Zimsko prskanje voća – kada i kako se obavlja?

Zimsko prskanje voća je ključan korak u održavanju zdravlja i produktivnosti voćnih stabala. Ono pruža brojne prednosti, uključujući zaštitu biljaka od štetočina i bolesti, stimulaciju rasta i poboljšanje prinosa.

Postoje mnoge štetočine koje mogu da prežive tokom zimskih meseci i otporne su na niske temperature. One prezimljavaju u krošnjama voćaka, na granama i pupoljcima, zbog toga se moramo izboriti protiv njih tako što ćemo obaviti zimsko prskanje voćaka.

Postoji više načina i preparata sa kojima se prskanje voća može obaviti, a u nastavku našeg teksta možete pročitati kako treba da izgleda održavanje voća tokom zimskih meseci.

Zimsko prskanje voćaka – zbog čega je važno?

Prskanje treba obaviti na pravi način, kao što smo već pomenuli, ono ima višestruku korist, prvenstveno doprinosi smanjenju bolesti, a pre svega bakterija koje prezimljavaju na kori stabla. Pored toga, ono suzbija insekate koji se mnogo teže uništavaju u toku vegetacije.

Prskanje voćnjaka zimi u velikoj meri olakšava zaštitu voćaka od štetnih organizama i tokom vegetacije, jer se tako smanjuje potencijal patogena koji mogu pričiniti veliku štetu kada su povoljni uslovi tokom godine.

Ovaj proces može da uništi veliki broj insekata. Neki od njih su: kruškina buva, gubari, lisne vaši, štitaste vaši, mrazovci, krvave vaši, breskvin moljac, smotavci, jabukin moljac, ali i mnogi drugi.

Kako izgleda održavanje voćnjaka i priprema za zimsko prskanje voća?

Da biste održavanje voćnjaka izveli na pravi način, neophodno je da ga pripremite za prskanje voća u proleće, prskanje voćaka u jesen, ali i u zimu. Neophodno je da uradite par stvari pre prskanja, bilo da je prolećno prskanje u pitanju ili neko drugo, kako bi uticaj bio veći i efikasniji.

Zimi se ovaj proces izvodi nakon što završite rezidbu i iznošenja grana iz voćnjaka. Prilikom rezidbe neophodno je da odstranite sve oštećene grane kao i zaostale plodove koji predstavljaju pravi izvor zaraze za sledeću vegetacionu sezonu ukoliko se ne uklone.

Pored toga, potrebno je da proredite krune stabala kako biste lakše izveli prskanje voća, ali i kako bi drvo lakše rađalo plodove kasnije. Takođe, potrebno je da sastružete staru i ispucalu koru sa drveta, očistite stabla od lišaja i mahovina kako bi se lakše došlo do stabla prilikom prskanja.

Da li je zimsko prskanje voća u februaru najbolje uraditi za siguran prinos?

Februar je mesec kada se približava kraj hladnom vremenu i zimskim danima, pa bi bilo najbolje u tom periodu odraditi rezidbu voćaka i odmah nakon toga prskati voće. Morate pažljivo pratiti vremenske uslove, možda je potrebno da se rezidba izvrši i ranije ako je vreme toplije.

U svakom slučaju je neophodno da završite sve pre početka vegetacije, prskanje voća treba uraditi kada krenu pupoljci, ali bolje je to uraditi ranije. Smatra se da su prvi dani marta poslednji trenutak kada je moguće obaviti ovo, zato što je to krajnji vremenski period pred vegetaciju biljaka.

Kada se pojave prvi pupoljci, biljke postaju veoma ranjive i podložne štetočinama, pa zbog toga zahtevaju adekvatnu zaštitu.

Imajte na umu da koštunjavo voće kao što su kajsije, kupinu i malinu treba prskati malo ranije, pošto ove voćne vrste kreću sa vegetacijom ranije u odnosu na jabučasto voće.

Ova zaštita se izvodi po mirnom i prijatnom vremenu, bez vetra, a temperatura ne treba da bude niža od 8 do 10 stepeni celzijusa. Takođe, vremenski uslovi u naredna 24 sata moraju biti podjednako dobri, ne sme biti vetra ili padavina.

Obavezno je korišćenje zaštitne opreme koja će vas zaštititi od preparata koje koristite.

Sredstva za zimsko prskanje voća

Prskanje treba obaviti u pravnom trenutku pre vegetacije i treba koristite odgovarajuće preparate ako želite dobre rezultate. Postoji puno sredstava kojima se zaštia voća može uraditi. U nastavku vam predstavljamo neke od najefikasnijih načina da zaštitite vaš voćnjak:

Plavo ulje – Zaštita voća plavim uljem se često radi zimi, zato što je je ovo intenzivno plavo prskanje voća efikasno u suzbijanju insekata, kao što su lisne vaši, grinje ili jajašca štetočina. Zaštita voća plavim uljem takođe ima dodatnu prednost jer može sprečiti širenje gljivičnih infekcija.

Preporučuje se da upotrebljavate mineralno ulje ili ulje na bazi biljaka koji će na adekvatan način da zaštite voće. Mineralno ulje koje sadrži plavo ulje, kvalitetno oblaže grančice i odoleva svim vremenskim uslovima. Ono uništava grinje i insekate koji odolevaju zimskim uslovima.

Poed toga, sadrži i insekticid na bazi cipermetrina, koji štiti biljku u prvoj fazi razvoja od insekata koji kreću da se razmnožavaju i formiraju kolonije.

Prskanje fungicidima – Birajte preparate koji sadrže fungicid. On je na bazi bakra, i njegova uloga je da zaštite biljaku od bolesti koje su u obliku gljivica prezimele na površini biljke, na stablu, granama i pupoljcima.

Prilikom prskanja fungicidima, važno je pratiti uputstva proizvođača i pažljivo odabrati preparate koji su efikasni protiv specifičnih bolesti.

Sumpor i kreč – Sumpor deluje na suzbijanje biljnih bolesti, dok kreč ima funkciju da što bolje fiksira sumpor na površini biljke, produžava dejstvo sumpora i čini ga netoksičnim za biljku.

Prskanje voća krečom je veoma korisno za biljku jer deluje kao jak kontaktni fungicid i baktericid.

Najbolje je ovu mešavinu upotrebiti kod svih voćnih vrsta u tačnoj propisanoj razmeri, jer sa jedne strane može doći do izostanka efekta, a sa druge strane do ispoljavanja fitotoksičnog efekta.

Pravi trenutak za primenu ovog rastvora je bubrenja pupoljaka na početku vegetacije, jer ako se porani sa tretmanom može da izostane efekat zaštite od štetočina. Sa druge strane, ako se zakasni i pupoljak već pukne, ovaj rastvor može uništiti mlado biljno tkivo.

Ovi preparati su tu da zaštite vaše biljke i olakšaju vam voćarstvo, odnosno uzgajanje ukusnih plodova.

Generalna napomena je da treba obratiti pažnju na potencijalno mešanja preparata na bazi bakra i mineralnih ulja da ne bi došlo do pojave fitotoksičnosti. Iz tog razloga obavezno pročitajte uputstvo i saznajte da li smeju, i u kojoj razmeri da se mešaju ovi preparati.

Još jedna napomena je da se priprema preparata za prskanje obavlja isključivo prema uputstvu proizvodjača, da bi tretiranje bilo kvalitetno i temeljno.

Da bi zaštita bila adekvatna, količina vode po jednom hekratu koja se preporučuje je od 1.000 do 1.500 litara, a 100 litara vode za manje površine, uz strogo poštovanje tačne koncentracije sredstva koju preporučuje proizvođač, a nalazi se na uputstvu koje se dobija prilikom kupovine preparata u nekoj od poljoprivrednih apoteka.

Nadamo se da će vam ovaj tekst biti od koristi za održavanje voćnjaka i kada se sledeći put budete pripremali da zaštitite voće.

U našem online magazinu možete pronaći i pročitati blogove o najrazličitijim korisnim temama ako vas interesuje voćarstvo, ili želite da saznate nešto o poljoprivredi, povrtarstvu, zaštiti biljaka, lekovitom bilju i mnogim drugim.

Pronađite sve što vas interesuje na našem Agromagazinu – sajtu za teme iz oblasti poljoprivrede i srodnih tema.