Domaća kobasica – recept za kobasice najboljeg kvaliteta

Grill kobasica

Domaće kobasice su jedne od najomiljenijih mesnih specijaliteta kod nas!

Iako se uglavnom ljudi prvo sete Nemačke kada se spomenu kobasice, naša zemlja vrlo zastupljen proizvođač ovog delikatesa. Pored toga, već dugi niz godina se u bačkom selu Turija održava Kobasicijada – dešavanje poznato po pravljenju najdužih kobasica na svetu. 

U nastavku teksta ćemo vam navesti koji su to najbolji recepti za domaću kobasicu prema odabiru najvećih gurmana.

Domaće kobasice – recept za kobasice s juga Srbije

Još od davnina, domaće kobasice, dimljena slanina, čvarci, pršuta i ostali podjednako ukusni specijaliteti spremani su na početku zimskog perioda, kako bi porodice imale dovoljno hrane tokom dugih hladnih dana. 

Na trpezama uz kobasice i slaninu obično je služena i dobra domaća gibanica sa sirom, da bi radnici uspeli da održe dovoljnu količinu energije.

U sadašnjem dobu jake industrijalizacije velike kompanije uzimaju stvari u svoje ruke. Da bi svaka od njih dobila veće količine proizvoda, životinje se prehranjuju hranom koja ne spada u njihovu prirodnu.

To dalje znači manjak vitamina, minerala, masnih kiselina i ostalih zdravih nutrijenata u našim namirnicama. Pored toga, vrlo često se u ishranu životinja dodaju i poneki hormoni koji bi ubrzali njihov rast na brži način, što ponekad nije zdravo za ljudski organizam.

Međutim, da bismo održali dugorazvijanu tradiciju, a pre svega sačuvali korisne materije u mesu naših životinja – nudimo vam najbolje recepte za domaće kobasice, kako biste i vi mogli da uživate u njihovom prelepom ukusu.

Sušena kobasica

Sremska kobasica – najbolji recept za kobasice za sušenje

Sastojci potrebni za recept za sremsku kobasicu:

 • 9 kg domaćeg mlevenog svinjskog mesa
 • 1 kg domaćeg mlevenog junećeg mesa
 • 200 g soli 
 • 50 g aleve paprike
 • 100 g belog luka 
 • 25 g mlevenog bibera
 • 20 m tankih creva
 • 2,5 l vode

Način pripreme sremskih domaćih kobasica:

 1. Pre svega treba sitno iseckati beli luk i staviti ga u 2 l vode da vri pet minuta. Nakon toga ga skloniti sa vatre i staviti da odstoji. Za to vreme se vrši priprema mesa za kobasice i ostalih sastojaka tako što ih treba izmešati i sjediniti. Kada se sve sjedini, u luk koji je preostao dodati 0,5 l vode i ostaviti da provri.
 2. Sledi priprema creva za punjenje kobasica tako što ih potopite u toplu vodu na nekoliko minuta. Nakon što se izvade iz vode, navući ih na punjač, te polako puniti napravljenom smesom. Potrudite se da budete nežni, da se crevo ne bi oštetilo. 
 3.  Poslednji korak sačinjava sušenje same domaće kobasice na promaji oko 20 do 30 dana, nakon čega su spremne za konzumaciju. Kada je u pitanju domaća sremska kobasica, recept koji smo naveli spada u jedan od najbolje ocenjenih.

Sušeno meso

Njeguška kobasica – recept koji ćete zauvek pamtiti

Sastojci za domaće kobasice potrebni za pripremu:

 • 7.5 kg domaćeg svinjskog mesa 
 • 200 g soli
 • do 3 kg domaće slanine
 • 35 g belog luka
 • 100 g paprike
 • 30 g bibera

Kada smo odredili sastojke, na redu je da vidimo kako se prave kobasice: 

 1. Nakon što se izvrši priprema creva za kobasice, slanina i meso za domaće kobasice se hlade, a onda seku na kocke. U tu masu se dodaju spremni začini, nakon čega se masa izmesi, a zatim puni u pripremljena creva.
 2. Napunjena njeguška kobasica se potom ostavi da odleži 24 sata na temperaturi između 4 i 7 stepeni.
 3. Naredni korak je unos u pušnicu i dimljenje 5 do 6 puta na 3 sata. Dimiti hladnim dimom nekog tvrđeg drveta. Domaća kobasica se suši u vrlo tamnim, hladnim i suvim sobama.
 4. Poslednji korak je, naravno, konzumacija. Do nje dolazimo nakon najmanje mesec dana. Predstavili smo vam najbolji recept za domaću kobasicu od svinjskog mesa koji se često servira uz domaću proju.

Za najukusnije domaće kobasice, recept mora striktno da se prati kako bi se dobio najbolji rezultat! Stoga, sada kada znate kako napraviti domaće kobasice, želimo vam sreću u radu i nadamo se da smo našim tekstom uspeli da vam prenesmo znanje koje se prenosi generacijama! Prijatan obrok!