Proja, projara ili projanica – mnogo je naziva za ovo fantastično jelo, a tokom godina se u našem narodu sakupilo jednako, ako ne i više različtih recepata za proju.
Iako je ovo jedno relativno prosto i nezahtevno jelo, zapravo postoji mnogo varijanti, kao na primer seljačka proja, proja sa jogurtom, projanica sa sirom ili proja sa spanaćem.
Svako od nas ima svoj recept za proju, kao i omiljenu kombinaciju dodataka, ali većina ipak i dalje traga za onim savršenim. Zato smo na jednom mestu za vas sabrali 3 najpopularnija recepta koji će odgovarati svakom ukusu i svakoj prilici.
Ukoliko vas zanima kako se pravi proja, pročitajte naš tekst i pronađite svoj novi omiljeni recept za proju.
Obična proja recept – napravite proju po receptu naših baka
Kada dođe red da se pravi projanica recept kojim se mnoge domaćice služe je uglavnom isti – sadrži iste osnovne sastojke, koji se nalaze u svakom receptu za proju. Međutim, u ovom slučaju je ona bez ikakvih dodataka, kao što su sir i spanać.
Dakle, ukoliko vas zanima obična proja recept za nju zahteva kukuruzno i pšenično brašno, kiselu vodu, ulje, jaja i prašak za pecivo. Postupak pripreme je vrlo prost, a u nastavku teksta saznaćete i kako se to tačno pravi proja.
Obična proja recept
Sastojci:
- 2 šolje kukuruznog belog brašna
- 1 šolja pšeničnog belog brašna
- 1 šolja kisele vode
- 1/2 šolje ulja
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
- 1/2 kesice praška za pecivo
Priprema:
Pomešajte kukuruzno i pšenično brašno sa praškom za pecivo i solju. Zatim dodajte ulje i jaje i polako dolivajte kiselu vodu mešajući. Podmažite pleh sa malo ulja, ili ga obložite papirom za pečenje, a zatim sipajte smesu u pleh i izravnajte. Pecite 30-ak minuta na 200 stepeni. Da li je proja gotova možete proveriti tako što u nju zabodete čačkalicu ili viljušku. Ukoliko je suva, proja je gotova!
Ovo je osnovni recept za proju, vrlo prost i začas gotov, a uz njega možete biti sigurni da će vam ovo ukusno jelo uvek uspeti. Ukoliko vam je potrebna proja bez belog brašna, samo umesto čase belog brašna dodajte još jednu čašu kukuruznog.
Posna proja recept – idealno predjelo za vreme posta
Kada je u pitanju posna proja recept za nju se razlikuje od recepta za običnu proju po tome što ne sadrži jaja. Dakle, sastojci su isti, ali se njihov odnos ipak menja, kako bi rezultat bila mekana i vazdušasta proja.
Takođe, obratite pažnju na to da se ulje ne sme zameniti mašću, inače to više neće biti posna, već mrsna proja.
Posna proja recept
Sastojci:
- 3 šolje pšeničnog brašna
- 3 šolje kukuruznog brašna
- 2 šolje obične vode
- 1 šolja kisele vode
- 1 šolja ulja
- 2 kašičice soli
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
Kao i u prethodnom receptu, prvo pomešajte sve praškaste sastojke (brašno, so i prašak za pecivo). Dodajte ulje i vodu i dobro promešajte smesu. Pleh možete podmazati sa malo ulja ili obložiti pek papirom. Sipajte smesu u pleh i pecite proju na 200 stepeni 20-ak minuta.
Kao što ste do sada mogli da vidite, kada se prave proje recepti zaista nisu koplikovani. Pa čak i kada su u pitanju druge varijante kao što je to proja sa sirom recept je vrlo prost i sličan onom osnovnom.
Proja sa sirom recept – bogata proja na mnoštvo načina
Na interenetu postoje mnogi recepti za proje sa sirom, te ponekad može biti teško odlučiti se za jedan od njih. Međutim, veliki broj recepata omogućuje i mnoštvo opicja, te se na vašoj trpezi mogu pronaći klasična projanica sa sirom, ali i projice sa sirom, proja sa jogurtom, kao i proja sa spanaćem i sirom.
U nastavku teksta predstavljamo vam izdašan recept za proju sa sirom, koji se vrlo brzo sprema i garantovano uvek uspeva.
Proja sa sirom recept
Sastojci:
- 12 supenih kašika kukuruznog brašna
- 4 supene kašike belog pšeničnog brašna
- 3 jajeta
- 1 čaša jogurta
- 1 čaša kisele vode
- 250 gr belog sira
- 1 dl ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- soli po ukusu
Priprema:
Pomešajte brašno, so i prašak za pecivo. Dodajte jaja, ulje, jogurt i vodu. Sve dobro promešajte, a zatim dodajte sir i umešajte ga. Sipajte smesu u nauljen pleh ili na papir za pečenje i pecite 30 minuta na 200 stepeni.
Kao što ste mogli primetiti, proje sa sirom su uglavnom dosta bogatije od posnih proja. Takođe, prilikom pravljenja ovakvih projanica recepti mogu više varirati. Naime, možete eksperimentisati sa vrstom sira koji koristite, kao i dodavati spanać, zelje, blitvu i drugo zeleno lisnato povrće.
Kada je u pitanju ovakva proja recept takođe ne mora da sadrži jaja, a smesu možete peći i u kalupu za mafine, i eto recepta za projice sa sirom!
Obična proja, posna proja i proja sa sirom – to su tri osnovna i najpopularnija recepta za proju. Međutim, u proju se mogu dodavati i drugi sastojci poput spanaća, ajvara i šunke, pa čak i tikvica i raznog drugog povrća.
Ne zaboravite, kada se pravi projarica recept uvek možete prilagoditi svom ukusu i ukusu svojih ukućana. Eksperimentišite sa vrstama sira koje koristite, kao i vrstom brašna i različitim dodacima. Ko zna, možda sami otkrijete vašu novu omiljenu kombinaciju sastojaka!