Stek – sve o najskupljem specijalitetu od goveđeg mesa

Kada pomislimo na savršen obrok za posebne prilike, nema mnogo jela koja mogu da se porede sa sočnim, ukusnim komadom steka. Stek – steak predstavlja pravu poslasticu za gurmanske ljubitelje mesa širom sveta. Ovaj izuzetno ukusan komad govedine ima dugu i bogatu istoriju, različite varijacije, i uvek je bio sinonim za luksuz.

Agromagazin, portal sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti poljoprivrede i sličnim tradicionalnim temama, za vas je danas pripremio članak o ovom najskupljem specijalitetu od goveđeg mesa!

Šta je stek (steak)? – kratka istorija najskupljeg specijaliteta

Kada razmišljamo o savršenom mesnom delikatesu, stek se često pojavljuje kao prva asocijacija. Bez obzira na to da li preferirate sočni komad sa roštilja ili elegantno pripremljen biftek, stek je sinonim za luksuz i neodoljiv ukus.

Prva pitanja koja se postavljaju kada razmatramo stek su: šta je stek, odakle dolazi, kako je nastao i kako je postao tako cenjen?

Istorija steka seže duboko unazad. Kao i mnoge druge mesne delikatese, stek je imao skromne početke. Prvobitno, goveda su se koristila pretežno za vuču, a njihovo meso nije bilo glavni izvor hrane. Međutim, tokom vekova, selektivno uzgajanje i razvoj goveda kao stoke za ishranu doveli su do stvaranja različitih vrsta mesnatih proizvoda.

Jedan od ključnih trenutaka u razvoju steka bio je proces starenja mesa. Pre nego što je stek postao luksuz, meso se često sušilo ili dimilo kako bi se produžio rok trajanja. Međutim, ljudi su ubrzo otkrili da se meso može poboljšati ukusom i teksturom ako se ostavi da odleži. Ovaj proces starenja kasnije je postao važan deo pripreme steka.

Tokom vekova, različiti regioni sveta razvijali su svoje verzije steka. Na primer, francuski stek tartar je sirovi, mleveni biftek koji se obično poslužuje sa kapljicom senfa i sirovim žumancetom. Sa druge strane, argentinski stek je često pečen na otvorenom plamenu, dajući mu jedinstven ukus dima.

Koje vrste steka postoje?

Najskuplji stekovi često potiču od posebnih vrsta goveda koja se uzgajaju i neguju na određenim mestima širom sveta.

Možda nema ništa luksuznije od Kobe steka. Ova vrsta potiče iz Japana, tačnije iz regije Hyogo, gde se goveda uzgajaju pod posebnim uslovima. Kobe goveda su poznata po svom nežnom mesu sa mramornim žilama masnoće koje ga čine neodoljivo sočnim.

Wagyu stek se dobija od Wagyu goveda koja su takođe japanskog porekla, a poznata su po svojoj izvanrednoj masnoći i mekoći mesa. Wagyu stek je često vrlo skup, ali svaki zalogaj je prava poslastica. Osim u Japanu, Wagyu goveda se sada uzgajaju i u drugim delovima sveta, uključujući Sjedinjene Američke Države i Australiju.

Angus stek (Angus steak) se dobija od Angus goveda, poreklom iz Škotske i takođe su vrlo cenjena među ljubiteljima steka. Imaju bogat ukus i izuzetno mramorno meso. Angus stek se često smatra vrhunskim izborom u mnogim restoranima.

Rib eye stek (Ribeye steak) se dobija sečenjem sa rebara goveda, a to mu daje bogat ukus i sočnost. Rib eye stek je često omiljen među gurmanima i često se priprema na roštilju.

T bone stek je kombinacija dva različita komada – fileta i lumbalnog dela. Ime potiče od kosti u obliku slova T koja se nalazi u sredini. T bone stek nudi dva različita ukusa u jednom komadu mesa.

Svi ovi stekovi imaju svoju jedinstvenu priču i karakteristike koje je čine posebnom. Priprema steka zahteva pažnju prema detaljima. Pravi gurmani znaju da su stekovi više od obroka – to je prilika da se istraži svet ukusa i tekstura koje meso može ponuditi.

Kako spremiti stek meso?

Stek meso i njegova priprema zahteva veštinu, pažnju i strpljenje. U različitim delovima sveta, stek meso se priprema na različite načine, dok kod nas takođe ima nekoliko načina pripreme.

  • Izbor mesa: Prvi korak za savršeno stek meso je izbor pravog komada. Kvalitet mesa zavisi od vrste goveda, njihove ishrane i starosti. Goveda koja su se slobodno kretala i hranila kvalitetnom hranom često daju bolje meso. Osim toga, izbor vrste steka (Kobe, Wagyu, Angus itd.) takođe igra ulogu u ukusu i kvalitetu mesa.
  • Starenje mesa: Mnogi stručnjaci smatraju da je starenje mesa ključno za razvoj njegovog ukusa i mekoće. Ovo se postiže čuvanjem mesa u posebnim uslovima, gde se kontroliše temperatura i vlažnost. Starije meso obično ima intenzivniji ukus.
  • Temperatura: Pre nego što stek meso stavite na vatru, važno je da bude na sobnoj temperaturi. Iz frižidera izvadite stek bar sat vremena pre pripreme kako bi se ravnomerno ispekao.
  • Pečenje: Postoji nekoliko načina za pripremu steka, ali najpopularniji su roštiljanje i pečenje u tiganju. Ključ je postizanje željene temperature. Za retko pečen stek, temperatura bi trebalo da bude oko 50°C, za srednje pečen stek, temperatura bi trebalo da bude oko 60°C, dok za dobro pečen stek, temperatura bi trebalo da bude oko 70°C.
  • Odmaranje: Kada se stek skuva, važno je da ga ostavite da odstoji nekoliko minuta. Ovo omogućava da se sokovi u mesu redistribuiraju, čineći ga još sočnijim.

Kada je stek pripremljen do savršenstva, pravi gurmani će ga često upariti sa različitim prilozima kako bi upotpunilu ukus i dodali arome. Na primer, kombinacija sočnog mesa i krompir pirea često je nepogrešiva. Krompir pire može biti obogaćen puterom, mlekom i začinima kako bi se postigao bogat ukus.

Dinstano ili grilovano povrće, špargle, tikvice i paprike, odlično se slaže sa stekom. Ovi prilozi dodaju osvežavajući kontrast bogatom mesu. Takođe, različiti sosovi mogu se koristiti za dodatni ukus i teksturu. Klasični izbori uključuju pečurka sos, bernaise sos ili jednostavan sos od maslaca i belog luka.

Lagane salate sa svežim listovima zelene salate, sa paradajzom i lukom mogu dodati osvežavajući akcenat obroku. I naravno, nema ništa bolje od dobrog steka uparenog sa odabranim vinom. Crvena vina, poput Cabernet Sauvignon-a ili Merlot-a, često idu odlično uz meso.

Razlika između steka i bifteka

Iako većina ljudi smatra da su stek i biftek jedna te ista stvar, postoje suptilne razlike u tome kako se ovi izrazi koriste i to može varirati u zavisnosti od regiona.

Na srpskom jeziku, stek se obično odnosi na bilo koji tip bifteka od govedine i to je širi izraz koji obuhvata različite rezove govedine. Stek se može odnositi na širok spektar reznih mesnih delova koji se pripremaju pečenjem na roštilju, prženjem ili drugim metodama pripreme. Ne specificira određeni rez ili način pripreme.

Sa druge strane, biftek se obično odnosi na određeni rez govedine, poput filea ili odreska od buta. To je specifičniji izraz u pogledu vrste reza koji se koristi. Biftek je često povezan sa visokokvalitetnim, nežnim rezom govedine koji se priprema metodama poput roštiljanja ili prženja u tiganju. Biftek se obično priprema da bude mekan i sočan.

Domaći stek – raznovrsnost stekova

Kod nas se priprema stek na različite načine, a osnova za stekove često dolazi od različitih vrsta govedine. Ovo je u skladu sa svetskim standardima i preferencama u pripremi mesa.

Govedina je najčešći izbor za pripremu stekova širom sveta. Različiti rezovi govedine, kao što su but, ramstek, roštilj i drugi, koriste se za pripremu raznih vrsta stekova. Govedina je poznata po svojoj sočnosti i bogatom ukusu, a to je čini omiljenim izborom među ljubiteljima mesa.

Posoje i svinjski stekovi, iako se često ne smatraju „klasičnim“ stekovima. Svinjski kotleti, na primer, često se pripremaju na sličan način kao i goveđi stekovi i mogu biti izuzetno ukusni.

Piletina je takođe popularan izbor za pripremu stekova. Pileći fileti se često pripremaju kao stekovi i često se kombinuju sa različitim začinima i sosovima kako bi se postigao bogat ukus.

Morska hrana takođe pruža mogućnost za pripremu stekova. Riba poput lososa, tune i pastrmke često se seče u stekove i priprema na roštilju ili u tiganju. Ovi riblji stekovi nude jedinstvenu aromu i teksturu.

Važno je napomenuti da se priprema steka može razlikovati u zavisnosti od regiona i kulinarskih tradicija. Svaka od ovih vrsta nudi različite ukuse i teksture, omogućavajući kuvarima da stvore raznovrsne i ukusne obroke prilagođene svojim preferencama i potrebama svojih gostiju.

Ramstek – raznolikost i karakteristike ramstek reza steka

Ramstek je jedan od raznovrsnijih rezova goveđeg mesa koji potiče iz ramenog dela govedine. Iako nije toliko poznat kao neki drugi rezovi steka, ramstek ima svoje jedinstvene karakteristike koje ga čine privlačnim za gurmane i kuvare širom sveta.

Osnovna karakteristika ramsteka je njegova tekstura i ukus. Za razliku od nekih drugih vrsta steka, poput filet mignona, ramstek ima izraženiju žilavost i bogatiji ukus. To ga čini odličnim izborom za jela koja zahtevaju duže kuvanje ili mariniranje kako bi se postigla mekoća mesa i poboljšao njegov ukus.

Ramstek se često koristi u pripremi jela kao što su gulaši, paprikaši i različiti specijaliteti sa dinstanim povrćem. Zbog svoje karakteristične teksture, ramstek može izdržati produženo kuvanje na nižim temperaturama, a to omogućava da se meso postepeno razvija i postane neodoljivo sočno.

Osim toga, cena ramsteka je često povoljnija u poređenju sa nekim drugim vrstama steka, što ga čini pristupačnim izborom za ljude koji žele da uživaju u ukusu govedine.

Ako vas interesuju teme iz oblasti voćarstva, pčelarstva, povrtarstva, ratarstva i mnogih drugih sličnih tema, posetite naš sajt gde se redovno možete informisati o ovom poljoprivrednom svetu.