbolje rezultate prilikom sadnje, važno je pridržavati se određenih opštih saveta. Bitan je odabir odgovarajućeg mesta koje je dobro osvetljeno sunčevom svetlošću, jer kornišoni vole puno svetla. Idealno je da imaju najmanje 6 do 8 sati sunca dnevno.

Nakon što odaberete odgovarajuće mesto, važno je pripremiti zemljište. Kornišoni preferiraju dobro drenirano zemljište s visokim sadržajem organske materije, pa razmislite o dodavanju komposta ili dobro razgradenog stajnjaka.

Kornišone možete uspešno posaditi iz semena ili, alternativno, koristiti sadnice kako biste olakšali proces uzgoja. Redovno zalivajte i održavajte ravnotežu između vlažnosti zemljišta.

Tokom vegetacije, pravilno đubrenje kornišona može pomoći biljkama da se razvijaju i donesu obilan rod.

Potrebno je održavati odgovarajući razmak između biljaka kako bi se osigurala dobra cirkulacija vazduha. Imajte na umu da razmak zavisi od sorte i može se kretati od 30 do 60 centimetara između biljaka.

Obzirom da često rastu kao penjačice, postavljanje mreže ili drugih nosača je važno da bi imale podršku i kako bi plodove zadržale iznad zemlje, čime se sprečava truljenje.

Uzgoj kornišona u plastenicima

Gajenje kornišona u plasteniku pruža prednosti uzrokovane preciznom kontrolom uslova. Potrebno je da održavate optimalnu temperaturu u plasteniku kako biste omogućili rast tokom cele godine. Za kornišone su optimalne temperature između 24°C i 27°C.

Da biste obezbedili ravnomerno snabdevanje vodom, postavite sistem navodnjavanja. Uz to, konstantno praćenje vlažnosti tla je od suštinskog značaja.

Kornišoni su osetljivi na mraz, pa je važno održavati toplu klimu. U hladnijim mesecima, koristite grejanje kako biste zaštitili biljke od niskih temperatura.

Za uspešan uzgoj u plastenicima, pravilno i uravnoteženo đubrenje je ključno, jer pravilna ishrana biljaka osigurava da se ona razvijaja zdravo i sa punim ukusom. Kombinacijom ovih faktora, uzgoj u plastenicima postaje efikasan način proizvodnje svežih i ukusnih plodova tokom cele godine.

Uzgoj kornišona na otvorenom

Uzgoj kornišona na otvorenom se može ostvariti uz korišćenje potpore za ili položenog sistema sadnje.

Uzgoj uz potporu zahteva izgradnju konstrukcije koja može izdržati težinu biljaka i otpornost na vetar. Ovaj proces može da traje nekoliko godina, a biljke se sade u dva reda s razmakom od 1,4 metra između redova i oko 40 cm između biljaka u istom redu.

Položeni uzgoj ima niže početne troškove i omogućava veću fleksibilnost u selidbi proizvodnje sa parcele na parcelu. Kod ovakvog uzgoja se preporučuje širina između redova od 1,5 metara i razmak između biljaka u redu od oko 30 cm, što pomaže u postizanju boljih rezultata u proizvodnji.

Ključni koraci za uspešan uzgoj uključuju i orezivanje kako bi se poboljšala cirkulacija vazduha i sunčeva svetlost. Ovo smanjuje rizik od bolesti i pomaže biljkama da se ravnomerno razvijaju.

Takođe je važno redovno pregledavati biljku kako biste identifikovali potencijalne štetočine i bolesti. Pravovremena identifikacija omogućava brzu reakciju i primenu odgovarajućih sredstava za zaštitu.

Zimnica i berba kornišona

Kada dođe vreme za berbu, ključno je pažljivo izabrati zrele krastavce. Zreli kornišoni su čvrsti na dodir, imaju svetlozelenu boju i sjajnu, nežnu koricu. Ovo je znak da su spremni za branje.

Za berbu, koristite oštre makaze ili nož, kako biste ih pažljivo odvojili od biljke. Nemojte ih kidati kako ne biste oštetili ostale plodove. Berbe se obavljaju postupno kako bi se izbeglo prerastanje plodova i njihovo prelazak u niže klase.

Kada ih pravilno izaberete, možete ih koristiti u svežem obliku ili pripremiti za konzerviranje i zimnicu. Ukiseljeni kornišoni i zamrznuti kornišoni su sjajni načini da zadržite svežinu i ukus ovih povrćnih plodova tokom zimskih meseci.

Kiseljenje je tradicionalni način konzerviranja. Da biste pripremili kiseljenje, koristite solju, vodu, začine i ostavite ih da odstoje nekoliko nedelja. Ovaj proces omogućava kornišonima da dobiju karakterističan kiseli ukus.

Zamrzavanje predstavlja praktičnu opciju za dugoročno čuvanje. Kornišone prethodno operite, oljuštite i isecite na komade pre nego što ih zamrznete. Ovo čuva svežinu i hrskavost.

Uzgoj kornišona može biti ispunjavajuća aktivnost koja vam omogućava da uživate u svežim plodovima tokom cele godine. Bez obzira da li se odlučite za sadnju na otvorenom ili u plastenicima, pridržavanje osnovnih koraka i pravilna briga o biljkama će vam obezbediti obilan i ukusan rod.

Ako vas interesuje još sličnih tema, posetite naš sajt gde ćete pronaći blogove iz različitih oblasti poput povrtarstva, voćarstva, pčelarstva, ratarstva i mnogih drugih.