Korijander – lekovitost, začin i čaj za zdravlje – saznajte zašto je zdrav korijander!

Korijander neretko važi za zdravlje u zrnu – ova začinska biljka se već vekovima koristi u medici zbog svojih lekovitih svojstava, kao i u gastronomiji zbog upečatljivog ukusa i unikatne arome.

U daljem tesktu vam otkrivamo zbog čega je korijander toliko značajan u svakodnevnoj ishrani, kao i koji su konkretni uslovi da uzgajate ovu čudotvornu biljku u prostorijama vašeg doma.

Šta je korijander?

Korijander ( lat. Coriandrum sativum) je jednogodišnja biljka koja potiče iz porordice štitara (lat. Apiaceae), iz reda skrivenosemenica (lat. Apiales), kao i šargarepa, celer i peršun. U svetu je poznata pod nazivom cilantro, a u narodu još i kao kineski peršun, jer listovi njihovom strukturom neodoljivo podsećaju na pomenuto začinsko bilje.

Smatra se da je prvi put uzgajana na istočnom Mediteranu još 6 000 godina p.n.e, a prve sadnice korijandera su pronađene na području današnjeg Izreala u arheološkoj pećini Nahal Hemar. Iz ovih razloga se Izrael neretko spominje kao zemlja koja je imala najviše udela u popularizovanju ovog začina.

U istoriji se korijander kao začin spominjao i u stranicama Biblije, kao i u drevnom Egiptu, antičkom Rimu, Južnoj Evropi, a uveliko se konzumirao na Bliskom istoku, Indiji i u ostalim azijskim zemljama.

Među najvećim svetskim proizvođačima korijandera se ubrajaju države poput Rusije, Ruminije, Ukrajine, Bugarske, ali i zemlje stacionirane na obalama Sredozemnog mora. Ova biljka je primenu našla i u Srbiji, kako u kulinarstvu, tako i u medicini, a najviše se uzgaja u severnim predelima zemlje, odnosno u Vojvodini.

Morfološke odlike korijandera

Ova jednogodišnja zeljasta biljka poseduje okruglu i uspravnu stabljiku koja se grana prema vrhu, a u zavisnosti od vrste i uslova u kojima je uzgajana, stabljika doseže visinu u rasponu od 30 cm do 100 cm. Sam koren je vretenastog izgleda, sa nezavidnom sposobnošću apsorpcije vode, te je ključno da ova biljka prima dovoljnu količinu tečnosti u inicijalnim fazama rasta.

Svež korijander, odnosno sveži listovi korijandera se razlikuju na određenim delovima stabiljke. Prizemni listovi su grupisani u rozetu (oblik nalik ruži) u početnim fazama razvoja i tada korijander izgledom podseća na peršun. Sa porastom temprerature i daljim razvitkom, donji listovi bivaju perasti i nazubljeni, a gornji su lancetastog (jajastog) oblika.

Cvet korijandera je sitan, grupisan u štitasti cvast, a njegova paleta boja obuhvata sve nijanse, od bele do bledoružičaste.

Plod korijandera je okruglog izgleda, karakterističnog slatko-ljutog ukusa i autentičnog i aromatičnog mirisa. Veličina varira, te u proseku iznosi oko 3 mm u prečniku. Boja može biti krem ili žutosmeđa, a seme korijandera je obloženo sa dvostrukom opnom koja se ne razdvaja čak ni nakon što plod sazri.

Korijander seme je rezbareno, a unutar stvorenih kanala se nalazi etarsko ulje. Postoje krupozrni ( lat. Coriandrum sativum L., var vulgare Alef.) i sitnozrni ( lat. Coriandrum sativum L., var microcarpium DC.) plodovi, a mišljenje botaničara ukazuje na to da sitozrni u proseku daju veće prinose, kao i da proizvode veću količinu ulja.

Korijander – lekovitost i zdravstveni benefiti čudotvorne začinske biljke

Lekovita svojstva korijandera su bila izučavana još za vreme Periklovog doba, a čuveni lekar te epohe i “otac medicine”, Hipokrat, je neretko ovo začinsko bilje (pogotovo u obliku ulja) koristio tokom tretiranja različitih bolesti i teskoba:

 • Korijander snižava nivo šećera u krvi – ekstrakt ove biljke reguliše nivo šećera u krvi, što je pogotovo značajno ljudima koji se bore sa nekim oblikom dijabetesa.
 • Čaj od korijandera za mršavljenje – zahvaljujući antibakterijskom dejstvu i antiupalnim svojstvima, ovaj topli i ukusni napitak se često koristi za regulisanje probave i izbacivanje viška vode iz organizma. Pored toga, sprečava nadimanje nakon jela ili u toku dana, otklanja gasove i eliminiše grčeve iz digestivnog trakta, usled čega podstiče pravilno varenje organizma i ubrzava metabolizam.
 • Korijander zrno za regulisanje visokog pritiska – prirodno utiče na sniženje krvnog pritiska i vraća optimalni balans u organizmu. Takođe, ima preventivno dejstvo na stvaranje krvnih ugrušaka, lošeg holesterola u krvi, kao i anemije.
 • Seme korijandera za imuni sistem – ovaj začin je bogat antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala i na taj način štite naše ćelije od oštećenja i razaranja. Studije su pokazale da ima udela i u sprečavanju razvijanja malignih ćelija i nastanka kancera prostate, pluća, tumora na grudima, kao i kancer debelog creva.
 • Korijander u jelima podstiče razvitak kognitivnih veština – ovaj eliksir zdravlja utiče pozitivno na naš mozak, unapređuje naše veštine zapažanja i percipiranja, deduktivnog zaključivanja i pamćenja. Takođe, neka istraživanja su istakla i da, zbog njegovog antiinflamatornog (protivupalnog) dejstva, utiče na poboljšanje Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, kao i autoimune bolesti – multiple skleroze (MS).
 • Korijander začin kao biljni lek za salmonelu – kao priprodan antiseptik, korijander može pospešiti proces lečenja trovanje hrane, te može poslužiti kao odličan protivotrov kako biste telu ponovo povratili snagu i energiju.
 • Korijander čaj za urinarne infekcije – primetno je da ovaj napitak reguliše simptome upala mokraćnih puteva, a ujedno i održava balans hormona što može povoljno uticati na smirivanje menstrualnih bolova kod žena i na redovnost menstruacije.
 • List korijandera kao prirodni melem  – zahvaljujući visokoj koncentraciji antioksidanasa, korijander može poslužiti i kao melem za eliminisanje kožnih oboljenja, poput dermatitisa, osipa ili crvenila. U farmaceutskoj industriji se list korijandera koristi u izradi preparata za otklanjanje akni, pigmentacije nastale dugotrajnim izlaganjem suncu, viška sebuma, ali i protiv perutanja kože.
 • Ulje korijandera za očuvanje kostiju – eterično ulje se zbog visoke koncentracije kalcijuma (Ca) vekovima koristilo radi jačanja kostiju, ali i u borbi protiv različitih infekcija, bakterijskih bolesti, stomačnih teskoba, …

Zašto je zdrav korijander?

Korijander za zdravlje ima mnoge pogodnosti, a njegova nutritivna vrednost ukazuje na bogat sadržaj vitamina i minerala koji su neophodni za pravilno funkcionisanje organizma.

 • List korijander – sveži listovi sadrže 6% preporučnog unosa ugljenih hidrata, 3% proteina i bogati su mineralima poput gvožđa, kalijuma i magnezijuma.
 • Korijander seme – sadrži 5% preporučene dnevne doze vitamina A i C, a ujedno ne oskudeva u vitaminu B2, kao ni u folnoj kiselini (vitamin B9), vitaminu B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), natrijumu (Na), manganu (Mn), selenu (Se) i beta-karotenu.

Korijander – upotreba i način uzgajanja

Korijander se u kulinarstvu može pronaći kao svež začin ili kao osušeni list i seme, te se takav koristi kao dodatak supama, egzotičnim čorbama i varivima, jelima od povrća i mesa, sosevima i salatama. Suvo seme korijandera ćete uglavnom nalaziti u pekarskim proizvodima, zimnicama i različitim tvrdim sirevima.

U medicini i farmaciji je ova biljka prerađena i prilagođena tako da se uglavnom koristi njen ekstrakt – najčešće kao ulje od korijandera koje je poznato kao antioksidant, ali i prirodni afrodizijak i diuretik.

Korijander – sadnja u kućnim uslovima

Setva korijandera podrazumeva umereno toplo podneblje i zemljište koje nije previše vlažno i zakorovljeno. Takođe, ne pogoduje mu zemlja koja sadrži previše azota jer će tako doći do neujednačenog cvetanja i sazrevanja. Idealno zemeljište je ono koje je rastresito, koje sadrži dovoljno kalcijuma i koje je slabo kiselo – ph da je između 6 i 7,5.

Prema rečima stručnjaka, prethodna priprema zemljišta je obavezna i ona se sprovodi u jeseni. Potrebno je preorati zemlju na dubini od 30 cm, a predsetvena priprema se realizuje u proleće (obično u martu) kada se zemlja podrlja pre sejanja semena korijandera.

Razmak između zasađenih semena treba da bude između 40 cm i 50 cm, a samo seme treba da se zasadi na dubini od 3 cm. Setva korijandera kreće početkom proleća, obično od marta do kraja aprila i vrši se u intervalima od 15 dana radi konstantnog obrtanja svežeg korijandera. Vegetacija može trajati od 90 do 120 dana.

Uzgoj korijandera

U zavisnosti od uslova, cvetanje i sazrevanje može biti neujednačeno. Ovo začinsko bilje je potrebno povremeno kositi, ali obavezno 10 do 20 cm iznad zemlje, a idealni period je u trenutku kada plodovi bivaju tamnožuti, a stabljika nešto svetlija.

Količina potrebne vode za zalivanje se ocenjuje u skladu sa vremenskim uslovima, ali je opšte pravilo da se tokom vegetacije biljka malo obilnije zaliva, kao i u periodu intenzivnijeg rasta (između 5 L/m2 i 8 L/m2), a da se količina smanju kada ona počinje da sazreva.

Ova biljka preferira umerenu klimu, ali joj ne smetaju izrazito nisko temperature, poput onih u rasponu od -3 °C do -5  °C. Stručnjaci doduše stavljaju akcenat na to da starije biljke ne podnose tako dobro niske temperature kao mlade.

Seme korijandera – cena i prodaja

Ukoliko želite da samostalno uzgajate ovu lekovitu biljku, najpre će vam trebati dovoljna količina njenih semena. U zavisnosti od toga da li ćete proizvod kupiti na pijaci ili u specijalizovanim radnjama, cena na tržištu može varirati:

 • Seme korijandera – cena se kreće od 100 dinara do 250 dinara
 • Seme korijandera – prodaja se vrši na pijačnim radnjama, rasadnicima ili u specijalizovanim lokalima

Za šta je dobar čaj od korijandera?

Osim što može poslužiti kao osvežavajuće piće tokom letnjih dana ili kao topa napitak tokom zimskih, čaj od korijandera je već decenicama poznat po svom lekovitom dejstvu za osobe koje se bore sa viškom kilograma.

Njegova delotvornost se ogleda u tome što efektivno izbacuje toksine iz organizma i na taj način vrši prirodnu detoksifikaciju. Takođe, pomaže i u izbacivanju viška vode, koja se nakuplja usled problema sa digestivnim traktom i lošim varenjem. Rešava probleme nadutosti, kontroliše apetit i ubrzava metobalizam kako bi se dodatne kalorije trošile i onda kada telo odmara.

Korijander recepti – Čaj od korijandera

Čaj od korijandera se neretko naziva i čudotvornim napitkom zbog svojih gorenapomenutih zdravstvenih pogodnosti, a njegovo spremanje ne iziskuje previše vremena (za razliku od ulja). Sveži listovi imaju ukus limuna i mošusa, a seme je punijeg, slatkastog ukusa sa primesama blage gorčine.

Za pripremu čaja od korijandera su potrebni sledeći sastojci:

 • 1 kafena kašičica izdrobljenog semena ovog začina (nije problem ni da je u zrnu )
 • 200 ml vode
 • kriška limuna po želji
 • zaslađivač po želji

Jednu kafenu kašicicu usitnjenog korijandera preliti šoljom, tj. sa 200 ml ključale vode i ostaviti da odstoji 10 do 15 minuta. Nakon toga, procedite napitak i dodajte malo limunovog soka, zaslađivača ili mleka po želji. Poželjno je piti 2 šoljice na dan, nakon doručka i pre večere.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom uspeli predočiti sve zdravstvene benefite i široku upotrebnu vrednost ove biljke, te da ćete se i sami usuditi da uzgajate ovo malo zrno zdravlja.