Jestive pečurke u Srbiji – gde ih možete naći?

Šampinjoni

Da li ste znali da pečurke i gljive nisu isto?

Iako mnogi misle da su gljive drugi naziv za pečurke, one su zapravo mnogo širi pojam. Pečurke se najviše gaje u Evropi i Aziji, a najveći proizvođač pečuraka je Kina sa više od 50% pečuraka na svetu.

Do sada je otkriveno oko 100 000 vrsta pečuraka od kojih su neke jestive, a neke nisu. Jestive pečurke se od otrovnih razlikuju po strukturi, boji, obliku i mirisu i u našoj zemlji ih ima oko 150. Sa obzirom na to da otrovne pečurke mogu biti veoma opasne po čoveka, ne preporučuje se samostalno branje u šumi ukoliko niste poznavalac.

U nastavku teksta pročitajte koje sve to jestive pečurke možete naći širom Srbije u koje doba godine i koje se vrste nalaze u kojoj regiji.

#1 Šampinjoni – najzastupljenija vrsta pečuraka

Iako u Srbiji uspevaju različite vrste pečuraka, najčešće zastupljene pečurke u ishrani ljudi iz našeg regiona su šampinjoni, koji su sastavni deo mnogih jela i specijaliteta. Njih uzgaja veliki broj gazdinstava, a mogu uspeti i u kućnim uslovima.

Šampinjoni u prirodi rastu sami, na mestima gde seme padne na tlo, a najčešće ih možete naći pokraj puteva, u živim ogradama, na otpadnom zemljištu ili đubrivima, a veoma se retko mogu videti u travi. Rastu u velikom broju, od početka do kraja leta.

#2 Vrganji – pečurke velikih dimenzija

Vrganji su pečurke koje su najčešće smeđe boje, međutim pojedine vrste mogu biti svetlo ili tamno braon. Imaju debelo stablo i mogu narasti do velikih dimenzija, pa se jednostavno prepoznaju. Plodonosne su od juna do novembra i smatraju se najaromatičnijiom vrstom pečuraka. Iako ih je teško pronaći sveže, ukus osušenih vrganji je još intenzivniji.

Na našim prostorima najčešće ih možete naći u brezovim i hrastovim šumama na nadmorskoj visini do najviše 1200 metara. Najviše ih ima u Šumadiji, a mogu se veoma često naći i u planinskim krajevima, dok se na teritoriji Vojvodine mogu pronaći u Moraviškim šumama na tromeđu Hrvatske, Bosne i Srbije. Posebno su popularne na planinama kao što Kopaonik, gde u brojnim restoranima možete probati različite specijalitete od vrganja.

#3 Lisičarka – pečurka intenzivne boje

Lisičarka je jestiva pečurka narandžasto žute boje, koja raste ispod dubljeg sloja zemlje, lišća ili iglica. Stanište su joj listopadne i četinarske šume pa ih možete pronaći u blizini hrastova i borova. 

Raste u periodu od maja do novembra. U Srbiji se ova vrsta pečuraka više izvozi nego što se koristi u ishrani, a oni koji je jedu najčešće je koriste za pripremu različite testenine ili soseva koji se služe uz meso.

Korpa sa pečurkama

#4 Smrčci – nepredvidive pečurke

Smrčci najčešće nastanjuju livade i pašnjake i više im odgovara peskovito zemljište, a u pojedinim slučajevima ih možete pronaći i u topolinim šumama u blizini Dunava, Save, Tise ili neke druge reke. U Vojvodini ih njaviše ima na Titelskom bregu. 

Ova vrsta pečuraka raste u rano proleće, u vremenskom periodu od februara do kraja aprila i neobičnog je izgleda. Na njihov rast utiču različiti faktori, pa veoma često ih jedne sezone može biti u izobilju, dok već sledeće samo nekoliko primeraka. U Srbiji postoje 3 vrste smrčka Morchella esculenta, Morchella elata i Morchella steppicola

Sa obzirom na to da je cena smrčka visoka u odnosu na cenu ostalih pečuraka, ovu vrstu ljudi najčešće kupuju u sušenom obliku.

#5 Beli tartufi – bogatstvo Srbije

Tartufi su jedna od najskupljih vrsta pečuraka na svetu. Postoje beli i crni tartufi, a Srbija je bogata belim tartufima, koji važe za najređu vrstu. Raste u ravničarskim predelima Srbije ispod topole i bora, a najčešće se može naći u zapadnom Sremu, južnom Banatu, okolini Valjeva, Bora, na Fruškoj gori kao i u okolini Pančeva.

Sa obzirom na to da rastu ispod zemlje, do njih je jako teško doći pa će vam biti potrebna pomoć posebno dresiranih svinja ili pasa koji ih mogu nanjušiti.

Kada je vreme za branje pečuraka?

Da li ste čuli za gljivolov?

Gljivolov ili tihi lov je disciplina branja gljiva kojom se bave ljudi širom sveta. Sa obzirom na to da pečurke rastu tokom čitave godine i možete ih pronaći od ranog proleća pa sve do početka zime, u bilo kom trenutku se možete oprobati u ovoj neobičnoj aktivnosti.

Sa obzirom na razvoj tehnologije, danas je branje pečuraka znatno bezbednije nego što je to nekada bilo. Postoje brojne mobilne aplikacije koje na osnovu fotografije koju ste uslikali mogu prepoznati o kojoj vrsti pečurke je reč, iz koje porodice potiče, da li je jestiva ili otrovna.

Iako je ova aplikacija u većini slučajeva precizna i od pomoći, sa obzirom na nepredvidivost pečuraka neophodno je da vodite računa. Berite samo one pečurke za koje sa sigurnošću možete da tvrdite da su jestive.

Nadamo se da smo vas ovim tekstom informisali o rasprostranjenosti pečuraka širom Srbije, kao i o brojnim vrstama koje se na njenoj teritoriji  mogu pronaći.