Cveće Božićna zvezda – održavanje Božićne zvezde tako da traje što duže

Na poklon ste dobili božićnu zvezdu ali je ona nakon određenog perioda počela da se suši?

To se verovatno desilo jer cveće božićna zvezda zahteva posebnu i dugu negu!

Bozična zvezda poznata je širom sveta, a ona vodi poreklo iz toplog, sunčanog Meksika zbog čega i zahteva drugačiju negu. Kao višegodišnja biljka, može se naći u prirodnom okruženju i tada raste kao žbun, ili se može gajiti u kućnim uslovima i tako dostići visinu od 30-45 cm.

Osim što bozićna zvezda svojim jarkim, crvenim listovima oplemenjuje svaki dom, malo ko zna da ova biljka nosi i posebnu simboliku o kojoj će biti reči u nastavku teksta.

Ukoliko želite da vam ova biljka traje, nastavite sa čitanjem jer ćemo u narednim redovima detaljno objasniti način negovanja božićne zvezde kako bi vam ona cvetala što duže!

Cveće Božićna zvezda – poreklo, istorija i simbolika

Biljka božićna zvezda (lat. Euphorbia pulcherrima) pripada porodici Euphorbiaceae i vodi poreklo iz Meksika. Za ovu biljku smatra se da predstavlja simbol bozićnog praznika budući da se za njen nastanak vezuju sve legende.

Prema meksičkoj legendi, smatra se da je božićna zvezda nastala iz molitve seoske dece koji su bili toliko siromašni da nisu imali sredstava da kupe poklon malom Isusu. Umesto toga, na Badnji dan, pokraj puta ubrali su poljsko cveće, a kada je devojčica udelila svoj poklon, zeleni listovi pretvorili su se u očaravajuće jarko crvene listove po čemu je ova biljka prepoznatljiva.

Prema drugoj legendi, biljka božićna zvezda vezuje se za boginju Asteka kojoj je zbog nesrećne ljubavi prepuklo srce. Veruje se da su je iz kapljica njene krvi izrastao cvet crvene boje.

Bilo kako bilo, činjenica je da bozićna zvezda počinje da cveta u vreme Bozića, te zbog toga i predstavlja idealan poklon za bozićne praznike za vaše najmilije.

Božićna zvezda nega – kako negovati božićnu zvezdu

Kako se neguje božićna zvezda tako da ona cveta što duže je pitanje koje se često sreće. Neki će reći izuzetno teško, međutim mi smatramo da je gajenje Božićne zvezde lak zadatak samo ukoliko joj obezbedite neophodne uslove za rast i razvoj.

S obzirom da ova bilja vodi poreklo iz egzotičnih krajeva, potrebna joj je duga i posebna nega kako bi dostigla svoj puni sjaj. Poslušajte naše savete i verujte da ćete u svom domu imati cvet sa kojim ćete moći svakom da se pohvalite!

Kada je u pitanju božićna zvezda nega podrazumeva nekoliko faktora:

#1 Temperatura – najvažnija stavka za održavanje Bozićne zvezde

Zbog svog porekla, idealna temperatura za gajenje božićne zvezde je između 12-25 stepeni celzijusa. Važno je istaći da božićna zvezda ne podnosi nagle promene temperature – jednom kada je postavite na odgovarajuće mesto više nemojte menjati. Za nju se kaže da je biljka kratkog daha jer joj je u procesu cvetanja neophodna tama i to 12-14 sati svake večeri.

Kada je u pitanju Božićna zvezda opadanje listova može predstavljati veliku manu ukoliko se ne pristupi nezi na pravilan način! U tom smislu važno je izbegavati da ovu biljku postavite na mesto gde ima previše sunčeve svetlosti, kao i na previše topla mesta jer ono može uništiti njene listove.

Isto tako, imajte na umu da niske temperature takođe mogu dovesti do opadanja listova Božićne zvezde te je neophodno da temperatura bude konstantno između 18 i 20 stepeni.

 

#2 Vlažnost – neophodna velika količina vlage i umereno zalivanje

S obzirom da dolazi iz tropskih krajeva, biljka božićna zvezda zahteva veliku količinu vlage pa je zato preporučljivo svakodnevno prskanje, ali samo po zelenim delovima biljke.

Iako voli vlagu, cveće božićna zvezda ne trpi preterano zalivanje te je sasvim dovljno zalivati jednom nedeljno. Iako ne voli preterano zalivanje, nemojte dozvoliti ni da se u potpunosti ošuši.

Kako ne biste razmišljali da li ste joj obezbedili dovoljno vode i vlažnosti, najbolje bi bilo da u njen podmetač stavite malo vode kako bi biljka uzela onoliko vode koliko joj zaista treba.

#3 Svetlost – izbegavati direktno izlaganje suncu

Rekli smo već da ovu biljku nije poželjno držati direktno na sunčevoj svetlosti, međutim to ne znači da ona uopšte ne voli svetlost. Idealno bi bilo ukoliko biste ovu biljku postavili u prostoriju gde ima dovoljno sunčeve svetlosti, ili u blizini prozora, ali ne direktno na suncu!

Takođe, izbegavajte mesta na kojima se stvara velika promaja jer i ona može isto tako naštetiti biljci.

Razmožavanje božićne zvezde – priprema za narednu godinu

Kada je u pitanju božićna zvezda održavanje i nije toliko jednostavno – ova biljka dosta je zahtevnija u odnosu na ostale sobne biljke stoga joj je potrebno pristupiti sa posebnom negom. Da bi božićna zvezda izgledala božanstveno i svake naredne godine kao i prve, moraju se odraditi dve bitne stvari, a to su orezivanje i presađivanje.

Cveće božićna zvezda razmnožava se iz pelcera i to u letnjem periodu, najbolje u junu mesecu. U tom periodu neophodno je obaviti orezivanje božićne zvezde – pelcere je potrebno iseći na oko 10 cm i staviti u vruću vodu kako bi se zaustavilo ceđenje mlečnog soka.

Mlečni sok je potrebno posuti pepelom ili peskom jer gubitak soka utiče na njeno ponovno cvetanje. Za ožiljavanje odsečenih delova možete koristiti zemlju, ili mešavinu zemlje i šljunka koju ćete redovno zalivati. Kada primetite prve pupuljke, važno je da biljku ponovo presadite i to 4-6 nedelja pre samog svetanja.

Period aprila i početak maja je idealan za ponovno presađivanje i ne zaboravite da vašu božićnu zvezdu redovno zalivate, sa posebnim akcentom na zalivanje listova!

Šta najčešće uzrokuje bolesti božićne zvezde?

Dolazimo i do možda najvažnijeg dela, a to je božićna zvezda – održavanje. Čak i ako se budete vodili našim prethodno navedenim savetima, mogu se javiti određeni problemi prikom negovanja ove biljke.

Važno je istaći da cveće božićna zvezda nije toliko otporna na bolesti i štetočine. Jedan od čestih bolesti koje se javljaju jesu trulež korena, kao i trulež vrata korena koje izazivaju brojne zemljišne gljivice.

Infekcije i gljivice napadaju u toku jeseni i u većini slučajeva dovode do uvenuća grančica. Ukoliko se ovo dogodi, potrebno je biljku naprskati sredstvima za suzbijanje štetnih insekata.

Siva plesan može se javiti u svim fazama razvoja biljke, ali ovoj bolesti posebno su podložne već razvijene biljke. Prvi simptomi javljaju se u vidu pegica na listovima, a ovoj infekciji najviše odgovara visoka vlažnost vazduha. U cilju zaštite, preporučuje se redovno provetravanje.

Phytophthora nicotianae je još jedna vrlo česta bolest koja uzrokuje propadanje starih biljaka – na zadebljanom delu stabljike javljaju se crne anomalije, a listovi postaju puni smeđih pegica koje vrlo brzo zahvataju većinsku površinu lista.

Uzrok razvijanja ove gljive jestu povećane temperature, iznad 30 stepeni kao i velika vlažnost vazhuda. U ovim situcijama radi zaštite preporučuje se uklanjanje obolelih biljaka i nega sterilnim supstratima.

Kako odabrati idealnu božićnu zvezdu – na šta obratiti pažnju?

Ukoliko želite da kupite ovu dekorativnu biljku najbolje je da se uputite u cvećare koje obiluju velikim izborom cveća ili čak u velike, opremljenije gradske pijace.

Da biste imali lepu, žbunastu božićnu zvezdu važno je da prilikom kupovine obratite pažnju na nekoliko stvari – kupujete samo ono cveće koje imaju gusto, zeleno lišće i sa zdravim cvetovima bez oštećenja. S obzirom da ova biljka ne podnosi promaju, nemojte birati saksije koje su bile izložene promaji ili preteranom suncu.

Kao što i samo ime kaže, ovo cveće počinje na cveta u vreme Božića, pa je idealan period za kupovinu uoči novogodišnjih i božićnih praznika.

Božićna zvezda cveće cena – pristupačne cene saksijskog cveća

Za cveće bozična zvezda cena je i više nego pristupačna – s obzirom na to da ovo cveće može dostići različitu visinu s tim u skladu se i cena bozićne zvezde razlikuje.

Za manju božićnu zvezdu cene se kreću oko 250 dinara, dok je za one standardnih dimenzija cena blizu 500 dinara.