Kale – sadnja, gajenje i održavanje

Kale pripadaju rodu biljaka iz porodice Araceae, a prepoznatljive su zbog svojih autentičnih cvetova. Njihovo izvorno stanište vezuje se za močvarna područja Afrike.

Međutim, kala je danas obišla i nastanila ceo svet, te se gaji čak i u tegli ili kao sobna biljka. U nastavku teksta delimo sa vama savete i smernice koji se tiču pravilne sadnje, gajenja, kao i održavanja ove egzotične biljke.

Kala sadnja – kako se gaje kale?

Iako se mogu saditi i na otvorenom, u bašti ili vrtu, preporučujemo da ih ipak sadite u saksijama jer su dosta zahtevne za tip zemljišta. Njihovo pravo mesto je uz vodene površine, ali na obali, nikako u vodi, jer su tu prvobitno i rasle. Bele standardne kale mogu se posaditi čak i u plićake vodenih bašti.

Kala u saksiji – kala sobna biljka

Sadnja gomolja (krtola) kala se vrši u agvustu i septembru. Najbolje je koristiti saksije veličine 12-14 cm u prečniku. Zemlja bi trebalo da bude teža, obogaćena humusom i đubrivom, a može se koristiti i mešavina baštenskog zemljišta i treske. Kalama odgovara neutralno zemljište, slabokiselo ili alkalno.

Ove ,,žedne’’ biljke imaju veliku potrebu za vodom. Valjalo bi ih često zalivati. U periodu mirovanja, nakon završetka faze cvetanja, treba prestati sa zalivanjem.

Kale traže obilnu i učestalu prihranu koju treba obavljati na dve sedmice đubrivom bogatom azotom.

Vole dobro osvetljeni prostor i tu najbolje uspevaju, ali ih treba skloniti od direktnog i jakog letnjeg sunca. Neće uspeti i propašće u prostoru gde je pretoplo.

Zato ih tokom jeseni i zime možete iznositi napolje jer tada sunce nije toliko jako. Naravno, treba ih zaštiti od niskih temperatura i hladnog vazduha koje može da im naškodi.

Kala održavanje – koliko su zahtevne?

Prilikom održavanja kala, primarno je važno da se vodi računa o optimalnoj temperaturi i strujanju vazduha. Dakle, ne pretopla prostorija, a ne ni preterano niske temperature.

U periodu rasta i razvoja dobro je da im postepeno podižete tenmperaturu od 10°C na kojoj biljke sadite, pa do 18°C do koje treba da stignu za 15 dana.

Tokom zime, kalu u saksiji držite na sobnoj temperaturi od 18 do 25°C, daleko od promaje i pored ovlaživača vazduha koji će joj obezbediti idealne uslove.

U periodu hlađenja gomolja temperatura ne sme da padne ispod 5°C. Minimum koji im je potreban da bi biljke cvetale i naredne sezone je 10 nedelja na niskim temperaturama. Na ovim niskim temperaturama mogu da provedu i 8-10 meseci bez posledica koje bi im naškodile.

Kale obično cvetaju od oktobra do aprila, ipak najlepše cvetove daju tokom zime.

Ako svoju kalu zasadite u avgustu, sasvim sigurno vas prvi cvetovi očekuju već u oktobru.

Pre faze mirovanja, važno je ne štedeti se pri zalivanju. U fazi mirovanja i završetka cvetanja (april i maj) ne bi trebalo preterivati ni sa prihranom, kao ni sa zalivanjem. Tako sve dok ne dođe do ponovnog perioda rasta i cvetanja krajem septembra.

Suve listove i cvetove treba uklanjati na vreme da bi biljka mogla da diše i lepše cveta bez bilo kakvih problema.

Kala – elegancija i simbol lepote

Kala ima velike, zelene listove koji su obično srcolikog oblika. Listovi su često tamnozeleni i sjajni, te zbog toga mogu biti odličan izbor za unikatni dekorativni detalj vašeg doma.

Cvetovi na kalama su posebno privlačni. Sačinjeni su od spadiksa, koji je štapićasti deo cveta obložen malim cvetovima, okruženih velikim, ukrasnim listovima koji su poznati kao ,,papratni’’ listovi. Cvetovi na kalama mogu biti različitih boja, uključujući belu, krem, crvenu, roze i ljubičastu.

To ih čini popularnim izborom za bukete i cvetne aranžmane, a nesumnjivo je da ostavljaju egzotični pečat i doprinose bogatstvu boja bilo kog vrta ili bašte.

Kale simbolika – kala biljka nastala od mleka prema grčkoj legendi

Naziv kala postiče od grčke reci calla, što znači lepa.

Postoji grčka legenda o nastanku kala, koja kaže da su nastale zahvaljujući Heri, grčkoj boginji ljubavi, braka i rađanja. Njen neverni muž Zevs je sa svojom ljubavnicom-smrtnicom, dobio sina Herkula, poluboga. Zevs je želeo da Herkul ima božanske moći, pa ga je jedne noći doveo kod Here kako bi ga ona podojila i nahranila.

Međutim, Hera je odgurnula bebu i njeno mleko se razlilo po svemiru od kog je nastao Mlečni put. Kapi iz Mlečnog puta su pale na zemlju i iz njih su iznikle bele kale.

Za Rimljane, kale predstavljaju simbol lepote. Venera, rimska boginja ljubavi, lepote i plodnosti je prvo njih ugledala kada je izašla iz vode. Vremenom je postala ljubomorna na lepotu ove biljke i onda ih je proklela tako što je bacila na njih žuti tučak u sredini. Ali to nije narušilo njihovu lepotu.

U hrišćanstvu, simbolika kala se vezuje za nevinost, vrlinu, čistotu koja krasi Bogorodicu, zato se ona u mnogim delima prikazuje upravo sa kalama. Ona je za mnoge simbol vaskrsenja Isusa Hrista, pogotovu što ova biljka ima oblik trube — a to je simbol trijumfa Isusa Hrista nad smrću.

Kale i značenje boja

Najčešće se koriste kale bele boje, međutim, svaka nijansa ovog cveta ima posebno značenje:

  • Bela predstavlja čistotu, vernost, nevinost i svetost.
  • Ljubičasta predstavlja šarm, prestiž i strast.
  • Žuta označava zahvalnost i posvećenost.
  • Crvena predstavlja hrabrost i lepotu.
  • Ružičasta simbolizuje divljenje i uvažavanje.
  • Crna boja predstavlja eleganciju i misteriju.

Zanima vas još ovakvih tema?

Naš Agromagazin – sajt za teme iz oblasti poljoprivrede vam može ponuditi veliki broj sadržajnih i zanimljivih tekstova koji ne obrađuju samo teme iz pomenute oblasti, već iz svih grana koje se tiču zemljoradnje, organske poljoprivrede i ekologije, kao i života na selu.

Ukoliko je vaš cilj, kao i naš, da rastete organski, onda smo tu da zajedničkim snagama unapredimo kvalitet života.