Biljke koje teraju komarce – kako oterati komarce?

Toplo vreme donosi radost boravka napolju, a da bismo uživali u toplim letnjim večerima ili opuštenom boravku na otvorenom bez insekata, ne moramo nužno posegnuti za hemijskim sredstvima ili mrežama.

Iako postoji mnogo različitih metoda zaštite, jedan od najprirodnijih i najljepših načina je upotreba biljaka kao prirodnih repelenata, a Agromagazin će vas naučiti kako oterati komarce na prirodan način, i predstaviti vam biljke koje odbijaju komarce i ostale insekte kako od vas, tako i od vaše kuće.

Nana – prirodno moćno sredstvo

Nana, poznata po svojoj upotrebi u kulinarstvu, takođe može činiti čuda u borbi protiv najezde mrava u vašem domu. Njeno izuzetno aromatično svojstvo efikasno odbija ove insekte. Samo pospite nanu na mestima gde primetite mrave i posmatrajte kako odlaze.

Alternativno, eterično ulje nane je takođe efikasno i može se koristiti u raznim preparatima. Ova biljka se pokazala kao moćno sredstvo protiv dosadnih insekata, a njena prirodna svojstva čine ga vrednim repelentom koji će vam pomoći da zaštitite svoj dom.

Lavanda – mirisna ograda protiv komaraca

Ako se pitate da li lavanda tera komarce, odgovor je potvrdan. Kada su u pitanju komarci i ostali insekti, ona se smatra njihovim prirodnim neprijateljem, zahvaljujući prisustvu jedinjenja poznatog kao linalol.

Lavanda za komarce se može koristiti na nekoliko načina. Obzirom da miris lavande deluje kao moćna zaštita i sprečava insekte da se približe, možete napraviti i rastvor od lavande i koristiti ga za prskanje nameštaja ili prostorija u kući, stvarajući nevidljiv štit od insekata.

Mnoge biljke koje odbijaju komarce i predstavljaju divan dodatak svakom vrtu ili terasi. Sadeći lavandu, osim što funkcionalno odbijate insekte popout komaraca, takođe doprinosite divnom mirisu i izgledu vašeg vrta ili terase.

Macina trava sa šarmantnim mirisom

Macina trava, osim što je atraktivna mačkama zbog njenog mirisa, spada u biljke koje teraju komarce. Kada ova biljka oslobađa svoju karakterističnu aromatičnu tečnost, ona stvara prirodnu barijeru koja komarce dovodi do zbunjenosti i odbija ih.

Ovaj prirodni proces ima zanimljivu notu – komarci se doslovno ne usude da vam priđu zbog ovog mirisa. Zato sadnjom macine trave na vašem balkonu ili u bašti, stvarate prostor u kojem ćete uživati bez dosadnih komaraca.

Žalfija – kariofilen kao repelent

Žalfija, osim svoje uloge u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini, predstavlja izuzetno moćan saveznik u borbi protiv dosadnih komaraca i drugih insekata. Ova biljka sadrži prirodno jedinjenje poznato kao kariofilen, koje je odgovorno za njenu repelentnu moć.

Njen predivan miris ne samo da je ugodan za nas, već i odbija insekte. Pored toga, žalfija može poslužiti i kao prirodni repelent za komarce kada je spalite, što predstavlja sjajan način zaštite.

Origano štiti prostor od insekata

Origano je biljka koja isijava karakterističan miris koji deluje kao prirodni repelent. Da biste napravili jednostavan sprej za zaštitu prostora, izgnječite četiri do pet šaka origano lišća, ostavite ih da odstoje u vodi, a nakon 12 sati dodajte malo tečnog sapuna.

Ovaj prirodni sprej će vam pomoći da se oslobodite insekata, pružajući vam miran i zaštićen prostor.

Ruzmarin – otporna i moćna biljka

Ruzmarin ima sposobnost odbijanja insekata zahvaljujući prisustvu prirodnih jedinjenja u listovima i cvetovima, uključujući cineol, borneol i kamfor. Cineol iritira insekte, ometajući njihov nervni sistem i sprečavajući ih da se približe ljudima, a borneol i kamfor stvaraju dodatnu barijeru protiv insekata.

Dodavanjem šolje suvog ruzmarina u litar vode, kuvanjem i hlađenjem ovog rastvora, stvorićete prirodni sprej za tretiranje kože ili prostorija. Takođe, ovo sredstvo je idealan repelent koji štiti i kućne ljubimce.

Matičnjak – aroma koja privlači ljude

Matičnjak oduševljava ljude svojim prijatnim mirisom, a baš kao i ostale biljke koje teraju komarce na prirodan način, matičnjak će učiniti vaš prostor udobnim i zaštićenim. Ovo svojstvo matičnjaka proizlazi iz prisustva prirodnih jedinjenja, među kojima se ističu citronelal i cineol.

Citronelal je snažan repelent, dok cineol deluje na njihov nervni sistem, sprečavajući ih da se usmere prema ljudima.

Jednostavan način korišćenja matičnjaka za odbijanje komaraca je da zgnječite listove kako biste pojačali miris, a zatim nježno utrljate mirisne listiće na kožu.

Bosiljak kao aromatični štit

Bosiljak ima izvanredan i jak miris, koji ima jedinstvenu moć odbijanja insekata. Ovo svojstvo proističe iz prisustva četiri ključna jedinjenja u njegovim listovima, koja deluju kao prirodni odbojnici za sitne insekte.

Jednostavno protrljajte listove kako biste oslobodili njihovu osvežavajuću aromu i držite ovu biljku pored prozora. Na taj način, efikasno ćete sprečiti muve i bube da uđu u vaš dom, čineći vaš prostor prijatnijim.

Citronela – snažan citrusni miris

Citronela je tropska biljka čiji citrusna mirisna nota potiče iz njenih listova i stabljika. Ova snažna citrusna aroma čini čuda u borbi protiv dosadnih komaraca, zbog čega je postala ključni sastojak mnogih prirodnih repelenata i proizvoda za zaštitu od insekata.

Kao prirodni repelent, citronela se često koristi u obliku sveća, ulja, sprejeva i losiona, a uzgoj ove biljke na terasi je praktičan i prirodan način da se zaštitite od komaraca i drugih insekata tokom letnjih meseci.

Neven odbija komarce i ulepšava prostor

Neven je biljka s izraženim mirisom koji insekti jednostavno ne podnose. Ova aroma potiče iz njenih cvetova i listova, što ga čini izvrsnim prirodnim repelentom protiv insekata a uzgoj nevena u vrtu može stvoriti prirodnu barijeru.

Takođe, ekstrakti ulja od nevena često se koriste u izradi prirodnih sredstava kako bi osigurali da vas insekti ne ometaju dok uživate na otvorenom. Neven je stoga odličan saveznik u borbi protiv insekata na prirodan način.

Ako vas zanima šta tera komarce, a pritom daje lep izgled prostoru, biljka kao što je neven je odgovor na to. Osim što efikasno odbija komarce, njegovi cvetovi i listovi će dodati šarm i boju vašem okruženju.

Postoji mnogo prirodnih načina zaštite, a ove biljke su samo neki od prirodnih repelenata koji ne samo da efikasno teraju insekte, već doprinose lepšem izgledu i mirisu vašeg prostora.

S obzirom na raznolikost biljaka koje mogu da odbiju komarce, možete odabrati one koje vam najviše odgovaraju i stvoriti prirodnu zaštitu protiv insekata.

Sadnjom ovih biljaka, možete ih koristiti i u kulinarske svrhe, čineći ih izvanrednim i multifunkcionalnim dodacima vašem domu.