Farbanje jaja prirodnim bojama – kako do savršenih jaja bez hemikalija?

Uskršnji praznici su tradicija koja donosi radost i veselje domaćinstvima širom sveta. Jedna od omiljenih aktivnosti tokom ovog perioda je bojenje jaja. Iako su komercijalne boje za jaja široko dostupne, mnogi ljudi se okreću prirodnim alternativama kako bi izbegli hemikalije koje se nalaze u sintetičkim farbama.

Ovo ne samo da pruža sigurniju opciju, već omogućava i kreativan i održiv pristup ukrašavanju jaja. U ovom tekstu mi iz Agromagazina smo za vas istražili umetnost bojenja jaja prirodnim bojama, nudeći savete i tehnike koje će vam pomoći da postignete savršena, živopisna jaja bez upotrebe hemikalija i učinite farbanje jaja za uskrs interesantnom aktivnošću.

Zašto izabrati prirodne boje za jaja?

Pre nego što se upustimo u proces bojenja, važno je razumeti zašto biste mogli izabrati ovu metodu umesto komercijalnih boja. Komercijalne boje za jaja često sadrže veštačke aditive i hemikalije koje mogu izazvati zabrinutost zbog sigurnosti, posebno za osobe sa osetljivostima ili alergijama. Prirodne boje, s druge strane, dobijaju se iz biljaka, voća, povrća i začina, čineći ih sigurnijom i ekološki prihvatljivom alternativom.

Sastojci za prirodne boje za jaja i kako prirodno ofarbati jaja?

Da biste počeli, pripremite sledeće sastojke za pravljenje prirodnih boja:

  1. Crvena/roze – cvekla, maline ili sok od nara.
  2. Narandžasta – kora luka.
  3. Žuta – kurkuma i šafran.
  4. Zelena – spanać ili peršun.
  5. Plava – listovi crvenog kupusa.
  6. Ljubičasta – hibiskus.
  7. Smeđa – kafa.

Crvena boja – farbanje jaja cveklom i malinama

Da biste ofarbali jaja crvenu ili roze boju, potopite celo jaje (sa oljušćenom ljuskom) u sok od cvekle na jedan sat. Vodite računa o tome da je ovaj sok veoma agresivan, te će obojiti sve, uključujući vašu odeću, bilo šta od drveta i sve što nije otporno na mrlje.

Kada prepolovite jaje, biće belo sa tankim ružičastim obodom oko ivice. Ako vam se sviđa taj izgled, isecite ih neposredno pre serviranja. Posle samo jednog sata, boja prođe kroz većinu jajeta, tako da će njegova unutrašnjost dobiti rozikastu nijansu što vam daje mogućnost za kreativno serviranje i ukrašavanje.

Narandžasta boja – farbanje jaja lukovinom

Za neutralnu narandžastu boju, iskoristite tehniku farbanja jaja koje su koristile naše bake. Za nju će vam trebati sledeće:

  • 12 jaja
  • Vreća lukovine
  • 3 kašike alkoholnog sirćeta
  • 12 šolja vode

Stavite tanak sloj kore luka na dno posude srednje veličine. Pažljivo dodajte nekoliko jaja naizmenično sa ljuskom luka tako da se jaja ne dodiruju.

Dodajte hladnu vodu i sirće i pustite da smesa proključa. Smanjite jačinu i na njoj kuvajte vaša jaja oko 30 minuta. Uklonite lonac sa vatre ostavljajući jaja u šerpi još 30 minuta. Izvadite jaja iz lonca i ohladite ih. Možete ih prekriti slojem biljnog ulja za dodatni sjaj.

Žuta boja – farbanje jaja kurkumom i šafranom

Postalo je popularno zbog izuzetno postojane žute boje koja je rezultat čitavog procesa. U nastavku ćemo objasniti kako farbati jaja u kurkumi za najpostojaniju žutu boju. Za ovo bojenje biće vam potrebno:

  • 1 kašika mlevene kurkume
  • 2 šolje ključale vode
  • 3-4 bela jaja, tvrdo kuvana
  • 2 kašike destilovanog sirćeta

Stavite kurkumu u srednju posudu. Kurkumu prelijte ključalom vodom i ostavite da odstoji najmanje 30 minuta i do 2 sata da se dobije boja. Umešajte sirće u tečnost za bojenje; dodajte jaja. Hladite jaja u boji najmanje 4 sata,a do 24 časa. Duže stajanje će dati življu boju, ali ograničite vreme na 24 sata.

Uklonite jaja iz boje šupljikavom kašikom. Isperite višak začina, a zatim ostavite da se osuši na rešetki. Ako planirate da jedete jaja, stavite u frižider gde mogu provesti najduže 7 dana. Za još postojaniju boju, dodajte kašiku mlevenog šafrana uz kurkumu. Šafran će jajima dati nešto jarkiju boju.

Zelena boja – farbanje jaja koprivom ili spanaćem

Za blago zelenu boju, jaja možete farbati koprivom ili spanaćem. Ukoliko izaberete farbanje koprivom, evo najboljeg načina za to:

  1. Biljni materijal iseckajte na male komade i stavite u lonac.
  2. Sipajte vodu preko njega (duplo više vode nego koprive)
  3. Pustite da provri poklopljeno, a zatim smanjite vatru i kuvajte poklopljeno oko sat vremena.
  4. Isključite vatru i ostavite da se ohladi, još uvek pokriveno.
  5. Procedite mešavinu
  6. Sada možete koristiti ovu boju za svoja jaja.
  7. Da bi boje bile intenzivnije, možete dodati malo sirćeta u vašu mešavinu za boju.

Prirodna zelena boja za jaja i njen efekat mogu se dobiti i sa spanaćem, ali će kopriva vašim jajima dati postojaniju boju nego on.

Plava boja – farbanje jaja crvenim kupusom

Kupus je biljka koja ima razne primene u našoj ishrani, a evo još jedne od njih. Postupak za dobijanje plave boje veoma je jednostavan. Krupno iseckajte glavicu crvenog kupusa, zalijte je vodom u velikom loncu i lagano kuvajte oko 45 minuta. Dok se to hladi, obarite tvrdo kuvana bela jaja. Kada se smesa sa farbom ohladil, procedite je u tepsiju, dodajte nekoliko kašika alkoholnog sirćeta, dodajte jaja u nju i ostavite da odstoje.

Voda će vam biti ljubičasta, ali jaja će postati plava. Jaja treba s vremena na vreme mešati da bi boja bila ujednačena. Ukoliko želite nekoliko različitih nijansi plave boje, možete podeliti jaja na nekoliko gurpa. Jedna ostavite u boji samo sat vremena kako biste dobili svetloplavu boju. Sledeću turu izvadite sat vremena nakon prve za srednji intenzitet boje, a poslednju ostavite što duže kako bi njihova boja bila jarko plava.

Dodatni savet je da jaja iz smese vadite velikom cediljkom i stavjate u kalupe kako bi se izbeglo slivanje boje na dnu jajeta. Poslednji korak je eventualno mazanje malom količinom ulja radi sjaja ili dodatni dekorativni crteži na jajima.

Ljubičasta boja – farbanje jaja hibiskusom

Za ovaj poduhvat biće vam neophodan cvet hibiskusa ljubičaste boje. Proces je izuzetno jednostavan; samo stavite šaku cvetova hibiskusa u kipuću vodu, dodajte jaja, kuvajte oko 10 ili 12 minuta i ostavite ih u vodi dok se ne ohladi.Trebaće vam 100 g hibiskusa i 7 dl vode.

Jedan od koraka koji može omogućiti da se prirodni pigment ravnomernije rasporedi po ljusci jajeta je uklanjanje biljnog materijala iz kuvane boje.

Smeđa boja – farbanje jaja kafom

Od sastojaka će vam biti neophodno sledeće:

  • 2 kašičice alkoholnog sirćeta
  • 1 šolja korišćenog taloga od kafe
  • voda
  • 4 sirova jaja
  • najlonske čarape
  • 4 gumice
  • cveće i lišće za ukrašavanje

Isecite najlon na 4 kvadratna ili pravougaona dela, oko 10 cm. Samo malo navlažite spoljašnjost jajeta vodom. Ovo će pomoći da se cveće i lišće drže. Stavite cveće i lišće kako želite na površinu jajeta. Čvrsto razvucite najlonski komad oko jajeta i pričvrstite ga gumicom.

Nakon što su sva jaja umotana, poređajte ih u šerpu sa talogom od kafe. Dodajte sirće i toliko vode da potpuno pokrije jaja. Stavite lonac da lagano ključa na srednje jakoj vatri. Kuvajte 8 minuta, a zatim sklonite sa vatre i ostavite da odstoji u vrućoj vodi još 2 minuta.

Nežno izvadite jaja iz tečnosti šupljikavom kašikom, stavljajući ih u staklenu teglu (otprilike će u teglu od 1 litre stati 4 jaja). Kašikom sipajte talog kafe preko jaja u tegli, a zatim prelijte sa onoliko vrele tečnosti koliko će bez problema stati u teglu. Ostavite u frižideru preko noći ili najmanje 8 sati. Izvadite hladna jaja iz tečnosti šupljikavom kašikom. Bacite iskorišćenu talog i tečnost.Pažljivo odmotajte svako jaje, isperite hladnom vodom da ga očistite i osušite peškirom. Dobićete blagu smeđu boju sa dezenima lišća i cveća.

U ovom tekstu, Agromagazin vam pruža osnove za ovaj način bojenja jaja, ali nemojte se ograničiti samo na ove predloge. Istražujte različite sastojke, kombinujte ih i stvarajte jedinstvene boje i uzorke. Farbanje može biti ne samo kreativna, već i obrazovna aktivnost koja ujedinjuje ljude i pruža im radost tokom prazničnog perioda i zanimljivu poslasticu nakon posne hrane Uskršnjeg posta. Prirodno bojenje jaja je definitivno bolja opcija jer omogućava farbanje jaja bez hemije i štetnih sastojaka, istovremeno razvijajući vašu kreativnu stranu. Srećno farbanje!