Kako oterati zmije iz dvorišta i kuće?

U nekim područjima, posebno ruralnim sredinama, zmije često postaju gosti u dvorištima. Uz to, iako je retko, nije potpuno isključeno da zalutaju u kuću. Kako biste se zaštitili od potencijalnih opasnosti i sačuvali sigurnost svoje porodice i doma, ključno je primeniti preventivne mere.

U nastavku teksta vam je Agromagazin – poljoprivredni magazin pripremio korisne smernice o tome kako pravilno reagovati u slučaju susreta s njima i koje su najbolje strategije prevencije kako biste očuvali bezbednost svog dvorišta i kuće.

Prirodni repelenti za zmije

Zmije koje zalutaju u dvorište ili kuću mogu predstavljati opasnost po ljude i kućne ljubimce, zbog toga je važno znati kako oterati zmije iz dvorišta.

U nastavku pročitajte kako se zaštititi od zmija i koje repelente možete koristiti da biste ih držali na odstojanju.

Soda bikarbona za zmije

Soda bikarbona je efikasan prirodni repelent, jer ih odbija njen miris. Posipanje sode bikarbone po vrtu i dvorištu zmijama stvara neprijatno okruženje i može ih održati na odstojanju.

Postavite male gomilice sode bikarbone na potencijalnim skrovištima, kako biste dodatno pojačali zaštitu od ovih gmizavaca.

Naftalin za zmije

Najčeše postavljeno pitanje prilikom suočavanja sa prisustvom zmija u dvorištu ili oko vašeg doma jeste kako oterati zmije naftalinom, obzirom da je on uobičajeni sastojak u mnogim komercijalnim proizvodima za odbijanje zmija.

Miris naftalina će ih iritirati i naterati da se udalje, a jedan od efikasnih načina da ih oterate je postavljanje kuglica naftalina na strategijskim mestima.

Dakle, kako biste smanjili rizik da privučete zmiju, postavite kuglice naftalina u rupe, pukotine i druga mesta gde ove životinje mogu biti problem. Ovo je prirodna metoda koja njima ne šteti, ali pomaže očuvanju bezbednosti vašeg doma i porodice.

Napomena o opreznoj upotrebi naftalina je od suštinskog značaja, s obzirom da on može biti toksičan i fatalan za decu i kućne ljubimce ako se proguta. Takođe, upotreba na poljoprivrednim površinama može uzrokovati zagađenje tla i vode, pa budite oprezni u njegovoj upotrebi.

Sumpor u prahu za zmije

Obzirom da predstavlja odličan prirodni repelent, preporučuje se upotreba sumpora u prahu oko svog doma i dvorišta. Kada prođu preko njega, on iritira njihovu kožu i tera ih da se udalje. Imajte na umu njegovi jak miris, pa nosite masku koja pokriva nos i usta dok ga nanosite.

Sprej od karanfilića i cimeta

Sprej od karanfilića i cimeta je još jedan efikasan prirodni repelent za zmije. Pomešajte ova ulja u bočici sa raspršivačem i prskajte direktno na zmiju ako je primetite. Ova mešavina stvara miris koji je zmijama neprijatan, terajući ih dalje od vašeg domaćinstva.

Kako se rešiti zmija uz pomoć belog i crnog luka

Beli i crni luk su se pokazali kao efikasni prirodni repelenti, s obzirom da im se neće dopasti sulfonska kiselina koja je prisutna u njima.

Pomešajte iseckan beli i crni luk sa kamenom soli, a zatim pospite ovu mešavinu po svom domu i dvorištu kako biste povećali efikasnost odvraćanja zmija od tih prostora.

Zmije i miris amonijaka

Miris amonijaka je efikasan prirodni repelent za ovu životinju. Zmija ne podnosi ovaj miris, pa ga možete koristiti kako biste ih oterali iz domaćinstva i okoline.

Jednostavno prskajte oko područja koje želite zaštititi, ili natopite tkanine u amonijak i postaviti ih na nekoliko mesta u dvorištu kako biste ih oterali.

Sirće kao repelent za zmije

Sirće je efikasno u odbijanju zmija u blizini vodenih površina, kao što su bazeni. Sipajte belo sirće oko perimetra vode kako biste stvorili prirodni repelent za ove gmizavce. Ova jednostavna mera može pomoći u očuvanju bezbednosti oko bazena i sprečavanju neželjenih susreta s ovim gmizavcima.

Kombinacija kreča i ljutih paprika kao

Kombinacija kreča i ljutih paprika je još jedna korisna metoda za odbijanje zmija. Napravite mešavinu kreča i ljutih paprika te je pospite po obodu doma ili imanja. Zmija neće voleti miris ove mešavine, a isparenja iz nje mogu izazvati svrab na njenoj koži, što će je dodatno odbiti.

Prevencija i zaštita od zmija

Zmija nije samo izvor straha, već i potencijalna opasnost za ljude i kućne ljubimce, a kako bismo sprečili njihov ulazak u vaš vrt ili kuću, važno je primeniti prirodne metode koje ne ugrožavaju njihovu populaciju.

Uredite vaše dvorište

Kako biste mogli efikasno da ih oterate, korisno je znati šta zmije ne vole. Na primer, one izbegavaju površine prekrivene oštrim šljunkom, ljuskama jajeta ili šišarkama. Održavana i uređena bašta i dvorište mogu doprineti tome da ove životinje izbegavaju vašu oblast, jer im skrovita i vlažna staništa više odgovaraju.

Da biste smanjili privlačnost vašeg područja oko kuće za zmije, redovno kosite travu, uklanjajte guste grmove i visoku travu, i držite prostor oko vaše kuće čistim. Takođe, uklonite gomile šuta, kamenje, i otpad, jer su to često idealni uslovi za njihova skloništa.

Postavljanje otpornih ograda od čelične mreže ili mreže za hvatanje može sprečiti ulazak zmija u vaše dvorište. Razmislite i o sadnji biljaka kao što su limunska trava i pelin, koje mogu odbijati zmije.

Zmije i kućni ljubimci

Kako bi vaše dvorište bilo još manje privlačno za zmije, držite hranu za kućne ljubimce u zatvorenim kontejnerima. Ovo će sprečiti privlačenje glodara, koji mogu privući i zmije otrovnice koje se hrane njima.

Pored toga, psi su često neprijatelji zmija i burno reaguju na njihovo prisustvo. Njihov njuh i instinkti čine ih izuzetno korisnim u otkrivanju zmija.

Domaće životinje, kao što su morke, takođe mogu biti efikasni saveznici u odbijanju zmija, jer se oglašavaju kad primete njihovu blizinu, terajući ih dalje.

Pridržavanjem ovih pravila možete smanjiti rizik od prisustva zmija u vašem okruženju i osigurati sigurnost svog doma i porodice.

Iako igraju važnu ulogu u kontroli populacije glodara, njihovo prisustvo u blizini našeg doma može izazvati zabrinutost, pogotovo ako su u pitanju zmije otrovnice koje se hrane raznim životinjama.

Otrovne zmije u Srbiji predstavljaju posebnu zabrinutost kada je reč o životu na selu, obzirom na njegovu povezanost sa prirodom, tradicionalnim vrednostima i zajednicom.

Ljudi koji se bave poljoprivredom i imaju domaćinstva na selu moraju naučiti kako se nositi sa prisustvom zmija kako bi očuvali svoju bezbednost i svoju imovinu.

Ako vas je ovaj sadržaj zainteresovao, pročitajte i ostale zanimljive teme vezane za poljoprivredu i ekologiju. Saznajte više o životu na selu, mehanizaciji i inovacijama, ili pročitajte interesantne vesti koje je Agromagazin blog za vas pripremio.