Pihtije recept – Kako se kuvaju pihtije koje se tope u ustima

Pihtije su tradicionalno srpsko jelo koje se ili obožava ili uopšte ne voli, a uglavnom se prave od manje vrednog svinjskog mesa. Ti delovi su obično: glava, uši, tetiva i kolenica, ali mogu postojati i varijante s dodatkom dimljenog mesa. Većinski se jedu kao predjelo ili deo obroka, mada mnogi vole da uživaju u njima kao u glavnom jelu.

Kada su u pitnaju pihtije, recepti su zaista brojni. Svako voli da doda neki svoj začin, biljčicu ili sličan dodatak, kako bi njegov recept postao unikat. S tim razlogom svako selo ili grad poseduju baš neka svoja određena pravila koja treba da se prate tokom pravljenja ovog delikatesa.

Recept za pihtije se može sastojati od teleće glave i telećih nogu, goveđih nogu i ribe. Vreme potrebno za spremanje je obično između 4 i 6 sati. Neko voli da dodaje peršun, paškanat, lovorov list, zrna bibera, šargarepu, crni i beli luk. Kažu da originalne pihtije predstavljaju seckano meso u želeu od salamure.

Ponudićemo nekoliko najboljih i najpopularnijih kombinacija kada su u pitanju recepti za pihtije. Uživajte u pripremanju, a kasnije i u ukusu!

Bele pihtije sa jogurtom – recept za bele pihtije

Bele pihtije od jogurta su jako dekorativno i ukusno jelo, a glavni sastojak im je jogurt. Ukoliko prvi put pravite bele pihtije sa jogurtom, tu su naši recepti da vam bude lakše.

S obzirom na činjenicu da je ovaj delikates vrlo zanimljiv, možete da se oprobate i u pravljenju isotg za svoje goste. Svi će se složiti da su pihtije od jogurta idealno jelo za razne proslave, poput rođendana, praznika ili slava.

Sastojci potrebni za pripremu ovog jela:

  • 750 ml jogurta
  • pola kašičice soli
  • 200 g majoneza
  • 4 šargarepe
  • 300 g šunke po izboru, iseckane na listiće
  • pola velike tegle kiselih krastavaca
  • 4 jajeta

Način pripreme:

  1. Šargarepu treba skuvati i iseckati je na kolutove, a zatim to isto uraditi sa jajima i krastavcima.
  2. U malo hladne vode (oko 50 ml) potopite želatin, te ostavite da nabubri. Sve se stavlja u malo veću posudu od one koja je bila korišćena za želatin, da bi pored njega moglo stati još otprilike 100 ml.
  3. Dok želatin nabubri, možete pomešati majonez, jogurt i so, a onda i zagrevati do ključanja.
  4. Kada jogurt provri, sklonite ga sa vatre, a neokm većom kutlačom mešati želatin, kako bi se otopio. Znaćete da je gotovo onda kada nema grudvica niti ikakvih tvrđih delova u smesi.
  5. Sada, kada je želatin gotov, masu staviti u jogurt i nastaviti s mešanjem. BIlo bi dobro da probate, da biste bili sigurni da je sigurno slano.
  6. Izabrati pleh za pečenje koji okvirno ima dimenzije 25 x 40 ili možda 30 x 35. Na samo dno pleha možete složiti pola isečene šunke po izboru.
  7. Dodati jedan deo jogurta, zatim naslagati jedan red šargarepe, onda opet dodati jogurta.
  8. Nakon toga, stavite krastavce, jogurt, pa jaja, onda opet jogurt i još jedan deo šunke, te na kraju završiti dodavanjem ostatka jogurta. Ukoliko vam se ne sviđa redosled slaganja sastojaka, možete slobodno improvizovati po svom ukusu, a takođe možete i preskočiti sastojke koje ne volite.

Domaće pihtije recept – pihtije po starom receptu

Kada nam dođe hladno vreme, naš organizam traži što jaču hranu kako bi imao više energije. Upravo su tradicionalne srpske pihtije sa suvim mesom ono što je potrebno. Ove predivne pihtije po starom receptu slične su jelu naziva aspik i podjednako su mekane, sočne i ukusne.

Sastojci potrebni za pripremu ovog jela:

  • dve svinjske noge
  • dve juneće noge
  • 6-9 zrna bibera
  • glavica belog luka
  • mleveni biber
  • aleva paprika
  • so dodati po ukusu

Način pripreme:

  1. Svinjske i juneće noge moraju prvo da se dobro operu, a zatim kuvaju u 4-5 litara vode u nekoj dubokoj posudi uz tihu vatru.
  2. Na površini će se tokom kuvanja stvarati pena koju je potrebno stalno otklanjati. U momentu kada ta pena prestane da se pojavljuje, dodajte biber u zrnu i so.
  3. Kuvanje traje do onda kada meso krene da se odvaja od kostiju, voda provri do pola i postane lepljivija.
  4. Kada se to desi, posudu treba da sklonite s vatre i da sačekate nekoliko minuta, te masnoću koja se pojavila na vrhu pokupite i otklonite.
  5. Tečnost onda možete procediti kroz cediljku, a meso odvojiti od kostiju i iseckati ga na male komade.
  6. Tako sitno meso ubaciti u pekač ili neku drugu posudu za pečenje i preko njega staviti isekckan beli luk.
  7. Sve to preliti onom čorbom koju ste procedili, posuti biberom i alevom paprikom, te ostaviti na hladno mesto da se pihtije slegnu.

Pihtije u ekspres loncu – za bržu i zdraviju pripremu

U današnje vreme mnogo nas pravi pihtije u ekspres loncu, koji, usled slabije potrošnje energije koju pruža, postao omiljeni deo posuđa. Kuvanje pihtija u ekspres loncu je u velikoj meri brže od onog u običnom.

Tu leži i najveća razlika u receptima za pihtije iz ekspres lonca u odnosu na one obične – vreme kuvanja i količina vode potrebne za kuvanje pihtija. Ako želite da saznate kako skuvati pihtije u ekspres loncu, uputićemo vas u jedan od najboljih recepata za ovo jelo.

Sastojci potrebni za pripremu ovog jela:

  • 4-6 svinjskih nožica
  • 1-2 lovorova lista
  • aleva paprika
  • mleveni biber
  • 1 velika dimljena svinjska kolenica
  • 1,5l hladne vode
  • 2-3 dimljena svinjska uha
  • 1 glavica belog luka
  • so po ukusu

Način pripreme:

  1. Svinjske uši, kolenicu i nožice dobro očistite i operite, a zatim ih poređajte u ekspres lonac. Dodajte lovorov list, so po ukusu i prelijte hladnom vodom.
  2. Kuvajte jelo 90 minuta, a nakon toga pritisak iz lonca ispustite pod mlazom hladne vode. Izvadite svinjske nožice, kolenicu i uši u drugu posudu.
  3. Meso odvojite od kostiju, uklonite kožicu sa njega, te ga usitnite na komadiće i servirajte po želji.
  4. Tečnost koja je ostala u ekspres loncu procediti kroz cediljku i u nju dodati ignječene čenove belog luka. Ovako pripremljenu tečnost preliti preko mesa.
  5. Pihtije stavite u frižider kako bi se stegle tokom noći. Nakon hlađenja, skinite sa njih višak masnoće, te ih pospite biberom ili alevom paprikom.

Pihtije od ribe recept – recept za posne pihtije

Pihtije ne moraju biti samo mrsne, u njima možete uživati i onda kada, na primer, slavite posnu slavu. Mnogo ljudi je čak mišljenja da su posne pihtije sa želatinom ukusnije od mrsnih.

A kako funckionišeovo kuvanje pihtije i od kojih sastojaka se prave, videćemo u nastavku teksta.

Sastojci potrebni za pripremu ovog jela:

  • 1 kg ribe
  • 500 g crnog luka
  • jedna veza zeleni
  • malo bibera
  • začinska paprika
  • 200 ml ulja
  • 1-2 kašićice skrobnog brašna

Način pripreme:

  1. Pečurke i crni luk treba da iseckate i zajedno ih propržite na ulju.
  2. Odmah nakon dodajte ribu koju ste prethodno isekli na komade.
  3. To nalijte vodom, a onda dodajte zelen iseckanu na kolutiće i skrobno brašno koje ste razmutili sa malom količinom vode.
  4. Sve kuvajte oko pola sata, a kada izvadite ribu, očstite je od kostiju.
  5. Meso stavite u posudu po želji i prelijte skuvanom smesom.
  6. Na kraju, to sve treba ostaviti u frižideru da se ohladi.

Bobove pihtije – recept za pihtije od boba

Bob je mahunarka vrlo slična pasulju, sa malo većim zrnom i braon opnom koja se skida pre kuvanja. Bobove pihtije se služe kao predjelo uz neku salatu na tradicionalnim srpskim posnim slavama.

Izdvojili smo za vas najbolji recept za pihtije od boba.

Sastojci potrebni za pripremu ovog jela:

  • 500 g suvog boba
  • 1 kašičica soli
  • 1 dl ulja
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 2-4 čena belog luka

Način pripreme:

  1. Bob naliti hladnom vodom i ostaviti da odstoji preko noći. Pre kuvanja mu skinuti opnu.
  2. Očišćen bob staviti u posudu s hladnom vodom.
  3. Bob staviti da se kuva na tihoj vatri, a u njega dodaiti so i dve kašike ulja. Tokom kuvanja dodati izgnječen beli luk.
  4. Kada se bob skuva, umutiti ga miskerom kako bi se napravilo pire.
  5. Smesu ostaviti u tanjirima da se ogladi, a pre služenja iseći na kocke sa posutom alevom paprikom preko.

Juneće pihtije – recept sa suvim mesom juneta

Ukoliko više volite juneće meso od svinjskog, ovaj recept za pihtije sa suvim mesom juneta će vas oduševiti. Iako se u receptu za domaće pithije uglavnom nalazi kombinacija junećeg i svinjskog mesa, ovde vam nudimo čisti juneći specijaltet.

Sastojci potrebni za pripremu ovog jela:

  • 500 g junećeg ribića
  • 200 g svinjskog uha (1 komad)
  • 200 g svinjske noge (2 komada)
  • 150 g svinjskog repa (1 komad)
  • 300 g šargarepe
  • 100 g kiselih krastavčića (3 komada)
  • 3 jajeta
  • 1 lovorov list
  • 1 koren rena
  • mleveni biber
  • biber u zrnu
  • so po ukusu

Način pripreme:

  1. Prethodno prelivene vodom i posoljeno, juneći ribić, uvo, noge, rep, lovorov list i biber u zrnu staviti da se zajedno kuvaju dok voda ne postane lepljiva.
  2. Skuvati šargarepu, jaja obariti a polovinu rena narendati.
  3. Šargarepu, jaja i krastavce iseći na kolutiće.
  4. Meso prvo odvojiti od kostiju, zatim isitniti.
  5. U činije koje ćete koristiti za razlivanje pihtija, poređati jaja, krastavce, meso i šargarepu.
  6. Posuti struganim renom, mlevenim biberom i sve zaliti tečnošću u kojoj se kuvalo meso.
  7. Ostaviti da se smesa stegne, a pihtije služiti hladne uz ulje, sirće ili limun.

Pihtije – Kada se jedu i običaji

Kod nas se pihtije obično jedu za praznike, kao što su: Bogojavljenje, Nova godina ili slave.

Kada je Božić, ovo jelo se služi kao srpski delikates. U svim delovima Srbije, pihtije imaju različite nazive, te se tako na jugu naše zemlje obično nazivaju pitijama,  dok ih neki zovu aspik, hladetina ili čak smrznuta supa.

One su ranije bivale smatrane jelom za siromašne, jer su se pripremale od najjeftinijih sastojaka i u njima je uživala samo sirotinja. Međutim, kako je vreme prolazilo, sve su više postajale jedan od najpoznatijih specijalteta naše zemlje. Pihtije recepti – više načina na koje možete spremiti pihtije

Dakle, kao što smo pre spomenuli, pihtije se ili mnogo vole ili baš ne vole, ali skoro da nijedna slava ili tradicionalni srpski običaj ne prolazi bez njih. Zato se nadamo da smo uspeli da vam olakšamo kada su u pitanju najbitniji i najkorišćeniji recepti za ovo zanimljivo jelo!